גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התעשייה האווירית חושפת רחפן חדש והחברה הישראלית ששוברת שיא

מהרחפן החמוש החדש של התעשייה האווירית, דרך הכלי הזעיר והשקט של אירו סנטינל הישראלית, ועד העסקאות של ארה”ב, ההשקעות של שבדיה והתוכניות של יפן ● תחום האמצעים הבלתי מאוישים, שהיה "עתיד הלחימה", הופך במהירות לעובדה מוגמרת ● וגם: הפיתו החדש של חברת אסיו לטובת הכוחות המתמרנים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מל''ט הרון של התעשייה האווירית / צילום: יח''צ
מל''ט הרון של התעשייה האווירית / צילום: יח''צ

תחום האמצעים הבלתי מאוישים הוא כבר מזמן לא "עתיד הלחימה". התעשייה האווירית חשפה רחפן חמוש חדש, חברה ישראלית קטנה אחרת מציגה כלי זעיר ושקט במיוחד, וגם בעולם נרשמות השקעות חסרות תקדים בתחום: ארה"ב רוכשת כטב"מים מחברות צעירות, שבדיה מפנה מאות מיליוני דולרים למחקר, ויפן בוחנת שילוב של כטב"מים מתאבדים בהיקפים גדולים. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

הטיל הישראלי שהפך לאחד המבוקשים בעולם ועסקת הענק שעל הפרק
הסנקציה של המדינה המפתיעה: אלביט הפסידה מכרז תותחים גדול

התעשייה האווירית חשפה רחפן חמוש חדש

התעשייה האווירית, שצברה את המוניטין שלה בעולם בזכות תחומים כמו לוויינים, מל"טים מסדרת "הרון" והסבת מטוסי נוסעים למטען, חשפה בתערוכת AUSA היוקרתית בארה"ב רחפן חמוש חדש בשם FireStorm 250. הכלי, שפותח בשיתוף עם יצרנית הנשק מהגדולות בעולם, זיג זאואר, הוא קוואדקופטר (רחפן בעל ארבעה להבים) שמיועד למשימות טקטיות ומצויד במכונת ירייה רובוטית .

לפי החברה, הרחפן נועד לפריסה מהירה ולביצוע משימות קטלניות מדויקות במיוחד - בעיקר בלחימה בשטח בנוי ובטווחים קצרים. בכך הוא מאפשר לכוחות לפגוע באויב מבלי להיחשף.

ה־FireStorm פועל עד שלוש שעות ברציפות ויכול לשאת עד 200 קליעים. הוא נשלט באמצעות אלגוריתמי בקרה מתקדמים השומרים על דיוק הירי גם בעת ריחוף ותנועה. עוד קודם לכן, הרחפן ממריא ונוחת באופן אנכי, כך שמלאכת הכנתו למשימה היא זניחה באופן יחסי.

רחפן ישראלי זעיר שובר שיא בתחום הרעש

חברת אירו סנטינל הישראלית קבעה שיא חדש בתחום האקוסטיקה. לפי אתר Defense Blog, במבחן עצמאי נמצא כי רחפן החברה, Aerosol G2, מציג רמת רעש נמוכה בהרבה מזו של מתחריו - ובה מטריס 350 מתוצרת הענקית הסינית DJI או דגם אלפא של חברת אוטל.

הבדיקה שהתבצעה במכון עצמאי כללה השוואת רעשים במרחקים וגבהים שונים, החל ממטר אחד ועד ל־80 מטר.

פערי הרעשים שנמצאו בבדיקה מהותיים למדי: בעוד אירוסול G2 הציג רעש של 74.9 דציבל בגובה מטר בודד, אלפא של אוטל הציג 80.3, ומטריס 350 של DJI עמד על 85.1. בה בעת, פערים ניכרו גם בגבהים נוספים. בכל הנוגע לתחום התדרים, הרחפן של החברה הישראלית הציג יתרונות מהותיים ברמות הדציבלים, בכל הטווח הנבחן: 100 עד 16 אלף הרץ.

מדובר ברחפן קל משקל, שגודלו כ־60 ס"מ ומשקלו 3.5 ק"ג. הוא מסוגל לשאת מטענים ייעודיים במשקל של עד קילוגרם אחד - לשימושי צילום, איסוף מודיעין ותקשורת. הוא מגיע למהירות של 12 מטרים בשנייה, פועל בטווח של שבעה ק"מ, וניתן להרחיב את הטווח כמעט פי שניים באמצעות אנטנה ייעודית של החברה.

ארה"ב סוגרת חוזים חדשים, דווקא עם חברות קטנות

מאז שובו של הנשיא דונלד טראמפ לבית הלבן ומינויו של פיט הגסת’ למזכיר ההגנה, מדיניות הרכש האמריקאית מתמקדת בהרחבת צי הכטב"מים. עסקה עדכנית של צבא ארה"ב כוללת רכישת מל"טים זעירים מדגם X10D של חברת Skydio, תמורת 7.9 מיליון דולר - עסקה הכוללת גם הדרכה ותמיכה באימונים.

העסקה היא חלק מתוכנית Tranche 2, המיועדת לתת מענה נרחב למשימות איסוף מודיעין בטווחים קצרים. מדובר בהמשך ישיר לחוזה קודם (במסגרת תוכנית Tranche 1) - וההזמנה הנוספת מעידה ככל הנראה על שביעות רצון מהביצועים. ה־X10D מסוגל להמריא ולנחות אנכית, פועל באוטונומיה מלאה, וכולל מצלמת 48 מגה־פיקסל ומערכות הגנה מפני שיבושי GPS.

במקביל, משרד ההגנה האמריקאי רכש מחברת אנדוריל, מהצומחות ביותר בתעשייה הביטחונית העולמית, מערכת בקרת אש ייעודית להגנה מפני מערכות בלתי מאוישות. הרכישה התבצעה כחודשיים לאחר שאנדוריל השלימה גיוס עתק של 2.5 מיליארד דולר לפי שווי של 30.5 מיליארד - יותר מכפול מהערכת השווי שלה בשנה שעברה.

שבדיה משקיעה במו"פ בתחום הבלתי מאוישים

מינהל הרכש הביטחוני של שבדיה חתם על חוזה עם חברת סאאב המקומית, בהיקף של כ־238 מיליון דולר, לצורך מחקר ופיתוח מתקדם של מטוסים בלתי מאוישים. שבדיה עתירת ניסיון בתחום מטוסי הקרב בזכות גריפן, מטוס מדור 4.5 שמסוגל לנחות בכבישים רגילים - תכונה שרחוקה מלהיות גורפת בתחום. כעת היא מבקשת להרחיב את יכולותיה גם לעולם הכלים האוטונומיים - בהתאם למגמה הגלובלית שמתרחקת ממטוסים מאוישים בלבד כפי שגם השתקף ממבצע עם כלביא של ישראל נגד איראן.

ההסכם הנוכחי מהווה המשך להסכם קודם שנחתם ב־2024, ונועד להבטיח את המשך הפיתוח עד 2027. המטרה: שילוב של מערכות מאוישות ובלתי מאוישות, כך שטייס במטוס מאויש יוכל להפעיל בו זמנית גם כלי טיס אוטונומיים למשימות נוספות.

בכיוון דומה פועלת גם ארה"ב, שחתמה בשבוע שעבר על הסכם עם הולנד לשילוב המדינה האירופית בתוכנית "Wingman". ההסכם מבטיח להולנד גישה למידע ולכלים שפיתחו האמריקאים ויאפשר לה להתאים את התוצרים לצרכים האירופאים - כפי שעולים ממלחמת רוסיה־אוקראינה שכבר מתחוללת יותר מ־3.5 שנים.

יפן בוחנת רכש כטב"מים מתאבדים

יפן מהווה את אחד משווקי הביטחון הצומחים ביותר בעולם, דווקא לאחר שבעשורים שמאז מלחמת העולם השנייה הקפידה לשמור על תקציב ביטחון מתון. תקציב הביטחון הנוכחי של יפן עומד על כ־9.9 טריליון ין (כ־70 מיליארד דולר), שמהווים כ־1.8% מהתוצר. הנתון משקף צמיחה מ־1.6% מהתוצר אשתקד, כשהיעד הוא להגיע ל־2% עד 2027.

במשרד ההגנה היפני בוחנים כיצד להשתמש בתקציב הצומח באופן יעיל, בין היתר באמצעות השקעה בכטב"מים מתאבדים זולים יחסית - שיאפשרו יצירת כוח אש רחב מבלי להגדיל דרמטית את התקציב.

הבחינה מתבצעת על ידי אגף התכנון בזרוע היבשה, שביקש מחברות בעלות ניסיון בייצור כטב"מים מתאבדים להציג נתונים טכניים וביצועיים.

אסיו הישראלית שדרגה את יכולות המודיעין של צה"ל

חברת אסיו, בשיתוף עם מפא"ת שבמשרד הביטחון, אגף המודיעין, זרוע היבשה בצה"ל, השלימה לאחרונה פיתוח ושדרוג משמעותי לטובת הכוחות המתמרנים, מערכת "נעם": מחשב ניהול קרב טקטי מתקדם המיועד לקמ"ן הגדודי.

המערכת נועדה להנגיש מידע מודיעיני קריטי ישירות לדרגי הקצה, לאפשר עצמאות מבצעית לגדוד, ולספק למפקדים כלי עבודה מתקדמים לניתוח שטח, איסוף מידע מודיעיני מרחפנים וסנסורים, הפקת תוכניות קרב ומטרות תחת תנאי לחימה דינמיים.

נעם היא מערכת משלימה ל"אול"ר": מערכת ניהול משימה טקטית, שכבר נמצאת בשימוש נרחב בצה"ל, עם עשרות אלפי מערכות פעילות בידי הכוחות המתמרנים, ממפקדי כיתות ועד למגד"ים.

עוד כתבות

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם העיניים לוול סטריט: איך יגיבו השווקים מעבר לים לתקיפה באיראן

לא רק המשקיעים בבורסה בת"א צפויים להגיב בפתיחת שבוע המסחר לתקיפה, שבה לוקחת חלק גם ארה"ב ● כיצד יושפעו ממנה מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית": המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן