גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הנכס הכי מתקדם שלה": המדינה שרכשה מערכת הגנה ישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: תאילנד רכשה את מערכת BARAK MX של התעשייה האווירית, בקשת החנינה של נתניהו מזכירה מהליכים של נשיא ארה"ב טראמפ, וסקר חדש מצא כי האוונגליסטים הצעירים בארה"ב פונים נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

על רקע המצב הביטחוני המתפתח ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

רצועת עזה מוצפת באייפון הכי חדש, והתושבים חושדים בישראל
חץ 3 תהפוך השבוע למבצעית בגרמניה, ובשוק מדברים על גל ההזמנות שבדרך

1תאילנד רוכשת את מערכת ההגנה האווירית BARAK MX מישראל

"חיל האוויר התאילנדי בחר במערכת ההגנה האווירית והטילים BARAK MX מבית התעשייה האווירית לישראל (תע"א), כחלק מתוכנית לשדרוג מערך ההגנה על בסיסים לאומיים במסגרת מערכת ההגנה האווירית המשולבת (IADS)", פורסם בדיפנס בלוג. חוזה הרכש, שעומד על כ-107 מיליון דולר, הופך את מערכת ברק "לנכס ההגנה האווירית המתקדם ביותר בארסנל התאילנדי עד כה".

התאילנדים בחרו במערכת הישראלית "כדי להתמודד עם איומים אוויריים מתפתחים, ובהם רחפנים וטילים ארוכי־טווח. המערכת, להגנה מגובה בינוני עד גבוה, תחליף יכולות ישנות ותשפר את ההגנה הרב־שכבתית על אתרים אסטרטגיים מרכזיים".

"בהצהרה רשמית מסר חיל האוויר התאילנדי כי הרכישה משקפת גישה פרואקטיבית לשמירה על ביטחון המדינה מול איומים אוויריים מודרניים", נכתב. "החיל חייב להיות מוכן לאיומים עתידיים באמצעות רכישת מערכות נשק מתקדמות לשיפור ההגנה האווירית, אשר כיום מוגבלת בהתמודדות יעילה עם איומים מתפתחים".

מתוך הדיפנס בלוג, מאת דייסוקה סאטו. לקריאת הכתבה המלאה.

2"בקשת החנינה של נתניהו לקוחה מספר המשחקים של טראמפ"

הבקשה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לקבלת חנינה מזכירה בנועזות שלה "מהלך שמקורו בספר המשחקים של מנהיג אחר שלא נתן לריבוי כתבי אישום, ואף להרשעה לעצור אותו בדרך לשלטון: הנשיא טראמפ", נכתב בניו יורק טיימס.

"העתירה של נתניהו לנשיא המדינה יצחק הרצוג לא הודתה בדבר ולא הביעה כל חרטה. במכתב בן עמוד אחד, שנחתם על ידו עצמו, הוא לא השתמש במילה 'חנינה', אלא ביקש באופן נוקשה את 'סיום המשפט'. הבקשה הגיעה מעט יותר משבועיים לאחר שהנשיא טראמפ שלח מכתב להרצוג וקרא לו לחון את נתניהו", נכתב.

עורכי הדין של נתניהו דחו את ההאשמות נגדו במסמך בן 111 עמודים, "גם שם הופיעו דפוסים רבים המזוהים עם טאקטיקות של טראמפ: דמוניזציה של מערכת אכיפת החוק, הצגת נתניהו כקורבן, ורמיזות על אפשרות של נקמה". "ככל הנראה אין גם פוליטיקאי ישראלי עם יותר חוצפה", נכתב.

"בהצהרת וידאו ששוחררה עם בקשת החנינה, נתניהו הציג את המהלך כניסיון אלטרואיסטי למען הציבור. הוא גם הזהיר כי המשך המשפט 'קורע אותנו מבפנים, מלבה מחלוקות חריפות ומעמיק קרעים'". מיטשל ברק, סוקר ישראלי שעבד עם נתניהו בשנות ה-90, אמר לניו יורק טיימס "הוא זה שיצר את הקרע, והוא ממשיך ליצור אותו", והוסיף, "זה מגוחך".

מתוך הניו יורק טיימס, מאת דיוויד מ. הלבפינגר. לקריאת הכתבה המלאה.

3למה האוונגליסטים הצעירים פונים נגד ישראל?

"העמדות כלפי ישראל בקרב צעירים אוונגליסטים בארה"ב משתנות כאשר סקרים אחרונים מראים ירידה בתמיכה", נכתב בניתוח למידל איסט פורום של אהרון דיוויד פרו, חוקר במכון לחקר האנטישמיות (ISGAP) באוניברסיטת קיימברידג'.

"סקר שבוצע באוגוסט 2025 על ידי אוניברסיטת הרווארד וקרן המחקר האריס מצא שרוב בני דור Z (ילידי 1997-2012) תומכים בחמאס. כאשר נשאלו האם חמאס צריך להישאר בשלטון אם ישחרר את יתר בני הערובה הישראלים, 60% השיבו בחיוב", נכתב.

בניתוח נכתב כי "ניתן לשער באופן סביר כי גל השיח האנטי־ישראלי ברשתות החברתיות בעקבות מלחמת ישראל-חמאס השפיע רבות על שינוי נוסף בעמדות צעירים אוונגליסטים, שעברו מ'ניטרליות' ב־2021 לעמדה שלילית בהרבה". הגורמים לירידה בתמיכה בישראל, על פי פרו, הם "התפשטות אידאולוגיית ה'ווק' וערעור היסודות התיאולוגיים המסורתיים".

"רבים מהצעירים האוונגליסטים כיום מערערים על אמונתם ועמדותיהם. תהליך זה מוביל חלקם לנטישת האמונה לחלוטין, ואחרים לאימוץ נצרות 'פרוגרסיבית' יותר. אחת התורות אוונגליסטיות המרכזיות המתפרקות בהקשר של ישראל היא הדיספנסציונליזם, שקובע שלישראל ולכנסייה יש תפקידים נפרדים בתוכנית הגאולה האלוהית, במיוחד ביחס לעם היהודי", נכתב.

לפי אמונה זו, התקדשות הכנסייה תתרחש "לאחר שעם ישראל ישוב לארצו ולפני תקופה של שבע שנות ייסורים (The Great Tribulation). על פי פרמילניאליזם דיספנסציונליסטי, אירועים אלו יובילו לשלטון של אלף שנים של ישו על פני הארץ".

דורות שלמים של אוונגליסטים תומכים בישראל על בסיס אמונה זו, אולם, "בניגוד לדורות הקודמים, צעירים אוונגליסטים כיום מתעניינים הרבה פחות בתפיסה זו". כאשר "גם חשיבות שיבת העם היהודי לארץ המובטחת כמעט שאינה מהווה עבורם מרכיב מרכזי באמונתם".

"מאחר שצעירים אמריקאים אוונגליסטים נוטשים את המסגרת הפרמילניאלית המסורתית, ישראל והתפיסה שהעם היהודי הוא 'עם נבחר' חדלה להיות משמעותית עבורם מבחינה אמונית", נכתב.

מתוך המידל איסט פורום, מאת אהרון דיוויד פרו. לקריאת הכתבה המלאה.

4תורמים יהודים נערכים למאבק באנטישמיות במפלגה הרפובליקאית

"תורמים יהודים בולטים במפלגה הרפובליקאית מתחילים להתמודד עם בעיית אנטישמיות הולכת וגוברת במפלגתם, אך עדיין לא הצליחו להסכים על דרך פעולה ברורה", פורסם בפוליטיקו.

"השיחה בפודקאסט בין טאקר קרלסון לבין מכחיש השואה ניק פואנטס הציתה מאבק פנימי בשאלה האם על ה-GOP (המפלגה הרפובליקאית) להתעמת עם משפיענים אנטישמיים, חלק מהתורמים הבכירים מקווים 'להנמיך את הראש'", אולם אחרים, "חשים חסרי בית פוליטי בתוך מפלגה שלדעתם הולכת ומתעצבת בה 'בעיה נאצית'", נכתב.

כעת, תורמים מרכזיים מתחילים להתארגן כדי להתנגד למועמדי פריימריז שמחזיקים בעמדות אנטישמיות. איתן לאור, מגייס תרומות רפובליקאי ומייסד PAC- American Principles, קבוצה המורכבת מנבחרי ציבור ותורמים פרו-ישראלים אמר לפוליטיקו: "אין כאן שחור-לבן, אבל אני כן רואה כוחות שמתחילים להתייצב נגד האג'נדה הזו", והוסיף "מדהים כמה השפעה וכמה חדירה כוחות אנטישמיים הצליחו להשיג".

חלק ניכר ממנגנון גיוס הכספים של המפלגה הרפובליקאית נשען על תורמים פרו-ישראלים יהודים. כעת, רבים מהם חשים אי נוחות מול עליית האנטישמיות במפלגה.

תורם רפובליקאי יהודי בכיר, שביקש לשמור על אנונימיות, אמר לפוליטיקו: "אנטי-ישראל, אנטישמי, הכול מתערבב. הרבה מהם מסתתרים מאחורי אנטי-ישראליות, וקשה להוכיח, כי באמת צריך שיהיה מותר לבקר את ישראל. הם לא רק אנטי-ישראלים, הם מסתתרים מאחורי חופש הביטוי, מסתתרים מאחורי בדלנות, ויש שם לא מעט אנטישמיות קלאסית".

מאט ברוקס, מנכ"ל הקואליציה היהודית-רפובליקאית (RJC), אמר כי הארגון יתמקד במניעת בחירת מועמדים הזוכים לתמיכת פואנטס. "אנחנו פשוט צריכים לוודא שאף אחד מהם לא עובר את הסף ולא נבחר, כי כך, כפי שראינו בצד הדמוקרטי, הם מצליחים לחדור ולתפוס שליטה על המפלגה", אמר.

מתוך הפוליטיקו, מאת סמואל בנסון ואלק הרננדס. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא