גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיוטי פרי נפתח, האם חברות התעופה יגיעו? השדה בחיפה רחוק מלממש את הפוטנציאל

בנמל התעופה הצפוני נחנך השבוע בפתיחה חגיגית דיוטי פרי ● אייר חיפה כבר מפעילה ממנו טיסות לאירופה, אך בשל אתגרים לוגיסטיים יתקשו לפעול ממנו חברות תעופה מתחרות ● כמה עולה לטוס מחיפה, והאם זה משתלם יותר מנתב"ג?

פתיחת הדיוטי פרי בנמל התעופה בחיפה / צילום: רמי שלוש
פתיחת הדיוטי פרי בנמל התעופה בחיפה / צילום: רמי שלוש

השבוע נפתח לראשונה בטקס חגיגי הדיוטי פרי בנמל התעופה חיפה, צעד נוסף שמסמן כי הנמל הצפוני, שחזר לאחרונה לפעילות מלאה, אכן התעורר לחיים. החנות, שמפעילה חברת Layam, משתרעת על פני 200 מ"ר ומספקת את כל המוצרים הפטורים ממס כמעט כמו בנתב"ג - רק בלי התורים.

במקום טורקיה? המדינה שרוצה להפוך ליעד הטיסות החדש של הישראלים
מחירי הטיסות לשורה של יעדים נחתכו השבוע בחדות

פתיחתו המחודשת של השדה בחיפה בדצמבר האחרון הייתה בשורה לענף, ובעיקר לתושבי הצפון. אם בעבר השדה שימש רק עבור מטוסים שפעלו באסדות הגז, כעת הוא פתוח גם לפעילות תיירותית בינלאומית.

לפי נתוני רשות שדות התעופה לחודש יוני, 67,964 נוסעים עברו בשדה לטיסות בינלאומיות מתחילת השנה. נזכיר כי נתוני חודש יוני הושפעו מאוד מהמערכה מול איראן, וכי שיאי יולי־אוגוסט עוד לפנינו. בטיסות פנים עברו 21,953 נוסעים בסך הכול. דבר זה התאפשר הודות לחברת התעופה החדשה של ניר צוק - אייר חיפה. זו החייתה את השדה שהיה כמעט נטוש במשך שנים, למעט חברות בודדות שפעלו בו לפרקי זמן קצרים כמו טוס הקפריסאית.

החברה מפעילה טיסות לארבעה יעדים בינלאומיים, שבהם לרנקה, פאפוס, רודוס ואתונה; וכן טיסות פנים ארציות לאילת. בשעה שהעומסים בנתב"ג כבדים, נוסעים בחיפה מדווחים על צ'ק אין מהיר - שלפעמים אורך רבע שעה בלבד.

שירלי כהן עורקבי, סמנכ"לית אשת טורס, מסבירה כי "השדה בחיפה נותן פתרון מצוין לחבל ארץ מאוד משמעותי ולתושבי הצפון. מדובר בשדה קטן ויעיל - זמן ההמתנה קצר, אין עומס ואין צריך להגיע שלוש שעות לפני הטיסה. היעדים שניתן לטוס אליהם הם מאוד פופולריים בקרב הישראלים. אני מאוד מקווה שישקיעו בו, כך שיתאפשר להטיס ממנו מטוסים גדולים יותר".

האם שדה התעופה הנוסף מוזיל עלויות?

מבדיקת גלובס באתר אייר חיפה, כמעט ולא נותרו כרטיסים של הרגע האחרון לחודש אוגוסט, בעיקר בטיסות חזור. המחירים ההתחלתיים אחידים בין היעדים: למשל, המחירים ההתחלתיים לקפריסין בחודש אוגוסט מתחילים מ־298 דולר לכרטיס הלוך חזור. לספטמבר, עם הירידה בביקושים, ניתן למצוא כרטיסים החל מ־198 דולר הלוך ושוב. ביוון המחירים בין היעדים משתנים - לרודוס ניתן לטוס ברגע האחרון במחיר שמתחיל מ־448 דולר לטיסה הלוך ושוב, ובספטמבר המחיר ההתחלתי צונח ל־298 דולר. לאתונה, המחיר מעט גבוה יותר, החל מ־478 דולר לרגע האחרון, לעומת 358 דולר בחודש ספטמבר.

בהמראה מנתב"ג, מחירי הרגע האחרון לקפריסין נוטים להיות גבוהים יותר. לעומת זאת, בספטמבר המחירים בנתב"ג לרוב אטרקטיביים יותר מאלה שבחיפה. בנתב"ג יש תחרות בין חברות תעופה רבות, ובשיא עונת אוגוסט, כאשר הביקוש גבוה, השפעת התחרות מצטמצמת. עם הירידה בביקוש, ניתן לראות כי היצע החברות בנתב"ג מסייע להוריד את המחירים. לעומת זאת מחירי הרגע האחרון ליוון נמוכים יותר בנתב"ג באופן גורף, הודות למגוון הרחב של חברות התעופה שטסות לשלל יעדים בה.

יתרון משמעותי של נמל התעופה בחיפה לעומת נתב"ג הוא החניה בשדה, שנכון להיום היא ללא תשלום. אמנם השדה אינו מקושר ישירות לתחנת רכבת, אך ניתן להגיע אליו באמצעות שאטלים מתחנת הרכבת לב המפרץ. עבור תושבי הצפון, עלויות הנסיעה לנתב"ג עשויות להגיע לסכומים שמצדיקים בחירה בטיסה יקרה יותר מחיפה - במיוחד אם היא חוסכת זמן והוצאות נוספות.

אייר חיפה תישאר שם לבד

נכון להיום, לאייר חיפה שלושה מטוסי ATR 72-600. במסגרת תוכנית ההתרחבות של החברה, צפוי המטוס הרביעי להצטרף לפעילות בתחילת ספטמבר, והמטוס החמישי עד סוף דצמבר. מדובר במטוסים שבהם מספר קטן יחסית של כ־80 מושבים, והבחירה בהם אינה מקרית. נכון להיום, אורך המסלול בנמל קצר מדי בשביל מטוסים גדולים כמו אלו שמפעילות רוב חברות התעופה - 1,200 מטר בסך הכול. אולם אם היו מאריכים אותו ל־1,500 מטר, ניתן היה להפעיל ממנו טיסות ליעדים קרובים ולאיי יוון, ואם היו מאריכים את המסלול ל־1,900 מטר, ניתן היה לטוס גם לאירופה.

ד"ר עוזי פרוינד־פינשטיין, מרצה במחלקה לניהול תיירות ומלונאות, המכללה האקדמית כנרת, מסביר כי "שדה התעופה בחיפה מוגבל. מסביבו נבנו מבנים כמו בתי הזיקוק לדוגמה, המקשים על האפשרות להרחיב את המסלול לכיוונו - בעוד שהים בכיוון השני. ברגע שהקימו את הנמל הסיני (נמל המפרץ) בחיפה, הדבר יצר מגבלות נוספות על נמל התעופה".

לפי עיריית חיפה, לא נזנחה התוכנית להרחיב את מסלול ההמראה בשדה התעופה. גם ברשות שדות התעופה פועלים להרחבת המסלול ב־300 מטר - אך גם כך אורכו לא יספיק למטוסים רחבי גוף. לצורך מימוש התוכנית נדרשים השקעה תקציבית והליך סטטוטורי חדש בוועדות התכנון - תהליך שיכול להימשך שנים.

יש קיבולת להפעלת טיסות נוספות

במתכונתו הנוכחית, לשדה התעופה יש קיבולת להפעלת טיסות נוספות, אך מגבלותיו במרחב ובתשתיות הופכות אותו לפחות אטרקטיבי בעיני חברות תעופה רבות - דבר שלא יאפשר לתחרות משמעותית להתקיים בשדה. בטווח הנראה לעין, אייר חיפה היא היחידה שצפויה להפעיל ממנו טיסות, ובחברה מתכננים להתרחב בצי המטוסים ולהוסיף יעדים נוספים באגן הים התיכון.

בעבר השדה כבר הוכיח את חשיבותו: במהלך מבצע "עם כלביא", כאשר נתב"ג עמד בפני איומים והפעילות בשדה רמון הוסבה לצרכים אופרטיביים - פיצול הטיסות בין שני שדות, כולל מבצעי חילוץ שבהם השתתפה גם אייר חיפה, תרם ליכולת התפעולית של המערכת האווירית בזמן חירום.

עוד כתבות

דיווח: דרום סודאן הסכימה לקלוט פליטים מעזה. זה מה שתקבל בתמורה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ענקית הציוד הביטחוני הגרמנית RENK מאיימת שתעביר חל מהייצור שלה לארה"ב אם יהיה אמברגו על ישראל, הטיסות מבריסל לישראל מתופעלות על ידי מתנדבים ודיווחים שדרום סודאן הסכימה לקלוט פליטים מעזה ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת הלייזר של חברת EOS האוסטרלית / צילום: צילום מסך מיוטיוב

המדינה שמצליחה לעקוף את ישראל ביצוא מערכות לייזר

בעוד שמערכת ההגנה האווירית באמצעות לייזר, מגן אור, צפויה להפוך למבצעית ברבעון האחרון של השנה, חברת EOS האוסטרלית סגרה חוזה בגובה כ-80 מיליון דולר למדינה באירופה ● אוקראינה פיתחה מערכת לייזר קלת־משקל ליירוט רחפנים ● סטארט־אפ ישראלי בתחום סימולציות האימונים מתרחב לתחום הגיימינג ● ודנמרק יוצאת למסע רכש בתחום ההגנה האווירית, מבלי לכלול את ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

היום נגלה מהי ההשקעה הסודית של וורן באפט

ההשקעה המסתורית האחרונה של ברקשייר האת'וויי עשויה להיחשף היום ● בבארונ'ס מעריכים כי מדובר בחברת תעשייה, ועפ"י רמזים שנתן וורן באפט, היקף ההחזקה עומד על כ-5 מיליארד דולר

חדשות ההייטק / צילום: רויטרס

הגיוס של הסטארט־אפ הישראלי שמפתח רכבים חשמליים מעופפים

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: הסטארט־אפ מפרדס חנה שגייס 23 מיליון דולר ● שיטות אכיפה חדשות של ארה"ב במאבק על שבבי ה־AI ● הקרב הבא בין סם אלטמן לאילון מאסק, הפעם בתוך המוח האנושי ● והחברה שמגייסת 10 מיליון דולר כדי להתחרות באינטל ● חדשות ההייטק 

רן עוז, מנכ''ל ישראכרט / צילום: יח''צ ישראכרט

אחרי העברת השליטה: מנכ"ל ישראכרט רן עוז פורש

רן עוז, מנכ"ל קבוצת ישראכרט בכ-4 השנים האחרונות, הודיע היום לדירקטוריון החברה על כוונתו לסיים את תפקידו בחודשים הקרובים ● לאחרונה דווח כי אחד המועמדים הבכירים שעשוי לקבל את תפקיד המנכ"ל הוא מנכ"ל מזרחי טפחות משה לארי ● מוקדם יותר פרסמה החברה דוחות רבעוניים בהם סיכמה את הרבעון בהפסד

צילום: Shutterstock, leolintang

גבר נפטר ממכת חום, שניים נוספים במצב קשה

אחרי פעולות החייאה: בבית החולים יוספטל באילת נאלצו לקבוע את מותו של גבר כבן 70 שנפגע ממכת חום • שני גברים נוספים, כבני 60 ו-70, לקו גם הם במכת חום, ומצבם קשה • החום הכבד ברחבי הארץ - והשיאים שנשברו

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים העניקו מתנה בתנאי, והכלה סירבה לקיימו. מה קבע ביהמ"ש?

הורים חתמו על הסכם מתנה בו העניקו לבנם ולאשתו זכויות במגרש ובבית שנבנה עליו - אך הציבו תנאים להסכם ● עם גירושי בני הזוג, האישה עתרה לפירוק השיתוף בבית, ואילו הוריו של בעלה טענו כי פירוק השיתוף בעקבות הגירושים מקנה להם זכות לרכוש את הבית בניכוי שווי הקרקע, בהתאם להתחייבות שניתנה להם ● עמדתו של מי מהם התקבלה?

מייסדי פינדינגס, קובי פרידמן (ימין) ויונתן פרי / צילום: אורנה חלף

"היו סבבי גיוס שהשתבשו": מייסד חברת הסייבר המסתורית מדבר על האקזיט

חברת הסייבר האלמונית פיינדינגס נמכרה השבוע במפתיע לחברת הפינטק הבריטית דיג'ינקס ● קובי פרידמן, מנכ"ל החברה, מספר על סבבי גיוס שהשתבשו ואיך גדלים מתחת לרדאר

ביג פאשן בת ים / צילום: ענת גרוס

ביג חונכת את מתחם הפאשן בבת ים בהשקעה של 100 מיליון שקל

שבע שנים לאחר רכישת קניון בת ים, הושלם המהלך להפיכתו למתחם הפאשן השביעי של קבוצת ביג ● המנכ"ל חי גאליס: "שווי הנכס היום הוא יותר מ-700 מיליון שקל, ותוך כשנתיים הוא יהיה שווה מיליארד שקל"

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; הניקיי ירד בכ-1.4%

הדאקס עולה ב-0.3% ● ההנג סנג ירד ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● הביטקוין הגיע הלילה לשיא כל הזמנים ● היום צפוי להתפרסם מדד המחירים ליצרן בארה"ב ● וגם: אופנהיימר בהמלצה חיובית על מניות הגיימינג

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

דוחות סלקום: הרווח הנקי עלה ב-16%, מספר המנויים גדל

חברת התקשורת אמנם חוותה ירידה של כ-5% בהכנסות אך שיפור ברווחיות הגולמית והתפעולית חלחלו לשורה התחתונה ● במקביל הציגה גידול במספר המנויים בכל תחומי הפעילות

חברת ההימורים אבולושן / צילום: Shutterstock

החברה הישראלית חושפת: ענקית ההימורים השבדית פעלה בשווקים אסורים

בלאק קיוב הישראלית הגישה לבית המשפט העליון של ניו ג'רזי תצהיר, בו היא טוענת כי חברת ההימורים השבדית Evolution אפשרה ביודעין גישה למשחקי הקזינו המקוונים שלה בשווקים אסורים - בין היתר במדינות הנמצאות תחת סנקציות אמריקאיות ● זהות הלקוח שהזמין מבלאק קיוב את החקירה נותרה חסויה

דוד פורר - מבעלי השליטה בבזק, יובל כהן - יו''ר קרן פורטיסימו, אבי גבאי - מנכ''ל ומבעלי מניות פרטנר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף, ינאי יחיאל

טייקוני התקשורת החדשים: בעלי השליטה בבזק, פרטנר וסלקום הרוויחו מאות מיליונים

עלייה של מעל 50% במניית בזק בשנה האחרונה סידרה לבעלי השליטה, דוד פורר וקרן סרצ'לייט, רווח של מיליארד שקל על הנייר ● מניות פרטנר וסלקום הכפילו את מחירן, ובעלי ההון שרכשו בהן את השליטה בשנים האחרונות כבר מורווחים מאות מיליוני שקלים על השקעתם

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

"חסר מעצורים": איש הנדל"ן אורן קובי יישאר במעצר עד תום ההליכים

אחרי שהוגש נגד קובי כתב אישום בעקבות חשיפת גלובס כי הוא מפר את האיסור שהוטל עליו לעסוק בנדל"ן, ביהמ"ש קבע כי קובי יישאר במעצר ● השופטת: "ההליך המשפטי אינו מהווה גורם הרתעה עבורו, והוא ממתין לשעת כושר בה ייווצר סדק בפיקוח, דרכו ימשיך לבצע עבירות" ● סנגורו: נערער לעליון

הקרנות שעשויות לעשות מהפכה / אילוסטרציה: Shutterstock

יותר תשואה, פחות מיסוי: הקרנות שעשויות לחולל מהפכה

ביוזמת רשות ני"ע מתפתחת בשוק קטגוריה של קרנות כספיות "מתחדשות", אשר מפרסמות את התשואה שהן צפויות להניב לתקופת הפקדה שיבחר המשקיע ● אלה נועדו לאתגר את הבנקים שמקפידים להציע ללקוחות ריביות נמוכות למדי בפיקדונות ● למי הן עשויות להתאים?

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

הפרדוקס של שוק הדיור: משכנתאות ברמה גבוהה - ושפל בעסקאות

בחודש יולי נלקחו משכנתאות בהיקף של 10.7 מיליארד שקל - סכום גבוה במיוחד, וזאת למרות שההאטה והקיפאון שמאפיינים את הענף נמשכים ● התאחדות יועצי המשכנתאות: "בחודשים הקרובים ההתקררות בשוק תגיע למשכנתאות"

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: רשות החברות הממשלתיות

המודל שמקדמת רשות החברות כדי להכניס 5 מיליארד שקל לקופת המדינה

רשות החברות גילתה עודפי רווחים ש"שוכבים" בחברות הממשלתיות, בעיקר הביטחוניות ● כעת היא פועלת לשנות את מודל חלוקת הדיבידנדים ולהפוך אותו לפרטני כדי למקסם הכנסות למדינה

מנכ''ל רשות התעופה האזרחית, שמואל זכאי / צילום: סיון פרג'

שמואל זכאי מתנגד לבסיס וויזאייר בנתב"ג? ב־2016 הוא היה בעד

וויזאייר מעוניינת להקים בייס בנתב"ג שיאפשר לה להחנות את מטוסיה. מנכ"ל רשות התעופה האזרחית התנגד, על אף שבעבר הביע עמדה הפוכה ● בבית הנשיא התקיים אירוע לרגל זכיית הסרט הדוקומנטרי "עוד נחזור לרקוד" בפרס האמי האמריקאי ● ופירמת הייעוץ KPMG רכשה חברת טכנולוגיה ישראלית ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-1%, AMD עלתה ב-5%

נאסד"ק עלה ב-0.2% ● האת'ריום מזנק ב-10% לשיא חדש ● נעילה חיובית באירופה ● טוקיו טיפסה ב-1.3% לשיא חדש ובפעם הראשונה אי-פעם ננעלה מעל 43,000 נקודות ● סימילרווב הישראלית עקפה את הצפי בדוחות הרבעון ועלתה במסחר המאוחר ● מחר תיפתר התעלומה: מהי ההשקעה הסודית של באפט? הניחוש של בארונ'ס • האזהרה החריפה של ענקית ההשקעות: המסיבה בוול סטריט עומדת להסתיים ברע

משה לארי, מנכ''ל בנק מזרחי טפחות / צילום: יח''צ מזרחי טפחות

דוחות מזרחי טפחות: בעלי השליטה יקבלו דיבידנד של 300 מיליון שקל

הרווח הנקי של מזרחי טפחות נותר ללא שינוי ● הכנסות הבנק מריבית (נטו) הציגו שחיקה של 4% והסתכמו ב-3.1 מיליארד שקל ● ההוצאה להפסדי אשראי נחתכה בכמחצית ועמדה על 56 מיליון שקל ברבעון שחלף ● הבנק יחלק מחצית מרווחיו כדיבידנד, סכום של 727 מיליון שקל