גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרנקל מגדיל יצוא, תשובה מצפה להיתר: למה כולם רוצים נתח מצינור הגז למצרים

רגע לפני המועד האחרון, חברות הגז המחזיקות במאגרים הישראליים הודיעו על חתימת ההסכם להקמת צינור ניצנה, שישמש ליצוא גז למצרים ● תמורת 2 מיליארד שקל סה"כ, יקבלו החברות הגדלה של היקפי היצוא, שנחשבים רווחיים יותר מהמשק המקומי

אהרון פרנקל. מבעלי מאגר תמר / צילום: עמית באום, מתוך ויקיפדיה
אהרון פרנקל. מבעלי מאגר תמר / צילום: עמית באום, מתוך ויקיפדיה

ביום שישי האחרון הגיע המועד האחרון לחתימה על מקום בצינור יצוא הגז החדש "ניצנה", שיאפשר יצוא ישיר למצרים. אחרי אינספור דחיות ומאבקים פנימיים, סוף־סוף החברות המעורבות הגיעו להסכמות ופירסמו אחת אחרי השנייה את חלקן במה שצפוי להיות השלב הבא בסחר באנרגיה בין ישראל למצרים.

חוזה בשווי מיליארד וחצי שקל: דוראל תקים שדה סולארי בטקסס
היא חששה שתצטרך "לגור באוהל". היום זו אחת ההנפקות של השנה

בעלי כל המאגרים בישראל השתתפו במשא־ומתן והתחרו על מקום בצינור היצוא. לבסוף נקבע כי לוויתן ותמר יספקו 41.8% (כל אחת) מהקיבולת שתעבור בצינור, ומאגרי אנרג'יאן (כריש, תנין וקטלן) יספקו עוד 16.4%. הצינור צפוי להרחיב את יצוא של ישראל ב־6 מיליארד קוב (BCM) לשנה - היקף ששווה ערך לחצי מהתפוקה השנתית של לוויתן ורוב התפוקה של תמר .

כשהבורסה נפתחה ביום ראשון נראה היה שהמשקיעים של כל החברות המעורבות היו מרוצים. ומדד הגז והנפט זינק ביותר מ־2% עם הפתיחה (עליות שהתמתנו בהמשך היום). ואכן נראה שכולם יצאו מרוויחים מהמשא־ומתן. לפחות בגזרת העסקים: מאגר תמר יהנה מהגדלת היקף היצוא לחו"ל, מאגר לוויתן חתם על הסכם ליצוא בפועל לפני שניתנו לו היתרים רשמיים ממשרד האנרגיה, ואנרג'יאן הקטנה נכנסת למגרש של הגדולים באמצעות המאגרים הקטנים יחסית שלה, כריש, תנין ובעיקר קטלן, והשיגה מקום בהסכם ברגע האחרון.

בחזרה להתחלה: מהו הסכם הגז עם מצרים?

משק הגז בישראל מרוכז בשני מאגרים גדולים: הגדול ביותר הוא "לוויתן", בעל עתודות גז של מעל 600BCM, ומפיק כ־12BCM בשנה - כמות שתגדל עוד יותר בעקבות ההסכם מול מצרים. 87% מהגז של לוויתן מיוצא לחו"ל, בעיקר למצרים וירדן, ושאר הגז נמכר לתחנות כוח במשק המקומי. המחזיקה הגדולה ביותר במאגר היא ניו מד שבשליטת דלק קידוחים (בבעלות יצחק תשובה), והמפעילה שלו היא שברון ורציו אנרגיות.

המאגר השני בגודלו הוא תמר, בעל עתודות של מעט מתחת ל־300BCM, ומפיק כ־10BCM בשנה. מתוכו, הרוב (שני שלישים) מיועד למשק המקומי, בעיקר כחלק מעסקת ענק עם חברת החשמל, והשליש הנותר ליצוא. מאגר תמר מוחזק בידי אוסף אקלקטי יחסית של משקיעים מהארץ ומחו"ל, אפשר למנות בהם את חברת סוקאר מאזרבייג'ן, ואיש העסקים אהרון פרנקל שמחזיק במאגר הן ישירות והן דרך חברת תמר פטרוליום. גם את המאגר הזה מפעילה שברון האמריקאית. שאר המאגרים הקטנים נמצאים בבעלות חברת אנרג'יאן הבריטית, כאשר העיקריים הם כריש־תנין בהם יש כ־100BCM, והתגלית החדשה מ־2022, קטלן.

מאז תגליות הגז הגדולות ב־2009 ו־2010, הגז הטבעי הפך לחלק בלתי נפרד מהמשק הישראלי. מצד אחד, הוא מאפשר לתחנות הכוח לייצר חשמל זול יחסית, בשל מחירי הגז הנמוכים בישראל ביחס לעולם. ומצד שני, הוא מאפשר יצוא משמעותי למצרים ולירדן, מה שמספק רווחים לתעשייה וערובה גאו־פוליטית בדמות תלות אנרגטית של המדינות השכנות.

באוגוסט האחרון, יצוא זה השתדרג דרמטית עקב חתימה על הסכם יצוא חדש למצרים בנפח של 130BCM בתמורה ל־35 מיליארד דולרים - הסכם היצוא עם מצרים. למרות שהיתר היצוא הרשמי של משרד האנרגיה טרם התקבל, ההכנות ליצוא כבר בעיצומן. המועד האחרון לחתימת הסכם שיקבע את חלוקת היצוא דרך צינור ניצנה נדחה כבר 5 פעמים בשנתיים האחרונות. היצואניות נדרשו לחלק בניהן את התשלום עבור הקמת הצינור, ובהתאם לחלק גם את נפח היצוא דרכו.

ביום שישי, ההסכם סוף־סוף נסגר, וכל היצואנים חתמו עליו. בנוסף למימון ההקמה, היצואנים ישלמו לנתג"ז (החברה הממשלתית המנהלת את הפרויקט) גם דמי שימוש על הגז שהם יעבירו בו בפועל. כך, החברה הממשלתית צפויה להכניס לאורך חיי הצינור כמיליארד שקל. אגב, הרווח שתגזור המדינה מהמיזם היה הסיבה המרכזית לחילוקי הדעות מאחורי 5 הדחיות האחרונות. עיקר היצוא כנראה יגיע לידי החברה המצרית Blue Ocean Energy שקונה את הגז הישראלי.

מפרנקל ועד תשובה: כולם גזרו קופון

אחד המרוויחים המשמעותיים מהקמת הצינור הוא אהרון פרנקל, שמחזיק (ישירות ובעקיפין) ב־18% ממאגר תמר ואסף בחודשים האחרונים מניות של המאגר. על פי מקורביו, ששוחחו עם גלובס בסמוך לעסקה, המטרה של פרנקל הייתה להגדיל את היקף היצוא מהמאגר: "יש אפליה מובנית בזה שמאגר לוויתן ושותפיו לא מספקים לחברת החשמל גז טבעי ומקבלים היתר למכור 80% מהגז לחו"ל. למאגר תמר, שמספק את כל צורכי המדינה בשוק המקומי ואת חברת החשמל, אין היתרי יצוא מספקים. הדרך היחידה וההוגנת היא להשוות את אחוז היצוא ואחוז המכירה של הגז לשוק המקומי עבור שני המאגרים (תמר ולוויתן)". מאגר תמר מייצא היום כ־3.5BCM בשנה, והיתר יצוא הגז שברשותו בזכות ההסכם עם מצרים מאשר לו להגדיל את היקף היצוא לעד 6BCM בשנה. כך שמבחינת מאגר תמר, זו רגל משמעותית בדלת היצוא.

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

גם במאגר לוויתן נהנו מההסכם. למרות שטרם ניתנו להם ההיתרים ליצוא המשמעותי הכרוך בהסכם, הם חתמו עליהם כבר בפועל. ממשרד האנרגיה נמסר בהקשר זה כי "הבקשה של לוויתן לקבלת אישור יצוא עודנה מצויה בבחינה מקצועית. אנו בטוחים שכפי שהיה עד היום, מחירי הגז הטבעי יישארו אטרקטיביים בהשוואה בין לאומית".

גם אנרג'יאן , שכיום 100% מהתפוקה שלהם מגיעה למשק המקומי, רכשו מקום בשווי BCM 1 בשנה. כיום אין להם לקוחות בחו"ל, אך הם נמצאים במשאים ומתנים עם לקוחות במצרים ובירדן, וזו הסיבה לכך שהתעכבו עד הרגע האחרון ממש והכריזו יום קודם על המקום שהם רוכשים בצינור. ברגע שפיתוח מאגר "קטלן" יבשיל באמצע 2027, אנרג'יאן יוכלו לייצא חלק מהתפוקה שלו החוצה. אם המשא־ומתן הזה לא ייצא אל הפועל, המקום בצינור ניצנה הוא נכס לכל דבר ועניין, וניתן יהיה למכור או להשכיר אותו הלאה. לאנרג'יאן, אין עדיין היתר יצוא.

מה לגבי משק האנרגיה המקומי?

בזמן שמאגרי הגז ממהרים לייצא, המשק המקומי עלול להיות בצרות: עסקת הענק של מאגר תמר מול חברת החשמל נפלה בשישי האחרון, כאשר שברון ודור אנרגיה (29% מתמר, יחד) היחידים שנשארו בעסקה המקורית שנועדה לסכם על מחירי גז עד 2035. זו כמות שלא תספיק לעסקה עם חברת החשמל, ועתה הצדדים יאלצו להגיע לבוררות בלונדון שתוכל להעלות (או להוריד) את המחיר בעד 10%. ובכל זאת, זה מעיד על הקושי התחרותי במשק המקומי: בעוד שהיצוא מתקדם במהירות יחסית, המחירים הזולים שאנחנו נהנים מהם במשק המקומי נתונים היום בסימן שאלה.

עוד כתבות

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

אפקט איראן? עלייה בחיפוש השכרה וסאבלטים עם ממ"ד

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים נשבר בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב, בהובלת מניות הנדל"ן והבנקים

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.4%, מדד ת"א 90 נופל בכ-1.4% ● אלביט עולה ב-4% ● מניות האופנה נחלשות, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ● אל על יורדת אחרי הדוחות ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור במע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

הלהיט החדש בוול סטריט, והאם הוא באמת יחליף את מניות ה-AI?

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנה החולפת, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגביר את התחרות בשמיים והקטין את נתח השוק של אל על

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר