מכליות נפט מחכות מחוץ למצר הורמוז / צילום: ap, Altaf Qadri
בתקופת המלחמה, מדור המשרוקית של גלובס יתמקד בביאור סוגיות אקטואליות ובמתן הסברים עובדתיים על ענייני השעה, בצד בדיקות של אמירות אקטואליות
סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) מסרה אמש (א') פרטים על התוכנית חסרת התקדים שלה לשחרר לשוק מאות מיליוני חביות נפט מהעתודות האסטרטגיות. לפי התוכנית, ישוחררו כ-412 מיליון חביות נפט מתוך העתודות האסטרטגיות של 32 המדינות החברות בארגון - הכמות הגדולה ביותר ששוחררה אי-פעם.
● טראמפ לאירופה: הצטרפו למלחמה - או שלנאט"ו יהיה "עתיד רע מאוד"
● הכלכלה באיראן נאנקת, והאזרחים יכולים למשוך עד 3 דולר ביום מהכספומטים
לפי התוכנית, האספקה לאסיה ולאוקיאניה תתחיל לזרום מיד, וחביות הנפט לאירופה ולאמריקה יהיו זמינות רק מסוף מרץ. זאת משום שקונים באסיה תלויים יותר בזרימה מהמזרח התיכון, ולכן מהירות שחרור העתודות היא קריטית במיוחד לאזור.
כמו כן, נקבע כי אמריקה תספק 172 מיליון חביות (כולן מהמלאי הממשלתי), אסיה ואוקיאניה 109 מיליון חביות (67 מיליון מהמלאי הממשלתי ו-42 מיליון מהמלאי התעשייתי), ואירופה 108 מיליון חביות (33 מיליון מהמלאי הממשלתי ו-75 מיליון מהמלאי התעשייתי).
ה-IEA מסרה בשבוע שעבר כי שוק הנפט חווה את שיבוש האספקה הגדול ביותר בהיסטוריה כתוצאה מהמלחמה במזרח התיכון, שחסמה למעשה את נתיב המים החיוני של מצר הורמוז, וסגרה מיליוני חביות ביום של ייצור. חוזים עתידיים על נפט גולמי נסגרו במחיר של מעל ל-100 דולר לחבית ביום שישי, והחשש היה מפני עליות מחירים נוספות, לאחר שארה"ב תקפה אתרים צבאיים ליד מתקן יצוא הנפט העיקרי של איראן בסוף השבוע.
פאתיח בירול, מנכ"ל הסוכנות, כתב אמש ברשת אקס כי התוכנית "תביא כמויות נפט נוספות חסרות תקדים לשוק החל מ-16 במרץ ואילך". "עם זאת", הוא המשיך, "פתיחת מצר הורמוז חיונית לחזרה לזרימות יציבות".
מהי סוכנות האנרגיה הבינלאומית?
סוכנות האנרגיה הבינלאומית פועלת כגוף מייעץ בנושאי מדיניות אנרגיה למדינות החברות בו. הסוכנות נוסדה בשנת 1974 כדי להבטיח את ביטחון אספקת הנפט. זאת, בתגובה למשבר הנפט של 1973־1974, כאשר חרם הנפט הערבי דחף את המחירים לרמות היסטוריות וחשף את פגיעותן של מדינות מתועשות לתלות בייבוא נפט.
כיום חברות בארגון 32 מדינות - כשישראל החלה בהליך הצטרפות לסוכנות. המדינות החברות בסוכנות אחראיות ל־80% מצריכת האנרגיה העולמית, 64% מהפקת האנרגיה העולמית, 77% מפליטות הפחמן הדו־חמצני ו־87% מההשקעות העולמיות באנרגיה נקייה.
כדי להתקבל לסוכנות, מדינה חייבת להיות חברה ב־OECD (הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי) - ובנוסף עליה לעמוד במספר דרישות: עתודות נפט גולמי ל־90 ימים של יבוא נטו של השנה הקודמת, שאליהם לממשלה יש גישה מיידית (גם אם היא אינה הבעלים הישירה שלהם) וניתן להשתמש בהן כדי לטפל בהפרעות באספקת הנפט העולמית; תוכנית ריסון ביקוש להפחתת צריכת הנפט הלאומית בעד 10%; גיבוש תוכנית חירום לאומית; הבטחת אמצעים שכל חברות הנפט תחת סמכותה ידווחו על מידע לפי דרישה.
חוץ מזה, על המדינות החברות לקיים אמצעים להבטחת היכולת להשתתף בפעולה קולקטיבית של ה־IEA, שבאה בתגובה להפרעה משמעותית באספקת הנפט העולמית. זאת, באמצעות הגדלת זמינות של כמויות נוספות לשוק העולמי - אם באמצעות הגדלת ההיצע ואם באמצעות הפחתת הביקוש, לפי החלק היחסי של כל מדינה.
מהן עתודות החירום?
כאמור, המדינות החברות בסוכנות נדרשות לשמור על רזרבת נפט בשווי של 90 יום של הצריכה הלאומית שלהם. יש שלושה סוגים של "רזרבות" כאלה: מלאי ממשלתי, מלאי תעשייתי ומלאי של הסוכנות.
בסך הכל, 32 החברות מחזיקות בעתודות חירום של 1.2 מיליארד חביות, כאשר יש עוד 600 מיליון חביות שמוחזקות על ידי התעשייה ושנתונות תחת התחייבות לנגישות ממשלתית. המשמעות היא שהשחרור הנוכחי של 412 מיליון חביות הוא שחרור של למעלה מחמישית מעתודות הנפט של ה־IEA.
מי מחליט על השימוש בעתודות?
במקרה של פגיעה חמורה - ממשית או פוטנציאלית - באספקת הנפט, מזכירות ה־IEA מעריכה את הצורך בתגובה מתואמת של החברות, מקיימת הליך היוועצות - ובתוך מספר ימים קובעת האם אכן נדרשת פעולה קולקטיבית. במקרה הנוכחי, ההסכמה על פעולה קולקטיבית הייתה פה אחד.