מחירי הנפט עלו היום (ד') בעקבות דיווח בסוכנות CNN כי תוך כדי שממשל טראמפ יושב עם משטר האייתוללות למשא ומתן על הסכם גרעין מחודש, ישראל נערכת לתקוף את מתקני הגרעין האיראניים. תקיפה כזו, אם תתרחש, עשויה להביא להסלמה אזורית שגם במלחמת חרבות ברזל לא התרחשה. אם כך, מה דווח ב־CNN? האם תקיפה אווירית באיראן תהיה הרחוקה ביותר שביצע חיל האוויר? ומה המצב הכלכלי הנוכחי של משטר האייתוללות. גלובס עושה סדר.
● כותרות העיתונים | כוחות קרקעיים ומבצעי מודיעין: האם זה יהיה השלב הבא במלחמה עם החות'ים?
● פרשנות | התקיפות הישראליות בתימן נובעות מבורות מודיעינית ומתפיסה מערבית שגויה
מה דווח ב־CNN לגבי ישראל ואיראן?
ב־CNN דווח כי לידי ארה"ב הגיע מידע מודיעיני שלפיו ישראל נערכת לתקיפת מתקני הגרעין של איראן, וזאת בזמן שממשל טראמפ מנהל משא ומתן עם משטר האייתוללות. מחד גיסא, צוין בדיווח כי הנשיא דונלד טראמפ עלול לזעום מתקיפה כזו שתתבצע בניגוד לעמדתו, אך מאידך גיסא גם הוסבר שלא מן הנמנע כי ההערכות הישראלית מיועדת להגביר את הלחץ על טהרן.
כיצד הושפעו מחירי הנפט?
איראן היא מפיקת הנפט השלישית בהיקפה בקרטל אופ"ק, ועל כן החשש מתקיפה ישראלית בשטחה ומהסלמה אזורית הביאה לעליית מחירי הנפט. חבית ברנט עלתה מהבוקר בכ־1.6% לכ־66.4 דולר, לאחר שהבנק האיראני המרכזי הודיע לפני ימים ספורים, כי יצוא הנפט של משטר האייתוללות בשנה הפרסית החולפת (הסתיימה ב־20 במרץ) הסתכם בכ־67 מיליארד דולר - שיא של עשור וזינוק של כ־16.5% ביחס לשנה קודמת. העלייה המשמעותית משקפת את הקושי ביישום העיצומים על איראן.
האם תקיפה אווירית באיראן עשויה להיות הרחוקה ביותר שביצע חיל האוויר?
ייתכן, אך לא בהכרח. חיל האוויר תקף כמה פעמים את המורדים החות'ים בתימן, מרחק של כ־2,000 ק"מ מישראל, כשהמרחק מישראל לאיראן עומד על כ־1,800 ק"מ. מעבר לכך, לחיל האוויר יש טילי אוויר־קרקע לטווחים בינוניים וארוכים, כדוגמת רמפייג', רוקס ולורה, שמאפשרים תקיפות במדינות מסוימות - מבלי להיכנס אליהן. כמו כן, כפי שנחשף בגלובס, ישראל נמצאת במו"מ עם ארה"ב לרכישת טילי שיוט מסדרת JASSM, שעשויים להועיל מאוד לתקיפה באיראן.
מה המצב הכלכלי הנוכחי באיראן?
בעת שתוכנית הגרעין מתקדמת, הכלכלה המקומית הולכת מדחי לדחי. בקרן המטבע העולמית מעריכים כי לצורך מניעת גירעון בתקציב 2025, איראן תידרש למחיר נפט של 163 דולר - פי 2.5 מהיום. בקרן המטבע מנמקים זאת בכך שממשלתו של מסעוד פזשכיאן אמנם הניחה כי תייצא לפי 67 דולר לחבית נפט, אבל היא ביססה זאת על יצוא של 1.85 מיליון חביות ביום - כשבפועל זה צפוי לעמוד על 1.1 מיליון חביות ביום. על כן, בקרן צופים שהגירעון ב־2025 יגיע קרוב ל־40% מהתוצר.
בה בעת, בקרן המטבע פרסמו החודש הערכה כי הצמיחה הריאלית של איראן תעמוד השנה על 0.3% בלבד לאחר שבאוקטובר 2023, עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל, צפו שזו תעמוד על 3%. ההערכה הזו הושפעה מצעדי ממשל טראמפ שבאפריל הטיל שמונה פעימות נוספות של עיצומים על מערך הנפט האיראני. חזרתו של טראמפ לבית הלבן ניכרה ביבוא הנפט מאיראן של סין, הלקוחה העיקרית, שעמד בין חודשים ינואר-אפריל השנה על 1.38 מיליון חביות ביום, כ־7% פחות מהממוצע לאורך השנה שעברה.
ההסכמה בקרב האנליסטים מגופים שונים היא שקצב הפקת ויצוא הנפט האיראני ירד השנה, הפערים ביניהם טמונים בעד כמה. בזמן שבקרן המטבע צופים ירידה של כ־300 אלף חבות ביום, חברות אנליסטים כמו קפלר, וורטקסה וטנקרטראקרס מעריכים זאת בחצי מיליון חביות ביום. בין כה וכה, זה יהיה הרבה מאוד כסף שייעלם למשטר האייתוללות.
היכן עומדים שיחות הגרעין?
סבב שיחות הגרעין החמישי בין ארה"ב לבין איראן צפוי להתקיים ברומא בימים שבת-ראשון הקרובים. סלע המחלוקת העיקרי בין הצדדים הוא העשרת האורניום על אדמת איראן: בעת שמשטר האייתוללות לא מוכן להתפשר על העשרה בשטחו, ממשל טראמפ מסרב לקבל זאת. מנגד, בוושינגטון כבר הודיעו כי יסכימו לתוכנית גרעין אזרחית איראנית, קרי עד לשיעור העשרה של 3.67%.
מהי העשרת אורניום?
באורניום מן הטבע, שיעור האיזוטופ הבקיע (אורניום־235) עומד על שבע אלפיות - והעשרת אורניום נועדה להגביר אותו כדי לייצר תגובת שרשרת גרעינית. בכורים גרעיניים אזרחיים, להפקת חשמל למשל, משתמשים באורניום מועשר ל־3%־5%, כאשר עבור כורים מתקדמים נדרשת העשרה של עד 20%. לטובת פצצות גרעיניות, נושאות מטוסים וצוללות דרוש מלאי אורניום שמועשר לרמות גבוהות של 85%־90%.
כמה אורניום מועשר יש לאיראן כיום?
מנתוני סבא"א עולה, כי בתחילת חודש פברואר איראן החזיקה ב־275 ק"ג של אורניום מועשר לרמה של 60%, אותו ניתן להעשיר בתהליך מהיר יחסית לדרגה של 90%. ברמה התאורטית, כמות כזו, אם תועשר ל־85%, תספיק לייצור שש פצצות גרעיניות. לשם ההשוואה, ערב החתימה על הסכם המעצמות לפני כעשור, איראן החזיקה בכ־8,710 ק"ג אורניום מועשר בשיעור נמוך (3.67%) ובכ־195 ק"ג ברמת העשרה בינונית (20%).
אז מהו פתרון אפשרי לתוכנית הגרעין האיראנית?
פתרון שעשוי לפתור את הפלונטר במו"מ, אם איראן תסכים לוותר על העשרת אורניום בשטחה, הוא המודל האמירותי. באבו דאבי החליטו לפני כ־15 שנה לוותר על יכולת העשרת האורניום בשטחם, וכיום ארבעה כורים באיחוד האמירויות מחוברים לרשת החשמל - על בסיס יבוא אורניום מועשר מאוסטרליה. בגיבוי של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), המנהיג מוחמד בן זאיד מעוניין להקים תחנות כוח גרעיניות נוספות, במסגרת מה שמכונה בעולם "מודל הזהב".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.