גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפני שנה יגאל דמרי עשה כמעט הכול כדי להיכנס למדד הזה. עכשיו הוא בדרך החוצה

גלובס מסמן את השינויים הצפויים במדדים ● אחרי עשור: מגדל תחזור למדד ת"א 35 ומשקלן של מניות הפיננסים במדד יגדל למעל 40% ● נקסט ויז'ן נכנסת למדד בסערה לאחר זינוק של 2,900% מההנפקה, ועם קצת מזל גם פיבי עשויה להשתדרג ● עלולות לאבד את מקומן: דמרי, אנרג'יאן והחברה לישראל ● ומה צפוי במדד ת"א 90?

יגאל דמרי ושלמה אליהו / איור: גיל ג'יבלי
יגאל דמרי ושלמה אליהו / איור: גיל ג'יבלי

ארבעה חודשים חלפו מאז עדכון המדדים הקודם שהפך את ת"א 35 למדד עוד יותר "פיננסי" ממה שהיה קודם לכן. כפי שמסתמן כעת, המגמה תימשך גם בעדכון הקרוב, שיתרחש בפועל ב־6 בנובמבר, עם הצטרפותה של חברת ביטוח חמישית למדד המוביל - מגדל.

ביל אקמן בראיון בלעדי לגלובס: "מתכנן להשקיע עוד מיליארד דולר בישראל"
הבכיר בבנק הבינלאומי שטוען: זה לא הזמן להיצמד למדדים או סקטורים בתל אביב

בעוד שלושה שבועות (ב־25 בספטמבר) יחלו 10 ימי המסחר הקובעים לעדכון המדדים, שיסתיימו ב־16 באוקטובר. גלובס ממפה את השינויים הצפויים במדדים הגדולים של הבורסה, בעזרת סמארטבול, תוכנה המספקת שינוי חיזויי מדדים בזמן אמת.

מאחר שרוב המסחר בבורסה בתל אביב (83% לפי נתונים עדכניים של הבורסה) מתקיים בשני המדדים המובילים ת"א 35 ות"א 90 (60% ו־23% בהתאמה), הרי שיש חשיבות גבוהה לכניסה למדדים, מעבר לשיקולי יוקרה.

המניות שייכנסו כמעט בוודאות לת"א 35

שתי המניות שצפויות להצטרף למדד ת"א 35, נכון להיום, הן חברת הביטוח מגדל , האחרונה מחמש חברות הביטוח הגדולות שתתפוס את מקומה במדד (אחרי שבעדכון הקודם נכנסו למדד מניות מנורה וכלל ), ומניית הטכנולוגיה הביטחונית נקסט ויז'ן .

זאת לאחר שמניית מגדל הניבה תשואה של 67% מאז העדכון האחרון בחודש מאי ועלתה לשווי שוק של 12.6 מיליארד שקל שהופך אותה לחברה ה־25 בגודלה בבורסה (במונחי שווי שוק). בכך, מגדל תחזור למדד הדגל עשור לאחר שיצאה ממנו, בשנת 2015, כשהיא נהנית מהראלי המדהים במניות הביטוח בשנה האחרונה, 155% במקרה שלה.

מגדל צפויה להיות מניית הפיננסים העשירית שנכנסת למדד ת"א 35, ויחד משקלן במדד הדגל יגדל מ־39% היום, ל־40.8% אחרי העדכון.

בנוסף, מי שכאמור תצטרף למגדל בכניסה למדד המוביל היא אחת המניות הלוהטות של הבורסה בתל אביב בשנים האחרונות, נקסט ויז'ן. יצרנית המצלמות המיוצבות לרחפנים ומל"טים שהונפקה בשנת 2021 בשווי של 407 מיליון שקל, השלימה מאז זינוק חריג של 2,940%, והיא נסחרת כעת בשווי מדהים של 12.5 מיליארד שקל (כולל עלייה של 41% מאז עדכון המדדים האחרון בחודש מאי).

מאחר שמגדל ונקסט ויז'ן הפכו לשתיים מ־30 המניות הגדולות בתל אביב, כרטיס הכניסה שלהן למדד ת"א 35 למעשה כמעט מובטח. כדי לפספס את העלייה הן צריכות "לפשל" בגדול, וליפול בחודש הקרוב ב־35% לשווי של פחות מ־8 מיליארד שקל, כך שהסבירות לכך נראית נמוכה מאוד.

המאמצים של דמרי היו לשווא?

אבל יש גם מפסידות בעדכון המדדים - שתי המניות הקטנות ביותר במדד, במונחי שווי שוק, שיפלטו ממנו למדד ת"א 90, ואולי אף שלוש הקטנות. נכון לעכשיו שתי המניות הקטנות במדד ת"א 35 הן של דמרי ואנרג'יאן .

מניית חברת הבנייה דמרי אומנם עלתה ב־20% מאז העדכון האחרון (שגם בו עמדה על סף הדחה מהמדד המוביל), אך היא עדיין האחת לפני אחרונה בו במונחי שווי שוק - 7.6 מיליארד שקל. דמרי הצטרפה למדד ת"א 35 רק לפני שנה, אחרי שגברה באותו סיבוב על חברת החזקות הנדל"ן המניב אלוני חץ ועל חברת הביטוח מנורה מבטחים.

נזכיר כי אז דמרי ביצעה שני מהלכים גדולים ברגע האחרון כדי להקפיץ את השווי שלה ולהיכנס למדד - גייסה מהמוסדיים 350 מיליון שקל בהקצאה פרטית, מה שעזר לשווי החברה לטפס, ובמקביל מכרה קרקע בחדרה ליזם פרטי תמורת 181 מיליון שקל.

המניה האחרונה במדד ת"א 35 כיום היא זו של חברת הגז אנרג'יאן , בעלת מאגרי כריש ותנין, שנסחרת כעת בשווי של 7.4 מיליארד שקל וירדה ב-3% מאז העדכון האחרון בחודש מאי.

אבל יש מועמדות נוספות ליציאה: המניה השלישית שמתנדנדת ועלולה למצוא את עצמה במדד השני בחשיבותו היא החברה לישראל , חברת ההחזקות של עידן עופר ששולטת (44%) בחברת המינרלים והכימיקלים איי.סי.אל. החברה לישראל נסחרת כעת לפי שווי של 7.8 מיליארד שקל, אחרי שאיבדה מאז העדכון הקודם 13% משוויה.

המניה הבאה בתור מבחינת התנאים להיכנס למדד ת"א 35, היא פיבי , החברה האם של הבנק הבינלאומי (שנסחרת בשווי של 9.2 מיליארד שקל). עד כמה המצב עדין במקרה שלה אפשר לראות מכך שביום שני בבוקר היא עדיין הייתה מתחת לרף הכניסה למדד הדגל, אך אם העדכון היה מתקיים היא הייתה עולה אליו.

במקרה שמהמדד המוביל ייגרעו שלוש מניות, פיבי, נכון להיום, תהיה זו שתעלה על חשבון המניה השלישית שתרד. ההסבר הוא שפיבי אינה אחת מ-30 המניות הגדולות (כיום היא במקום 33) ולכן כדי שהיא תזכה להיכנס היא צריכה שכל שלוש המתנדנדות יהיו מתחת למקום 40, מה שיפיל אותן מהמדד ויפנה לה בו מקום. כעת, מניית החברה לישראל נמצאת במקום ה-41 בדירוג למדד (לא כולל מניית גב ים שלא עומדת בתנאי הסף של אחוז מניות ציבור מינימאלי של 30% כדי להיכלל בחישוב למדד הדגל), דמרי במקום ה-44 אנרג'יאן במקום ה-48.

מהעדכון הקודם: מניית מור זינקה 149%

גם במדד השני בחשיבותו של הבורסה, ת"א 90, צפויים מספר שינויים כאשר אל המדד יצטרפו קרוב לוודאי מניות אמפא, מור השקעות ורימון. בכך גם במדד הזה המשקל של מניות הפיננסים ימשיך לגדול. מור השקעות הבטיחה כמעט בוודאות את הצטרפותה אליו אחרי זינוק של 149% מאז העדכון בחודש מאי לשווי של 3 מיליארד שקל, מה שהפך אותה לחברה ה־63 בגודלה במדד, וזאת אחרי שבעדכון הקודם הצטרפו מיטב ואי.בי.אי. גם שתי אלה המשיכו לזנק מאז והשווי של מיטב עומד כעת על 7.2 מיליארד שקל וזה של אי.בי.אי על 3 מיליארד שקל.

גם המצטרפת החדשה לבורסה, חברת אמפא , של האחים נקש ושלומי פוגל ואחרים, תיכנס כנראה למדד ת"א 90 בשווי של 3.3 מיליארד שקל והיא תעשה זאת מהמקום ה־54 במדד. החברה, שהצטרפה לבורסה בחודש שעבר, עוסקת בנדל"ן ומימון חוץ־בנקאי, ומנהלת משרדים ושטחי מסחר, מבנים תעשייתיים ולוגיסטיים ועוד. בינתיים היא סיפקה תשואה פושרת של כ־1%.

החברה השלישית שצפויה להצטרף למדד ת"א 90 היא חברת התשתיות רימון שעוסקת בתחומי הקמה ותפעול פרויקטים של תשתיות אנרגיה ומים. זו נסחרת כעת לפי שווי של כ־2.6 מיליארד שקל, אחרי שזינקה ביותר מ־50% מאז העדכון האחרון.

הרביעית שנמצאת בדרך הנכונה להצטרפות למדד, אך עדיין מתחת לרף (רחוקה ממנו בכ-11%) היא חברת האנרגיה המתחדשת אקונרג'י , שנסחרת לפי שווי של 2.2 מיליארד שקל ומשלימה זינוק של 42% מאז עדכון המדדים האחרון.

מימון ישיר תיפלט ממדד ת"א 90?

מי שישלמו את המחיר הן לפחות שלוש מניות הנכללות כיום במדד ת"א 90 הצפויות להיפלט מחוץ למדדים הגדולים של הבורסה. שתי החברות שנמצאות בדרך לשם נכון לכתיבת שורות אלה הן חברת האשראי החוץ־בנקאי מימון ישיר של משפחת שנידמן, הנסחרת בשווי של 1.46 מיליארד שקל, וחברת המזגנים והאנרגיה המתחדשת תדיראן של משה ממרוד שנסחרת לפי שווי דומה. השתיים איבדו מעל 10% מאז עדכון המדדים האחרון.

מעליהן נמצאות מספר חברות מתנדנדות. אלה כוללות בעיקר את פריורטק, החברה האם של חברת השבבים קמטק, חברת השבבים טלסיס, קרסו נדל"ן, פלסאון ודוניץ, שנסחרות כולן לפי שווי של כ־1.8־2 מיליארד שקל. במקרה של כל אלה ואולי עוד מספר חברות נוספות - יש עוד הרבה זמן לתנודות שישפיעו על ההרכב הסופי.

עוד כתבות

העיר אופקים בדרום / צילום: איל יצהר

בין ציונות להטבות מס: הפריחה הנדל"נית בדרום והמחיר שמשלמת באר שבע

דוח חדש של מינהלת תקומה מלמד כי מספר התושבים בדרום כיום גדול יותר מהתקופה שלפני ה־7 באוקטובר ● אולם בין הנתונים החיוביים מסתתרים לא מעט אתגרים, בראשם סוגיות המשילות והפשיעה ● תמונת מצב לקראת ועידת הדרום לעסקים של גלובס

רווחים כלואים / אילוסטרציה: גלובס

המכשול האחרון הוסר: בג"ץ דחה את העתירות נגד רפורמת הרווחים הכלואים

רפורמת הרווחים הכלואים - שהטילה חיובי מס חדשים על חברות שצברו ערמות של מזומנים ועוררה סערה במשק - צלחה את מבחן בג"ץ: העתירות שהוגשו נגד הרפורמה נדחו, והעותרים חויבו בתשלום הוצאות בסך 100 אלף שקל לטובת המדינה

חיים זילברשץ, ג'ארד קאש, ירון קניאז'ר. Surround Ventures / צילום: Surround Ventures

סראונד ונצ'רס מגייסת קרן שנייה: "נגייס עד 81 מיליון דולר במחווה ליחידה 81"

אחרי שורה של השקעות מוצלחות ב-XTEND, IMGN מדיה ו-QuamCore, הקרן שהוקמה על־ידי ירון קניאז'ר וג'ארד קאש ביצעה סגירה ראשונה של גיוס לקרן שנייה, שעשויה להגיע להיקף של עד 81 מיליון דולר ● קניאז'ר: "רואים דור חדש של מייסדים שנולדו עם המלחמה"

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

היועמ"שית להרצוג: מוכנה לקיים שיח על הסדר טיעון לנתניהו

בהרב-מיארה מסרה אמש לבית הנשיא כי היא "נכונה לקיים שיח עם ההגנה על הסדר טיעון ראוי" לראש הממשלה ● בשבוע שעבר הזמין הנשיא הרצוג את נציגי נתניהו ואת היועמ"שית לדון בהסדר טיעון בתיקי האלפים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: עדכן עד יום חמישי על מועד למינוי שופטים למחוזי ולשלום

ההחלטה התקבלה בעקבות הדיון שנערך אתמול בעתירת התנועה לאיכות השלטון בנושא ● שר המשפטים לוין סירב בשנה האחרונה לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, ולאחרונה הודיע כי יכנס אותה לשם בחירת שופטים לערכאות משפחה, נוער ותעבורה - אך לא לצורך מינוי שופטים לבתי המשפט המחוזיים והשלום

דוד פתאל, בעל השליטה בפתאל החזקות / צילום: כדיה לוי

מה הקפיץ את מניית פתאל לשיא והוסיף 1.4 מיליארד שקל לשווי בעליה

מניית רשת המלונות זינקה בכ-30% בחודש האחרון, הודות לתחזיות חזקות ● פרט לבעלים, גם שורת מוסדיים רשמה רווח נאה על הנייר

אלימות בני נוער / צילום: Shutterstock

גל האלימות מתרחב: מספר העבירות החמורות בקרב בני נוער זינק ב-150% מאז 2019

לקראת דיון חירום בכנסת בעקבות רצח בנימין ימנו זלקה בפ"ת, נתוני מרכז המחקר והמידע חושפים היפוך מגמה: לאחר מספר שנות ירידה, מספר התיקים הפליליים שנפתחו לבני נוער זינק ב-25% ב-2025, ומספר העבירות שבהן נחשדים קטינים עלה ב-22% בתוך שנה

השינוי במדרגות המס נכנס לתוקף / אילוסטרציה: Shutterstock

השינוי במדרגות המס נכנס לתוקף: השכירים שייהנו מעוד כ־5,000 שקל בשנה

במשכורת אפריל ירווחו מדרגות המס, במטרה להקל על בעלי ההכנסה הבינונית, שעד כה הושת עליהם שיעור מס גבוה יחסית ● איך נקבע גובה ההטבה ולמה יש לה רף מינימום, ממתי היא תשולם רטרואקטיבית, מי זכאים ליהנות ממנה, והאם גם העצמאים והגמלאים כלולים בה

הבורסות שוב בשיא / איור: Shutterstock

"החודש הטוב מאז 2020": מה צפוי בשווקים לאחר אפריל המדהים?

הריבאונד המהיר בשוקי המניות הניב תשואה פנומנלית לחוסכים הישראלים בחודש אפריל ● ומה לגבי החודש הבא, שמסורתית מניב תשואות חלשות? הפניקס: "המומנטום חיובי, ובמבט קדימה השוק השורי צפוי להימשך" ● פסטרנק שהם: "פערי התמחור בין ישראל לבין ארה"ב הצטמצמו משמעותית, החשיבות של פיזור בחלק המנייתי - עולה"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המוסדיים מכרו שיא של דולרים והקפיצו את השקל. כך עבד המנגנון

הגופים המוסדיים מצמצמים בהדרגה את החשיפה שלהם למט"ח ומוכרים סכום שיא של דולרים ● הדומיננטיות המוחלטת שלהם בשוק המקומי עושה את שלה ומהווה כוח מרכזי בהתחזקות השקל ● התעשיינים מצדם טוענים לפגיעה דרסטית בשורת הרווח ודורשים מהממשלה להתערב כל עוד בנק ישראל יושב על הגדר

אתר ''אלקטריק דיל'' / צילום: צילום מסך

אלקטריק דיל גרמה ללקוחות לרכוש מוצרים יקרים יותר - ותיקנס בכ-1.3 מיליון שקל

לפי ממצאי החקירה של הרשות להגנת הצרכן, לקוחות הזמינו מוצר דרך אתר אלקטריק דיל, אך לאחר הרכישה עודכנו כי הוא לא זמין במלאי – והוצעה להם במקומו חלופה יקרה יותר ● מי שסירב להצעה והתעקש לבטל את העסקה, נדרש לשלם דמי ביטול גבוהים מהמותר בחוק, לעתים בשיעור של 10% מהעסקה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף/תמר מצפי

אלונה בר און: "אנחנו כבר שנה שלישית בדרום, זו המשכיות וזה קשב"

מו"ל גלובס אלונה בר און בוועידת הדרום לעסקים של גלובס: "במציאות כיום קשה לגייס קשב תקשורתי, ולכן הוועידה הזו היא חשובה, וקיומה בשנה השלישית מייצרת גם המשכיות ולא רק הזדהות עם הדרום. על הקשב הזה שלנו נוסף הקשב של מקבלי ההחלטות שקוראים לשמחתנו את גלובס"

דוד אזולאי ואלון דוידי / צילום: שלומי יוסף, גולן סבג

"אנחנו לא רוצים כסף, תנו לנו ביטחון - תורידו את חיזבאללה כארגון צבאי"

בפאנל בוועידת הדרום לעסקים של גלובס, שהפגיש את ראש המועצה המקומית מטולה, דוד אזולאי, עם ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, מתח אזולאי ביקורת על כך שהשיקום "לא קיים" ● דוידי הציג תמונת מצב אופטימית של התפתחות אזורית ןפרגן לקולגה מנתיבות, ● אזולאי לא חסך ביקורת מהממשלה: "מי המנהיג של היום? טראמפ. הוא זה שמודיע לנו מה קורה"

אייל בן דוד, סמנכ''ל פיתוח ולקוחות בחברת מקורות, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף

סמנכ"ל מקורות: נשקיע השנה 430 מיליון שקל בפיתוח תשתיות מים בדרום

אייל בן דוד, סמנכ"ל פיתוח ולקוחות בחברת מקורות, בוועידת הדרום לעסקים של גלובס: "הדרום הוא אסם התבואה של מדינת ישראל, ויש לנו חובה לדאוג לו"

מצר הורמוז / צילום: ap, Asghar Besharati

עם 15 אלף חיילים ו-100 מטוסים: טראמפ יוצא לקרב חדש מול איראן

נשיא ארה"ב הודיע כי יפעל באופן אקטיבי לשחרורן של ספינות שנתקעו במצר הורמוז ● בפיקוד המרכז האמריקאי טענו כי למבצע יש מטרות רחבות יותר, ותיארו כיצד הוא יתבצע

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עקב הדיווח האיראני על תקיפת ספינה אמריקאית: ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

החוזים העתידיים על וול סטריט עברו לירידות, בעקבות דיווח איראני על שיגור שני טילים לעבר ספינה אמריקאית בהורמוז ● מחירי הנפט מזנקים, נפט מסוג ברנט נע סביב 114 דולר לחבית ● מוקדם יותר, טראמפ הודיע כי יפעל לשחרורן של ספינות שנתקעו במצר הורמוז • בוול סטריט: שיא של כחמש שנים בשיעור החברות שהיכו את התחזית

שדה סולארי / צילום: Shutterstock, Thongsuk7824

השדה הסולארי הזול בישראל יוקם בדימונה. איך זה ישפיע על חשבון החשמל שלכם?

הפרויקט, שצפוי להיות הגדול בישראל, יפיק חשמל במחיר הנמוך ביותר שנקבע אי פעם – פחות מ־6.5 אגורות לקוט”ש ● בענף מזהירים: "לא רווחי"

ועידת הדרום לעסקים יוצאת לדרך, השנה השלישית ברציפות

ועידת הדרום לעסקים מתקיימת זו השנה השלישית, והיא עוסקת בצמיחה באזור, בהזדמנויות וגם באתגרים ● בכירים במשק ובהנהגה המקומית ייפגשו על במה אחת וידונו בתעשייה, בפיתוח הנדל"ן ובשיקום שנדרש בדרום

יוסי אבו / צילום: ענבל מרמרי

יוסי אבו, מנכ"ל ניו מד, עוזב את תפקידו לאחר 15 שנה

אבו רמז על כוונותיו: "חשבתי שהגיע הזמן בעבורי להמשיך במסע להזדמנויות חדשות בזירה הגלובאלית ולאתגרים נוספים" ● גולת הכותרת של פעילותו במשק הגז הישראלי הייתה הובלת הסכמי הייצוא האזורים החל משנת 2016

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בשיאים; נייס מזנקת בכ-19%, השקל נחלש

המסחר בת"א מתנהל הבוקר על רקע המגמה החיובית בעולם ● גופים מוסדיים מובילים רוכשים מקרן פורטיסימו מניות סוגת בכ-430 מיליון שקל ● תורפז עולה לאחר שהודיעה על רכישת חברת תמציות ריח בתחום הבישום מניו ג'רזי ● בלומברג: המומנטום בשווקים מתחיל להיחלש