משלחת ישראלית שמונה 20 חברות משתתפת בתערוכת DSEI יפן הדו־שנתית, שמתקיימת זו הפעם השלישית בין ימים רביעי-שישי. 7 מבין החברות הישראליות שמשתתפות הביא סיבט (האגף לייצוא ביטחוני במשרד הביטחון). 8 מהן, הן חברות סטארט־אפ שמובילה מפא"ת (המינהל למחקר פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית) ו-5 נוספות.
● שאלות ותשובות | תקיפה באיראן? טיל השיוט האמריקאי שעשוי לסייע לישראל
● שאלות ותשובות | טראמפ השיק מערכת שתתמודד עם הטיל המאיים בעולם. כך היא תעבוד
● כותרות העיתונים בעולם | "דבר לא ידוע על מוצאו": באיראן טוענים שהנשיא הסורי הוא בכלל סוכן מוסד
התערוכה השנה כפולה בגודלה מזו שהתקיימה ב־2023, וראש סיבט תא"ל (מיל') יאיר קולס מספר לגלובס מהתערוכה עד כמה טוקיו הפכה ליעד אסטרטגי עבור המשרד.
"הגענו לכאן בפעם הראשונה ב־2023, היא מיועדת לאסיה־פסיפיק - וניכר כמה היא גדלה", מספר קולס. "לפני כחמש שנים הגדרנו במשרד הביטחון את יפן כמדינה לפריצת דרך, ומאז ההשקעה רצופה. אותה השקעה הוכיחה את עצמה, כי נתוני היצוא מצביעים על עלייה מיצוא שנתי ליפן של עשרות מיליוני דולר, למאות מיליונים. חלק מזה נובע מהתעשיות שלנו שהבינו את השינוי הנדרש, וזה הביא להצלחה".
בין החברות שמופיעות בביתן סיבט נמנות "אורביט", שמספקת מערכות תקשורת אוויריות וימיות מתקדמות ומעקב לוויינים; XTEND שעוסקת במערכות רחפנים מבוססות בינה מלאכותית; סטדיקופטר, עם מערכות אוויריות לא מאוישות עם יכולות מודיעין זמן אמת ותקיפה מדויקת; ומגנה B.S.P - ניתוח וידאו מבוסס בינה מלאכותית למעקב צבאי והגנת תשתיות קריטיות.
בביתן מפא"ת מופיעות, למשל, Resight - פתרונות מציאות רבודה המאפשרים חוויות רב-משתתפים מתמשכות למיקומים; Next Dim - פלטפורמת ניתוח רשתות למגזר הפיננסי, מניעת הלבנת הון, גילוי הונאות וזיהוי; ו־Sealartec - מערכות שיגור אוטונומיות לאיסוף רכבים ימיים באופן אוטומטי מלא בתנאי ים.
ראש סיבט מציין את ההוכחה של המערכות הישראליות בשדה הקרב, כפי שנקרא "Combat Proven", כיתרון גדול של התעשייה הביטחונית הישראל. "מדינות רבות מחפשות זאת. התעשייה שלנו מדהימה, יוצרת ויוזמת, ואילו היפנים אוהבים טכנולוגיה, ולשחק בטכנולוגיה. הם מתעניינים בהכל מישראל. באנו עם חברות סטארט־אפ של מפא"ת, והם נפעמים מהטכנולוגיה הישראלית".
מה מצב מערכת היחסים הביטחונית עם יפן?
"מערכת היחסים ארוכת שנים. מנכ"לי משרד הביטחון הגיעו וגם בני גנץ. אגפי המשרד מגיעים ליפן, וכולם שותפים מהרגע שקיבלנו החלטה על מדינה לפריצת דרך".
למרות המתיחות המדינית "כל התערוכות על הפרק"
בצל המתיחות המדינית בין ישראל לבין מדינות אירופה, ברשימת התערוכות שסיבט משתתפת בהן מופיעים כמה יעדים מאתגרים במידה כזו או אחרת. הראשון שבהם הוא התערוכה היוקרתית מכולן הסלון האווירי בפריז בחודש הבא, אשר כפי שפורסם בגלובס - ההופעה הישראלית בה תהיה מצומצמת בשל האתגרים שהערים נשיא צרפת עמנואל מקרון על ההופעות הישראליות בתערוכות ביטחוניות במדינתו. לאחר מכן, מתוכננת הופעה בתערוכת DSEI בספטמבר, סיאול ADEX באוקטובר, והסלון האווירי בדובאי בנובמבר. "כל התערוכות על הפרק, ואין סימנים לביטולים", מדגיש קולס.
אתגר מרכזי שעמו מתמודדים בסיבט באופן רוחבי הוא שאיפת מדינות שונות בעולם לייצר בשטחן. אחת מהן היא יפן, במסגרת מה שמגדיר קולס בתור "טרנד רציני". לדבריו, "זהו שינוי שהולך ומקצין, ואנחנו מבינים שעלינו להתאים את עצמנו. אם בעבר אמרנו במגעי G2G (ממשלה מול ממשלה; ד.ש.א) שעסקה מוכרחה להיות על ייצור 100% כחול־לבן, הבנו שלא תהיינה עסקאות אם לא נסכים לכ־20%-30% ייצור מקומי".
מה מאפיין את העבודה שלכם ביפן?
"כל תערוכה אנחנו מנצלים לפגישות, אבל כעת אני ממוקד ביפנים, בקונצרנים הגדולים, במשרד ההגנה ובמשרד לביטחון פנים. לפני שהגענו, עשינו יום בשבוע שעבר, כדי לעבוד עם החברות על התרבות העסקית, המסחרית והאישית, מה לעשות ולא לעשות, לכבד את התרבות. אנחנו בעצמנו מאוד מקפידים ועובדים עם חברות סחר. חשוב להיפגש עם משתמשי קצה וקונצרנים, אך אלו חברות שעושות איתן את העסקים. היפנים לא ילכו על עסקה בלי חברה מקומית".
באוקטובר, כאמור, משרד הביטחון יגיע גם לתערוכה אווירית משמעותית בסיאול. לגבי זאת, מסביר קולס, כי "סיאול היא האב תעשייתי כמו יפן, שחייבים להיות בו. התעשייה שלנו מתחברת לדרום קוריאנית, הם מייצרים פלטפורמה ואנחנו מכ"ם. מוצרי המשנה על גבי הפלטפורמות הקוריאניות מועילות לשני הצדדים, משום שהם פונים לשווקים אחרים. זהו צורך של התעשיות שלנו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.