גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר
מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

נתוני מועצת החלב חושפים שינוי מגמה בהרגלי הצריכה בישראל: צריכת החלב הניגר נמצאת בנסיגה הדרגתית, בעוד הביקוש לגבינות קשות ולמוצרי פרימיום נמצא בעלייה מתמדת - למרות המחיר הגבוה. המגמה מוסברת בשילוב בין זינוק בפופולריות של תחליפי החלב הצמחיים לבין המחסורים התכופים בחלב המפוקח שנרשם ברשתות השיווק בשנה האחרונה.

האם יבוא החמאה הביא דווקא להתייקרות שלה?
רפורמת החלב לא פוצלה מחוק ההסדרים

לצד השינוי בטעמים, העלייה ברמת החיים בישראל מביאה לעלייה בביקוש לגבינות קשות, שתהליך יבואן נחשב לפשוט לוגיסטית אך נותר מוגבל וריכוזי. כמענה לכך, הרפורמה המתוכננת בענף כוללת פתיחה נרחבת של היבוא לגבינות, לצד מהלך להסטת עודפי החלב המקומי לייצור חלב ניגר.

לאן נעלם החלב?

למרות שהחלב הניגר נותר המק"ט (מוצר בודד) הנמכר ביותר ברשתות השיווק, מעמדו האסטרטגי בסל הקניות הישראלי הולך ונשחק. מבט על נתוני העשור האחרון חושף פער דרמטי: ב־2015 צרכו הישראלים 439 מיליון ליטר חלב מפוסטר, נתון שטיפס עד ל־451 מיליון ליטר בלבד ב־2024 - עלייה צנועה של 2.6%. אלא שבתקופה זו האוכלוסייה בישראל רשמה זינוק משמעותי, מ־8.4 מיליון נפש לכמעט 10 מיליון איש. בחישוב לנפש, צריכת החלב למעשה ירדה ב־13.8%. הנתונים הללו מבהירים כי המוצר שנחשב בעבר לעוגן בסיסי בכל מקרר ביתי, הופך להרבה פחות מובן מאליו בתפריט הישראלי הנוכחי.

אחד המנועים המרכזיים מאחורי השחיקה בצריכת החלב הוא הזינוק בפופולריות של תחליפי החלב הצמחיים. נתח השוק של התחליפים, שעמד על 31% בלבד ב־2018, זינק ל־46% ב־2024. בקצב הזה, ייתכן כי בשנים הקרובות נראה לראשונה שוק שרובו אינו מבוסס על חלב פרה.

המגמה הזו, שמועצת החלב מגדירה ככלל־עולמית, מקבלת בישראל רוח גבית משילוב של גורמים: החל מעלייה במודעות לטבעונות ולרגישות ללקטוז, ועד ליתרונות הכשרות שמאפשרים צריכת "חלב" בסיום ארוחה בשרית.

אולם לצד העדפות הטעם, נראה כי גם המחסורים התכופים ברשתות השיווק דוחפים את הצרכנים לחפש אלטרנטיבות. מחסורים אלה הועצמו בתקופה האחרונה על רקע מאבקי הרפורמה בענף ושביתת הרפתנים, שהפכו את מציאת קרטון החלב המפוקח למשימה מורכבת עבור הצרכן הממוצע.

קמבבר יקרה ב־200%

משק החלב הישראלי פועל במודל ריכוזי שבו משרד החקלאות ומועצת החלב קובעים מכסות ייצור שנתיות. הגבלה זו, האוסרת על ייצור מעבר למכסה שנקבעה, מצמצמת את ההיצע ומובילה לעלייה במחיר החלב הגולמי. החלב נמכר למחלבות ב"מחיר מטרה" מפוקח, שנועד להגן כלכלית על היצרנים ולהבטיח את רווחיותם.

על־פי נתוני מועצת החלב, מחיר ליטר חלב גולמי בישראל עומד על כ־2.4 שקלים, לעומת ממוצע של כ־1.8 שקלים באיחוד האירופי. אומנם חלק מהפער נובע מהטבות מע"מ שמהן נהנים מוצרי המזון באירופה, אך אין בכך כדי להסביר את מלוא הפער, העומד על כשליש ממחיר המוצר. מנגד, מוצרי החלב הבסיסיים בישראל נתונים לפיקוח מחירים קמעונאי המגביל את המחיר לצרכן.

המרווח המצומצם שנוצר בין המחיר המפוקח ליצרן לבין המחיר לצרכן מוביל למחסורים תקופתיים עם כל תנודה בביקוש, כפי שקורה לעתים קרובות סביב חגי תשרי. במוצרים שאינם תחת פיקוח, העלויות הגבוהות מגולגלות ישירות אל הצרכנים, כאשר נתוני האוצר מצביעים על פער מחירים של 48% בין מוצרי החלב בישראל לממוצע ה־OECD.

הפער במחירי מוצרי החלב בולט במיוחד בגזרת הגבינות הקשות. לפי משרד האוצר, מחירי גבינות כמו אמנטל, ברי וקממבר בישראל גבוהים בכ־200% בהשוואה לעולם.

למרות המחיר המאמיר, העלייה ברמת החיים מביאה לגידול עקבי בביקוש: בעשור שבין 2015 ל־2024 זינקה צריכת הגבינות הקשות ב־32% והגיעה ל־46 אלף טון - עלייה של 11% לנפש.

מבחינה לוגיסטית, הגבינות הקשות נחשבות לסחורה נוחה ליבוא בשל חיי המדף הארוכים, בניגוד לחלב הניגר שזמן המדף הקצר שלו הופך את יבואו למורכב ומסוכן כלכלית. עובדה זו הוכחה בניסיון היבוא האחרון, כאשר רק ויליפוד העבירה משלוחי חלב, וגם הם הגיעו באיחור ולא נתנו מענה למחסורי ראש השנה. בגבינות הקשות, החסם הוא רגולטורי: מכסים גבוהים במיוחד, שנועדו להגן על הייצור המקומי.

במקור, פתיחת השוק והורדת המכסים תוכננו כשלב האחרון ברפורמה, שנועד לצאת לפועל רק ב־2027 לאחר הסרת החסמים על הייצור המקומי והפיצויים לרפתנים. אולם בשל מאבק הרפתנים, הוחלט באוצר להקדים את המהלך ולשלש את המכסות הפטורות ממכס. כיום, העתיד תלוי בתוצאות המשא־ומתן המתנהל בין משרדי האוצר והחקלאות לבין נציגי הענף במטרה להביא לרפורמה; כך שעוד לא ברור אם נהנה מגבינות כאלה בקרוב, או שהגבינות המיובאות יישארו כלי מיקוח על שולחן הדיונים.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "נתוני מועצת החלב מצביעים על כך שהציבור הישראלי צורך יותר גבינות קשות. כאשר מחירי הגבינות הללו בישראל יקרים פי שניים בהשוואה לאירופה, המשמעות היא שהצרכן הישראלי נאלץ לשלם יותר ויותר כדי לממן את פער המחירים הזה.

"על רקע זה, רפורמת החלב צפויה להזניק את צריכת הגבינות הקשות ולהפוך אותן לנגישות יותר. להערכת המשרד, ההוזלה תאפשר גם לאוכלוסיות שאינן יכולות להרשות לעצמן את המוצרים הללו כיום, להתחיל ולצרוך אותם".

עוד כתבות

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200