גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

איראן לא נשארת מאחור: שיגרה לוויין לחלל זמן קצר אחרי ישראל, בעזרת רוסיה

כשבועיים לאחר השיגור הישראלי, שיגרה איראן את הלוויין "נאהיד 2" בעזרת רקטה רוסית ● מאחורי שיתוף־הפעולה עם מוסקבה עומדת השקעה איראנית גוברת בתוכנית חלל, שמשרתת גם את משמרות המהפכה ● האם המרוץ לחלל עלול להפוך לאיום ישיר על ישראל?

השיגור של הלוויין האיראני ברוסיה / צילום: Reuters, Roscosmos/Ivan Timoshenko
השיגור של הלוויין האיראני ברוסיה / צילום: Reuters, Roscosmos/Ivan Timoshenko

איראן הותירה את מבוכת מבצע עם כלביא מאחור, וניכר כי כבר פונה אל פיתוח יכולות לעתיד: כשבועיים לאחר שיגור לוויין התקשורת הישראלי "דרור 1" מאתר השיגור של SpaceX בקייפ קנברל, פלורידה, איראן שיגרה את לוויין התקשורת שלה "נאהיד 2" מקוסמודרום ווסטוצ'ני שבמזרח הרחוק הרוסי, לא הרחק מהגבול עם סין.

המדינה שעומדת מאחורי ההתקרבות של סעודיה ואיראן
פרשנות | אירופה נכנעה לטראמפ, והייתה לה סיבה טובה

רוסיה, שלה קשרים הדוקים עם איראן, שיגרה את הלוויין באמצעות רקטת סויוז - זמן קצר לאחר שישראל שיגרה לוויין בעזרת רקטת פלקון 9. האירועים ממחישים את המרוץ המתהדק בין שתי המדינות: ישראל עדיין מובילה, אך איראן מצמצמת פערים.

התעשייה האווירית שיגרה את הלוויין הראשון "אופק 1" ב־1988, לעומת זאת, האיראנים שיגרו את הלוויין מתוצרת מקומית "סינה" ב־2005. מאז, הם האיצו מאוד את יכולותיהם, בין השאר בסיוע המשמעותי של רוסיה שגם משתקף בשיגור נאהיד 2. לוויין שמשקלו כ־110 ק"ג ומיועד לחוג בגובה כ־500 ק"מ סביב כדור הארץ במשך כשנתיים.

השקעה בחלל?

תקציב סוכנות החלל האיראנית עומד על כ־220 מיליון דולר, אך בפועל, פעילותה משולבת בין מטרות אזרחיות לצבאיות - והחלק הצבאי מנוהל בידי משמרות המהפכה. אלה נהנים מתקציב הביטחון של איראן, שלפי הודעה משותפת של משרדי ההגנה והאוצר בטהרן צפוי לגדול משמעותית. לשנה הפרסית הנוכחית, שהחלה במרץ, התקציב עומד על 32.7 מיליארד דולר, ובאיראן מתכננים להוסיף לו עוד 12.5 מיליארד דולר.

45.2 מיליארד דולר מהווים השקעה איראנית גבוהה במונחים היסטוריים, שלפי הערכות עומדת על יותר מ־8% מהתוצר, אבל נמוכה ב־2.8% מבשנה הקודמת. אז, תקציב הביטחון האיראני זינק בהשפעת מלחמת חרבות ברזל ב־65%.

בתחום החלל ככלל ולווייני התקשורת בפרט, הקווים בין הצרכים האזרחיים לבין הצרכים הצבאיים מטשטשים: תקשורת נדרשת לאינטרנט, טלפוניה או טלוויזיה, אך גם לביצוע משימות ביטחוניות מורכבות - בהן הפעלת מל"טים ואמצעים צבאיים רבים בו זמנית.

זוהי הסיבה שבגינה אמון נשיא איראן על תוכנית החלל המקומית באמצעות "מועצת החלל העליונה", שכוללת את שרי התקשורת, ההגנה, המדע ונוספים. מועצה זו אחראית גם על שיתוף־הפעולה עם חיל האוויר והחלל של משמרות המהפכה, שמפקדו במשך 16 שנה, אמיר עלי חאג'יזאדה, חוסל על ידי ישראל במכת הפתיחה של מבצע 'עם כלביא'. את מקומו תפס סגנו לשעבר, חוסיין מוסאווי.

נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן. אמון על תוכנית החלל / צילום: Reuters, IMAGO/Iranian Presidency Office \ apaimages

שיתוף־פעולה עם רוסיה

משמרות המהפכה, כחלק ממשטר האייתוללות, נהנים מאוד מהיכולות הרוסיות שאפשרו לה, בין השאר, לשגר שני לווינים מהתעשייה הפרטית האיראנית בנובמבר אשתקד, וכן את לוויין האיסוף "חיאם" ב־2022. מערכת היחסים האיראנית־רוסית צברה תאוצה בשנים האחרונות בזכות התלות הרבה שפיתחה מוסקבה בחימושים המשוטטים האיראניים "שאהד 136", והגיעה לשיא בינואר השנה עם חתימה על הסכם שיתוף־פעולה אסטרטגי "בכל התחומים", שהפרלמנט בטהרן אישרר במאי.

אלו מסייעים וככל הנראה גם יסייעו לאיראנים, אבל לרפובליקה האסלאמית יש גם יכולות חלל עצמאיות מרשימות משלה. כך, למשל, האיראנים מפעילים את מרכז החלל אימאם ח'ומייני בסמנאן שבצפון המדינה, מתקן בחינות ואימונים בקום, וכן ב־2023 החלה בניית נמל החלל בצ'בהאר, עיר נמל אסטרטגית ששוכנת לחופי האוקיאנוס ההודי. מיקומו סמוך לאוקיאנוס ובקו רוחב 25 מאפשר שיגור לאזור פחות מיושב ושימוש יעיל של תנועת כדור הארץ.

בה בעת, משמרות המהפכה מפעילים מתקן בשחרוד שבצפון־מזרח המדינה, שבדומה למרכז החלל ח'ומייני ניתן לבצע ממנו שיגורים.

החזית שנשכחה

במבצע "עם כלביא" תקף חיל האוויר אינספור יעדים ברפובליקה האסלאמית, בהם בסיסי חיל אוויר, מתקני גרעין ומשגרי טילים, אבל בדומה למקרים קודמים ברמה הבינלאומית - תוכנית החלל האיראנית "נדחקת" במידה כזו או אחרת הצידה, מול הסכנות של תוכניות הגרעין והטילים של משטר האייתוללות.

אולם בשבוע שעבר, עוד בטרם השיגור של נאהיד 2, השתקף עד כמה פיתוח יכולות חלל איראניות עשויות לסייע גם למיזמים צבאיים, ובמיוחד טילים.

איראן ביצעה ניסוי משמעותי במשגר החלל "קאסד" - הראשון מאז סיום מלחמת 12 הימים, שבמהלכה הסתפקה בטיסה תת־מסלולית (טיסה שחודרת את האטמוספירה ומגיעה לגובה של גבול החלל, אך אינה נכנסת למסלול הקפה סביב כדור הארץ, אלא חוזרת חזרה לקרקע).

מדובר בטיל תלת־שלבי, כלומר כזה שמורכב משלוש רקטות הפועלות בזו אחר זו: השלב הראשון מספק את הדחף הראשוני החזק, ולאחר מכן מצטרפים שלבים נוספים שממשיכים להניע את הטיל ואף מאיצים אותו. לפי סוכנות הידיעות הממלכתית "טסנים", המשגר נועד לשפר את יכולות הלוויין והתשתיות החלליות של איראן.

עם זאת, טכנולוגיה רב־שלבית עשויה להועיל לאיראנים לפיתוח טילים בליסטיים בין־יבשתיים (ICBM), על אחת כמה וכמה כשאת שאיפות הגרעין שלה - טהרן לא נטשה. במהלך המלחמה ניכרו יכולות ההרס והאתגר של הטילים הבליסטיים הקיימים של איראן לטווחים של כ־2,000 ק"מ, אך טיל בין־יבשתי חמוש בגרעין הוא כבר איום מסוג אחר לגמרי. די להביט בדוגמה של צפון קוריאה - מדינה שמחזיקה בטילים כאלה ומרתיעה את העולם, עד כדי כך שלא ממהרים להתעמת עמה.

עוד כתבות

תחזוקה רכבי פלאג־אין נחשבת למורכבת ויקרה בהשוואה לרכב חשמלי / צילום: Shutterstock

1 מכל 4 רכבים חדשים: מה כדאי לדעת לפני שרצים לקנות דגמי פלאג־אין

רכבי הפלאג־אין, המשלבים מנוע בנזין ומנוע חשמלי, רשמו במחצית הראשונה של 2026 צמיחה של מאות אחוזים בנתח השוק ● הפלח נחשב ל"טוב שבכל העולמות", אך בטווח הארוך מחכים לקונים עלויות טיפולים גבוהות, התיישנות טכנולוגית מואצת וסיכון לשחיקת מחיר המשומשות

מי יהנה ומי יפסיד מהעלאת הריבית? / צילום: Shutterstock

לקראת הורדת הריבית: המנצחים, המפסידים, ומה צפוי לשקל?

בנק ישראל צפוי להוריד היום את הריבית ולהוביל לירידה בעלויות המימון, לחץ על הבנקים ושינוי במאזן הכוחות בין הסקטורים ● מניות הנדל"ן צפויות ליהנות, והבנקים יפסידו בטווח הקצר ● ומה יקרה לשקל?

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

שר הביטחון נגד עסקת צים: "המתכונת המוצעת לא מאפשרת שמירה על האינטרסים הביטחוניים"

שר הביטחון ישראל כ"ץ, אימץ את עמדת המלמ"ב וגורמי המקצוע במשרד הביטחון, שלפיה מכירת חברת צים במתכונת המוצעת אינה מאפשרת שמירה על האינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל ● מוקדם יותר היום דווח כי גם ראש הממשלה הביע התנגדות לעסקה במתווה המוצע

גילון בק, אריאל כהן, דניאל בראל / צילום: תמר מצפי, אתר החברה, שלומי יוסף

פחות מ-5 שנים בניו יורק: הישראלית שנמחקת מהמסחר בנאסד"ק

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● חברת האוטוטק, REE מבקשת עיכוב הליכים לאחר שאיבדה כמעט את כל שוויה ● נאבן עוקפת לראשונה את מחיר ההנפקה עם זינוק לשיא ● וגם: סנסטאר שבשליטת קרן פימי צונחת לשפל של שנה וחצי

חיים כצמן וצחי אבו / צילום: אריק סולטן, יונתן בלום

הדרך של צחי אבו לחמש חברות ציבוריות ב-6 שנים בלבד

איש העסקים מאשדוד צפוי לרכוש את השליטה בחברת ג'י סיטי מידי נורסטאר של חיים כצמן, ויהפוך לאיש החזק בחברת הנדל"ן הגלובלית, שנוסדה לפני כ־35 שנה ● כך נראתה הדרך שלו לעסקת הענק ומה התוכניות ליום שאחרי

קניון סירקין פתח תקווה מקבוצת קניוני עופר של מליסרון / צילום: בר - אל

מה עומד מאחורי מהלך האייפונים של קניוני עופר?

קבוצת קניוני עופר יצאה בהגרלה של עשרות מכשירי אייפון 17, פירמת עורכי הדין פישר הודיעה לעובדיה בהפתעה על טיול ללונדון, והמסלול האקדמי המכללה למינהל מינה לחבר הנאמנים שישה בוגרים של המכללה ● אירועים ומינויים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

ניסיון ההשתלטות שעלה לברק רוזן ואסי טוכמאייר רבע מיליארד שקל

ניסיון השתלטות כושל על עסקי הנדל"ן של כצמן לפני 4 שנים עלה לבעלי השליטה בחברת ישראל קנדה בהפסד "על הנייר" של כרבע מיליארד שקל

יהודה אליהו, מנכ''ל רמ''י החדש / צילום: תמונה פרטית

שופטי בג"ץ המליצו לבטל את מינוי יהודה אליהו למנהל רמ"י

בג"ץ דן היום בשידור חי בעתירות נגד מינויו של יהודה אליהו למנהל רשות מקרקעי ישראל ● בין היתר נטען בעתירות כי המינוי נגוע בניגוד עניינים בשל קשריו של אליהו עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● בתום הדיון השופטים המליצו לבטל את מינויו של אליהו ולהשיב את ההחלטה לוועדת האיתור לאחר החלפת שניים מחבריה

בני ברק (ארכיון) / צילום: Shutterstock

בני ברק: התוכנית ש"חוזרת לחיים" אחרי כמעט 20 שנה – ומציעה פי עשרה יותר דירות

תוכנית "מתחם הציפור" בצפון בני ברק אושרה כבר ב־2009 אך לא התממשה • רמ"י מקדמת תוכנית חדשה במתחם ● פרסמה מכרז ייזום לקרקע עם כמעט אלף יח"ד

 

 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת

היועמ"שית לבג"ץ על החלטת הממשלה: "ניסיון חמור לסיכול החלטות בית המשפט"

הממשלה אישרה הצהרה לפיה לא תכיר בכל החלטה שתבצע מועצת הרשות השנייה, כל עוד אינה עומדת בתנאי הסף בחוק ● השרים קרעי ולוין העלו את ההצעה בעקבות פסיקת בג"ץ שהחזירה לפעולה את מועצת הרשות השנייה של הממשלה הקודמת ● היועמ"שית: "החלטה זו היא המשך ישיר של הפעולות שבהן נקט שר התקשורת בהליך הנוכחי ● ארגון העיתונאים: "ההחלטה נועדה באופן שקוף לסכל את עסקת ההייטקיסטים ברשת 13" ● מזכיר הממשלה: "הצהרת הממשלה לא קראה לאי־ציות לפסיקת בג"ץ"

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

שיחת הוועידה חשפה: התוכנית של צחי אבו לג'י סיטי

רגע אחרי ההודעה על רכישת השליטה בחברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן, צחי אבו מתווה דרך חדשה, פחות סיבובים פיננסים ויותר מיקוד בהשבחת הנדל"ן המקומי לצד קיצוץ דרמטי בהוצאות ההנהלה ● "אני לא רואה שום סיבה שבעולם שהם לא יקטנו לפחות בחצי"

שחר דניאל, מנכ''ל חברת אלארום טכנולוגיות/ אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, שאטרסטוק

משווי של מיליארד שקל ל־50 מיליון: חקירת FBI הקריסה את מניית אלארום

הרשויות האמריקאיות חוקרות את הקשר של חברת איסוף הנתונים הישראלית לשימוש זדוני שנעשה לכאורה ברשתות אותן היא מפעילה ● אלארום דיווחה כי נתפסו דומיינים המשויכים לחברת הבת, וכי השיבושים בפעילותה עשויים להשפיע לרעה על פעילותה ועל תוצאותיה הכספיות

גיל שויד, ממייסדי צ'ק פוינט / צילום: כדיה לוי

מכירה עיוורת בראייה צלולה לחלוטין: המהלך של גיל שויד שהשוק הצליח לפספס

מייסד צ'ק פוינט גיל שויד קיבל במרץ 2025 החלטה אחת, שהתבררה בדיעבד כבעלת משמעות כלכלית של כ־100 מיליון דולר להונו האישי ● מדובר בשינוי דפוס המכירה של מניות שהומרו מאופציות שקיבל, אבל רוב המשקיעים פספסו את הפואנטה שבהקדמת המימוש ● מאחורי הגרפים, מדור חדש

הקוטג' ביפו העתיקה / צילום: פולי טובמן

המציאות במכרזי עמידר: בכמה נמכר קוטג' ביפו העתיקה?

הנכס נמצא במרחק הליכה ממגדל השעון ביפו ומחוף הים ● 61 מ"ר בנכס מיועדים להריסה ● למחיר המציאה יש כמה סיבות, רובן קשורות בעניינים תכנוניים וענייני רישוי - עניין המאפיין מאוד את מכרזי עמידר

חנות של אנטה בחו''ל / צילום: אנטה

קסטרו מהמרת על המותג הסיני שכבש את העולם

הסכם ההתקשרות בין קבוצת קסטרו-הודיס ובין  חברת הספורט הסינית ANTA נחתם לתקופה של חמש שנים, וכולל רישיון להפצה סיטונאית, פתיחת חנויות ייעודיות והקמת אתר אונליין מקומי ● ההשקעה הכוללת במהלך מוערכת בכ-30 מיליון שקל, והפעילות צפויה להתחיל במהלך 2027

גלעד בר אדון / צילום: באדיבות חברת מוריה

אחרי שנה וחצי בלי: מנכ"ל חדש לחברת נגה

לגלובס נודע כי גלעד בר אדון הוא זה שיעמוד בראש החברה הממשלתית לניהול מערכת החשמל ● זאת, לאחר שנה וחצי ללא מנכ״ל מאז התפטרותו של שאול גולדשטיין

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

בנק ישראל צפוי להפחית את הריבית מחר: מה כדאי לעשות עם המשכנתא?

השוק מתמחר שבנק ישראל צפוי להפחית את הריבית מחר ברבע אחוז, בפעם השנייה ברציפות ● האם זה הזמן של נוטלי המשכנתאות, שההחזרים החודשיים שלהם קפצו בשנים האחרונות במאות שקלים, לשנות מסלולים - ואם כן לאיזה?

''ישראל הולכת לחיות עם שקל חזק לאורך זמן'' / צילום: Shutterstock

הוא חקר את המטבע החזק בעולם ובטוח: כך יקרה גם לשקל

"מה שקורה לשקל הוא סימן להצלחה, אבל זה מצריך שינוי. אנחנו הבנו מזמן איך לנהל את הדינמיקה הזאת הגיע הזמן שגם אתם תבינו" ● קוסטה ואיינס, מחבר הספר "הפרנק השוויצרי", שחקר את אחד המטבעות החשובים בעולם, משוכנע בדמיון לעליית ערך השקל ● מה צפוי לנו, ואילו צעדים יאפשרו לשמור על כלכלה משגשגת?

תקיפות צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווחים בלבנון: כטב"ם ישראלי תקף בדרום המדינה

ברקע הקיפאון ביישום השלב השני של ההסכם, וכשהדיווחים על סיכויים לתמרון של צה"ל ברצועה הולכים וגוברים - ארגון הטרור חמאס שוקל להכריז על סיום שלטונו האזרחי בעזה ● חיזבאללה מנסה לשקם את כוחו בדרום לבנון ולהיערך לאפשרות של חידוש הלחימה - כך מעריכים במערכת הביטחון ● צה"ל: עשרות אזרחים ישראלים ניסו לחצות את הגבול לשטח סוריה ● עדכונים שוטפים

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מחשש שלא יספיקו להעביר את החוק: בוועדת החוקה דנים על פיצול הצעת החוק לפיצול תפקיד היועמ"שית

הצעת החוק עברה בתחילת בקריאה ראשונה, והיא צפויה לפצל את תפקיד היועץ המשפטי ליועץ משפטי לממשלה ולתובע כללי ● ההצעה צפויה להקשות על פתיחה בחקירה נגד בכירים בשלטון