גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור, ונתב"ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, בארה"ב ובאסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך ייראה מבצע החילוץ, ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע
נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתב״ג יישאר סגור לפחות עד יום שלישי, כך גם המרחב האווירי בישראל. לפי הערכות, כ־150 אלף ישראלים שוהים כעת בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה.

עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שמבטלות טיסות
המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

חברות התעופה הישראליות והזרות פינו את מטוסיהן מנתב"ג בהתאם לנוהל חירום סדור שהוכן מראש לתרחיש של מתקפה רחבת היקף: תחילה המריאו המטוסים של החברות הזרות, ובשעות האחרונות עזבו את השדה גם המטוסים הישראליים האחרונים. אותם המטוסים ישמשו את מבצעי החילוץ שבקרוב פרטיהם יפורסמו לציבור.

איך ייראה מבצע החילוץ?

בכפוף לאישורי מערכת הביטחון, במשרד התחבורה נערכים למבצע חילוץ נוסעים דומה לזה שהיה במבצע עם כלביא, שיכלול חילוץ דרך האבים מרכזיים ברחבי העולם. ההאבים יהיו משדות תעופה באירופה, ארה״ב ובאסיה. לפי הערכות בענף טיסות החילוץ יצאו מלרנקה, אתונה, רומא, פריז, לונדון, ניו יורק, לוס אנג'לס ובנגקוק. מי שיפעילו את טיסות החילוץ לארץ יהיו חברות ישראליות.

אל על הודיעה כי סגרה בשלב זה את האפשרות להזמין כרטיסים לטיסותיה עד 21 במרץ, או עד לשיבוץ כלל הלקוחות שכבר מחזיקים בכרטיס טיסה. המהלך נועד לאפשר קדימות מלאה לנוסעים שכרטיסם הונפק טרם ההסלמה הביטחונית ולהבטיח את החזרתם ארצה בהקדם האפשרי.

החברה נערכת למבצע חילוץ ישראלים השוהים בחו״ל, וכאשר תחודש הפעילות התעופתית ויתקבל אישור להפעלת טיסות חילוץ, לקוחות אל על ישובצו ראשונים באופן אוטומטי ויעודכנו ישירות על מועד הטיסה החדש.

בישראייר, ארקיע ואייר חיפה הקלו משמעותית את תנאי הביטול ושינוי ההזמנות, גם הן יצטרפו למבצעי החילוץ.

ארקיע היא הראשונה שהודיעה על מבצעי החילוץ: חברת התעופה תפעיל טיסות חכורות של חברת אלקטרה איירוויז בין טאבה לאתונה וזאת החל מהיום (א'). הטיסות יאפשרו מעבר יבשתי דרך מעבר הגבול טאבה - הן לכניסה לישראל והן ליציאה ממנה דרך מצרים ומשם בטיסה לאתונה. לפי לוח הטיסות שפורסם, ליומיים הקרובים היום (א') תופעל טיסה מאתונה לטאבה בשעה 12:50 וטיסה חזרה מטאבה לאתונה בשעה 16:40. מחר (ב') מתוכננות שתי טיסות מאתונה לטאבה - בשעות 05:00 ו־12:50 ושתי טיסות חזרה מטאבה לאתונה בשעות 08:50 ו־16:40. המחיר ההתחלתי עומד על 359 דולר לכיוון ואינו כולל העברה דרך מעבר הגבול.

ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד, בשלב הראשון באמצעות מטוסים חכורים זרים לשדות התעופה בטאבה ובעקבה, כאשר הטיסות תהיינה סגורות למכירה ותינתן קדימות לשיבוץ לנוסעי החברה שכרטיסם בוטל.

גם חברות התיירות הישראליות נערכות לחכירת מטוסים לעקבה וטאבה והעברת נוסעים דרך המעברים היבשתיים. ניתן יהיה להגיע גם דרך הים.

מתי נוכל לטוס חזרה לישראל?

עד יום שלישי לא ניתן יהיה לטוס לישראל- לא עם חברה זרה ולא עם חברה ישראלית, כל עוד המרחב האווירי סגור. עדיין לא ידוע מתי נתב"ג יפתח מחדש לתנועת נוסעים.

מה הזכויות של מי שבוטלה לו הטיסה?

לפי חוק שירותי תעופה (חוק טיבי), במקרה של ביטול טיסה כל נוסע זכאי להחזר כספי או לכרטיס חלופי, וכן לשירותי סיוע הכוללים מזון, משקאות ולינה. בשגרה, אם הטיסה מבוטלת באחריות חברת התעופה, הנוסעים זכאים גם לפיצוי כספי. אולם במצב של אירוע ביטחוני אין זכאות לפיצוי זה, שכן הביטול אינו נובע מגורם התלוי ב חברת התעופה.

בעתות חירום ביטחוניות, חברות תעופה עשויות לטעון ל"נסיבות מיוחדות" שאינן בשליטתן. כמו כן, כאשר השמיים סגורים לא תמיד חברות התעופה מצליחות לספק את האפשרות לכרטיס חלופי. אולם הזכאות לשירותי סיוע לא מתבטלת.

בדיוק בשביל מצבים כאלה הוכנס תיקון לחוק. התיקון מאפשר לשרת התחבורה לחתום על צו מיוחד שבמסגרתו ניתן לצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים. מדובר בצעד שנועד לתת לחברות התעופה הזרות ביטחון להמשיך את הפעלת הטיסות לישראל בעתות חירום מבלי לספוג הפסדים כבדים. המשמעות של הצו היא הגבלה של חובת שירותי הסיוע לינה, מזון והסעה ליומיים בלבד.

ללא הצו, החוק מחייב אותן לעמוד במלוא חובת הפיצוי והשירותים, גם כאשר הביטול נובע מסגירה ממשלתית של השמיים.

האם השרה תחתום על הצו?

נכון לשעה זו השרה עדיין לא חתמה על הצו. במהלך מבצע "עם כלביא", השרה בחרה שלא לממש את האפשרות. הסיבה הייתה העובדה שישראלים רבים נתקעו בחו"ל ימים ארוכים, והכוונה הייתה לאפשר להם לקבל פיצוי ושירותי סיוע לתקופה ממושכת יותר. עם זאת, בשל התנגדות חריפה של משרד האוצר לממן את שהות הישראלים שנתקעו בחול בעלות של עד 750 דולר לאדם, הצו לא נחתם בפועל וחברות התעופה נותרו חשופות לחבות מלאה לפי החוק.

בשל חוסר ההכרעה והיעדר צו ברור, נוצרה אי-ודאות משפטית שנמשכת עד היום: נוסעים רבים אינם יודעים אם יקבלו את מלוא הכספים המגיעים להם, ובמקרים רבים נאלצים לפנות לבית המשפט כדי למצות את זכויותיהם מול חברות התעופה, שמתנגדות לשאת בעלויות הביטולים שנבעו לטענתן מכוח עליון.

מה עושים אם חייבים להגיע לישראל?

נכון לעכשיו, מעברי הגבול היבשתיים רבין וטאבה פתוחים. אולם יש לקחת בחשבון כי לפי הנחיות המל״ל מדובר במדינות עם אזהרת מסע. גם מעבר דרך הים נותר פתוח ולא בוטלו הפלגות לישראל.

אם אני תקוע במדינה זרה - מה כדאי לעשות?

מומלץ להכין תוכנית מגירה למקרה של שהות ממושכת, להיערך כלכלית לשהות ארוכה יותר, כולל לינה ומזון. ניתן להוזיל משמעותית את השהות עם מעבר לאזורים פחות תיירותיים ולינה במקומות שבהם ניתן לאחסן ולהכין אוכל. כמו כן מומלץ להתעדכן מול חברת התעופה ולבדוק דרכי התקשרות מול הנציגות הישראלית המקומית.

אף שבהמשך יוגדרו האבים לטיסות חילוץ מיעדים מרכזיים בעולם- לא מומלץ להגיע אליהם מיוזמתכם לפני שיש לכם מועד קבוע לטיסת חילוץ.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

כשסיכוי של אחד למיליון מתממש: איך המשקיעים המבריקים בעולם פשטו רגל וכמעט הקריסו את השווקים

בשנות התשעים העליזות התקבעה בוול סטריט התפיסה שניתן לנצח את השווקים, נוכח מודל עובד לתמחור סיכונים ● הסוחר האגדי ג’ון מריוות’ר החליט לעשות כסף מעיוותים בשוק, וחבר לשם כך לזוכי פרס נובל ● כשקרן הגידור שלו נפלה מגדולתה, הבנקים הגדולים בעולם נדרשו להזרים מיליארדים והפד נאלץ להוריד ריבית 3 פעמים - התערבויות ששינו את כללי המשחק ● כתבה שנייה בסדרה 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מווילה לפנטהאוז: הזוג שסגר עסקת נדל"ן ייחודית תוך שבועיים

בשכונה הירוקה המערבית בהרצליה נמכר פנטהאוז בן 4 חדרים בשטח של 130 מ"ר עם מרפסת, תמורת 6.4 מיליון שקל ● המוכרים הם ישראלים תושבי חוץ, ש"הרוויחו בגלל שהם לא חיים בארץ, והשקל כרגע חזק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אילוסטרציה: Shutterstock, XanderSt

למילואימניקים ולוחמים: השר חיים כץ הורה על פתיחת הגרלת "דירה בהנחה" כבר בשבוע הבא

מועצת מקרקעי ישראל התכנסה לדון בהשלכות פסיקת בג"ץ על זכאות חרדים להטבות בדיור, אך שאלת זכאותם של צעירים חרדים שאינם משרתים בצה"ל נותרה בינתיים ללא הכרעה ברורה ● בסיום הדיון הודיע השר חיים כץ הודיע על פתיחת הגרלת דירה בהנחה כבר ב־25 במאי: כ־4,000 דירות יוגרלו במסלול ייעודי למשרתי מילואים, ובהמשך כ־4,000 נוספות לציבור הרחב עם קבלת המידע הנדרש מהצבא

יוסי ברעם, רוני כהן, מיכל גור / צילום: תמונה פרטית, יח''צ, לילך רז

כמה באמת שווה הנחת פריסייל על דירה?

שיטת ה"פריסייל" הפכה למנוע הצמיחה של היזמים, שזקוקים למכירות מהירות כדי לספק את הבנקים המלווים ● בדקנו את מנגנון ההנחות בשלבים הנסתרים מהציבור הרחב, ואיך מצטרפים לקבוצות רוכשים שמשיגות תנאים עודפים ● למרות הפיתוי, חשוב לזכור שרכישה "על הנייר" עלולה להסתיים לעתים במחיר גבוה ממחיר השוק

אילוסטרציה: Shutterstock

האישה תקבל 6.6 מיליון שקל על המניות של הבעל או 2 מיליון? המחלוקת שמסעירה את בתי המשפט - ופסק הדין

ביהמ"ש המחוזי דן בשאלה האם יש לנכות "מס רעיוני" משווי מניות חברה פרטית במסגרת הליכי איזון משאבים בין בני זוג מתגרשים ● נקבע כי בעת חלוקת מניות בחברה שבבעלות הבעל, אין לנכות מחלקה של האישה את המס העתידי שיוטל בעת מכירה תאורטית, והיא זכאית לשווי המניות ברוטו

יובל וילנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

הותר לפרסום: יובל וילנר הוא החשוד באונס שי-לי עטרי ונעמה שחר

צו איסור הפרסום הוסר לאחר שהחשוד - יובל וילנר - הסיר את התנגדותו לפרסום שמו ● עטרי פעלה בחודשים האחרונים לפרסום שמו של וילנר, לאחר שביהמ"ש אסר זאת בטענה כי הפרסום עלול להביא אותו לצעדים אובדניים ● עטרי: "זה הרגע שבו מפסיקים לדרוש ממני לשלם בחיים שלי כדי שהמוניטין של מי שאנס אותי בברוטליות, יישאר נקי" ● עורך דינו של וילנר: "מרשי לא יישפט ברשתות ולא יורשע בכותרות"

רחפן FPV מבוסס סיב אופטי / צילום: Reuters, Pavlo Bahmut/Ukrinform

איום הרחפנים התגלה לפני תשע שנים. רק כעת רה"מ מקצה לו 2 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי בתום דיון שקיים נתניהו, בהשתתפות בכירי מערכת הביטחון, הוחלט להקצות תקציב לפיתוח פתרונות לאיום הרחפנים ● כבר בשנת 2017 איום הרחפנים הוגדר כמהותי

לקראת המונדיאל: מסכי הטלוויזיה הבולטים בשוק

בחודש הבא תיערך אליפות העולם בכדורגל, שרובנו נראה על מסכים מהבית ● פנינו ליבואניות הטלוויזיות ושאלנו מה הדגם המומלץ מבחינתן לצפייה במשחקים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

לקוח תבע עורך דין על הסכם שכר-טרחה. מה קבע ביהמ"ש?

לקוח שטען כי עורך דינו הסתיר ממנו סעיף בהסכם שכר-הטרחה חויב ע"י בית המשפט לשלם לו כ־12 אלף שקל ● וויזאייר תפצה משפחה שטיסתה בוטלה בשל הסלמה בגבול הצפון ב-2024, לאחר שלא הוכיחה כי התקיימו נסיבות חריגות ● וגם: מתי מותר להציב מצלמות בשטח משותף בלי אישור השכנים? ● 3 פסקי דין בשבוע

נביאי הזעם שוב טוענים לבועה במניות הטכנולוגיה / אילוסטרציה:  AI - GEMINI

בדרך למשבר בשווקים? האנליסט שמציע להיזהר מחברה אחת

עוד ועוד משקיעים ידועי־שם בוול סטריט מזהים דימיון בין העלייה המסחררת בשווקים שמובילה מהפכת ה־AI, לבין הימים שקדמו להתפוצצות בועת האינטרנט בתחילת שנות האלפיים ● מולם יש גם מי שבטוחים שהתמחור הנוכחי של מניות הטכנולוגיה אינו מזכיר את משבר הדוט.קום, שממנו לקח לוול סטריט מעל עשור להתאושש ● מה עלול להדאיג את המשקיעים בצדק, מה בכל זאת שונה הפעם, ולמה צריך להיזהר מ-OpenAI?

גן מאיר בתל אביב. ''בית הקפה שפועל שם, בנקודה הכי חלשה של הפארק, מוסיף מאוד לביטחון של השוהים בו'' / צילום: Shutterstock

"50 אנשים שהולכים ברחוב הם כמו 50 שוטרים": איך נעזרים בתכנון כדי ליצור סביבה עירונית בטוחה יותר?

מקרי הרצח שאירעו בעת האחרונה ברחובות הדגישו את חשיבות הרגשת הביטחון, והביטחון בפועל, בערים בישראל ● הדרך שבה מתכננים בתי מגורים, רחובות ושכונות יכולה לתרום רבות לביטחון האזרחים - וגם להשפיע לשלילה, כשאינה נעשית כראוי ● "תכנון הוא כלי עמוק ליצירת ביטחון אישי וחוסן חברתי"

רקטת אקסטרא של אלביט. המנוע יוצר ע''י תומר / צילום: אלביט מערכות

החברה הביטחונית הסודית והפיצוץ החריג בבית שמש

בחברה הביטחונית הממשלתית "תומר" מיהרו להבהיר שהפיצוץ במוצאי שבת היה ניסוי מתוכנן ● אך האירוע סיפק הצצה נדירה לחברה שמפתחת מנועים רקטיים לטילים, בהם החץ ● מדוע הפעילות שלה מסווגת, אילו טילים מונעים בזכותה ואיך היא נוצרה מהפרטת תעש?

ראש ממשלת קנדה מארק קרני / צילום: ap, Thomas Padilla

קנדה החליטה לייצא נפט לאסיה, על חשבון ארה"ב

קנדה מקדמת צינור נפט חדש לאוקיינוס השקט שיאפשר לה לייצא עד כמיליון חביות ביום לשווקי אסיה, בניסיון להפחית את התלות בארה"ב על רקע החרפת יחסי הסחר עם ממשל טראמפ ● ההסכם בין רה"מ מארק קרני למושלת אלברטה דניאל סמית' משלב בין אינטרסים כלכליים, שיקולי אנרגיה עולמיים והמאבק הפוליטי־סביבתי בתוך קנדה ● הבנייה צפויה להתחיל ב-2027

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Luis M. Alvarez

טראמפ: "איראן לא תגיש הצעה טובה יותר? נכה בה חזק יותר"

סרן מעוז ישראל רקנטי ז"ל שנפל בלבנון מובא למנוחות ● בצל ההיערכות לחידוש הלחימה באיראן: נתניהו וטראמפ שוחחו ● אלה 5 הדרישות המרכזיות של וושינגטון במו"מ עם איראן, עפ"י סוכנות הידיעות האיראנית ● בכיר איראני: "ייתכן שחזרה למלחמה תגרום לנזקים, אבל בוודאות - האויב ייפגע יותר" ● דיווח: בכירים בממשל טראמפ מעודדים את איחוד האמירויות לכבוש אי איראני ● עדכונים שוטפים

רחפן של איירובוטיקס שאותה רכשה אונדס / צילום: יוני בן חיים

רכב חמוש בלתי מאויש: ההשקה המשמעותית של אונדס

אונדס האמריקאית, שכבר רכשה חברות ישראליות וזכתה בחוזים מול משרד הביטחון, חשפה כלי רכב בלתי מאויש חדש בשם איירון ווייב ● הכלי נועד לפעול בשדה הקרב, לשאת מערכות שונות לפי הצורך ולצמצם את הסיכון ללוחמים בחזית

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

ביל אקמן מחסל פוזיציה, ובונה אחת חדשה: "אטרקטיבית במיוחד"

המיליארדר היהודי ביל אקמן רוכש 5.6 מיליון מניות של מיקרוסופט לאחר שענקית הטכנולוגיה סובלת מביצועי חסר ביחס למתחרות • בפוסט מפורט לרשתות החברתיות הוא מפרק את החששות מתחרות, מגן על השקעות ההון הגדולות, ומבהיר לגבי היציאה מגוגל: "זה לא הימור נגד החברה, אלא מקור מימון"

נועם בתן והרקדניות בחצי הגמר / צילום: Reuters, Jens Büttner

לידיעת נועם בתן: שוק הימורי האירוויזיון סוער מתמיד

הגולשים בפולימרקט מעניקים לישראל את המקום החמישי באירוויזיון, אבל עד כמה זה באמת צופה פני עתיד? ● כך פועל המנגנון הכלכלי שמאחורי שוק הימורי השירים וגם: איזה הימור מסעיר יותר את הגולשים - חידוש המלחמה באיראן או האירוויזיון?

כך הפך ממשל טראמפ למשקיע אקטיביסט / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

עם רווח של מיליארדים: כך הפך טראמפ למשקיע אקטיביסט

הממשל בארה"ב כבר הכריז על אחזקות ישירות בעשר חברות לפחות, בהן 10% מאינטל, מניית זהב ב–U.S Steel ונתחים מחברות מינרלים קריטיים ● התעשייה נסערת סביב המגמה ● לצד המברכים על תשומת לבו של טראמפ, יש מי שמודאגים ומתכוננים לרגע שבו יצטרכו להדוף את חיזוריו

שוקי ניר, גבי ויסמן ואמנון שעשוע / צילום: דורון לצטר, נובה, עומר הכהן

הישראלית שזינקה בכ-45% ביומיים, וזו שקיבלה המלצה שלילית חריגה

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סולאראדג' זינקה בכ-45% בתוך שני ימי מסחר, יחד עם מניות נוספות בתחום האנרגיה הסולארית ● נובה קפצה לאחר הדוחות, אך למחרת מחקה את מרבית העליות ● וגם: בניגוד למרבית האנליסטים - בג'פריס צופים למניית מובילאיי ירידה של כ-20%

משה כחלון, לשעבר יו''ר יונט קרדיט / צילום: יוסי כהן, רפי קוץ

בדרך לפוליטיקה? הוגש כתב אישום נגד משה כחלון - יודה ויורשע בעבירה קלה

שר האוצר לשעבר משה כחלון, ששימש כיו"ר יונט קרדיט ב-2022-2021, יודה בהסדר טיעון בעבירת דיווח ויקבל עונש הכולל מאסר על-תנאי וקנס בסך 180 אלף שקל ● שאלת הקלון אינה חלק מהסדר הטיעון, והיא תוכרע ככל שכחלון יבקש לחזור לחיים הפוליטיים ● במקביל הוגשו כתבי אישום נגד שבעה נאשמים ושתי חברות