גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האתגרים של מ"מ המנכ"ל החדשה בקופת חולים כללית

אורנית בר טל מונתה אתמול למ"מ מנכ"ל הכללית, במה שנראה כמו סיומה של הסאגה הנוכחית במאבק בין משרד הבריאות לקופה ● בר טל נחשבת לסמנכ"לית משאבי אנוש עם קבלות שזוכה לאמון וכזו שיכולה להסתדר מצוין עם כלל הגורמים בקופה כולל הוועד, למרות היעדר ניסיון בניהול מערכת בריאות גדולה ● סימן השאלה הגדול: האם תצליח לשרוד גם את המהלכים האופוזיציוניים של משרד הבריאות

אורנית בר טל. מונתה לממלאת-מקום מנכ''ל קופת חולים כללית / צילום: איל יצהר
אורנית בר טל. מונתה לממלאת-מקום מנכ''ל קופת חולים כללית / צילום: איל יצהר

קופת חולים כללית הודיעה אתמול (א') על מינויה של אורנית בר טל לממלאת-מקום מנכ"ל הכללית. בר טל משמשת היום כסמנכ"ל משאבי אנוש של הכללית, ותיכנס לתפקידה באופן מיידי, במקומו של המנכ"ל אלי כהן.

כץ טרף את הקלפים בפרשת הכללית: השעה את ועדת הבדיקה
מדד המותגים 2025 | מהו בית החולים הכי מוערך בישראל?

אומנם בר טל מונתה בינתיים לממלאת-מקום, אך המינוי הזה הוא מהותי בדרמה של הכללית. בר טל היא מועמדת מבפנים, אשר למרות היותה בתפקיד שמייצר לה קונפליקט טבעי עם ועד העובדים של הקופה, היא נחשבת למועמדת המועדפת על יו"ר הוועד פרוספר בן חמו.

גם בעבר, הוועד נחשב לגורם משמעותי מאוד במינוי מנכ"לים לקופה וכן בסיום תפקידם. הוועד התנגד למינוי של נועז בר ניר, שעזב ב-2018 אחרי שנה בתפקיד, ומאז עזיבתו הנהלת הקופה לא מצליחה להתייצב; וכן של רות רלבג, שעזבה ב-2022 אחרי תשעה חודשים.

נקודת הפתיחה: השעיית ועדת הבדיקה

הדרך למינויה של בר טל נפתחה כאשר השר חיים כץ מהליכוד החליט להשעות את ועדת הבדיקה שהקים משרד הבריאות כדי לבחון את תחלופת המנכ"לים והסמנכ"לים הגבוהה בקופה בחמש השנים האחרונות. במשרד הבריאות הפנו אצבע מאשימה כלפי הדירקטוריון של הקופה בראשות היו"ר יוחנן לוקר, אשר נחשב ליו"ר מאוד פעיל, והחשש היה כי הוא מצר את הצעדים של המנהלים העובדים תחתיו. מסביבתו של לוקר טענו כי הסמנכ"לים עזבו דווקא בגלל המנכ"ל אלי כהן, ואילו כהן עצמו עזב בגלל עומס.

נראה היה כי לאחר קבלת תוצאות ועדת הבדיקה, ובהתאם לממציאה, משרד הבריאות יקבע תקנות שיגבילו את עבודת הדירקטוריון, במטרה לאפשר יותר חופש פעולה למנכ"ל חדש. המהלך הזה היה אמור לפתוח דלת גם לכניסה מנכ"ל שאולי לא היה מגיע אם לא היה בטוח שיינתן לו חופש פעולה. השמות שעלו היו ד"ר שלומי קודש, מנכ"ל סורוקה; רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות; או אורלי ויינשטיין, לשעבר מנהלת חטיבת בתי החולים בכללית והיום מנהלת בית החולים שיבא נגב.

ועדת הבדיקה יצאה לדרך תוך האשמות חריפות מסביבת הוועד והדירקטוריון. נטען כי בכוונת משרד הבריאות להשתמש בוועדה כדי להשתלט על תקציב הקופה או לשלב בקופה אנשים מש"ס, מפלגתו של שר הבריאות הקודם אוריאל בוסו. למרות שוועד העובדים לא היה לכאורה צד באירוע, הוא עמד לצד הדירקטוריון ואף הכריז על שביתת אזהרה "נגד השתלטות משרד הבריאות על הקופה".

כאשר ש"ס פרשה מהממשלה, וחיים כץ מהליכוד נכנס לתפקיד ממלא-מקום שר הבריאות, הוא הצהיר מיד עם כניסתו כי ייפגש עם ועד העובדים של הכללית. כץ עצמו הוא איש ועדי עובדים: הוא היה יו"ר ארגון העובדים של התעשייה האווירית וגם ראש סיעה בהסתדרות.

כץ נפגש עם יו"ר ועד העובדים פרוספר בן חמו ועם יו"ר הדירקטוריון יוחנן לוקר, ככל הנראה בפגישה משותפת, וכמה ימים לאחר מכן הכריז כץ על השעיית עבודת הוועדה, עד 18 באוגוסט, כדי לאפשר לצדדים להיפגש בינתיים ולהגיע להבנות. גורמים המקורבים לתהליך מעריכים כי הסיכוי לחידוש עבודת הוועדה תחת כץ אינם גבוהים.

"לוקר השיג אי-התערבות של משרד הבריאות בעבודתו, אבל יהיה לזה מחיר מבחינתו", אומר גורם המכיר את התהליך. "עם השעיית הוועדה, בן חמו חייב לכץ, ולוקר חייב גם לבן חמו וגם לכץ".

והנה, כמה ימים לאחר מכן מונתה המועמדת הפנימית שנחשבה למועדפת על בן חמו. גורם מהקופה אמר לנו בעבר כי "מנהלים מבפנים יודעים איך לעבוד עם בן חמו. הם יודעים מה אפשר ואי-אפשר לעשות מולו. לכן הוא מעדיף מועמדי פנים. בשביל מה הוא צריך עכשיו לחנך מנכ"ל חדש?". אורנית בר טל היא הבכירה מבין הסמנכ"לים שנשארו בכללית אחרי שרבים כאמור עזבו בשנה האחרונה.

הדרך לצמרת הכללית

מי היא אורנית בר טל? היא בת 58, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה וחינוך ותואר שני במינהל עסקים. היא נשואה לערן בר טל, מנכ"ל משרד החוץ.

לאחר שכיהנה בכמה תפקידי ניהול בשוק הפרטי, ביקשה בר טל לעשות הסבה ולמדה תואר במדעי הרפואה ולאחר מכן למדה לדוקטורט באפידמיולוגיה באוניברסיטת תל אביב.

בר טל הגיעה לכללית כאשר ביקשה לערוך את הדוקטורט על נתוני הקופה. אז יכולותיה זוהו על-ידי קופת החולים, שגייסה אותה לשורותיה. היא שימשה כעוזרת מחקר, ניהלה את מחלקת המחקר והאסטרטגיה באגף התכנון, מילאה תפקידים שונים בחטיבת משאבי האנוש, ומ-2021 היא מנהלת משאבי האנוש בכללית.

מצד אחד, שמה של בר טל לא הוזכר באופן טבעי ברשימת המועמדים לתפקיד מנכ"ל הכללית, ויש גורמים בתוך הקופה הטוענים כי היא חסרה את הרקע הדרוש לניהול הקופה. היא אינה רופאה, אך זה פחות מטריד את הגורמים, שמדגישים יותר את העובדה שאין לה רקע של ניהול תפעולי - לא של בית חולים ולא של מחוז ואף לא של חברה-בת.

מאידך, גורמים בקופה טוענים כי בר טל היא סמנכ"לית משאבי אנוש מצוינת, בעלת יחסי אנוש טובים, שיש לה סיכוי אמיתי להסתדר עם כל הגורמים בקופה.

בר טל היא מינוי מקובל על לוקר. אומנם גם כהן וגם רלבג היו מנהלים שמינה לוקר, ובסופו של דבר עזבו ביחסים עכורים עמו, אבל בר טל מגיעה כשהיא מכירה היטב את יחסי ההנהלה והדירקטוריון, וכן נמצאת ביחסים טובים עם בן חמו.

לוקר, מצידו, ישאף כנראה לשמר כל מנכ"ל שיגיע, כדי לא להצטרך להסביר עוד תחלופה. בן חמו, מאידך, לא מחויב לכך.

האתגר מול משרד הבריאות

אתגר גדול עוד יותר יכול להיות לבר טל מול משרד הבריאות. המשרד לא סימן אף מנכ"ל אחר כמועדף, אולם נראה כי הוא לא יהיה מרוצה מכך שמונתה המנכ"לית המועדפת על הדירקטוריון והוועד, מנכ"לית שהרקע שלה אינו מרמז על כוונתה להתעמת עם הגורמים הללו, וזאת מבלי שוועדת הבדיקה להסדרת יחסי הדירקטוריון והמנכ"ל השלימה את תפקידה ונתנה את המלצותיה. משרד הבריאות לא בהכרח יוותר בקלות על הרעיון לעשות סדר בכללית, ובר טל תצטרך להתמודד מול המהלכים האלה.

הספקולציות האלה רלוונטיות רק אם בר טל אכן תמונה לתפקיד המנכ"לית, כאשר כרגע היא כאמור מונתה לממלאת-מקום. אולם העובדה שבר טל מחליפה את כהן באופן מיידי, לפני סיום תקופת ההודעה המוקדמת שלו בתחילת ספטמבר, יכולה להעיד על הרצון לקבוע עובדות בשטח לפני שתהיה הזדמנות לחדש את ועדת הבדיקה.

הפתעות נוספות יכולות עוד לקרות לפני מינוי הקבע. כץ יכול לפתע להחליט כן לחדש את ועדת הבדיקה. שר אחר, קבוע, יכול להתמנות במקומו. שרי ש"ס אולי יחזרו לתפקידיהם, ואוריאל בוסו עשוי לרצות אז להמשיך מהיכן שהפסיק. משרד הבריאות יכול להפעיל סנקציות אחרות. בינתיים, ספינת הענק שהיא הכללית תמשיך להיטלטל בין הגלים.

עוד כתבות

חפשו את הנציג האנושי / צילום: AI

החברה הזאת פיטרה 700 עובדים והחליפה אותם בבוטים. ואז החזירה את כולם

חברות רבות עוברות לאייש מוקדי שירות בבוטים, מחליפות את הנציגים האנושיים וגם גורמות ללקוחות ללא מעט תסכול ● יש מי שהחזירו את הגלגל לאחור ואת הנציגים האנושיים, ואחרים דווקא מתהדרים באחוזי פניות גבוהים שנסגרים בדיגיטל ● האם זו הצלחה או שרבים מהלקוחות נותרים חסרי מענה? ● גלובס יצא לבדוק לאן הולכת המהפכה, מה אנחנו מרוויחים ממנה ואם עוד אפשר לסגת לאחור

''חץ מוילן''. קיבל הכרה ציבורית / צילום: Shutterstock

הגאון שבאמצעות המצאה אחת פשוטה חסך לנו מבוכה בתחנת הדלק

ביום גשום בדטרויט מהנדס של פורד עשה טעות, נספג כולו במים - ואז עלה במוחו רעיון ● נדרשו עשרות שנים עד שקיבל קרדיט על החץ שהפך למושא קנאתה של תעשיית הרכב

שוק השכירות בתל אביב / צילום: Shutterstock

שוק השכירות בת"א: הדירות ששוות יותר ואלו ששוות פחות

אחרי שנים שבהן מחירי השכירות בתל אביב לא עצרו לרגע, ועל כל דירה שיצאה לשוק היה תור, נראה כי הביקוש לדירות בשכירות בעיר מתמתן ● המחירים עדיין רושמים עליות, אך לא בכל אזור ולא בכל תנאי

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בגליל ים? / צילום: שני גנץ - אנגלו סכסון הרצליה

ירידה של רבע מיליון שקל ב־3 חודשים: בכמה נמכרה דירה בגליל ים?

בשכונת גליל ים בהרצליה נמכרה דירת 4 חדרים בקומה רביעית, תמורת 3.75 מיליון שקל ● המוכר קנה את הדירה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן והשכיר אותה תמורת 9,500 שקל לחודש ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אברך תבע מזונות מאשתו בגלל משכורת נמוכה. מה קבע ביהמ"ש?

אברך טען כי הוא מרוויח 1,100 שקל בחודש, ולכן אשתו צריכה לשלם לו מזונות - ביהמ"ש העריך את הכנסתו ב־50 אלף שקל ● חברת תיווך הציגה נכס לרוכשת, והיא פנתה לבסוף למתווכת אחרת בקשר לאותה הדירה. מי זכאי לדמי התיווך? ● ובג"ץ החמיר את התנאים להוכחת זכאות לקרקע לבנייה ביישוב מגורים ● 3 פסקי דין בשבוע

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

פירצה בגדר: כל אחד יכול לפתוח קרן גידור ועשרות מיליארדים מתנהלים ללא פיקוח

קרנות הגידור בישראל מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד משקיעים, למרות דמי הניהול הגבוהים והיעדר השקיפות של פעילותן ● כך קורה שאפיק ההשקעה המתוחכם, שקורץ למיליונרים, מנהל כבר יותר מ–70 מיליארד שקל ללא פיקוח של הרגולטור ● רשות ני"ע: "הקרנות רשאיות לפעול במסגרת הפטורים שקבע המחוקק"

היכן בגוף האדם נמצאים הצניפים הסהרוניים? / צילום: Shutterstock

היכן בגוף האדם נמצאים הצניפים הסהרוניים?

באיזו מדינה רוקדים מזורקה, שטחה של איזה עיר הוא הגדול בישראל, ועל מצבתו של מי נכתב "סע לשלום. המפתחות בפנים"? ● הטריוויה השבועית

המודל המוזל של טסלה 3 / צילום: טסלה

הוזלה של 30 אלף שקל: טסלה מתחילה לשווק בישראל גרסת בסיס חדשה של טסלה 3 בכ-194 אלף שקל

רמת האבזור נמוכה יותר, אך המכונית עדיין מצוידת בגג זכוכית ● בענף מעריכים כי טסלה תנסה לבצע עם הדגם החדש מהלך אסטרטגי בציי הרכב והליסינג בישראל ● עפ"י הערכות, בקרוב גם תתחיל החברה לשווק את גרסת הבסיס המוזלת של טסלה Y

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; הבנקים עלו ב-1.4%, המניות הבטחוניות ירדו

מחזור המסחר היה כ-2 מיליארד שקל, הרבה מעל הממוצע של ימי ראשון ● מייסדי נקסט ויז׳ן מכרו מניות ב-345 מיליון שקל ● בורסות בעולם: עליות בבורסות אירופה, החוזים בוול סטריט נסחרים ביציבות ● אחר הצהריים יתפרסמו נתוני התעסוקה המסקרנים בארה"ב ● השקל נסחר ביציבות, 3.17 שקלים לדולר, מחירי הנפט עולים הבוקר

כורדים סורים מפגינים נגד המשטר בחסכה, השבוע / צילום: Reuters, Orhan Qereman

המחאות באיראן עלולות לפגוע באינטרסים הישראליים בסוריה

בעוד שהקשב הבינלאומי מופנה לאיראן ולוונצואלה, טורקיה שולחת כוחות צבאיים לשטח מדינת החסות סוריה - והמיעוט הכורדי מבין שזהו חלון הזדמנויות מסוכן ● המונים התקבצו היום בשערי בסיס אמריקאי בחיפוש אחר הגנה מפני ארדואן, אך וושינגטון שומרת בינתיים על שתיקה

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026 / צילום: AP

אייפונים מתקפלים וכלי לקריאת מחשבות: הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026

בדרך אליכם: פרויקט בגיבוי סם אלטמן ששואף לסרוק כל קשתית בעולם לפלטפורמת זיהוי, רובוטים ביתיים ומכוניות־על חשמליות ● ואי־אפשר להתעלם מהאתגרים שמציבה הבינה המלאכותית בתחומי הבריאות והסייבר

סניף של הרשת בעופר הקניון הגדול פתח תקווה / צילום: יח''צ

בלי קמפיינים ובלי רעש: מאחורי הקאמבק השקט של רשת סינבון לישראל

כשנתיים אחרי שחזרה לישראל, רשת המאפים האמריקאית מציגה פדיונות חריגים של כחצי מיליון שקל בחודש לסניף ● הזכיין הקודם נזכר איך טיל אחד באילת מוטט את הניסיון הקודם ● אבל המנכ"ל הנוכחי מסביר למה האסטרטגיה של "קודם פריפריה" ובנייה הדרגתית של קהל בקניונים מוכיחה את עצמה ● היעד: 30 עד 40 סניפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; אלפאבית התקרבה לשווי של 4 טריליון דולר

מספר המשרות החדשות בארה"ב נמוך מהצפי; שיעור האבטלה ירד ● באירופה מתבשלת עסקת ענק שתיצור את חברת הכרייה הגדולה בעולם: ריו טינטו עומדת לרכוש את גלנקור הבריטית ● מחירי הנפט עולים בעקבות המתיחות הגאו-פוליטית בין ארה"ב לאיראן

הפגנות בטהרן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

איראן מאיימת לתקוף את ישראל ובסיסים של ארה"ב

ישראל וארה"ב דנות על הסכם סיוע ביטחוני חדש, נתניהו ביקש לקצץ את הסיוע ● ברויטרס מדווחים שבישראל העלו כבר כוננות בעקבות דברי טראמפ ● צה"ל: לוחם דובדבן נפצע בינוני בהיתקלות עם מחבלים בשכם ● סנאטור רפובליקני לאיראנים: "הסיוט שלכם עומד להיגמר" ● גורם אמריקאי לאל-ערבייה: הותקפו יותר מ-35 מטרות של דאעש בסוריה ● עדכונים שוטפים

הבנקאי האפל שהלבין הון לצפון קוריאה / צילום: ap, Vladimir Smirnov ,Gavriil Grigorov

אפילו סיטיבנק וג'יי.פי מורגן נפלו: הבנקאי המתחזה שהזרים הון לקים ג'ונג און

בזהות בדויה שימש סים היון סופ דמות מפתח במבצע של קוריאה הצפונית למימון תוכנית הגרעין שלה ● תחת פועלו נמחקו עקבות לעשרות מיליוני דולרים, שהוזרמו לקים ג'ונג און דרך בנקים בארה"ב ● כעת ה-FBI מציע 7 מיליון דולר למי שיספק מידע שיוביל למעצרו

צחי בוורמן / צילום: תמר מצפי

המשטרה עיכבה לחקירה את צחי ברוורמן וערכה חיפוש בביתו

ברוורמן, ראש הסגל של רה"מ נתניהו ומי שמיועד להיות שגריר ישראל הבא בלונדון, נדרש להגיע הבוקר ללהב 433 • אלי פלדשטיין, עד מפתח, זומן גם הוא • החשד נגד ברוורמן: שיבוש חקירה

מצב השווקים / צילום: Shutterstock

המניות החביבות על האנליסטים לשנה החדשה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אפקט העליות בשוק המניות: הצעירים לא חוששים כמעט מהפסדים ● בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות ל-2026 ● 10 המניות שסומנו כהכי גרועות בת"א והפתיעו את המשקיעים ● ההמלצה המדהימה של בנק אוף אמריקה למניות הבנקים הישראליים ● וגם: למה האנליסט האופטימי מוטרד?

תחנת הכוח ''אורות רבין'' בחדרה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

באיחור של שנים: תחנת הכוח האחרונה של חברת החשמל נכנסה לשימוש מסחרי

החל מה-9.1 תחנת הכוח החדשה של חברת החשמל נכנסה להפעלה מסחרית ● למרות שזו מתוכננת להיות התחנה האחרונה, בחברת החשמל מבקשים להקים תחנות נוספות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: "איראן רוצה חירות, ארה"ב ערוכה ומוכנה לעזור"

גורמים בממשל טראמפ ערכו דיון ראשוני בנוגע לאפשרות של תקיפה באיראן ● ח'אמנאי הורה על העלאת הכוננות באיראן ● רופא בטהרן אמר לטיים כי בשישה בתי חולים בעיר נרשמו לפחות 217 מפגינים הרוגים ● רזא פהלווי יורש העצר הגולה של איראן: "אני מתכוון לחזור למולדת כאשר המהפכה תנצח" ● ניתוק האינטרנט באיראן נמשך כבר 48 שעות ● דיווח: בישראל ובחמאס נערכים לאפשרות של חידוש הלחימה ברצועת עזה ● ראש עיריית ניו יורק ממדאני גינה קריאות בעד חמאס בהפגנה נגד ישראל בעיר ● שר החוץ של איראן עראקצ'י נפגש אתמול בלבנון עם מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

מנכ"ל ענקית הנפט אקסון לטראמפ: "ונצואלה לא ראויה להשקעה"

בפגישה בבית הלבן עם מנכ״לי ענקיות האנרגיה האמריקאיות ביקש טראמפ להזרים כ-100 מיליארד דולר לתעשיית הנפט של ונצואלה ● אולם הבכירים הגיבו בספקנות: למרות רזרבות הנפט העצומות, בעיני התעשייה ונצואלה עדיין מחייבת שינויי עומק לפני שיוזרמו אליה מיליארדים ● מנכ״ל אקסון אמר: "חזרה נוספת לונצואלה מחייבת שינויים משמעותיים"