גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פתיחה ירוקה בבורסה; מניות הבנקים והבנייה מטפסות ב-1.5%

השקל נחלש הבוקר ● אתמול, ההסלמה בעזה הובילה לירידות חדות, בעיקר במניות הביטוח והבנייה ● מיטב: ללא הורדת ריבית המשק יתקשה להתאושש ● ארה"ב: הפד רמז כי שהבנק המרכזי יחדול מצמצום המאזן, מתחזקות הציפיות להפחתת ריבית נוספת ● "בועה, בוודאות": וול סטריט משמיעה אזעקות על בום הבינה מלאכותית, בעוד המשקיעים נכנסים בכל הכוח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

10:21

העליות בת"א מתגברות ומדדי הפיננסים והנדל"ן מובילים את העליות. את העליות מובילות מניות ישראל קנדה , מגדל ביטוח ומנורה שעולות בכ-3%.

בפסגות כתבו הבוקר ששוק האג"ח הממשלתי עדיין אטרקטיבי, וזאת בעקבות פרסום מדד המחירים לצרכן של ספטמבר שנתן את האור הירוק לבנק ישראל להתחיל בתהליך הפחתות הריבית כבר בהחלטה הקרובה ב-24 בנובמבר.

"התייצבות האינפלציה תחזיר למערך השיקולים של בנק ישראל את ערכו של השקל והתמיכה בייצוא הישראלי דרך החלשתו של המטבע המקומי. שיקול זה עשוי לקבל משנה חשיבות גם בגלל עוצמתו הנוכחית כבר היום של השקל מול הדולר ומול סל המטבעות אבל גם בגלל שתהליך הפחתות הריבית בארה"ב עשוי גם הוא, כאמור, לצבור תאוצה בשנה הבאה.

"בנוסף", מציינים בפסגות, רזרבות המט"ח של בנק ישראל הן עצומות ועומדות נכון לסוף ספטמבר על 231.9 מיליארד דולר שהם 41.3% מהתוצר. הגירעון צפוי לחזור ולהצטמצם בשנים הבאות כמו גם יחס החוב לתוצר. לכן, אם נוסיף לכך גם יציבות באינפלציה, ישראל עשויה לחזור ולהיתפס על ידי משקיעים זרים כאחת המדינות היציבות ביותר מבחינה פיננסית. כפי שראינו לפני הקורונה, למשקיעים הזרים בשוק הריביות יש את היכולת להשפיע על החלטות בנק ישראל. במידה ואלו פותחים פוזיציות גדולות בשוק האג"ח המקומי, השקל מתחזק ובנק ישראל נאלץ להקל את המדיניות המוניטארית שלו, מה שמוביל לרווחי הון הן בשוק האג"ח והן בשוק המט"ח".

"לפני הקורונה, בגלל שהריבית היתה אפסית, הקלה זו נעשתה על ידי הכוונה עתידית של דחיית העלאות הריבית והתערבות בשוק המט"ח. כיום, מכיוון שהריבית אינה אפסית הקלה כזו עשויה להיעשות על ידי הכוונה עתידית שתייצר ציפיות להאצת תהליך הפחתות הריבית, מה שיתמוך כמובן באג"ח הממשלתיות. מכיוון שציפיות האינפלציה כיום כבר נמוכות יחסית ומעוגנות סביב מרכז היעד, ירידת תשואות ברכיב השקלי תביא גם לירידת תשואות ברכיב הצמוד ולכן אנו מעריכים שהאטרקטיביות של האפיק הממשלתי כולו גבוהה".

10:02

לאחר הירידות החדות אתמול בעקבות ההסלמה בדרום, הבוקר נפתחה הבורסה בעליות לאור השקט היחסי שנשמר בגזרה הדרומית והעליות בחוזים בוול סטריט - מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ומדד ת"א 90 ב-0.9%. מדד הבנקים עולה בכ-1%.

גם בענפים שירדו אתמול בחדות, מניות הבנייה, הנדל"ן והביטוח עולות בכ-1%.

08:30

בשוק המט"ח, השקל נסחר מול הדולר בירידה של 0.5%, כאשר השער עומד כעת על 3.31 שקלים. זאת, למרות שהחוזים העתידיים בוול סטריט עולים כעת, מה שמוביל לרוב להתחזקותו. מול האירו נסחר השקל ב-3.859 שקלים לאירו, ירידה של כ-0.4%.

מדד הדולר (DXY), שאומד את כוחו של המטבע האמריקאי מול מקביליו בעולם, נסחר הבוקר ביציבות, לעומת זאת הדולר נחלש מול האירו והלי"שט בכ-0.3%.

08:09

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

1. שוק המניות

המסחר בת"א צפוי להיפתח הבוקר במגמה מעורבת. נראה שבימים הקרובים, השוק יגיב בעוצמה להתפתחויות בסביבה הגיאופוליטית.

אתמול הבורסה הגיבה בירידות חדות להסלמה ברצועת עזה שמעמידה את הפסקת האש שהושגה ברצועה למבחן משמעותי. מדד ת"א 35 נפל בכ־1.1% ומדד ת"א 90 איבד מערכו כ־1.8%. מדד הבנייה, שזינק בקרוב ל־30% מאז שהחלו הדיווחים על חתימת ההסכם בסוף ספטמבר, הוביל את הירידות ונחלש בכ־3.6%. את הירידות במדד הבנייה הובילו אקרו, דוניץ, ישראל קנדה ורבוע נדלן, עם ירידות של בין 5% ל־6%.

עוד בלטו בירידות בין המדדים הענפיים - מדד ביטוח עם ירידה של 2.1%, ומדד הנדל"ן עם ירידה של 2.3%. לעומתם, דווקא מדד מניות הבנקים, שבו נרשמה מגמה שלילית בימים האחרונים, ירד אתמול רק בכ-0.5% ומיתן את הירידה הכוללת בשוק.

בין המניות הבודדות במדד ת"א 125 שסיימו את היום בטריטוריה חיובית, ניתן למצוא מניה שספגה לחצים משמעותיים מאז ההסכם לסיום המלחמה: אל על , שמחקה ירידות של מעל 2% וסיימה את יום המסחר בעלייה של מעל 1%.

גם דלתא גליל עלתה בכ-3% אתמול לאחר שהודיעה על רכישת מותג האופנה האמריקאי Daily Drills בכ-65 מיליון דולר במזומן.

עונת הדוחות בפתח והראשונה לדווח היתה סלע נדלן . החברה דיווחה שה-NOI עלה ברבעון השלישי ב-6.3% ל-90 מיליון שקל, וה-FFO הריאלי לפי שיטת ההנהלה, (בנטרול השפעת ההצמדה למדד) עלה ב-11% ל-64.9 מיליון שקל הרווח הנקי צמח ב-17% ל-69 מיליון שקל לעומת התקופה המקבילה.

ניתוח | 3 עסקאות של רבע מיליארד שקל מלמדות מה המוסדיים חושבים על מניות הנדל"ן

באסיה עליות הבוקר בכל הבורסות - טוקיו מזנקת ב-2.95%, הונג קונג ב-2.5%, שנגחאי ב-0.6% ודרום קוריאה ב-1.3%.

החוזים העתידיים בוול סטריט נסחרים בעליות קלות של כ-0.3%.

השבוע שבפתח עומד להיות סוער למדי - המכסים שוב בכותרות, הממשל האמריקאי עדיין מושבת ועונת הדוחות עולה מדרגה עם דוחות של כמה מהענקיות של וול סטריט, ביניהן, נטפליקס, טסלה, אינטל, קוקה קולה ולוקהיד מרטין.

בשבוע שעבר, אחרי שישה חודשי עליות רצופים, וול סטריט עברה שבוע תנודתי. ברקע - המתיחות המחודשת במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, השבתת הממשל שנמשכת זה השבוע השלישי.

תחילתה של עונת הדוחות חושפת סדק פוטנציאלי בשוק - הלוואות מסוכנות מצד כמה בנקים אזוריים. מניות הבנקים האזוריים Zions Bancorp ו-Western Alliance Bancorp צנחו ביום חמישי לאחר שהודיעו כי נפלו קורבן להונאה.

שילוב הגורמים הללו דחף את מדד הפחד במהלך השבוע האחרון לשיא מאז חודש אפריל.

אל אלה יש לצרף את אמירתו של מנכ"ל גיי.פי.מורגן, ג’יימי דיימון, על "ג'וקים בכלכלה האמריקאית". ביום פרסום הדוחות של הבנק, מנכ"ל הבנק הגדול ביותר בארה"ב השמיע גם הבעת חרטה וגם אזהרה חריפה בעת שהתייחס להפסדים שחווה הבנק בעקבות קריסת חברת Tricolor Holdings , מלווה בתחום רכבי הסאב־פריים, ואמר כי מדובר ב־"לא ברגע הטוב ביותר שלנו. אני לא אמור לומר את זה, אבל כשאתה רואה ג’וק אחד - כנראה שיש עוד. כולם צריכים להיות מודעים לזה מראש", הוסיף.

למרות זאת, מדדי המניות סיימו את השבוע בעליות שערים. נאסד"ק טיפס ב-0.5% בדרכו לעלייה שבועית של 2.1%. מדד דאו ג'ונס עלה ב-0.5% וטיפס ב-1.6% השבוע. מדד S&P 500 הוסיף 0.5% ו-1.7% בסיכום השבועי, המדד מרוחק כעת בכ-1.5% משיא סגירה של 6,753.7 נקודות שקבע בשבוע שעבר.

בשישי טראמפ הרגיע את הרוחות לקראת פגישתו הצפויה עם נשיא סין, הוא אמר שרוב המכסים שהתכוון להטיל על סין לא יישארו שם לאורך זמן. "אנחנו נהייה בסדר עם סין", הוא אמר. ולצד זאת, ישנם מספר גורמים שממשיכים לתמוך בשוק - הפחתות הריבית הצפויות של הפד, אופטימיות סביב הכרזות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, צמיחה חיובית ברווחי החברות שדיווחו עד כה בעונת הדו"חות שיצאה לדרך, ומדיניות פיסקלית מרחיבה.

המשקיעים יעקבו השבוע אחר עדכונים בנושא מדיניות הסחר לקראת הפגישה המתוכננת בין הנשיא דונלד טראמפ לנשיא סין שי ג’ינפינג, וכן אחר פרסום מדד המחירים לצרכן (CPI) של ספטמבר, שנדחה בשל השבתת הממשל, שצפוי ביום שישי - והוא כנראה הנתון המשמעותי האחרון שהפד יקבל לפני החלטת הריבית בשבוע הבא.

בתוך עונת הדוחות, טסלה , צפויה לפרסם את דוחותיה ביום רביעי, כאשר המנכ"ל אילון מאסק עשוי לשתף פרטים נוספים על התקדמות החברה בתחום הרובוטיקה והבינה המלאכותית - לאחר ראלי חד במנייתה בחודשים האחרונים. הדוח של אינטל , שצפוי להתפרסם ביום חמישי, יעמוד גם הוא במוקד, לאחר גל השקעות שהעלה את מניית יצרנית השבבים המתמודדת עם קשיים. מניות אינטל זינקו לאחר סדרת עסקאות, בהן מהלך שבו הממשל האמריקאי רכש נתח בחברה, וכן שותפות חדשה עם ענקית הבינה המלאכותית אנבידיה. ברביעי, הדוח של נטפליקס מחר יגיע זמן קצר לאחר שהחברה העלתה מחירים ושיפרה את תחזית ההכנסות שלה.

2. שוקי האג"ח

הדיווחים על הפרת הפסקת האש מצד חמאס וחילופי האש ברצועה הכבידו גם על שוק החוב המקומי. מדד תל גוב שקלי 10+, שעלה בכ־1.1% בשבוע החולף, איבד מערכו כ־0.3%.

בשוק האג"ח הקונצרני, שתי חברות נדל"ן מניב הודיעו אתמול על גיוסים. קבוצת מבנה השלימה בהצלחה את השלב המוסדי של הנפקת אג"ח באמצעות הרחבת סדרת אגח כ״ו. לאור הביקושים והמחיר שנקבע, בחרה החברה להגדיל את היקף הגיוס השלב המוסדי לכ-970 מיליון שקל, לעומת כוונה מקורית לגייס כך כולל של עד 500 מיליון שקל.

רני צים השלימה בהצלחה את השלב המוסדי של הנפקת אג"ח מסדרה ה'. לאור הביקושים והמחיר שנקבע בהנפקה, בחרה החברה להגדיל משמעותית את היקף הגיוס בשלב זה לכ-246 מיליון שקל.

שוק האג"ח הממשלתיות האמריקאיות נסגר ביום שישי בירידות, והתשואה על אג"ח לעשר שנים עלתה בשלוש נקודות בסיס, לרמה של 4%. התשואה על האג"ח לשנתיים, שנחשבות לרגישות יותר לשינויים בריבית בטווח הקצר, טיפסה בארבע נקודות בסיס, לרמה של 3.5%, לאחר שבתחילת היום צנחה לרמתה הנמוכה ביותר מאז אוגוסט 2022. למרות החששות מפני השפעת המכסים, ציפיות האינפלציה ירדו לאחרונה משמעותית. השוק מגלם בביטחון מלא שהפד שוב יוריד ריבית בסוף החודש.

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב, מציין מספר התפתחויות חשובות שמתייחסות לאג"ח הממשלתיות, אך לא זכו להתייחסות במדיה. "ראשית, בשבועות האחרונים נרשמה ירידה חדה בהחזקות הבנקים המרכזיים בעולם באג"ח ממשלת ארה"ב. בעבר הירידה החדה בהחזקות הבנקים המרכזים באג"ח האמריקאיות התרחשה במצבי משבר תוך כדי התחזקות חדה של הדולר, הפעם, להערכתנו, הירידה נובעת מהרצון להקטין חשיפה לארה"ב עקב עליית הסיכון שם".

נתון מעניין נוסף עליו מצביע זבז'ינסקי הוא "המחזיק הזר הגדול ביותר באג"ח ממשלת ארה"ב הוא לא מי שחשבנו, אלא קרנות הגידור הרשומות באי קיימן. החזקתם הרבה יותר גדולה משל היפנים, שנחשבים לגדולים ביותר, ומחזיקים אג"ח ממשלת ארה"ב בסכום של 1.15 טריליון דולר". הנתון הזה הופך לפי זבז'ינסקי את האג"ח לתנודתיות באופן שלא נופל מהמניות הספקולטיביות ביותר. לסיכום, "באירוע הבא בשווקים הפיננסיים צפו להתפרקות חדה ומהירה של שוק האג"ח הממשלתי האמריקאי עד להופעת 'המושיע' מה-FED".

3. שוקי הסחורות והמטבעות

הבוקר השקל נסחר מול הדולר בירידה של 0.3%, כאשר השער עומד כעת על 3.3 שקלים. זאת, למרות שבעולם הדולר נחלש כשמדד הדולר (DXY), שאומד את כוחו של המטבע האמריקאי מול מקביליו בעולם, ירד בכ־0.7% בשבוע החולף. הבוקר נסחר מדד הדולר ביציבות, לעומת זאת הדולר נחלש מול האירו והלי"שט בכ-0.3%.

מחירי הנפט נפלו בכ־3% במהלך השבוע החולף, לאחר שסוכנות האנרגיה הבין־לאומית חזתה עלייה בהיצע הנפט העולמי, וכן על רקע פגישתם הצפויה של הנשיא טראמפ ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין, בה ידונו במלחמת רוסיה־אוקראינה.

WSJ | הזהב בדרך למפולת? הנתון המדאיג שמופיע לראשונה זה 40 שנה

הזהב נסחר הבוקר ב-4,260 דולר לאונקייה לאחר שירד ביום שישי ב-2%, ומחיר הכסף רשם את הנפילה היומית החדה ביותר מזה חמש שנים, לאחר שנשיא דונלד טראמפ הרגיע את חששות המשקיעים מפני הסלמה נוספת במלחמת הסחר עם סין. אבל בסיכום שבועי רשם הזהב את הזינוק החד ביותר מזה חמישה חודשים, והשלים את רצף העליות השבועי הארוך ביותר מאז שנת 2020, ומחיר הכסף קפץ ביותר מ-6% השבוע. זאת, על רקע התגברות הציפיות להמשך הורדת הריבית בארה"ב.

4. מאקרו

במיטב מעריכים שללא הורדת ריבית המשק יתקשה להתאושש - "אחרי הפרסום של מדד המחירים לחודש ספטמבר התפזרו הספקות לגבי ירידה בסביבת האינפלציה. קצב האינפלציה ירד ל-2.5%, הירידה באינפלציה הייתה רוחבית, לא רק של מוצרים, אלא גם של חלק מהשירותים".

"אחת הסיבות המרכזיות לירידה באינפלציה", כותבים במיטב, "זאת האטה בצמיחת המשק בהשפעת המלחמה תוך נקיטת מדיניות מרסנת מוניטארית ופיסקאלית. ריבית של 4.5% לעומת אינפלציה של 2.5% היא מרסנת למדי. הפער בין הריבית לאינפלציה בישראל הנו הרחב ביותר בהשוואה למדינות האחרות".

"סיום המלחמה לבדו לא צפוי לגרום להתאוששות מהירה בפעילות. יתכן שחלק מהחלטות צריכה של משקי בית או החלטות השקעה של המגזר העסקי שנדחו בתקופת המלחמה אכן ייצוא לפועל, אך מידת הריסון של המדיניות הפיסקאלית תגדל. הממשלה תקטין הוצאות בפרט הזרמות למשקי בית (תשלומי מילואים). ללא הקלה במדיניות המוניטארית, המשק יתקשה להתאושש, במיוחד בתחומים הרגישים לריבית".

בשורה תחתונה, במיטב צופים שהריבית תתחיל לרדת בהחלטת הריבית בחודש נובמבר. עם זאת, נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, התראיין השבוע לבלומברג ולא רמז על הפחתת ריבית בהחלטה הקרובה. הוא ציין לחיוב את התחזקות השקל ואת נתוני האינפלציה האחרונים, אך הזהיר כי האופטימיות עלולה להוביל לעלייה בביקושים ולתרום לעליית מחירים. במילים אחרות, בבנק מזהים כעת שני כוחות מנוגדים, "דיס-אינפלציה מול התאוששות צפויה בביקוש, ומעדיפים להמתין לבהירות גבוהה יותר באשר למגמת האינפלציה לפני קבלת החלטה".

החלטת הריבית הבאה של בנק ישראל תתקיים ב-24 בנובמבר, ועד אז צפוי להתפרסם מדד נוסף שצפוי לקבוע האם בבנק יכולים להרגיש בנוח יותר להתחיל להפחית ריבית.

לפני גרמניה: בקרן המטבע צופים צמיחה חזקה לישראל, וזו לא התחזית הכי אופטימית

בארה"ב, יו"ר הפד רמז כי בחודשים הקרובים הבנק המרכזי צפוי להפסיק את תהליך צמצום המאזן (סיום תהליך ההידוק המוניטרי שהחל בשנת 2022). בנוסף, פאוול הדגיש כי שוק העבודה ממשיך להיחלש, דבר שמחזק את הציפיות להפחתת ריבית נוספת כבר החודש. אמנם דו"ח התעסוקה של ספטמבר טרם פורסם בעקבות השבתת הממשל, אך נתונים אלטרנטיביים מאותתים על המשך חולשה.

זבז'ינסקי ממיטב מחלק את הכלכלה האמריקאית לשניים: "לאחרונה נוהגים לכנות את הכלכלה האמריקאי בשם 'K-Shaped Economy'. הכוונה היא שחלק מהכלכלה מזנק, כמו הקו העולה של האות K והחלק האחר שוקע, כמו הקו היורד".

לחלק העולה שייכת לפי מיטב, בעיקר הפעילות שקשורה לתחום הבנייה של AI והשפעותיה הרחבות. לחלק הזה משייכים גם את משקי הבית העמידים שנהנים מעליות חדות בשווקים הפיננסיים. לחלק היורד של האות מתייחסים כל יתר הענפים ומשקי הבית ממעמד בינוני-נמוך. אלו מושפעים מאוד ממדיניות הממשל בתחום המכסים וההגירה. "הפערים בין שתי הכלכלות עצומים. במחצית הראשונה של השנה צמח התמ"ג האמריקאי בשיעור שנתי של 1.1%, אך התחומים שקשורים למהפכת AI צמחו בכ-23%. ללא תחומים אלה הצמיחה הסתכמה בכ- 0.1% בלבד. זה מצב חסר תקדים. אפילו תקופת הדוט.קום שמרבים להזכיר לאחרונה, הייתה שונה. מלבד התנפחות הבועה, גם הכלכלה מחוץ לתחום האינטרנט צמחה בקצב גבוה".

5. תחזית

בצל התנודתיות ההולכת וגוברת בוול סטריט, מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין, לצד החששות מפני חוסר־יציבות בסקטור הבנקים האמריקאי, בפורבס פורסמה ביום חמישי האחרון כתבה שכותרתה "האם ה-S&P 500 בדרך להתרסקות של 40%?". בפורבס מציינים כי מכפיל הרווח שהגה חתן פרס נובל לכלכלה פרופ' רוברט שילר - כלי לתמחור שוק המניות המתייחס לממוצע הרווחים הנע של 10 השנים האחרונות ומנטרל עיוותים הנובעים מאינפלציה - עומד כעת על קצת פחות מ-40 נקודות.

מכפיל הרווח הזה נחשב לגבוה באופן קיצוני, כאשר בשלושת המקרים בהיסטוריה בהם הוא עמד על מעל 32 נקודות נרשמו משברים קשים בשווקים: השפל הגדול של 1929 (נפילה של 83%), בועת הדוט-קום בשנת 2000 (נפילה של 49%) ומשבר הקורונה בין השנים 2021־2022 (נפילה של 25%). הכותב מציין כי הממוצע של ההתרסקויות בתקופות בהן מכפיל שילר עמד ברמתו הנוכחית עומד על כ־50%. לדבריו, השילוב בין הערכות השווי הקיצוניות בשוק המניות האמריקאי, יחד עם ריבוי של אתגרים כלכליים, מכשיר את הקרקע לקראת תסריט "סופה מושלמת". בשורה התחתונה, בפורבס צופים כי הסיכון הריאלי לדאונסייד בעבור S&P 500 נע בין 25% ל־50%.

הנתון הזה מצטרף לשורה של אזהרות אחרות - מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, הדגיש את הטון הזה של זהירות ואמר שמחירי הנכסים הגבוהים הם "קטגוריה של דאגה".
"כשמחירי הנכסים גבוהים, יש לך יותר לאן ליפול", אמר, והוסיף ש"צרכנים עדיין מוציאים כסף וחברות עדיין מרוויחות", אך השוויים ומרווחי האשראי נותרו מתוחים. "יש הרבה נכסים שם בחוץ שנראים כאילו הם נכנסים לטריטוריית בועה", אמר. "זה לא אומר שאין עוד 20% לעלות - זה פשוט עוד מקור לדאגה".

בסקר מנהלי הקרנות הגלובלי האחרון של בנק אוף אמריקה, שפורסם בשבוע שעבר, צוינה "בועת מניות בינה מלאכותית" כסיכון מספר אחת - לראשונה בהיסטוריה של הסקר. הסקר, שבוחן כ-200 מנהלי קרנות שמנהלים יחד כמעט 500 מיליארד דולר, הראה גם שרמות המזומן ירדו ל-3.8% - קרוב מאוד לרמת ה"sell" של הבנק (3.7%). באופן היסטורי, רמות מתחת ל-4% מצביעות על תיאבון סיכון שיא, שמופיע לעיתים קרובות בשלבים המאוחרים של מחזורי שוק.

אותו אופטימיות ניכרת גם בנתוני הפוזיציות המוסדיות. מדד תיאבון הסיכון של סטייט סטריט (State Street), שצוטט על ידי DataTrek Research, מצביע על כך שמשקיעים מוסדיים גדולים - המכונים "Big Money" - נכנסו לרבעון הרביעי במצב רוח שורי במיוחד, לאחר שהוסיפו נכסים מסוכנים במשך חמישה חודשים רצופים. "בהיעדר זעזוע גדול מאוד, לא סביר שהם ישנו את עמדתם בקרוב," כתב ניקולס קולאס, מייסד-שותף של DataTrek.

סימן אזהרה נוסף: הקורלציות בין הסקטורים ירדו לרמתן הנמוכה ביותר מאז תחילת השוק השורי הנוכחי. קולאס ציין כי רמות נמוכות במיוחד כאלה נוטות להופיע כאשר הביטחון של המשקיעים גבוה מדי - תבנית שלרוב מקדימה תיקונים קצרים בשוק. "יש נתק"
ובזמן שהמשקיעים מכפילים סיכון, גם החברות פועלות באותה רוח ומזרימות מיליארדים ל-AI.

"אני בהחלט מאמין שאנחנו נמצאים בבועת AI", אמר מייקל או’רורק, האסטרטג הראשי של JonesTrading, ליאהו פייננס, כשהוא מצביע על עסקאות הטכנולוגיה האחרונות כסימן לחימום היתר בשוק. או’רורק הדגיש את פרויקט מרכז הנתונים של גוגל בהיקף 15 מיליארד דולר לצד תוכניות ההשקעה של OpenAI, שהיקפן מוערך בכ-1.5 טריליון דולר, וציין את הפער בין זאת לבין ההכנסות השנתיות של החברה - כ-13 מיליארד דולר בלבד - והיעדר רווחיות.

"זה המקום שבו המשקיעים צריכים להבין שיש נתק", אמר, והוסיף כי סבב הדוחות הבא של ענקיות הטכנולוגיה עשוי להראות האם ההוצאות על תשתיות AI מגיעות סוף סוף לתקרה.

עוד כתבות

תומר פפר / צילום: מרקוס קרן

הוא מנהל פעילות ב-25 מדינות אירופיות, ולא מגלה במונית שהוא ישראלי

הוא עשה מכינה כי לא סיים בגרות, עבד באל על, היה היועץ של איתן כבל ושימש במגוון תפקידים בשדה החברתי - עד שנשבה בידי עולם הפארמה ● את דרכו בתאגיד התרופות Bayer הוא החל לפני 14 שנה, כולל רילוקיישן לשבדיה ואז ללונדון וניהול הפעילות ב־25 מדינות ● שיחה קצרה עם תומר פפר, מנכ"ל תאגיד התרופות Bayer בריטניה ואירלנד

מליאת הכנסת / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

התערבות בחברות ממשלתיות ובניהול הבנקים: הכנסת פותחת את מושב החורף

מושב החורף של הכנסת נפתח עם שורה של הצעות חוק ● על הפרק: הגדלה דרמטית של המינויים הפוליטיים בחברות הממשלתיות, ניסיון לאפשר לממשלה למנות בכירים בשירות הציבורי והתערבות בשיקול־הדעת של הבנקים ● מה הסיכוי שהן יעברו?

הצוואות החדשות  של הישראלים / צילום: Shutterstock

גם מתחת לגיל 50: מספר עורכי הצוואות מזנק. אלה הסיבות

מספר הצוואות שהופקדו אצל רשם הירושה בשנה החולפת קפץ ב־32% בהשוואה לשנה שקדמה למלחמה ● חיילים צעירים שחששו שלא יחזרו מהשטח, מילואימניקים שמסדירים את חלוקת הרכוש בין האישה והילדים, וציבור שמבין שהמציאות השתנתה: מאז ה־7 באוקטובר יותר ויותר ישראלים נערכים לתרחיש הגרוע ביותר

עוזי יצחקי / צילום: יוסי כהן

מנהל רשות המטרו התפטר אחרי חמישה חודשים בלבד

עוזי יצחקי התפטר באופן חריג חמישה חודשים בלבד לאחר מינויו לתפקיד ● פרויקט המטרו, שיישאר כעת ללא רגולטור, נמצא בימים אלה בצומת דרכים משמעותי: בחודש הבא אמורים להתפרסם מסמכי המיון המוקדם לחבילות הביצוע הראשונות של הפרויקט

חאן יונס שברצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

עם שיקום של 67 מיליארד דולר, מהן התוכניות ברצועת עזה ליום שאחרי

כדי לשקם את ההרס ברצועת עזה, יידרשו השקעות בסך 67 מיליארד דולר ● מי שעטו על ההזדמנות הן שתי מנהיגות ציר של האחים המוסלמים: קטאר, שהפכה לשחקן מוכר ברצועת עזה עוד הרבה לפני המלחמה; וידידתה הקרובה – טורקיה ● מה עתיד הרצועה, כאשר עפ"י דוח של יוניסף, יותר מ־70% מתשתיות המים והסניטציה נפגעו, ואנרגיה – כמעט ואין

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בעקבות חילופי האש ברפיח וחידוש התקיפות בעזה: הבורסה ננעלה בירידות

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.1%, ת"א 90 נפל בכ-1.8% ● מדדי הבנייה הוביל את הירידות ונחלש בכ-3.6% ● המניות הדואליות משכו את הבורסה כלפי מטה ● חששות מפני יציבות הבנקים בארה"ב מוסיפות עוד שמן לתנודתיות בוול סטריט ● עונת הדוחות תצבור תאוצה, עם התוצאות של טסלה, אינטל ונטפליקס ● וגם: המניה שהאנליסטים צופים שתזנק בכ־40%

התחדשות עירונית ברובע 4 בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירושלים ות"א לא ייהנו מהיטלי השבחה בשורת פרויקטים. כמה יפסידו העיריות?

העליון שם קץ למחלוקת בנוגע להיטלי השבחה מוגדלים מכוח תמ"א 38 שגבו הרשויות, וכך יקטן הסכום שיושת על בעלי נכסים ● המרוויחים, המפסידים ומה יקרה הלאה - גלובס עושה סדר

לפי ה-OECD: ישראל במקום הרביעי בתוחלת החיים / צילום: Shutterstock

נתוני ה-OECD: ישראל בין המובילות בעולם בתוחלת החיים

דוח ה-OECD מציב את ישראל במקום הרביעי בתוחלת החיים – 83.8 שנים בממוצע – למרות השקעה של 7.6% בלבד בבריאות ● ישראל שנייה רק לשווייץ בשיעור התמותה הנמוך ממחלות הניתנות למניעה

הצוללת. הילה ויסברג ודרור מרמור בשיחה עם פרופ' אשר כהן / צילום: ברונו שרביט

הוא כיהן 8 שנים כנשיא אוניברסיטה ובטוח: זה האיום הגדול ביותר

שיחה עם פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה העברית היוצא ● על החרם הבינלאומי על האוניברסיטאות כאן, אתגרי ה־AI ומה אנחנו יכולים ללמוד מסטיב ג'ובס ומארק צוקרברג

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Reuters, Mattie Neretin/Sipa USA

מנכ"לית מהדור הישן מנהיגה את יריבתה העיקרית של אנבידיה

ליסה סו מ-AMD היא "מהנדסת במלוא מובן המילה", שהכניסה עצמה למאבק על הטכנולוגיה החדשה בעולם

יעקב ויינשטיין / צילום: אייל טואג

אחד השחקנים הוותיקים בשוק ההון המקומי מציג - חמש תחזיות ואזהרה חמורה

יעקב ויינשטיין, מוותיקי שוק ההון המקומי, מזהיר כי "אנחנו בשלבים המאוחרים של 'שוק שורי' שנמשך כבר 40 שנה" ● בכל זאת, הוא צופה המשך עליות בשנתיים הבאות:"ה-S&P 500 יכול לעלות מעל 10% בשנה הקרובה, אבל זה יביא אותו למכפיל 25, שזה למתוח את הגומי יותר מדי" ● ממליץ לא להשקיע במניות בישראל, ולהיערך למשבר כלכלי גדול בסוף העשור

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

האם הגיע הזמן למכור את מדד S&P 500 - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מי שהימרו על המדד האמריקאי נשארו הרחק מאחור, בעיקר בגלל התחזקות השקל מול הדולר וסאגת המכסים של טראמפ ● תוכנית טראמפ הובילה לזינוק חסר תקדים במניות הנדל"ן המקומיות ● המניות שנשארו במדד הדגל של הבורסה ● ולמה השם של מפתחת ChatGPT מלהיב את המשקיעים?

רכב ותחבורה / צילום: יח''צ

לקראת 2026: האם עדיין משתלם לקבל רכב בליסינג מהעבודה?

רבים מקבלים רכב בליסינג תפעולי ממקום העבודה ומחליפים אותו לרוב ברבעון הראשון של השנה ● אל מול יתרונות של רכב צמוד ושירותי אחזקה, עומד התשלום של העובד שנגזר ממחיר המחירון של הרכב ולא ממחיר השוק ● וגם: האם כדאי לבחור ברכב חשמלי או פלאג־אין

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

החברה החדשה של אביגדור וילנץ מחליפה את אינטל שמתפנה מקיסריה

אינטל מפנה בקיסריה את משרדי החברה המשתרעים על פני 8,000 מ"ר, כאשר המאות הבודדות של העובדים בה יפוזרו ברובם במרכזי הפיתוח של אינטל בחיפה ובפתח תקווה ● לגלובס נודע כי מי שתיכנס במקומה למתחם בזמן הקרוב תהיה אלמנט לאבס, חברת סטארט־אפ חדשה שהקימו מייסדי הבאנה - אביגדור וילנץ, דוד דהן ורן חלוץ

חגיגות בתל אביב בכ''ט בנובמבר. פשרה טריטוריאלית לא הייתה אופציה, היא הייתה תנאי / צילום: הנס פין

הדלת הרחבה והסדק הצר: איך להציל את הדמוקרטיה ואת מדינת הלאום

הדמוקרטיה המערבית עומדת במשבר החמור ביותר זה 80 שנה. מתנהלת נגדה מתקפה מבית ומחוץ ● גם מדינת הלאום הישראלית שקועה במשבר. אפשר שנחוץ לה נסיוב חדש של לגיטימיות

יאיר אבידן / צילום: אייל טואג

לא עוד כיבוי שריפות: הגיע הזמן לחוק יסוד שמבטיח השקעה בעתיד

ההשקעה הציבורית בישראל נמוכה בכ־50% מהממוצע הבינלאומי, בזמן שמשאביה נשחקים בהוצאות קצרות טווח כמו מענקים וסובסידיות ● האם יעלה על הדעת שמדינה תתנהל בפחות אחריות מתאגיד? כדי לתקן את העיוות, נדרש חוק יסוד חדש: "אחריות בין-דורית וחלוקת תקציב המדינה" ● דעה

סניף בנק הפועלים / צילום: טלי בוגדנובסקי

שוב עיצומים בבנק הפועלים: כל סניפי הבנק יושבתו מחר החל מהשעה 13:00

העיצומים הוכרזו על ידי ארגון עובדי הבנק במחאה על התנהלות הנהלת הבנק המקדמת תוכנית התייעלות ● ארגון עובדי בנק הפועלים: "מנכ"ל הבנק מוביל תוכנית דורסנית ומנותקת, הכוללת צעדי קיצוץ חד־צדדיים, תוך פגיעה בעתיד הבנק" ● מהבנק נמסר: "מתנצלים על חוסר הנוחות ופועלים על מנת להמשיך לספק פתרונות ללקוחותינו"

מחיר הזהב בנסיקה / צילום: Shutterstock

הזהב בדרך למפולת? הנתון המדאיג שמופיע לראשונה זה 40 שנה

אחרי שהתרסק פעמיים ב–50 השנים האחרונות, מחיר הזהב במסלול נסיקה שמעורר חשש מהיווצרות בועה ספקולטיבית בשאר השוק ● עד כמה העלייה הזו בת קיימא בטווח הקצר והארוך?

בר דיאמנט / צילום: Nimco Design

בגיל 23, ולמרות שהבנק לא רצה לתת לו משכנתא, הוא קנה דירה ראשונה

בר דיאמנט רק בן 24 אבל כבר הספיק לרכוש שתי דירות, שתיהן במתחמים שמיועדים לפינוי־בינוי ● לדבריו, "כסף תמיד אפשר לגייס מכל מקור. אם יש הזדמנות - לא מוותרים עליה"

רס''ן יניב קולא ז''ל, סמ''ר איתי יעבץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמ"ר איתי יעבץ ורס"ן יניב קולא נפלו בתקרית הקשה ברפיח

צה"ל החל באכיפה מחודשת של הפסקת האש ● רס"ן יניב קולא בן 26 וסמ״ר איתי יעבץ בן 21 ששירתו בגדוד 932 של חטיבת הנח"ל, ממודיעין-מכבים-רעות, נפלו בקרב ברצועת עזה ● לאחר ההתייעצות הבטחונית, נמסרו פרטים על תגובת צה"ל:"החלו תקיפות במרחב רפיח להסרת האיום" ● חיל האוויר תקף מעל למאה מטרות משעות הבוקר ● חמאס: "נמסור היום חלל חטוף אם התנאים יאפשרו זאת" ● עדכונים שוטפים