ארה"ב והאיחוד האירופי, המנהלים את יחסי הסחר הגדולים ביותר בעולם, הכריזו אמש (א') על הסכם סחר חדש ביניהם, אחרי חודשים של משא-ומתן ואיומים, בעיקר מצד הבית הלבן. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין נפגשו במשך שעה באתר הגולף טרנבורי שבסקוטלנד, ולאחר מכן הכריזו על הסכם מסגרת. "זו העסקה הגדולה ביותר בעולם", אמר טראמפ, בעוד פון דר ליין אמרה כי היא "מקבעת את היחסים עם שותפת הסחר הכי גדולה שלנו".
● כך הפך נשיא ארה"ב למי שמכתיב את עתיד האיחוד האירופי
● הציבור כבר מוכן, והמנהיגים משתכנעים: האם אירופה קרובה לסנקציות על ישראל?
● אסבסט, עופרת ורגולציה: כך הגיע שיפוץ הפד ל-2.5 מיליארד דולר
מה כולל ההסכם
הפרטים שהתפרסמו עד כה על ההסכם מראים עד כמה רחוק אירופה הייתה מוכנה ללכת כדי לרצות את הנשיא האמריקאי. בבסיס העסקה עומדת הסכמה אירופית לכך שארה"ב תטיל מכס של 15% על רוב הסחורה האירופית המיובאת למדינה, כולל כלי רכב.
לשם השוואה, המכס שהוטל על מוצרים בריטיים במסגרת עסקת הסחר שהוכרזה בין הממלכה המאוחדת לארה"ב עומד על 10%. המכס שהוטל לפני כניסתו של טראמפ לבית הלבן היה 2.2%. לפי חישובי המכון הכלכלי העולמי בקיל, מכס זה יגרע לפחות 17 מיליארד אירו מהתמ"ג האירופי בשנה הנוכחית (0.1%).
בנוסף, אירופה הסכימה כי המכסים הגבוהים על פלדה ואלומיניום (50%), עליהם הכריז טראמפ בנפרד, יישארו בתוקפם. "זה דבר עולמי שיישאר כמו שהוא", אמר טראמפ בתום הפגישה.
בנושא תרופות ומוצרים רפואיים, תחום שבו לאירופה יש עודף סחר משמעותי מול ארה"ב, אמרה פון דר ליין כי לארה"ב שמורה הזכות לשנות את המכסים בהתאם למדיניות גלובלית שתשיק בעתיד.
כמו כן, האיחוד האירופי התחייב לקנות אנרגיה מארה"ב ב-250 מיליארד דולר מדי שנה בשלוש השנים הקרובות. מדובר בסכום היותר מכפול מרכש האנרגיה בשנה שעברה, שהסתכם בכ-100 מיליארד דולר (60 מיליארד נפט, 20 מיליארד גז נוזלי ועוד).
ההשלכות של צעד כזה על שוק האנרגיה הגלובלי יכולות להיות משמעותיות, אם הוא ייושם, על רקע הצורך האירופי להחליף ספקים. ייתכן כי הרכש מקטאר, מנורבגיה ומאלג'יריה, בין היתר, יושפע מכך.
האיחוד האירופי גם התחייב להשקיע עוד 600 מיליארד אירו בארה"ב בשנים הקרובות. כמו כן, טראמפ הבטיח כי האיחוד "יגדיל משמעותית" את רכש הנשק שלו מארה"ב. פון דר ליין הודיעה כי כמה מגזרים ייהנו מאפס מכסים הדדיים: מטוסים וחלקי מטוסים, כימיקלים מסוימים, תחום מוליכי המשנה וחלק מהייצור החקלאי.
מה אירופה מקבלת מההסכם
למעשה, תמונת המצב היא שאירופה התקפלה בפני הלחץ האמריקאי ונכנעה לדרישות של טראמפ. היא מקבלת למעשה ודאות, ומסירה את האיום במלחמת סחר החל מיום שישי הקרוב (1 באוגוסט), שהייתה משבשת עוד יותר את הכלכלה ביבשת.
אולם הדבר החשוב ביותר שאירופה מקבלת הוא המשך המחויבות האמריקאית להגן על אירופה במקרה של התקפה עליה, במסגרת החברות בברית נאט"ו. טראמפ לא היסס לכרוך את שני הדברים יחדיו, כולל בחודשים האחרונים. אירופה נמצאת בעיצומה של התחמשות צבאית שנועדה לבסס לה יכולת הגנה עצמית. עד שהדבר יהיה אפשרי, כמה שנים לכל הפחות, היא תלויה צבאית בארה"ב, ולכן הייתה מוכנה להיענות לדרישות האמריקאיות.
מה מקבלת ארה"ב
התעשייה המקומית בארה"ב תזכה על-ידי המכסים למעין סיוע ממשלתי, בין אם מדובר במכוניות או במוצרים אחרים המיובאים מאירופה. מכס של 15% יעלה את מחיר המוצרים האירופיים ויהפוך את התמחור שלהם לתחרותי פחות בעבור הצרכן האמריקאי. בניגוד למכס האמריקאי, האירופאים לא יטילו שום מכס חדש על סחורה או שירותים אמריקאים, ושיעור המכס יישאר (לפי חישובי ה-WTO) על כ-2.7%.
הנשיא טראמפ מקבל הישג משמעותי בדמות הזרמת מיליארדים נוספים לקופת המדינה וגם "הדגמה" של הכוח האמריקאי בפעולה. כמו כן, האיחוד האירופי לא ימסה את ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות כפי שדרשו כמה גורמים בכירים.
מה הייתה עמדת האיחוד האירופי במגעים
במהלך חודשי המגעים התפצל האיחוד האירופי למחנה בהובלת גרמניה ואיטליה, שדרשו מהנציבות (שאחראית על תחום הסחר במקום הממשלות של 27 המדינות החברות באיחוד האירופי) לחתום על עסקה פחות או יותר בכל מחיר. גרמניה במיוחד, התלויה ביצוא כלי רכב לארה"ב, יכולה להיות מרוצה מהעובדה שגם כלי רכב אירופיים ימוסו ב-15% נוספים "בלבד" בקרוב, במקום ב-27.5% שבהם טראמפ איים. מניות חברות הרכב הגרמניות עלו ב-2% הבוקר עם פתיחת המסחר.
קנצלר גרמניה פרידריך מרץ מיהר לברך על ההסכם ואמר כי הוא "מונע הסלמה בלתי הכרחית ביחסים הטרנס-אטלנטיים". גם ראשת ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני אמרה כי ההסכם מועיל לאיחוד האירופי.
במחנה הנגדי ניצבו מדינות כמו צרפת וספרד, שאין להן המון מה להפסיד בסחר עם ארה"ב, ושדרשו כי האיחוד "יעמוד על עקרונותיו" ויסרב "לעסקה בכל מחיר". הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון קרא לשמור על הכבוד האירופי ולהימנע מכניעה.
ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן אמר לאחר ההכרזה כי ההסכם הוא תבוסה לאיחוד האירופי - "טראמפ אכל את פון-דר-ליין לארוחת בוקר". ראש ממשלת בלגיה אמר כי "זהו רגע של הקלה, אך לא של חגיגה".
איך הגיבו השווקים וכלי התקשורת
מדדי המניות המובילים באיחוד האירופי, כמו הדאקס, ה-CAC 40 ומדד סטוקס 600, רשמו כולם עליות שערים של כ-1% הבוקר (ב') עם פתיחת המסחר. לפי אנליסטים, העלייה משקפת את הוודאות שמכניס ההסכם לשווקים ואת העובדה שהתסריט החמור יותר של מלחמת סחר אינו צפוי להתממש. האירו, עם זאת, שהתחזק ביותר מ-13% מתחילת השנה, נחלש קלות ל-1.17 דולר.
תגובת כלי התקשורת היום שירטטה את המצב העגום של האיחוד. "אירופה נכנעת לטראמפ", כתב ה"שפיגל". "אירופה מוותרת, אך מגדרת את הנזק", כתב ה"לז-אקוס" הצרפתי. "האיחוד מגמד את עצמו", כתב ה-FAZ. "המכס שולש ללא כל הצדקה: האם אירופה טעתה כשנשאה ונתנה עם טראמפ?", כתב ה"קוריירה" האיטלקי.
מה יהיה כעת
על פון דר ליין מוטלת המשימה לשווק את ההסכם. התוצאה שהוכרזה אתמול בסקוטלנד רחוקה מלהיות הסכם שלו קיוו באירופה, אבל הוא עומד בציפיות של מה שהמדינות הבינו כי יצטרכו לשלם. עסקת הסחר רחוקה מלהיות הסכמה בין שווים.
האמריקאים הכתיבו את התנאים, ולפון דר ליין נשאר רק לחתום על ההסכם, ולהתחיל לשווק אותו כהישג לציבור האירופי. היא כבר התחילה כשאמרה כי מדובר ב"איזון מחדש של תנאי הסחר", וכי אירופה הבטיחה את התנאים ב"שוק היצוא הגדול ביותר שלנו".
אם הדבר לא יעלה בידה, טראמפ - שמנסה בעקביות להחליש את האיחוד האירופי כמנגנון - יכול להיות מרוצה גם מכך.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.