גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחים מנתחים: האם הראלי בתל אביב מתקרב לסופו?

הנאום של ראש הממשלה נתניהו הציף חששות של משקיעים רבים מפני בידוד המשק הישראלי ● אומנם תגובת השוק לנאום הייתה זמנית, אך היא מצטרפת לדעיכה של העליות בת"א בתקופה האחרונה ● האם הראלי מתקרב לסיומו, ואילו שינויים כדאי לבצע בתיק ההשקעות כבר עכשיו?

איך להשקיע? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
איך להשקיע? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נאום "סופר־ספרטה" של ראש הממשלה בנימין נתניהו באירוע של משרד האוצר, עורר הדים רבים ואף טלטל באופן זמני את המדדים בבורסה המקומית. נתניהו סיפק למשקיעים תחזית קשה: בידוד כלכלי. "מה שעבד עד עכשיו, לא יעבוד מעכשיו", במילים הללו בחר נתניהו לחתום את הדברים שלו, כשהתייחס למהלכים באירופה נגד התעשייה הישראלית, ובפרט בתחומי הנשק. "נצטרך יותר ויותר להסתגל לכלכלה עם סממנים אוטרקיים… אנחנו יכולים למצוא את עצמנו במצב שבו תעשיות הנשק שלנו יהיו חסומות… נצטרך להיות אתונה וסופר־ספרטה. אין לנו ברירה", אמר נתניהו בכנס של החשב הכללי שנערך ביום שני בירושלים.

הכלכלה הישראלית בעבר: בין אוטרקיה למסחר גלובלי, ומה למדנו מהדרך
נתניהו: "הייתה אי־הבנה. כלכלת ישראל מדהימה את העולם"
הדרמה בבורסה נרגעה, ובשוק מסבירים: "לא מאמינים לסרט של נתניהו"

על אף שבהמשך סייג את הדברים, וטען כי התכוון בעיקר לתעשיות הביטחוניות המקומיות, רבים ראו בכך הודאה רשמית בתחושות של חלק מהשחקנים במשק כבר תקופה, בכל הקשור לקשיים שהם חווים מול גורמים בחו"ל בצל מעמדה המתדרדר של ישראל בעולם. תחושות אלו עוד הסלימו עם הדיווחים על כך שספרד החליטה לבטל עסקה משמעותית עם אלביט מערכות, לרכישת מערכות ארטילריה.

אלא שלפחות בינתיים, נראה שהשוק המקומי מגיב לאזהרות ולסנטימנט השלילי בצורה מוגבלת. על אף שנפתח בירידות של עד 2%, המסחר בתל אביב התייצב בהמשך היום. ברקע, גם הדיווחים על הרחבת התמרון בעזה, נראה שלא העיבו בצורה משמעותית על מדדי המניות.

אך האם בכל זאת הדברים של נתניהו מבשרים על סופו של הראלי בבורסה המקומית, וכיצד להתאים את תיק ההשקעות למציאות המתהווה? מומחי השקעות וגורמים בשוק מנסים לענות.

"האמברגו הבינלאומי הולך ומחמיר"

ירידות השערים המתונות בעקבות דברי נתניהו מגיעות אחרי שבועות ארוכים שהראלי בתל אביב מאט. מתחילת השנה מדד ת"א 125 עלה ב־25% - מהתשואות הגבוהות בבורסות המערב. אבל רוב העליות הללו, קרו בחודשים הראשונים של השנה, והאטו מאז חודש יולי. אם מתחילת השנה ועד סוף יוני עלה מדד הדגל המקומי ב־25%, בשלושת החודשים שעברו מאז הוא עלה רק בכ־1%. מדד S&P 500, לשם השוואה, עלה מאז סוף יוני בשיעור כפול מכך - 6.6%.

מבחינת הבורסה המקומית נראה שהמתקפה על בכירי חמאס בקטאר חידדה אצל המשקיעים את התחושה שהמלחמה בעזה לא קרובה לסיום, ומדד ת"א 125 ירד ב־3.8% מתחילת השבוע, בעוד שמדד ת"א 90, הנחשב לאינדיקטור מייצג יותר של הכלכלה הישראלית, ירד בכ־5.9%. מדד הביטוח שהתבלט כנהנה העיקרי מהראלי בתל אביב, איבד 8.5% בארבעת ימי המסחר הראשונים של השבוע.

מנכ"ל תמיר פישמן קרנות נאמנות, מודה כי "נדרש איזה קטליזטור להמשך הראלי, משהו שיגיע, כרגע אנחנו לא רואים אותו. הוא יבוא מכך שיגיעו לאיזה הסכם מדיני כזה או אחר. זה גם יכול להוריד את הלחץ של המשקיעים מהאמברגו הבינלאומי, שאנחנו רואים כל יום שהוא הולך ומחמיר".

לכן, להערכת לייטנר, "עד שלא נראה התקדמות כלשהי במשא־ומתן לסיום האירוע בעזה, השוק יזגזג. השוק עלה מאוד חזק בשנה ומשהו האחרונות בציפייה למזרח תיכון חדש, להרחבת הסכמי אברהם ולשקט בגזרות השונות, ועכשיו יש התפכחות מסוימת. אני חושב שהשוק בסוף רוצה להיות אופטימי ולהאמין שאנחנו בשלב האחרון של המלחמה, ואחרי זה השמיים יתבהרו והדברים יחזרו למסלולם. אבל בהחלט הנושא הזה של האמברגו צריך להדאיג את כולם".

"הראלי ייקטע כשנראה הרעה בתוצאות"

מי שפחות מודאג מהצטברות הדברים הוא קובי שגב, שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד. להערכתו, למרות ההתבטאויות והתחושות, "הראלי ייקטע כשהתוצאות הפיננסיות של החברות הישראליות יתחילו להצביע על הרעה, מהלך שילווה גם בעלייה בשיעור האבטלה. בשלב הנוכחי עוד לא רואים את זה קורה".

עם זאת, שגב לא מוציא מכלל אפשרות שהאירועים האחרונים ילוו במימושים של חלק מהמשקיעים. אולם אלו לא מעידים לדעתו על מגמות ארוכות טווח. "תחילתו של תמרון קרקעי ביחד עם האמירה של נתניהו, יכולים בהחלט להוות איזה טריגר למימוש עבור משקיעים רבים. מעבר לכך אני לא רואה שינוי מגמה בטווח הארוך, אנחנו עדיין בתקופה של רווחיות ודוחות מצוינים של חברות", קובע שגב.

צריך להתאים את התיק למשק אוטרקי?

אבל רוב מנהלי ההשקעות עימם שוחחנו ממליצים שלא לבצע שינוי דרמטי בתיק. "לא צריך להיכנס לאיזו מרה שחורה או פאניקה", ממליץ איתי ליפקוביץ', מנכ"ל בית ההשקעות הורייזן. "אני חושב שאלו איומים פוליטיים, ולא צריך לגרור אותם לתיק ההשקעות. מה גם שהשוק בינתיים לא מתרגש, לכן לא הייתי ממליץ לאף אחד לעשות שינויים מרחיקי לכת בהשקעות בגלל זה.

"מי שרואה את האיומים כדבר מוחשי, יכול כמובן לצמצם את הפוזיציה בשוק הישראלי ולפזר את הפוזיציות שלו בשווקים שונים בחו"ל. אבל באופן כללי תיק השקעות נכון צריך להיות מאוזן עם חשיפה דולרית ומניות בחו"ל, אבל גם עם חלק שנמצא בשוק הישראלי", ממליץ ליפקוביץ'.

עצה דומה מספק גם שגב מאקורד: "ההמלצה שלנו היא לא לעשות שינויים בתיק ההשקעות בגלל האמירה הזאת. אנחנו צופים שהבידוד הוא דבר שיחלוף עם סיום המערכה בעזה". עבור מי שבכל זאת רוצה לעשות שינויים בתיק, שגב ממליץ להביא בחשבון הקטנה של החשיפה לחברות שמייצאות תוצרת ישראלית. אולם גם במקרה הזה הוא מבהיר כי "הדגש הוא במיוחד על חברות שמייצאות סחורות פיזיות, ובעיקר לאירופה, אשר עשויות להיפגע בטווח הקצר. פחות על חברות שמייצאות שירותים כמו טכנולוגיות ותוכנה".

ומה באשר לחברות הביטחוניות, שעמדו בליבו של נאום נתניהו? הן שגב והן ליפקוביץ' מעריכים שלמרות האיומים והאזהרות, הן לא צפויות להיפגע בצורה דרמטית. "אני לא חושב שהסקטור באמת הולך להיפגע בגלל האיום הזה", אומר ליפקוביץ'. "אירופה קונה נשק בגלל האיום מרוסיה, לכן להערכתי הביקושים הגדולים בתחום הזה יישארו. אולי במקומות מסוימים יקנו מאיתנו פחות, אבל נמכור יותר למקומות אחרים".

עוד כתבות

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

היועמ"שית מול לוין: לא לכבד צו שיפוטי - ריסוק הדמוקרטיה


בכירי מערכת המשפט, היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ושר המשפטים יריב לוין התכנסו לטקס הפרישה של שופט העליון יוסף אלרון • אחרי פרישתו, 11 שופטים בלבד יכהנו בעליון ● לוין: "גיוון מערכת המשפט - המפתח להשבת האמון הציבורי" • נשיא העליון יצחק עמית על המתיחות עם אלרון: "לא סוד שהיו לנו חילוקי דעות" • אלרון בנאום הפרישה: "מוטרד מהכרסום באמון הציבור במערכת המשפט"

בנייה / צילום: Shutterstock

200 אלף דירות בבנייה: קצב התחלות הבנייה וההיתרים בשיא, אבל סיום הפרויקטים מתעכב

נתוני הלמ"ס מלמדים על קצב התחלות בנייה גבוה במיוחד: ב-12 החודשים האחרונים עד ליוני האחרון החלו להקים 77 אלף דירות ● בירושלים ובת"א נוספו בשנים האחרונות דירות בהיקף של ערים גדולות ● עם זאת, ענף הבנייה בישראל תקוע בין נתונים מרשימים של התחלות - לבין מספר גדל והולך של דירות שמצויות בפיגורים במהלך בנייתן

גם זה קרה פה / צילום: ראובן קסטרו - פול וואלה, מוטי מילרוד

הפאניקה המיותרת שהצית נתניהו הזכירה לשוק את הסיכונים

ראש הממשלה דיבר בלי לחשוב ● מה יעשו הח"כים עם הגדלות הרמטכ"ל ● ואיך קופץ אחד לגובה עושה בית ספר להישגים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רמי שבירו ואשתו רונית / צילום: אביב חופי

ב-30 מיליון שקל: הבית החדש של רונית ורמי שבירו

בני הזוג שבירו רכשו וילה חדשה בהרצליה פיתוח ב-30 מיליון שקל ● וגם: טופ גאם פתחה מפעל חדש בשדרות בהשקעה של 60 מיליון דולר – המפעל התעשייתי הראשון בעוטף מאז המתקפה ● אירועים ומינויים

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

התגובה בשווקים, ומה יעשה בנק ישראל? ליאו ליידרמן מנתח את הורדת הריבית של הפד

לאחר תשעה חודשים של המתנה, הפד הוריד את הריבית, והשאלה הגדולה היא מה צפוי בהמשך ● פרופ' ליאו ליידרמן מנתח את ההשפעות הצפויות על הבורסה האמריקאית, מעריך שבנק ישראל יכול לנקוט צעד דומה בסוף החודש, ומתייחס לפער הריביות ההיסטורי שייפתח בין המדינות

מדד חדש למיתוג מעסיק / צילום: פלייטיקה

שבע תובנות על תפקיד מיתוג המעסיק ועל מה שהוא דורש

מה צריך כדי להיכנס לתפקיד מיתוג מעסיק? ● עיון ב-15 מודעות למשרות מסוג זה העלה תובנות על משמעות התפקיד, מקומו בארגון ולאן התחום מתקדם ● טור אורח

פצצת MPR - 500 חודרת קירות בטון של אלביט / צילום: אלביט מערכות

"היינו צריכים מניות בשווי מיליארד שקל": למה הבורסה חיכתה שנתיים להשקת מדד ביטחוני?

מדד חדש שיושק בנובמבר יכלול כמה מהכוכבות הגדולות של הסקטור הביטחוני בבורסה בת"א - אלביט, נקסט ויז'ן וארית, שהניבו תשואה של מאות אחוזים ● בבורסה טוענים כי לא איחרו את הרכבת: "זה לא מדד ליום או יומיים. התפקיד שלו הוא לייצר מכשיר פיננסי בר־מעקב"

שי פולונסקי (מימין) ומיקי זיסמן / צילום: יח''צ

יזמי הנדל"ן שיש להם מלאי של 3 מיליארד שקל בת"א

ברקע המציאות המורכבת של ענף הנדל"ן, שני המייסדים של חברת ההתחדשות העירונית בולווארד־ג'נסיס, מיקי זיסמן ושי פולונסקי, ממשיכים להאמין בתל אביב ● לאחרונה חתמו על הסכם עם חברת העיר הלבנה, נהנים לבנות ברובעים 3 ו־4 ולא חוששים משדה דב בתור תחרות

בחזית המדע. מלחמה או שלום? / צילום: Shutterstock

מלחמה או שלום? חוקר המוח שמנסה להיכנס לראש של מנהיגים ומייעץ לממשלות

ד"ר ניקולס רייט, חוקר מוח שמייעץ לפנטגון ולממשלת בריטניה בסוגיות ביטחון, משתמש בידע שנצבר על המוח האנושי כדי לפתח אסטרטגיות לדיפלומטיה ולמלחמה ● בראיון לגלובס, הוא אומר שאנחנו מחווטים לקונפליקטים, אבל אופטימי לגבי האפשרות לסיים אותם, או לפחות לשפר עמדות

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

אחרי ספרד, גם יוון מאיימת לבטל עסקת נשק עם ישראל

טורקיה מתקדמת עם פיתוח מטוס הדור החמישי קאאן וצפויה להטיס אב־טיפוס ב־2026 ● הקרבות בעזה מאיימים על עסקה ביטחונית של מאות מיליונים עם יוון ● לוקהיד מרטין ו־BAE מפתחות מל"טים אוטונומיים שילוו מטוסי קרב ● וארה"ב חושפת פצצות ימיות חדשות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה? / צילום: Shutterstock, Perfect Wave

האבטלה בהייטק מזנקת, ומספר המשרות הפנויות צונח

מחקר חדש של מרכז טאוב שמתפרסם היום מצביע על עלייה באבטלה בענף ההייטק, ירידה במספר המשרות הפנויות והעמקת פערים מגדריים וגאוגרפיים, זאת לצד איום הולך וגובר של אוטומציה ובינה מלאכותית על שוק העבודה

מאגר תמר. בעיגול: אהרון פרנקל / צילומים: מארק ישראל סלם, מורג ביטן

יומיים ברצף: אהרון פרנקל קונה עוד מניות תמר פטרוליום ב־52 מיליון שקל

יום אחד בלבד לאחר רכישת 9% ממניות תמר פטרוליום, איש העסקים אהרון פרנקל ממשיך להגדיל את החזקותיו ומוסיף 1.5% נוספים בסכום של 52 מיליון שקל ● הרכישה הנוכחית מעלה את פרנקל להחזקה של 17.5% ממניות תמר פטרוליום בשווי של 612 מיליון שקל

האם הורדת הריבית תכניס כסף חדש לוול סטריט? / צילום: Shutterstock

ההיסטוריה מלמדת: לא תמיד השווקים עולים אחרי הורדות ריבית

וול סטריט מחכה להורדות ריבית מתחילת השנה, אבל ההיסטוריה מלמדת שלא תמיד הקלה מוניטרית משמעותה עליות בבורסה, במיוחד בטווח הקצר ● בזמן שבשוק מצפים שטריליוני דולרים יזרמו מהקרנות הכספיות לשוק המניות, יש מי שמצננים את ההתלהבות: "הכסף הזה לא יזוז"

עומר אדם בקמפיין לאומי / צילום: צילום מסך מיוטיוב

לאומי ודיסקונט ראש בראש: מי הפרסומת הזכורה ביותר, ומי הפרסומת האהובה

בנק לאומי אחראי השבוע לפרסומת הזכורה ביותר, ואילו בנק דיסקונט מתברג במקום השני בזכירות - אך הראשון באהדה. כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרטנר משלבת בין הדור הצעיר לשיר בן כ–60 שנה, ומתברגת גבוה

זוהר לוי, מנכ''ל אמפא / צילום: תמר מצפי

מעל מיליארד וחצי שקל: אמפא השלימה גיוס חוב ענק

החברה, שהונפקה לפני כחודשיים ופועלת בתחום הנדל"ן המניב והמימון, גייסה סדרת אג"ח בהיקף כולל של 1.75 מיליארד שקל ● החברה מתכננת להשתמש בכספים לפירעון הלוואות שנטלה, תוך חיסכון ניכר בעלויות המימון

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

האם הסכמי מתנה קודמים לזכות הקדימה של בן זוג לפי חוק המקרקעין?

זוג הורים העניקו מחצית מגרש לבנם וכלתם, ובהסכם המתנה התחייבו הזוג כי להורים תהא זכות קדימה לרכישת הזכויות בעתיד במחיר שווי הבית, במקרה שזה יועמד למכירה ● בעת שפרץ סכסוך גירושים, הכלה ביקשה לממש את זכות הקדימה בחוק המקרקעין ● מה פסק ביהמ"ש?

100 אלף נכי צה''ל עד 2030 / צילום: Shutterstock

יש מיליון וחצי אנשים עם מוגבלות. איך משלבים אותם בקהילה?

שיעור התעסוקה של אנשים עם מוגבלות עומד על 26% בלבד, והממשלה ניסתה לשנות את זה ● בדרך היא נתקלה בחסמים ממשלתיים ופרלמנטריים, ורק מעט באמת התבצע ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחרי שילוב אנשים עם מוגבלות

אילוסטרציה: Shutterstock, alexfan32

החברות שיבטחו את כל צי הרכב של המדינה

החשכ"ל הודיע כי WeSure ומגדל זכו במכרז לביטוח רכבי עובדי המדינה וגמלאיה לשנת 2026 ● שתי החברות יבטחו למעלה מ-70 אלף כלי רכב, בהיקף כספי מוערך של למעלה מ-350 מיליון שקל ● בעקבות המכרז, עובדי המדינה יזכו ברובם להוזלת הפרמיה בעת חידוש הפוליסה הקרוב

גיא ברנשטיין, מנכ''ל פורמולה / צילום: יח''צ

נמוך מהציפיות: פורמולה חתכה את מחיר מניית מיכפל בהנפקה כדי לעמוד ביעד הגיוס

אחרי סדרת אקזיטים מרשימים, חברת התוכנה פורמולה בניהולו של גיא ברנשטיין נאלצה לדלל את עצמה כדי לעמוד בגודל הגיוס בהנפקת מיכפל שהושלמה הלילה ● מיכפל גייסה 300 מיליון שקל, בדיוק כפי שתכננה לגייס, אך שווייה ירד ל-770 מיליון שקל (לפני הכסף), חלף תכנון מקורי לשווי של 900 מיליון שקל

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

באופן חריג: בית המשפט הכלכלי פסק נגד רשות ני"ע והזהיר מפני עודף דיווחים לציבור

ביהמ"ש קבע כי חברת הנדל"ן דקמא והמנכ"ל נתנאל לורנצי לא היו צריכים לדווח על הפרה של הסכם הלוואה שהעניקה החברה בגובה 10 מיליון שקל, שכן ההפרה לא הייתה מהותית ● הרשות אף חויבה בתשלום הוצאות בגובה 20 אלף שקל ● רשות ני"ע: "לומדים את פסק הדין"