גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פשרה בנוגע לקופות הגמל להשקעה: המהפכה בתחום החיסכון מתקרבת לחקיקה

במשרד האוצר הציגו את העקרונות המנחים לתקציב 2026, וביניהם קידום רפורמה מקיפה בעולמות החיסכון ● קופות גמל, פוליסות חיסכון וקרנות נאמנות ינוהלו תחת פלטרפורמה אחת, תוך השוואת תנאי המיסוי השונים ● עד כה ברשות שוק ההון התנגדו נחרצות, וכעת מסתמנת פשרה שתאפשר לעבור לשלב החקיקה ● מי יוכל לשווק את המוצרים, והאם גם הבנקים בתמונה?

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך; עמית גל, הממונה על שוק ההון; ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילומים: יוסי כהן, מארק ניימן (לע''מ), עמית שאבי ("ידיעות אחרונות"). עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך; עמית גל, הממונה על שוק ההון; ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילומים: יוסי כהן, מארק ניימן (לע''מ), עמית שאבי ("ידיעות אחרונות"). עיבוד: טלי בוגדנובסקי

צמרת משרד האוצר בראשותו של השר בצלאל סמוטריץ' התכנסה להצגת העקרונות המנחים לתקציב 2026. לצד הבטחות להטלת מס חדש על הבנקים ושמירה על אחריות תקציבית, מסר אחד של סמוטריץ' סימן הכרעה בשאלה מרכזית הנוגעת לשוק החיסכון: המהפכה המתוכננת בשוק כולו. על פי דבריו, הפור נפל וכבר בתקציב הקרוב תיכנס ההצעה להקים חשבון השקעות חדש שיכלול מגוון מוצרי השקעה תחת מסגרת אחת. רפורמה זו, אם אכן תצא אל הפועל, תהווה שינוי מקצה לקצה הן עבור הלקוחות והן עבור כלל הגורמים בשוק.

שר האוצר: "בתקציב 2026 יוטל מיסוי חדש על הבנקים"
לפי שווי של 1.45 מיליארד שקל: לאומי פרטנרס רוכשת 10% מקבוצת יוסי אברהמי
"לא אופטימי": מנהל ההשקעות שמסמן סקטור אחד להתרחק ממנו

במוקד ההצעה, איחוד שורת מוצרי חיסכון תחת פלטפורמה אחת תוך השוואת הטבות המס עליהם: קופות הגמל להשקעה, פוליסות החיסכון וקרנות הנאמנות. בניגוד למצב כיום, מעבר בין המוצרים השונים בתוך הפלטפורמה יעניק דחיית מס, וכן בעת המשיכה יוענק פטור מסוים ממס רווחי הון למי שימשוך את הכסף אחרי גיל 60 כקצבת פנסיה - בדומה למודל שקיים כיום בגמל להשקעה. מדובר במפץ משמעותי בניהול חסכונות הציבור לטווח הקצר והבינוני, שכיום מנוהלים בהם כ-900 מיליארד שקל.

בחודש אפריל פורסמו מסקנות הביניים של הצוות שגיבש האוצר, אז בראשות המנכ"ל הקודם שלומי הייזלר, שפרש והוחלף בינתיים באילן רום. בין חברי הוועדה נוצרו שני מחנות עיקריים. בצד אחד, רשות ניירות ערך שתומכת מאוד בהחלת המהלך. בצד השני, רשות שוק ההון, שטוענת כי מדובר במהלך שרק יפגע בציבור ובהיקף העמלות שהוא משלם.

על פניו, נראה כי הפור נפל לטובת הראשונה, אך עם כוכבית. לגלובס נודע, כי מסתמנת פשרה שתאפשר את הקמת חשבון ההשקעות, אך תאפשר גם להמשיך לנהל את החסכונות מחוץ לו באמצעות המוצרים המוצעים כיום. בתקופה הקרובה מאוד צפויות להתפרסם המסקנות הסופיות של הצוות, ומשם להפוך לתזכיר חקיקה.

באוצר מסבירים כי הרציונל המרכזי של המהלך הוא להקל על הציבור להעביר כסף מהעו"ש לאפיקים נושאי ריבית בתוך המערכת הפיננסית. כשכל המכשירים נמצאים תחת קורת גג אחת, קל יותר יהיה לציבור להשוות ביניהם ולהוציא את הכסף מהעו"ש. כשהכול מופיע במסך אחד, פשוט יותר להעביר כסף שמתקבל לדוגמה מבונוס חד פעמי, מהעו"ש לאפיקים אחרים. מדובר בהרבה מאוד כסף - 250 מיליארד שקל שאינם צוברים כיום ריבית.

לקראת פרסום המסקנות הסופיות, שורה של שאלות עדיין עומדות על הפרק ומסעירות את השוק, ואלו ההמלצות המסתמנות.

הבנקים בפנים או בחוץ?

חרף המגמה שצוברת תאוצה לפתיחת חשבונות מסחר חדשים מחוץ לבנקים, הם עדיין שולטים בכ-75% מסך חשבונות המסחר. החשש בשוק הוא שאם הבנקים יוכלו להציע את אותו חשבון השקעות, הם יזכו לדריסת רגל גם במוצרים שלא היו נגישים עבורם, כגון פוליסות חיסכון וקופות גמל להשקעה.

לפי הידוע לגלובס, שאלה זו טרם הוכרעה, אך מסתמן כי הבנקים יוכלו להציע את השירות החדש. ההצדקה לכך היא שלולא הבנקים, האפקטיביות של המהלך תהיה פחותה, שכן רוב הציבור לא יעביר את הכסף מחוץ לבנקים, והתחרות כן תביא להערכת גורמים מסוימים בצוות להורדת העמלות הגבוהות שהבנקים גובים כיום. במילים פשוטות, במתח שבין הרחבת התחרות בשוק לבין תוצאה כאן ועכשיו, שתהיה רלוונטית לקבוצה גדולה יותר בציבור, בצוות נוטים לאופציה השנייה.

מי יוכל לשווק?

זו אחת השאלות הנפיצות ביותר סביב הרפורמה. התשובה המסתמנת היא אותה תשובה שניתנה כבר במסקנות הביניים - הן סוכני הביטוח והמתכננים הפיננסיים והן יועצי ההשקעות בבנקים. התנאי יהיה החזקה של רישיון כפול: רישיון יועץ או משווק השקעות, ורישיון יועץ או משווק פנסיוני. התוצאה תהיה כניסה של סוכני הביטוח לעולם הענק של קרנות הנאמנות, ומאידך של עולם ההפצה בבנקים אל תוך אפיקי החיסכון שהיו שמורים עד כה לסוכנים.

מה יקרה להטבות המס?

אחת ההשלכות של הרפורמה היא השוואת תנאים בין כלל המוצרים. כך למשל, בקופות גמל להשקעה ניתן פטור ממס רווחי הון (בתנאי שתחכו לגיל 60 ותמשכו את הכסף כקצבה) וניתן לעבור מסלולים ללא אירוע מס. המינוס הוא תקרת הפקדה שנתית מזכה של 81.7 אלף שקל. בפוליסות החיסכון ניתן לעבור בין אפיקים ללא אירוע מס, אך לא בין גופים ואין מגבלת הפקדות. כעת מדובר בהשוואת תנאים בין כלל המוצרים, אך "תוך שמירה על אחריות פיסקאלית".

במילים פשוטות, הטבת המס בגמל להשקעה, שיכולה להגיע למיליוני שקלים לחוסך, תיפרס על כלל המוצרים. העוגה לא תגדל אלא רק תיפרס אחרת. במקום תקרה שנתית, תהיה לכל אדם תקרה מוגבלת כוללת הפטורה ממס רווחי הון - ועל פי הערכות היא תעמוד על מאות אלפי שקלים. ההצדקה לכך היא שרוב החוסכים כיום לא נמצאים בגמל להשקעה אלא בקרנות הנאמנות ובמוצרים נוספים שאינם זוכים להטבה. באוצר טוענים שהחלוקה החדשה של הטבת המס לא תשפיע על 90% מהציבור, ולכן אין בעיה לבצע אותה, אלא רק על מי שיש להם עוד כספים רבים לחיסכון.

כפי שנחשף בעבר בגלובס, החוסכים בגמל להשקעה יקבלו מכה נוספת בצורת קביעת גיל מינימלי לפתיחת חשבון השקעות. אם כיום ניתן לפתוח חשבון גם עבור ילד בגיל אפס, הגיל המינימלי לפתיחת חשבון השקעות צפוי לעמוד על 18.

מה עם הקופות הקיימות?

ראשית, מסתמן כי הכללים החדשים לא יחולו למפרע, ומי שכבר הפקיד לקופת גמל להשקעה יזכה להטבות בגין הכספים שכבר הופקדו. שנית, במתווה החדש ובניגוד להמלצות הביניים, לגלובס נודע שהצפי הוא שניתן יהיה להמשיך לנהל קופות גמל להשקעה גם מחוץ לחשבון ההשקעות. גובה ההטבה אמור להיות "מושטח" ולהפוך לרוחבי, כך שאינן זה משנה אם הכסף ייחסך בפנים או בחוץ, שכן באוצר התחייבו "לשמור על אחריות" ולא להגדיל את מעגל הפטורים.

מהם לוחות הזמנים?

סמוטריץ' דיבר על קידום המהלך בתקציב הקרוב אך מדובר יהיה במשימה מורכבת במיוחד. ההיסטוריה מלמדת שרפורמות מקיפות מסוג זה, שמשפיעות על כל כך הרבה שחקנים, נדרשות לזמן רב של דיונים ושינויים בוועדות הכנסת. מסגרת הזמנים הנוכחית של הממשלה להעברת תקציב היא עד סוף מרץ לכל היותר, מה שמותיר זמן קצר בלבד ביחס למהלך הנרחב המדובר. ההערכה היא שהחלטת הממשלה תעבור בקרוב, ואחר כך המשך החקיקה בכנסת יהיה "בהתאם לנסיבות", כלומר להתקרבות הבחירות ופיזור הכנסת.

עוד כתבות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם