גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סוף סוף הוא מודה": איך הגיבו בטורקיה לנאום "ספרטה" של נתניהו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איך סיקרו בעולם את נאום "ספרטה" של נתניהו, המתיחות ביחסים בין ישראל למצרים מתגברת, ואיך משפיעה התקיפה בקטאר על המלחמה בעזה ● כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

העזתים שברחו מעזה בעזרת ChatGPT
"נחזור לתקופת האבן": הבכירים מנתחים את נאומו החריג של נתניהו, ומי פחות נבהל?

1נתניהו אמר כי ישראל תהפוך למבודדת, בטורקיה מרוצים: "סוף סוף מודה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול (א') בכנס החשב הכללי בירושלים כי מדינת ישראל נכנסת "למעין בידוד" ותצטרך "להתאים יותר ויותר לכלכלה בעלת סימנים אוטרקיים". בנוסף להצהרות כי על ישראל לייצר בעצמה נשק כדי להימנע מתלות בעולם. בתקשורת בעולם מסמנים את הצהרתו של נתניהו כתפנית מההכחשות שנקט בהן עד כה.

ב-Anadolu Ajansı, סוכנות הידיעות הרשמית של טורקיה, נכתב כי הצהרתו של נתניהו "מסמנת תפנית חדה ביחס להכחשות החוזרות של הממשלה בדבר התרחקות דיפלומטית, למרות אזהרות שנמשכו חודשים" ונכתב כי הוא "סוף סוף מודה".

ברשות השידור הציבורית של טורקיה TRT נכתב כי למרות האזהרות, נתניהו אמר למבקריו כי כלכלת ישראל "נותרה חסונה, כשהוא מצביע על עליות בבורסה ומבטיח להרחיב את ייצור הנשק כדי להימנע מתלות במנהיגי מערב אירופה החלשים". ב-TRT גם ציינו כי נתניהו אמר למשלחת הקונגרס אמריקאית שביקרה כי "על האמריקאים להכיר בתועלות שהם מקבלים מישראל, כשהוא מצביע על טלפונים סלולריים, תרופות ומזון".

בדויטשה וולה הגרמני ציטטו את הביקורת של יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד שאמר בתגובה לדברים של נתניהו כי זו "אמירה מטורפת" והוסיף כי נתניהו וממשלתו הופכים את ישראל "למדינת עולם שלישי".

בטלגרף הבריטי כתבו כי "דבריו של ראש הממשלה מגבירים את החשש כי הוא נחוש להמשיך במלחמה ללא קשר ללחצים ממשלות אירופה" וזאת על רקע הקריאה של מנהיגים אירופים להשעות את המסחר עם ישראל. ג'יימס מורן, עמית מחקר במכון החשיבה CEPS בבריסל ולשעבר היועץ הראשי למזרח התיכון בשירות החוץ של האיחוד האירופי, אמר לטלגרף כי "דעת הקהל מתחילה להשפיע על המדיניות כלפי ישראל" וציין "זו לא נקודת מפנה מלאה, אבל שינוי מתרחש".

מתוך Anadolu Ajansı, מאת עבד אל-ראוף ארנעוט, טארק שוירף. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך TRT. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך הדויטשה וולה, מאת פליקס טמסוט. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך הטלגרף, מאת ג'יימס קריספ. לקריאת הכתבה המלאה.

2האם מצרים וישראל בדרך לעימות צבאי?

"קהיר רואה בחיסול הממוקד של מנהיגי חמאס בקטאר הסלמה מדאיגה שעלולה להציב אותה, פוטנציאלית, בקו האש", פורסם בניו ערב. לפי דיווחים, מצרים מזהירה שאם ישראל תתקוף את בכירי חמאס בשטחה ייפתחו "שערי הגיהנום".

"לאחרונה החריפה מצרים את ביקורתה על המלחמה בעזה, כשהיא מגנה את המגבלות שהצבא הישראלי מטיל על כניסת סיוע הומניטרי לשטח הפלסטיני ההרוס. היא גם הזהירה שוב ושוב מפני השלכות דחיפת אוכלוסיית עזה דרומה, סמוך לגבול מצרים", נכתב. בראשית החודש האשים ראש הממשלה נתניהו את מצרים בכך שהיא "כולאת את הפלסטינים בעזה, לאחר שקהיר הבהירה כי העברה בכפייה המונית היא קו אדום", נכתב.

החוקר הפוליטי המצרי מוחמד רביע אל-דהי אמר לניו ערב כי המתח בין שתי המדינות "גובר" ועלול להשפיע "על ביטחון היציבות והאזור". הוא הוסיף כי "המלחמה האכזרית של ישראל בעזה והדברים של נתניהו על מה שמכונה חזון 'ישראל הגדולה' מעוררים כעס במצרים".

לפי פרשנים, הכוחות המצריים הפרוסים לאורך הגבול עם עזה יעמדו כעת בפני דילמה במקרה שהעזתים יעברו למצרים. "פתיחה באש על אזרחים חפים מפשע הנמלטים ממוות, הרס ורעב תהיה הרת-אסון, בעוד שההתיישבות הקבועה של פלסטינים בסיני תיצור בעיות ביטחוניות וכלכליות בלתי נמנעות", נכתב. אנליסטים בקהיר אומרים כי המצב "עלול להביא להסלמה מהירה".

בינתיים, ישראל "צופה בחשדנות בהגדלת פריסת הכוחות המצריים בסיני, כאשר מספר הולך וגדל של גורמים מזהירים מפני הגידול במספר הכוחות". יש מי שחוששים בישראל כי זה אינו "צעד נגד העברת פלסטינים או גורמים חמושים" אלא "הכנות למתקפה". כעת, "כל פעולה ישראלית מקדימה נגד כוחות מצריים בסיני תהיה הרת-אסון, שכן עלולה לגרור תגובה מצרית ולהצית מלחמה כוללת בין הצדדים".

התקיפה בקטאר גם מעלה את האפשרות שמצרים תקח את תפקיד המתווכת, במיוחד אם "דוחא תסיים את תפקידה". לכן, אם מצרים תישא באחריות על המשא-ומתן יהיה עליה "לארח את הנהגת חמאס בקהיר". במקרה שהבכירים יותקפו בשטחה, "זה עלול להוות פתח לעימות צבאי רחב יותר".

מתוך הניו ערב, מאת סאלח סאלם. לקריאת הכתבה המלאה.

3התקיפה בקטאר "מסייעת לישראל בכיבוש עזה"

למרות שהתקיפה של ישראל בקטאר לא הייתה מוצלחת, יש לסמן אותה כ"נקודת מפנה". "מה שבטוח הוא שהתקיפה, לפחות לעת עתה, שיבשה את המאמצים להשגת הפסקת אש בעזה וסביר שהניעה את קטאר להשהות את תיווכה, מה שמאפשר לישראל להתקדם עם תוכניתה לכיבוש עיר עזה", נכתב ביורואסיה בניתוח של העיתונאי ג'יימס מ. דורסי, שכותרתו "תקיפת ישראל בקטאר עשויה להיות נקודת מפנה בסכסוך ישראל-עזה".

"מוקדם לקבוע מה תהיה השפעת התקיפה הישראלית על יחסי ארה"ב עם מדינות המזרח התיכון. גורם מכריע אחד הוא מתי וכיצד נודע לארה"ב על כוונת ישראל לתקוף את חמאס בקטאר. דוברת הבית הלבן קארולין לויט אמרה שהצבא האמריקאי עדכן את ממשל טראמפ על התקיפה, אך סירבה לציין אם ישראל מסרה מידע לצבא או שהצבא הסתמך על יכולות המעקב שלו", נכתב.

בנוסף "טראמפ התעקש כי לא היה בידיו ידע מוקדם על התקיפה". מה שכן ברור כרגע הוא שארה"ב ידעה על התקיפה "רק דקות לפני ששחררו המטוסים הישראליים את חימושם". לכן כעת "האמינות האמריקאית במפרץ, הסומך על ארה"ב שתדאג לביטחונו, תעמוד, ככל הנראה, למבחן בהתאם לתגובתה לתקיפה הישראלית".

ישראל גם משנה את התפיסה שלה במזרח התיכון מכזו שנתפסה כ"שותפה ביטחונית פוטנציאלית" והיא הופכת ל"מדינת סוררת המאיימת על ביטחון ויציבות האזור". עכשיו השאלה היא "אילו צעדים, עשוי טראמפ לנקוט כדי לרסן את ישראל. נקיטת צעדים עלולה להיות נקודת מפנה".

מתוך היורואסיה, מאת ג'יימס מ. דורסי. לקריאת הכתבה המלאה.

4"מקארתיזם טהור": הפילוסופית היהודיה שמואשמת באנטישמיות

בהמשך לאיומים של טראמפ על שלילת תקציבים מאוניברסיטאות העלית עקב טענות לאנטישמיות, אוניברסיטת ברקלי (UC Berkeley) מסרה לממשל ארה"ב כחלק מחקירה פדרלית, 160 שמות של סטודנטים ומרצים, בשל "קשר פוטנציאלי לדיווחים על אנטישמיות לכאורה". עכשיו נודע כי מי שנמנית בין חברי הסגל ברשימה היא הפילוסופית היהודיה ג'ודית באטלר, כך פורסם בעיתון סן פרנסיסקו כרוניקל.

באטלר, "פרופסורית ידועה לפילוסופיה פמיניסטית ואחת מאלה ששמם נמסר לממשל הפדרלי" אמרה לעיתון בתגובה כי הציות של האוניברסיטה לממשל טראמפ הוא "מקארתיזם טהור". באטלר היא מבקרת ידועה של המדיניות הישראלית בשטחים. היא תומכת ב-BDS ובראיונות לתקשורת תיארה את מעשי ישראל בעזה כ"ג'נוסייד" ואף קראה לאקדמיה לבחון את קשריה עם ישראל.

"ברקלי מסרה את שמות הסטודנטים והעובדים ב-18 באוגוסט, בהנחיית הלשכה המשפטית המערכתית של UC, לפי מכתב מ-4 בספטמבר שנשלח לכל מי ששמו ומידעו נמסרו לממשלה הפדרלית", נכתב. במכתב צוין כי משרד זכויות האזרח הפדרלי "דרש הפקה של מסמכים מקיפים, לרבות קבצים ודיווחים הקשורים לאירועים אנטישמיים".

"מסירת המידע על ידי UC ברקלי מגיעה בשעה שנשיא האוניברסיטה, ג'יימס מיליקן, אמר שהוא מנהל משא-ומתן עם ממשל טראמפ בניסיון להשיב יותר מ-500 מיליון דולר במענקי מחקר פדרליים שהממשלה הקפיאה, תוך דרישה שהאוניברסיטה תשלם יותר מכפול מסכום זה כדי לקבל את הכסף בחזרה", נכתב.

באטלר כתבה בתגובה ליועץ המשפטי של הקמפוס כי "לא נאמר לאיש מאיתנו מה תוכן ההאשמה, ואין כל אינדיקציה שנוכל לגלות את פרטי ההאשמה". באטלר הוסיפה במכתבה "אם שמי, או שמותיהם של כל אחד מעמיתיי שקיבלו מכתב זה, נמצאים ברשימה - ניתן להשתמש בהם בכל דרך שמשרד (פדרלי) זה והממשלה הזו ימצאו לנכון". היא הציגה בנוסף את חששותיה מרדיפה פוליטית: "אל לנו להיות נאיביים. האם מי ששמם נמסר ימותגו כעת ברשימת ממשל? האם יוגבל חופש התנועה שלנו? האם תיעשה האזנה לתכתובות הדוא״ל שלנו?".

בנוסף, באטלר ציינה שלא הוגשה נגדה האשמה רשמית באנטישמיות, ולא התקיים הליך ראוי.

מתוך הסן פרנסיסקו כרוניקל, מאת ננט אסימוב. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

ההצעה להרחיב את הפטור ממע"מ מוכיחה שאין לח"כים משנה סדורה

שר האוצר זרק עוד הצעה ● בצבא לא רוצים את עקבות הפיצה ● ובענף הבנייה מרגישים היטב את המתח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

ביקור ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

יותר מנשק או טכנולוגיה: מה חיפש ראש ממשלת הודו בישראל השבוע

השבוע נולדה בישראל "ארכיטקטורת היהלום": רשת בריתות אסטרטגית המשתרעת מיוון במערב ועד הודו ● בלב הציר עומד נרנדרה מודי שהגיע לירושלים כדי לקבוע סדר עולמי חדש ● איך נראה המרחב מהעיניים שלו ומה אנחנו מביאים לשולחן? ● טור אורח 

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

הדוחות שהפילו את מניות האנרגיה המתחדשת בתל אביב

דוחות חלשים במיוחד של חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס הפילו את מדד הקלינטק בבורסה המקומית, שירד  ב-1% ● הכנסות החברה בשנת 2025 הצטמצמו ב-15% והרווח הנקי ירד בשיעור של 26%

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה נפלה ב-5.5%, מניות הקוונטים זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● מניות התוכנה עלו, זה היום השלישי ברציפות ● מניות הקוונטים זינקו בעקבות דוחות טובים של IonQ ודי ווייב ● עלייה קלה במספר המובטלים החדשים בארה"ב ● התשואה על אג״ח ממשלת ארה״ב ל-10 שנים ירדה לשפל של 2026 ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

מתוך קמפיין בנק לאומי

לאומי עורר שיח ברשת - אבל במדד אחד זה השתלם לו

הפרסומת החדשה של בנק לאומי נמצאת כבר בשבוע הראשון לעלייתה לאוויר במקום הראשון בזכירות והשני באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע החמישי שייכת לבנק הפועלים