גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שווים 300 מיליארד שקל: האם מניות הבנקים עדיין מעניינות להשקעה?

בשוק מסבירים כי מאחורי האישור של הרגולטור להגדיל את חלוקת הדיבידנד בבנקים עמד מסר אופטימי למשקיעים ● וגם: האם אחרי עליות של עשרות אחוזים, מניות הבנקים עדיין אטרקטיביות?

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מאז תחילת מבצע "עם כלביא" נראה היה שמניות הבנקים הגיעו למעין תקרת זכוכית אותה הן מתקשות לפרוץ. בעוד שהבורסה המשיכה לדהור קדימה, דווקא מדד הבנקים שעלה בשנה שקדמה למבצע בכ־80% (כפול ממדד ת"א 35), לא הצטרף לחגיגה. עם זאת, בשבוע שעבר, שבמהלכו פרסמו הבנקים את התוצאות שלהם, הן שבו ורשמו עליות יפות.

מיטב בראש, אלטשולר שחם בתחתית: מה עשה הכסף שלכם בחודש יולי
תעשיית הקרנות בשיא כל הזמנים, ומוצר אחד צמח ביותר מ־700%

את קו פרשת המים התווה בתחילת השבוע המפקח על הבנקים, דני חחיאשווילי, שהתיר לחמשת הבנקים הגדולים להגדיל את שיעור הדיבידנד שיוכלו לחלק מרווחי המחצית - מ־40% ל־50%. כתוצאה מכך, יחלקו הבנקים סכום מצרפי של כ־4.2 מיליארד שקל - עלייה של 40% ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

נראה כי חלוקת הדיבידנד המוגדלת הצליחה לעורר מחדש את תאבון המשקיעים למניות הבנקים. ביום ראשון שעבר, כאשר נודע על הגדלת החלוקה המסתמנת, זינק מדד ת"א־בנקים בכמעט 6%. בהמשך המדד נסוג ואת השבוע שעבר סיים בעלייה נאה של 3.8%.

מדוע זינקו המניות?

בשוק היו מי שתהו לפשר הקפיצה במניות הבנקים, שכן חלוקת דיבידנד לא אמורה להשפיע באופן דרמטי על מחיר המניה. ביום החלוקה, הכסף עובר לחשבון הבנק של בעלי המניות, בעוד הבורסה מנקה את הסכום ממחיר המניה - כלומר, מה שהמשקיעים מקבלים במזומן, יורד ממחיר המניות שבהן הן ממשיכים להחזיק. אז מדוע בעל זאת זינקו מניות הבנקים בתגובה לחלוקת הדיבידנד המוגדלת?

אנליסט הבנקים של לידר שוקי הון, אלון גלזר טוען כי "האטרקטיביות של מניות הבנקים, כשהם מחלקים 40% מהרווחים שלהם או 50% מהם, היא אותו הדבר". עם זאת, הוא מונה שלוש סיבות להשפעה החיובית שהייתה לאישור הגדלת החלוקה.

"האחת היא שיש לבנקים עודפי הון גדולים מדי, ולכן החלוקה מאפשרת לצמצם אותם ובכך לשפר את התשואה על ההון שיציגו (בעתיד). הסיבה השנייה היא שיש הבנה, או סוג של הנחה בשוק ההון בארץ, שמשקיעים זרים ממש אוהבים חברות שמחלקות דיבידנד. אני לא כל כך חושב שזו הנחה נכונה, אבל זה משפט שהפעילים בשוק אוהבים להגיד: משקיעים זרים יאהבו ככה יותר את המניה".

והשלישית לדברי גלזר היא בעצם סיגנל שמקבל השוק. כאשר המשקיעים רואים שהמפקח שבחן את הסוגייה התיר לבנקים להגדיל את שיעור החלוקה, הוא מסביר, "הם מקבלים אישור שלא רק הבנקים חושבים שהמצב שלהם טוב, אלא שגם המפקח חושב ככה.

"מבחינת המשקיעים, המפקח אמר בעצם: אני רואה את תיקי האשראי של הבנקים, ונראה שהמצב בסדר. הם חושבים שבעצם האישור, המפקח סבור גם שאין סכנות גדולות באופק". הוא מוסיף להערכתו כי "כנראה שבעיקר הסיבה השלישית היא מה ש'הדליקה' את המשקיעים. אנחנו בשוק שמחפש סיבות טובות לעלות".

מוטי ציטרין, סמנכ"ל וראש תחום מוסדות פיננסים בחברת מידרוג, מוסיף כי "שינוי מדיניות חלוקה שאינו מגיע על רקע שיפור בביצועים העסקיים עלול לפגוע במניה, אבל הרקע של הבנקים הוא מאוד חיובי. מדובר בהכרה ברווחיות עודפת, והמפקח מתיר להם גם להגדיל את החלוקה באופן נקודתי. בשורה התחתונה המשקיעים אוהבים מניות דיבידנד, וחלוקת דיבידנדים שוטפים, זו הכנסה פסיבית־שוטפת נפלאה עבורם".

בעקבות העליות שרשמו בשנה האחרונה, הבנקים נהנים היום מתמחור נדיב בהרבה מאשר לפני שנה - שוויים המצרפי עומד על כ־300 מיליארד שקל (לאומי והפועלים מובילים את הבורסה כולה עם שווי של 96 ו־85 מיליארד שקל בהתאמה). מדובר בעלייה של כ־60% בשווי הבנקים בתוך שנה.

בעקבות הזינוק במניות, נסחרים כעת כל חמשת הבנקים הגדולים במכפיל הון (שווי השוק לחלק להון העצמי) של מעל ל־1.2, כאשר מזרחי־טפחות והבינלאומי מובילים עם מכפיל של 1.6. רק לפני שנה, נסחרו שני הבנקים הללו במכפיל של 1.2 ושלושת האחרים במכפיל הנמוך מ־1.

הבנקים יקרים מדי?

איתי ליפקוביץ', מנכ"ל בית ההשקעות הורייזן סבור שהבנקים מתומחרים בצורה סבירה אך מתריע מתרחיש עתידי שבו יעלו את ההפרשות להפסדי אשראי. "מכפילי ההון של הבנקים מתומחרים כיום ברמות שיא. מנגד, במכפילי הרווח במצב סביר יותר, בעיקר משום שהבנקים שומרים על רמות הפרשה נמוכות להפסדי אשראי.

"יש לבנקים פוטנציאל להמשיך ולעלות. עם זאת, קיימת סכנה שבתום המלחמה ושחרור משרתי המילואים, רמת התעסוקה במשק עלולה לרדת הבנקים יציגו הפרשות גבוהות יותר, כפי שהיו בעבר ואז התמונה עלולה להשתנות".

ציטרין ממידרוג מתריע מפני אופטימיות מופרזת בשוק המניות כולו. לדבריו, "הסיכון בשוק גדול מהסיכוי. המשקיעים המקומיים תמחרו מזרח תיכון חדש לאחר המלחמה מול איראן, ולכן ראינו ראלי במניות. כמו שזה נראה עכשיו, אנחנו לא כל כך בדרך לשם".

עוד כתבות

קניון עזריאלי / צילום: Shutterstock

למה בעצם בקניונים החליטו שלא לשבות היום?

למרות הניסיונות של משפחות החטופים לגייס את ההסתדרות ואת ראשי המשק לשביתה כוללת במשק, הקניונים ומרכזי הקניות יישארו היום פתוחים ● אחת הסיבות המרכזיות: ההסתדרות לא הודיעה על הצטרפות לשביתה

ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה-הכהן / צילום: כדיה לוי

עיריית רמת גן דורשת הליכי חדלות פירעון נגד חברת נדל"ן

עיריית רמת גן מבקשת לפתוח בהליכי חדלות פירעון נגד חברת מ.מגן אינטרנשיונל שבשליטת היזם מתי מגן ● טוענת כי החברה חייבת לה 125 מיליון שקל עפ"י פסק דין חלוט, וכי מגן רוקן את החברה מנכסיה ● מגן: עברתי שני ניסיונות התנקשות בגלל גורמים בעירייה

הדיפו של המטרו בראשון לציון / הדמיה: נת''ע

נגמר הזמן להטבות מס במתחמי המטרו: שיעור המס בפינוי־בינוי יזנק ל־72%

בשבוע שעבר פג המועד האחרון שנקבע לרשויות המקומיות להפעיל את סמכותן להחליט על שיעור מס ההשבחה במתחמי פינוי־בינוי הסמוכים לתחנות המטרו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המלחמה עם איראן הפילה את הצמיחה: התכווצה בקצב שנתי של 3.5%

בנוסף, התמ"ג העסקי ירד ב-6.2% ● בלמ"ס מציינים כי הנתונים "הושפעו בצורה מהותית ממלחמת 'עם כלביא', במיוחד ההוצאה לצריכה פרטית וההשקעה בנכסים קבועים" ● איך זה ישפיע על החלטת הריבית השבוע?

רון אבידן / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל עזריאלי רון אבידן עוזב לאחר ארבעה חודשים בלבד בתפקיד

חברת הנדל"ן המניב עזריאלי, מדווחת הערב כי רון אבידן, המנכ"ל שהצטרף אליה לפני ארבעה חודשים בלבד החליט לעזוב את החברה "בנסיבות אישיות״. ומה מעריכים בשוק?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ עם ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ דוחק את הודו לפינה, וזה עלול לעלות לו ביוקר

מכס בשיעור של 50% על הודו הוביל לסדק ביחסים עם ארה"ב ● העיתוי לא מקרי: טראמפ מבקש להפעיל לחץ על רוסיה דרך לקוחת הנפט המרכזית שלה, לקראת מפגש הפסגה עם פוטין באלסקה ● ואולם, הודו לא מתקפלת מולו, וממשיכה להוביל מדיניות עצמאית ומרובת שותפויות ● מי עשויה להרוויח בגדול מהמשבר הנוכחי?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

תל אביב ננעלה בעליות; ג'י סיטי קפצה ב-12% אחרי הדוחות, מנועי בית שמש צללה

ת"א 35 מתקדם בכ-0.8% ● מדד הבנקים קפץ בכ-2% ● מדד המחירים לצרכן ליולי נעמד בטווח העליון של הצפי, והנמיך את הסיכוי להורדת ריבית ● הפסגה בין הנשיא טראמפ לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין הפילה את מחירי הנפט ● ועונת הדוחות בתל אביב תמשיך לצבור תאוצה, עם דיווחים של הענקיות עזריאלי, ביג וג'י סיטי

רכב חשמלי במרכז קניות / צילום: דלית אייזק לויתן

היברידית, פלאג־אין או חשמלית: מה כדאי לבדוק לפני שקונים מכונית "ירוקה" יד שנייה?

אחת משתי מכוניות חדשות שנמכרו אשתקד שייכת לקטגוריות הירוקות - היברידיות או חשמליות ● מגמה זו משנה גם את פני שוק היד שנייה: מצד אחד המגוון והתחרות על לב הצרכן בעלייה, אבל מאחורי כל עסקה מסתתר סימן שאלה גדול

רכבת ישראל / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל הרכבת: "ייקח שבוע וחצי לחזור לפעילות מלאה"

הבוקר חלו שיבושים כבדים בתנועת הרכבות ברחבי הארץ, בעקבות קריעה של כבלים חשמליים במסילת החוף ● בעקבות כך, מנכ"ל הרכבת אבי אלמליח כינס מסיבת עיתונאים בה אמר כי לגבי מקור התקלה "נדע רק בימים הקרובים, ואז נוכל לדווח לציבור"

פנחס פוזיילוב / צילום: פוטו ניסים

הוא בן 97, אחיו בן 99, ושניהם עדיין הולכים לעבודה מדי יום

"כשעזבתי את בית הספר, התחלתי לעבוד כשוליה של יהלומן. הייתי צריך ללטש יהלום במינימום נזק, ומהרגע הראשון התברר שאני מסוגל לעשות את זה כמו מישהו עם 20 שנות ניסיון" ● שיחה קצרה עם פנחס פוזיילוב, ממייסדי תעשיית היהלומים בישראל

יו''ר ההסתדרות ארנון בר דוד שיחה עם משפחות החטופים, 11.8.25 / צילום: דוברות ההסתדרות

בין הכלכלי לפוליטי: על סוגי השביתות וההשבתות, ומה אמר ביהמ"ש לגביהם

ביום ראשון חלקים במשק יושבתו במחאה נגד מדיניות הממשלה בסוגיית החטופים, ולא על תנאי העסקה ● לדבר יש משמעות בסיווג השביתה, ובהתאם ליחס המשפטי אליה ● במקביל גם מעסיקים החלו להשתמש בכלי ההשבתה

רכבת ישראל / צילום: שלומי יוסף

תקלת הענק החריגה שהשביתה את התנועה: חמש שאלות על המחדל ברכבת

קריעת כבלי מתח במסילת החוף השביתה קווים בכל הארץ והותירה מאות אלפי נוסעים ללא מענה ● ברכבת ישראל מעריכים שהתיקון יימשך כשבוע וחצי, אך לא מספקים תשובות ברורות לגבי הסיבה לתקלה, עלות השיקום ואופן המימון ● האם המדינה תתערב בתחקור המחדל?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

המשביר חידשה אוטומטית חברות במועדון. בכמה תפצה את הלקוחות?

בית המשפט העליון קובע לראשונה: חברת ביטוח חייבת לשאת גם בהוצאות המשפטיות של הניזוק, ולא רק של המבוטח ● רשת המשביר לצרכן תפצה לקוחות ב־6.75 מיליון שקל, לאחר שחידשה להם חברות במועדון הלקוחות ללא הסכמה ● דור אלון תחויב ביותר מ־5 מיליון שקל על הפעלת תחנת דלק שלא כדין במשך שש שנים ● שלושה פסקי דין בשבוע

הרטמכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

פינוי עזה יימשך חודשיים, הרמטכ"ל אישר את תוכנית הכיבוש

הרמטכ"ל אישר את התוכנית לכיבוש עזה - ויציג אותה מחר לשר הביטחון ● בסביבת נתניהו מאותתים: אם תהיה התגמשות ואפשרות לעסקה מדורגת - הקבינט יכריע ● כטב"ם צה"לי נפל במהלך היממה האחרונה באזור קריית שמונה בעקבות תקלה טכנית ● 50 חטופים - 682 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

העצרת בכיכר החטופים / צילום: יאיר פלטי

המונים בהפגנות בתל אביב: "אנחנו דורשים את מה שמגיע לנו - הילדים שלנו"

אביו של החטוף נמרוד כהן בכיכר החטופים בתל אביב: "ההנהגה שורדת על חשבון הסבל שלנו" ● תיעוד חדש של מתן צנגאוקר מהשבי נחשף, אימו עינב קראה: "מתן - אתה גיבור שלי, אנחנו בדרך להציל את כולם" • לישי מירן לבעלה: "אתה עוד תשמע את המילה 'אבא'" • שר הביטחון לשעבר גלנט: "צריך להחזיר את החטופים ורק אחר כך להשמיד את חמאס" • לפני העצרת: אלפים השתתפו בשורת צעדות ברחובות תל אביב ● 50 חטופים - 681 ימים בשבי 

מטוס וויזאייר, לוטון לונדון / צילום: Shutterstock

חצי מהנוסעים נעלמו. האם היעד שהיה נחשק יעשה קאמבק ללוח הטיסות

וויזאייר מחדשת טיסות בקו ישראל־לונדון, שכבר כמה חודשים פועלות בו רק חברות תעופה ישראליות ● בינתיים מספר הנוסעים הישראלים ליעד הפופולרי צנח על רקע הירידה בתחרות ● וגם: על ההבדלים בין נמלי התעופה בלונדון, ולאילו מהם אפשר לטוס מישראל?

מערכת חץ דורבן / צילום: אלביט מערכות

זו המדינה "הסודית" שרוכשת נשק מאלביט ב-1.63 מיליארד דולר

חוזה בין אלביט למדינה באירופה, שיימשך על פני חמש שנים, כולל מערכות של רקטות ארטילריות מדויקות לטווח הארוך ● בעת הדיווח על ההעסקה ביקשה המדינה שלא להיחשף ● המדינה המדוברת, כך מתפרסם כעת, היא סרביה

ספינת סער 6, הובילה את המתקפה הלילית / צילום: תע''א

הספינה שנקנתה כדי להגן על אסדות הגז והמתקפה הלילית בתימן

בניסיון להגביר את הלחץ על החות'ים, חיל הים תקף לפנות בוקר תשתיות אנרגיה בתימן ● אילו כלי שיט השתתפו בתקיפה, אילו אמצעים ימיים נוספים יש לישראל, והעסקאות שנחתמו לאחרונה בתחום ● גלובס עושה סדר

שוק השכירות מביא את הכותרת העיקרית / צילום: Shutterstock, Kanjana Kawfang

145 אלף שקל פחות לדירה: איפה נרשמו הירידות הכי משמעותיות?

מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים רשם בחודש יולי עלייה של 1.4%, שהיא הגבוהה ביותר מאז אוגוסט 2016, והשלישית בגובהה מאז 2010 ● חודשי הקיץ עד ראש השנה הם חודשים לוהטים גם כך בשוק השכירות, כך שיש להניח שגם החודש הבא יראה עליות משמעותיות ● לעומת זאת, מחירי הדירות דווקא יורדים

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

קנס אישי הוטל על רמי לוי ועל החברה שבשליטתו בעקבות טעות חריפה בדוחות

במוקד הפרשה מצויים פרטים מטעים שנכללו בדוחות רמי לוי לרבעון הראשון של 2023 ● עפ"י רשות ני"ע, "הטעות בדוחות הכספיים הייתה מהותית וחמורה, והיה ניתן למנוע אותה לו היו קיימים בחברה אמצעי בקרה מתאימים" ● על לוי הוטל עיצום כספי בסך רבע מיליון שקל, ועל החברה הוטל עיצום כספי בסך 1.4 מיליון שקל