על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.
● ברשימה עם טורקיה ורוסיה: ההאשמה של הולנד נגד ישראל
● בצד אחד רוסיה ואיראן, בצד השני אזרבייג'ן: זו הופכת לזירת מלחמה לוהטת ולא רק בצד הצבאי
1איראן: "סעודיה מעמיקה את הקשרים עם טהרן"
איראן וערב הסעודית מתקרבות "בעקבות תוקפנותה של ישראל נגד איראן", פורסם בטהרן טיימס, עיתון המזוהה עם המשטר.
האיראנים מצטטים את המידל איסט איי שם פורסם כי ריאד דחתה את הבקשה "למסור מערכות יירוט THAAD לישראל". הסירוב הסעודי לדברי האיראנים "מכאיב לפקידים בוושינגטון" ו"מדגיש את העמקת הקשרים עם טהרן".
בתחילת החודש אף נפגש מוחמד בן סלמאן עם שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י בעיר ג'דה בערב הסעודית. בפגישה "בן סלמאן גינה כל תוקפנות צבאית נגד ריבונותה ושלמותה הטריטוריאלית של איראן, וברך על שיפור האווירה ושיתוף הפעולה בין שתי המעצמות האסלאמיות". לפי האיראנים סלמאן "הדגיש כי הוא מחויב לאיראן ולחיזוק הקשרים עם שכנותיה".
לפי האיראנים, הקשרים הקרובים בין המדינות הם בזכות בתיווך הסינים. "החמימות הדיפלומטית המחודשת נשענת על הסכם שנחתם ב-2023 בתיווך סין, שבמסגרתו חידשו איראן וערב הסעודית יחסים לאחר שנים של נתק. מאז, התיווך הסיני ממלא תפקיד מפתח בקירוב בין טהרן לריאד".
האיראנים טוענים כי "שיתוף הפעולה הדיפלומטי, הפוליטי והכלכלי ביניהן לא רק משנה את מפת האינטרסים באזור - אלא מציע אלטרנטיבה ממשית למעגל ההסלמות שישראל מקדמת".
מתוך טהרן טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.
2ה-WSJ: כך אספקת המזון בעזה הידלדלה תחת תוכנית הסיוע של ישראל
המצב ההומניטרי ברצועת עזה הפך קיצוני: "חלה עלייה במספר מקרי תת-תזונה בעזה" לצד "מאבק יומיומי להשגת מזון", פורסם בוול סטריט ג'ורנל.
"התוכנית החדשה, הנתמכת בידי ישראל ומופעלת על ידי קרן הסיוע ההומניטרי לעזה (GHF), נועדה להחליף בהדרגה את מנגנון החלוקה של האו"ם. אך עד כה, GHF מתקשה להכניס כמויות סיוע דומות לאלו של האו"ם ולחלק אותן באופן שוויוני ברחבי הרצועה. מחסור במזון, שבעבר היה ממוקד באזורים מסוימים, מתפשט כעת לכל חלקי הרצועה - כך לפי פלסטינים וארגוני סיוע", נכתב.
על רקע לחץ בינלאומי גובר ישראל הודיעה על הפסקה הומניטרית בפעילות הצבאית בחלקים ברצועה וכן "על הקמת נתיבים בטוחים לשינוע סיוע". בנוסף, חיל האוויר הנחית סיוע אווירי במהלך הלילה "עם שבע חבילות שצנחו, שכללו קמח, סוכר ושימורים", לפי צה"ל.
משאיות האו"ם ממשיכות להיכנס לרצועה "אך במספרים נמוכים בהרבה". ארגוני הסיוע טוענים כי ישראל "מקשה עליהם לפעול בבטחה וכי המחסור במזון מוביל להתמוטטות הסדר הציבורי".
"סוכנויות האו"ם וארגונים הומניטריים אחרים מחרימים את GHF בטענה שהיא מפרה עקרונות הומניטריים בסיסיים", נכתב. קרן הסיוע וישראל בתגובה מאשימות את האו"ם כי הוא "מסרב לאסוף את הסיוע שמצטבר בגבול הרצועה".
ג'מיל אל-נהאל, צעיר בן 21 מרפיח, שקיבל אוכל באתר החלוקה של GHF אמר לוול סטריט ג'ורנל כי "אני אחראי על אבא שלי, אמא שלי והאחיות שלי. הכמות שאני מביא מספיקה ליום-יומיים במקרה הטוב".
מתוך הוול סטריט ג'ורנל מאת עומר עבד אל-בקי, ענת פלד ואנדרו ברנט. לקריאת הכתבה המלאה.
3קצינים בצה"ל לטלגרף: "המטרה של הממשלה היא להמשיך את הלחימה"
"המלחמה הנצחית של נתניהו מאיימת לעורר מרי בקרב שורות הצבא - עד לדרגים הגבוהים ביותר", נכתב בטלגרף הבריטי.
רון פיינר, קצין שארבעה מחבריו נהרגו בדרום לבנון, התראיין לעיתון ואמר כי הוא מסרב לשוב לשירות מילואים. לדבריו הממשלה מנסה "להנציח" את המלחמה ולא להביא לסיומה. "הבנתי שאני לא יכול לחזור למלחמה הזו", אמר. בעקבות סירובו הוא נשלח ל-25 ימי מאסר "אך ריצה לילה בלבד משום שהכלא פונה עקב המתקפה האיראנית ביוני". פיינר אמר כי הוא מאמין שהתמונות של ילדים רעבים מעזה יגרמו לפחות חיילים להתייצב.
"פיינר נחשב לחלק מגל הולך וגדל של אנשי מילואים צעירים שמסרבים להשתתף בלחימה בעזה, מרביתם פשוט לא מתייצבים - 'שוכחים' לבדוק מיילים או טוענים לבעיות רפואיות או משפחתיות", נכתב.
גם קצינים בכירים בעבר ובהווה מתנגדים למדיניות נתניהו בעזה. האלוף במיל' אסף אוריון, לשעבר ראש אגף התכנון, אמר לטלגרף כי "בניגוד לקמפיינים נגד איראן וחיזבאללה, בעזה אין יותר תכלית צבאית ברורה". וכי הוא חושש שהמשך המלחמה נובע מ"תועלת פוליטית". אוריון הוסיף "הגענו מזמן לנקודת מיצוי במלחמה הזו. לכל מבצע צבאי יש נקודה שבה ההישגים קטנים מהעלויות. בעזה - עברנו את זה מזמן".
גם ערן עציון, לשעבר סגן ראש המל"ל, אמר לטלגרף כי "רוב הישראלים כבר מבינים שהסיבה שהמלחמה נמשכת - היא האינטרסים הפוליטיים, האישיים והמשפטיים של נתניהו. הוא זקוק למלחמה כדי להחזיק בשלטון".
מתוך הטלגרף מאת הנרי בודקין ואדריאן בלומפילד. לקריאת הכתבה המלאה.
4השחתת רכוש, אלימות וחרם: עלייה חדה באנטישמיות באירופה
לאחרונה "ישראלים חווים עלייה מדאיגה בתקיפות ממוקדות ובעוינות באירופה", פורסם באלגמיינר. האנטישמיות הגואה מתפשטת על רקע "הסכסוכים האחרונים במזרח התיכון" והיא כוללת החל מ"תקיפות אלימות והשחתת רכוש ועד הפגנות וצעדים משפטיים", נכתב.
רק בשבוע שעבר, קבוצת בני נוער הותקפה על ידי תוקפים פרו פלסטיניים ברודוס ביוון. "האירוע האנטישמי התרחש לאחר שבני הנוער עזבו מועדון לילה, כשקבוצה של תומכים פרו-פלסטינים עקבה אחריהם עד למלון שלהם ותקפה אותם באלימות".
התקיפה הזו אירעה פחות מיממה לאחר הפגנה נוספת גם ביוון באי סירוס. ההפגנה הפרו פלסטינית הביאה לעזיבה של אונית נופש ישראלית. "כ-300 מפגינים התאספו על הרציף, נופפו בדגלי פלסטין והחזיקו שלטים עליהם נכתב 'עצרו את רצח העם'".
מאז ה-7 באוקטובר "אירועים אנטישמיים הגיעו לרמות מדאיגות באירופה. התקיפה האחרונה היא רק אחת מגל פשעי שנאה אנטי-יהודיים שחווים יוון ומדינות נוספות בחודשים האחרונים", נכתב.
גם בשוויץ, "שורת תקיפות אנטישמיות בעיירת הנופש דאבוס שבאלפים המזרחיים עוררה דאגה וזעם בקרב הקהילה היהודית המקומית".
בגרמניה, "ארבעה אנשים רעולי פנים השחיתו ביום שני מסעדה יהודית בפרייבורג שבדרום-מערב המדינה, על ידי זריקת ביצים על חלונות המסעדה ולתוך המקום". גם בברלין, אירוע הפתיחה של השף אייל שני בוטל "עקב הפגנה אנטי-ישראלית".
מתוך האלגמיינר מאת איילין וילצ'ס ארגואיו. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.