גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא היה דבר כזה": הנתון החריג של שופרסל והשאלה - האם הלקוחות נוטשים?

מה עובר על הקמעונאית הגדולה בישראל? ברבעון האחרון הרווח קפץ, אבל ההכנסות צנחו בחדות - בניגוד למגמה בענף ● בשופרסל הסבירו כי מדובר בתוצאה של מהלכי התייעלות, אך ספקים, אנליסטים ומתחרים טוענים כי הרשת סובלת מנטישת לקוחות המונית בשל העלאות מחירים תכופות, וכי "האחים אמיר בלחץ מטורף"

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה בשופרסל / צילום: יונתן בלום
שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה בשופרסל / צילום: יונתן בלום

ביום חמישי האחרון פרסמה הקמעונאית הגדולה בישראל את הדוחות שלה לרבעון השני של השנה, והרשת געשה. שני נתונים הסעירו את השוק - מחד, עלייה חדה ברווח ב־16% לכ־191 מיליון שקל ברבעון; ומנגד, צלילה בהכנסות של כ־8%. בשופרסל הסבירו עם פרסום הדוחות כי הירידה בהכנסות מקורה בסגירה של סניפים הפסדיים ובצמצום פעילות במוצאי שבת, אך בשוק צפות טענות כי מדובר בנטישה של לקוחות, שבינתיים מצליחים בשופרסל לכפר עליה באמצעות מהלכי התייעלות והעלאות מחירים.

הנתון שמראה: המשקיעים בוול סטריט מסתכנים יותר מאי־פעם
אחת ולתמיד: איפה עדיף לשים את הכסף - בחברת ביטוח או בבית השקעות?

לא סתם הדיון על שופרסל מסעיר את הרשת. שנה וחצי עברה מאז שהאחים יוסי ושלומי אמיר הודיעו כי רכשו מידי המוסדיים את השליטה בפועל ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל - שופרסל. תמורת 1.5 מיליארד שקל הם רכשו כמעט 25% מהחברה, וכבר אז נראה היה שהמשקיעים הבינו מה הולך להגיע. כמעט בכל חודש יצאו השניים במהלך דרמטי חדש: סגרו 20 סניפים הפסדיים, קיצצו את פעילות האונליין, את המותג הפרטי ואת מועדון הלקוחות, צמצמו כ־1,000 עובדים, בין היתר חברי הנהלה, הפסיקו שיתופי־פעולה עם מועדני לקוחות גדולים כמו "חבר", מיתגו מחדש של רשת הפארם Be, הקימו לתחייה את רשת הדיסקאונט יוניברס - וזו רק רשימה חלקית.

המשקיעים מרוצים, הלקוחות קצת פחות

כשמסתכלים על שרשרת המהלכים האלה, כולם בפרק זמן של שנה וחצי בלבד, זה נראה כאילו מדובר בשניים מהמנהלים הכי אגרסיבים ששוק ההון נתקל בהם. אבל בינתיים, נראה שהמשקיעים מרוצים. מאז רכישת השליטה בידי האחים אמיר, מניית שופרסל יותר מהכפילה את מחירה (126%). על הנייר, האחים אמיר כבר עשו סיבוב של יותר ממיליארד שקל, והמניות שבידיהם שוות 2.75 מיליארד שקל.

שורת המהלכים שקידמו הצמד הובילה למהפכה של ממש ברווחיות של שופרסל: אם בעבר החברה הציגה רווחיות תפעולית של 3%-4%, כיום היא מציגה 7.2%. בנוסף, החוב הפיננסי נטו התאפס בתוך שנה מ־2 מיליארד שקל לאפס. תאהבו אותם או לא, עם השורה התחתונה קשה להתווכח.

אבל בשטח, הרבה פחות מרוצים. התדמית של שופרסל הלכה והתחדדה בתור אחת מרשתות המזון היקרות בישראל. צמצום המותג הפרטי כלל לא פעם עליות מחירים ברשת, וגם צמצום הטבות למועדוני "חבר" ומועדונים נוספים עוררו את זעמם של הלקוחות.

"הייתי לקוחה של שופרסל", מספרת אחת הלקוחות לשעבר. "יש סניף מתחת לבית שלי, אבל ברגע שביטלו את מועדון הלקוחות, ואני לא צוברת נקודות - התייאשתי מהם". אחר מוסיף: "הבת שלי בצבא, אבל הם ביטלו את שיתוף־הפעולה עם מועדון 'חבר', שזה אומר שהם העלו לה את המחירים ב־8%. גם הפגיעה במותג הפרטי זו התייקרות של 5%, אז למה שהיא תמשיך לקנות שם?".

"להפסיד לקוחות זה הדבר הכי גרוע"

זעם הצרכנים הזה, טוענים בשוק, מתבטא לראשונה גם בדוחות. מאחורי הירידה הכללית במכירות יש נתון דרמטי אפילו יותר - צניחה של כמעט 9% ברבעון השני של השנה במכירות בחנויות "זהות" לסכום של 3.66 מיליארד שקל. מדובר בנתון שכולל השוואה בין חנויות שהיו פעילות גם ברבעון האחרון וגם בזה המקביל בשנה שעברה, ולכן מאפשר לבצע השוואה של השינויים בפעילות הרשת, ללא עיוותים כמו סגירות סניפים.

מעבר לעובדה שמדובר בנתון שלילי כמעט חסר תקדים בשופרסל, באותה תקופה בדיוק המתחרים הציגו נתונים שונים לחלוטין. רמי לוי, יוחננוף וקרפור הציגו עלייה של כ־5%, ואילו בויקטורי ובטיב טעם נרשמה יציבות.

בשופרסל טוענים כי הירידה החדה במכירות היא תוצאה של סגירת סניפים הפסדיים וסניפים בשבת, הסבה של סניפים אחרים לרשת הדיסקאונט יוניברס ומעיתוי חג הפסח. אלא שאצל המתחרות חג הפסח דווקא סייע למכירות. בנוסף, זו הפעם השנייה ברציפות שבשופרסל יש ירידה חדה במכירות בחנויות הזהות. גם ברבעון הקודם נרשמה ירידה של כ־7%.

גורמים שונים עמם שוחחנו - מפעילים בשוק, דרך ספקים גדולים ועד לאנליסטים - טוענים: שופרסל בבעיה. "אם אתה רוצה לדעת מה מצב העסק, תסתכל ב'חנויות זהות'", אומר בכיר בענף. "בזמן שחברות אחרות צומחות, המכירות של שופרסל נפגעות. אני לא זוכר ב־20 השנים האחרונות שהייתה ירידה כה גדולה בשופרסל ביחס לשוק. אני מתיימר להגיד שמעולם לא היה רבעון כזה".

לדבריו, "זה אומר שלקוחות בהמוניהם מפסיקים לקנות ומקטינים את המכירות שלהם. נטישה ענקית של לקוחות זו הבעיה מספר אחת בתחום. זו קטסטרופה. האחים אמיר בלחץ מטורף, ואני שומע את זה מחברות מזון ומהספקים. הם ביצעו משהו שבגדול הוא לא לטובת בריאות העסק לאורך זמן, העלאות המחיר הכי אגרסיביות בשוק, וביטלו את המועדונים (מועדוני הלקוחות, נ"א). זה טוב לטווח קצר כדי לשפר רווחיות, אבל זה לא טוב לעסק לאורך זמן. ראיתי עשרות קמעונאים בעולם שניסו את זה, אבל לא ראיתי אף אחד שהצליח".

אחד המתחרים אומר: "להפסיד לקוחות זה הדבר הכי גרוע שיכול לקרות. אם היה לי דבר כזה, לא הייתי ישן טוב בלילה. אי־אפשר להעלות מחירים עד אין סוף, יש תקרה, ולכן גם יש תקרה לכמה אפשר לשפר את הרווחיות הגולמית". ואכן, האחים אמיר מצטיינים בשיפור הרווחיות הגולמית. אם בשנת 2022 הנתון עמד על כ־26%, ברבעון האחרון מדובר על יותר מ־30%.

שני אנליסטים שונים אומרים כי התמונה שעולה מהדוחות היא של ירידה במספר הלקוחות. לדברי אחד מהם, "שחיקה במכירות חנויות זהות, כאשר הרווחיות הגולמית עולה, נראית כמו אובדן נתח שוק - הייתה העלאת מחיר, אבל כמותית נמכרו פחות". השני טוען: "שופרסל מתחילה להיתפס כסופר מאוד יקר".

"חצי מהספקים כועסים ומוכרים להם פחות"

גם בגזרת הספקים לא חוסכים ביקורת על האחים אמיר. "אתה תשמע את זה מכל הספקים", אומר ספק מוכר. "חצי מהם כועסים ומוכרים להם פחות מבעבר, יש ספקים שמוכנים למכור לשופרסל 40%-50% פחות ממה שמכרו עד היום, כי הם עושקים את הספקים, הם דורשים מהם הנחות ומחירים שאי־אפשר לעבוד איתם, אבל הם אפילו לא מעבירים את זה ללקוחות, אלא שומרים לעצמם ולבעלי המניות שלהם". הוא בטוח שהמגמה אף תימשך: "המכירות שלהם ימשיכו להיפגע. אנשים עוברים ליוחננוף".

אפשר להבין למה הספקים מתוסכלים. שופרסל היא לא סתם הרשת הכי גדולה בישראל, ההיקפים שלה גדולים פי כמה וכמה מהמתחרים. אם ליוחננוף, ויקטורי ורמי לוי יש בין 65-70 סניפים לכל אחד, לשופרסל יש מאות סניפים. כ־300 ללא רשת Be. נראה שאין כיום מתחרים לכוח שיש לרשת בסדר גודל כזה על כל ספק במשק. ייתכן שזו אחת הסיבות שכמעט אף אחד מהגורמים עמם שוחחנו לא הסכים להיחשף בשמו.

גורם נוסף מדגיש: "זה בסדר ללחוץ על הספקים ולתת הנחות לציבור, אבל שופרסל לא עושה את זה, אלא שומרת את הרווח שנוסף. הבעיה היא שזה לא מודל יציב לאורך זמן, כי יש מגבלה לכמה אפשר להעלות מחירים בלי שיברחו למתחרים. לפי ההתנהלות שלהם, זה נראה שהם באו לעשות 'סיבוב' קצר על שופרסל, אחרת למה 'להרוג' את המותג הפרטי שלהם שהיה מעולה?".

מנגד, גורם אחר המקורב לשניים משוכנע: "האחים אמיר באו לתקופה ארוכה בשופרסל וממש לא לסיבוב קצר. הם מתכוונים להילחם על הלקוחות ולתת מוצרים במחירים אטרקטיביים".

תחיית יוניברס: הפקת לקחים?

ייתכן שזו הסיבה לתחייתו של מותג יוניברס - רשת הלואו קוסט של שופרסל. אחרי תקופה ארוכה שהרשת קיצצה בשיווק ופרסום, בתקופה האחרונה היא משווקת באגרסיביות את יוניברס ומסבה אליו סניפים במהירות. אם בסוף 2024 היה רק סניף אחד של הרשת, כיום יש כבר כמעט 20, ועד סוף השנה צפויים להיפתח 30 סניפים.

קובי שגב, שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד, לא מסכים עם הביקורת על שופרסל: "כמו שמבקרים חברות ששמות את סעיף ההכנסות כיעד ושוחקות את הרווחיות, כך צריך להעריך חברות שממקסמות רווחים גם אם ההכנסות מתכווצות. שופרסל של אברכהן ו־וטרמן (המנכ"ל והיו"ר לשעבר, נ"א) חיפשה רק לגדול בהכנסות, ולשם כך החזיקה בסניפים גדולים ולא רווחיים, השקיעה סכומי עתק במרכז הפצה אוטומטי שיניב בעוד מספר שנים רווחיות זעומה, ורכשה את ניו פארם (כיום Be) עם רווחיות אפסית. האחים אמיר הגיעו מפרשמרקט, שלא הייתה רשת מובילה, אבל הייתה בעלת שיעור הרווח הגבוה בענף".

התשובה תתבהר עד סוף השנה

אז האם שופרסל מפסידה לקוחות בסיטונאות או בסך־הכול מבצעת מהלכי התייעלות הכרחיים? תשובה חד־משמעית נוכל לקבל רק ברבעונים הבאים. "שופרסל בנקודת מפנה. המבחן האמיתי שלהם יהיה ברבעונים 3-4. אם המכירות בחנויות זהות ימשיכו להיפגע, שופרסל תיכנס לבעיה בשנת 2026", מזהיר אחד הספקים בשיחה עם גלובס. "מנגד, אם הם יצלחו את זה, יעזבו הלקוחות ה'חלשים', אבל יישארו כל השאר - הם ייצאו גדולים".

אנליסט בכיר אחר מסכים: "תוצאות הרבעון השלישי של שופרסל יהיו אינדיקציה ראשונה למצב החברה. הם נכנסים בכל הכוח עם יוניברס כדי לחזק את נתח השוק, ולכן התוצאות שם ישפכו אור על מה שקורה בחברה. אנחנו מעריכים שיהיה שיפור, ושהירידה במכירות בחנויות הזהות תתמתן ל־5%-6%. הדוח החשוב ביותר יהיה של הרבעון הראשון של 2026, כי שם כבר תהיה שנה שלמה אחרי השינויים ברשת. אם המכירות בחנויות הזהות ימשיכו לרדת, זה אומר שהחברה בבעיה קשה. אם יהיה איזון או עלייה, זה אומר שהיא חוזרת לאזור הבטוח".

בינתיים בחברת הדירוג מעלות אופטימיים. שם צופים ירידה של 3% בלבד בהכנסות הרשת בשנת 2025: "בטווח בינוני תשמור שופרסל על מעמדה התחרותי בענף קמעונאות המזון ותמשיך לפתח את המותג הפרטי לצד חיזוק הסינרגיה בין תחומי הפעילות".

עוד כתבות

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר האיראני יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי