גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבטיחו פטור ממס וסיבכו את החוסכים: כך לכאורה עבדה תרמית הפנסיה החדשה

עובד רשות המסים וסוכן ביטוח נעצרו בחשד שניהלו רשת למשיכת כספי פנסיות במרמה תוך התחמקות מתשלום המס ● לפי נתוני רשות שוק ההון, המשיכות המוקדמות של התמלוגים הפכו לתופעה שהולכת ומתרחבת ● מומחים מזהירים: לא רק החיסכון נפגע, אלא גם הכיסוי הביטוחי

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

חוקרי משטרת ישראל ורשות המסים עצרו השבוע עובד של הרשות וסוכן ביטוח בחשד לביצוע עבירות שוחד, זיוף, מרמה ועבירות מס במסגרת תרמית שרקמו סביב משיכה מוקדמת של כספי פנסיה.

על־פי החשד, השניים פעלו באופן שיטתי וקשרו קשר לביצוע עבירות זיוף אישורים ומשיכה מוקדמת שלא כדין של כספי תגמולים ופיצויים השייכים לעמיתים, תוך התחמקות מתשלום מס, עבירות שוחד והלבנת הון.

מהחקירה עלה כי במסגרת פעילותם, פעלו השניים ליצירת מצגי שווא מתוחכמים והזינו נתונים כוזבים במערכות הרלוונטיות, בהן מערכות הדיווח של רשות המסים, במטרה להביא לשחרור כספי הפנסיה תוך קבלת פטור ממס במרמה.

מושכים היום, מפסידים מחר: אפילו שקל אחד שמשכתם מוקדם מהפנסיה יעלה לכם ביוקר
המספרים נחשפים: 120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

בפעילות משותפת של היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית בלהב 433, המפלג למניעת שחיתות ציבורית, יחד עם יחידת יהלום ברשות המסים, בוצעו חיפושים, ונעצרו מספר חשודים בחשד למעורבות בתרמית. החקירה מצויה בראשיתה, וצפויים עוד להיחקר עשרות מעורבים.

משטרת ישראל ורשות המסים ניצלו את ההזדמנות לשגר אזהרה לציבור מפני הצעות כלכליות שנשמעות טובות מכדי להיות אמיתיות, ומסרו: "משטרת ישראל, להב 433 ורשות המסים שבות וקוראות לציבור לגלות ערנות מפני תרמיות והצעות למשיכת כספים בניגוד לדין, המוצגות לעתים כ'פתרונות קסם'. משיכה מוקדמת שלא כדין עלולה לפגוע באופן מהותי בזכויות הפנסיוניות של העמיתים. היענות להצעות הכוללות עקיפת חבות מס עלולה להוביל להשלכות משפטיות, לרבות הליכים פליליים, חילוט כספים וחיובי מס משמעותיים".

מדוע זה בעייתי, ומה הם הסיכונים והסכנות במשיכה מוקדמת של כספי הפנסיה? גלובס עושה סדר.

מה הבעיה במשיכת מוקדמת של כספי הפנסיה?

בשנים האחרונות צצו לא מעט חברות "לאיתור כספים" או "לאיתור כספים אבודים", שמציעות "לסייע" לציבור לבצע משיכה מוקדמת של כספים מהפנסיה שנצברה, תמורת עמלה שמנה שמגיעה לפעמים ל־25%.

למה צריך סיוע לשחרר כספים ששייכים לך? כי המדינה קבעה מנגנונים לשמירה על הכסף. הכסף שנצבר בפנסיה מההפקדות החודשיות של המעסיק ושל העובד אמור להיצבר לפנסיה ולשמש את החוסך כשיפרוש לגמלאות, והמדינה מבקשת להגן על האזרחים מפני משיכה מוקדמת מדי של הכספים הללו. כשמושכים אותם לפני גיל פרישה, משלמים למדינה "קנס" בדמות מס, סכום הכסף שנצבר לימי הפנסיה נפגע, ונוצרת גם פגיעה בכיסויים הביטוחיים (למשל בפוליסת אובדן כושר עבודה).

מה המדינה עושה כדי להילחם בתופעה?

האזהרה של המשטרה ורשות המסים היא לא הראשונה שהציבור מקבל בנוגע לסכנות הכלכליות הטמונות במשיכה מוקדמת של כספי הפנסיה, וזו גם לא החקירה הראשונה שחושפת את הקלות שבה משכנעים גורמים שונים אזרחים תמימים לשחרר מוקדם מדי כספים להם יהיו זקוקים בעתיד, תוך הפסד משמעותי.

בחודש שעבר הגישה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה כתב אישום לבית משפט השלום בירושלים נגד גבר בשנות ה־40 לחייו שיזם ומימש תוכנית תרמיתית למשיכת כספי הפנסיה של 15 עובדים בעיריית ירושלים, בתמורה לעמלות של מאות אלפי שקלים. על־פי האישום, הנאשם הציע לאותם עבדים כי יסייע להם לפדות את כספי הפנסיה ללא תשלום מס, בתמורה לעמלה גבוהה.

התופעה של "מאעכרים" שמשכנעים עובדים למשוך את כספי הפנסיה שלהם בטרם גיל פרישה עלתה גם על הרדאר של רשת שוק ההון. בינואר השנה הטיל הממונה על רשות שוק ההון, עמית גל, קנס של 2.3 מיליון שקל על חברת אלמוג פתרונות פיננסיים, שלפי רשות שוק ההון שידלה אנשים בין השנים 2021-2024 למשוך כספים מהפנסיה, גמל וביטוח חיים, למרות שאין לה רישיון יועץ או משווק פנסיוני מרשות שוק ההון - וגבתה עמלה גבוהה של עד 20% מהכסף שנמשך. על הכספים שנפדו לפני הזמן הלקוחות שילמו מס גבוה של 35%, כך שהם נפגעו פעמיים.

הרשות הודיעה אז כי היא תיאבק "בתופעה הפסולה של עידוד לקוחות לאיתור ופדיון חסכונותיהם, ללא רישיון מתאים, תוך מניפולציה והטעיה של הלקוחות ומבלי לשקף להם את הסיכונים הכרוכים בכך", ואף דרשה מחברות הפנסיה לוודא שמי שמבקש למשוך כספים עבור הלקוחות הוא סוכן הביטוח הקבוע שלהם, לצד פעולות נוספות כדי לנסות ולמזער את ממדי התופעה.

כמה כספים משך הציבור עוד לפני גיל הפרישה?

המאבק הזה החל על רקע נתוני רשות שוק ההון שנחשפו בגלובס לפני מספר חודשים, לפיהם הציבור משך בשנת 2024 לא פחות מ־4.4 מיליארד שקל מכספי ה"תגמולים" בקרנות הפנסיה החדשות - זינוק של כ־140% בתוך 7 שנים בלבד.

במצטבר, מאז שנת 2018 משך הציבור סכום של כ־20 מיליארד שקל, שהם כ־2% מכלל הכספים של החוסכים בקרנות הפנסיה החדשות בישראל.

מהו שיעור המס על משיכה מוקדמת?

עו"ד עמוס מימון ממשרד ירון אלדר פלר שורץ מסביר כי שיעור המס על משיכה מוקדמת הוא 35% - "לכל הפחות". "לשיעור מס זה מצטרף גם מס יסף, כך שמי שהכנסותיו בשנה הן מעל 720 אלף שקל, ישלם עוד תוספת של 3% מס על כספי המשיכה", הוא מסביר.

ניתן לקבל הקלה במס למרות המשיכה המוקדמת?

"בהחלט", משיב עו"ד מימון. "המקרה הראשון הוא מוות, וזה יוסדר ישירות מול הקופה. כלומר, אין צורך לפנות למס הכנסה". במקרה של פטירה, הכסף בקרן פנסיה יגיע ל"שארים" - בן או בת זוג (גם ידועים בציבור בתנאים מסויימים) וילדים עד גיל 21.

המקרים הנוספים, מסביר מימון, "אלה מצבים של נכות בשיעור של 75% ומעלה, של החוסך או של אחד מבני משפחתו; וכן במקרה שיש הוצאות רפואיות, לו או לאחד מבני משפחתו, הגבוהות מההכנסה השנתית. מקרה נוסף הוא כאשר ההכנסה של החוסך היא מתחת לשכר המינימום, אז ניתן למשוך כספים שישלימו עד לגובה שכר המינימום (6,247 שקל כיום). אם יש לחוסך ילד, אז עד לכפל משכר המינימום (12,495 שקל)".

ממה צריך להיזהר?

חברות רבות מציעות בשנים האחרונות סיוע במשיכה מוקדמת של כספי הפנסיה. לדברי עו"ד מימון, "הסיכון המשמעותי הוא שכספי הפנסיה יהיו נמוכים מהסכומים שהיו נצברים אילולי המשיכה, ואז בגיל הפנסיה עלול החוסך להימצא בהיעדר מקור הכנסה, וללא יכולת השתכרות.

"בעיה גדולה אף יותר היא שמשיכת הכספים פוגעת לא רק בקרן אלא גם במרכיב הביטוחי. ואז אם חלילה תקרה פגיעה, עלול שלא יהיה זכאי לכספי הביטוח".

המקרים שבהם הוגשו כתבי אישום או נחקרו גורמים שהציעו "משיכה מוקדמת" מכספי הפנסיה "ללא מס", מלמדים שצריך להיזהר גם מתרמיות והבטחות שווא.

*** חזקת החפות: החשודים בפרשה לא הורשעו בעבירות, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

ד''ר זאב פרבמן - מנכ''ל לייטריקס / צילום: איל יצהר

לייטריקס מפטרת ביד אחת ומגייסת ביד שנייה

מאחורי המהלך הדרמטי של החברה הירושלמית מסתתרת מגמה רחבה יותר בענף: חברות הטכנולוגיה כבר לא רק מפטרות עובדים, אלא משנות את התמהיל האנושי שלהן בהתאם לעידן הבינה המלאכותית ● כך, לצד הקיצוץ, לייטריקס פותחת 25 משרות חדשות בתחום ה־AI

פרויקט ''קונספט'' של אורון נדל''ן באור יהודה. עיכוב של 6 עד 13 חודשים / הדמיה: אורון נדל''ן

שלוש תביעות הוגשו החודש נגד אורון נדל"ן בשל איחור במסירת דירות

רוכשי דירות בשלושה פרויקטים של החברה באור יהודה, בראשון לציון ובמבשרת ציון תובעים פיצויים על עיכובי מסירה של חודשים ארוכים ● החברה צפויה לטעון כי מלחמת "חרבות ברזל" מהווה כוח עליון, בעוד הרוכשים דוחים זאת ומייחסים את העיכובים לסיבות אחרות כמו צווי הפסקה מינהליים וסכסוכים עסקיים עם קבלנים

סרן ד''ר אורי יוסף סילבסטר ז''ל / צילום: דובר צה''ל

שני רחפנים פגעו במשוריין גבעתי, סרן ד"ר אורי יוסף סילבסטר נהרג

6 לוחמים נפצעו בתקרית בדרום לבנון, 3 מהם במצב קשה ● טראמפ מכריז על הפסקת אש חדשה - חיזבאללה יפסיק לירות ● נתניהו מאשר את ההסכמות: "הלחימה תימשך בדרום לבנון" ● יועצו של מנהיג איראן מוחסן רזאאי: מצר הורמוז נמצא תחת ניהולה של איראן, ולא נאפשר את המשך המצור ●  עדכונים שוטפים

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ''ל אינטל ליפ–בו טאן / צילום: אינטל

בדיוק כשהמציאות מסתדרת לאינטל, אנבידיה מאגפת אותה במגרש הביתי

השותפות ההיסטורית בחוות השרתים הופכת לזירת התגוששות אגרסיבית על ליבו של המחשב האישי הביתי ● כך, אינטל ואנבידיה מציגות אסטרטגיות מנוגדות לכיבוש עידן הבינה המלאכותית ● בכירים בתעשייה מנתחים: מי יקבע את חוקי המשחק ביום שאחרי אימון המודלים?

דוכן להמרת מטבע / צילום: Shutterstock

הדולר קרס, השטרות נעלמו: בצ'יינג'ים מדווחים על מחסור חריג במטבע זר

בדיקת גלובס מעלה כי בקרב חלפני הכספים קיים מחסור משמעותי במט"ח בשבועות האחרונים ● בין הסיבות: שיבושים בשרשראות האספקה וביקושים גדולים מצד לקוחות שמבקשים ליהנות מהדולר הנמוך ● התוצאה: חלפנים דורשים סכומים גבוהים בהרבה מהשערים היציגים

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

ברקשייר האת'וויי יוצאת לרכישה הגדולה הראשונה שלה בעידן שאחרי באפט

חברת ההחזקות ברקשייר האת'וויי תרכוש את טיילור מוריסון הום, בין חברות הבנייה למגורים הגדולות בארה"ב, תמורת 6.8 מיליארד דולר ● מדובר בעסקה הגדולה הראשונה תחת ניהולו של גרג אייבל, שהחליף את וורן באפט בתפקיד המנכ"ל בתחילת השנה

קופי גונון ירוק שהוברחו ושוקמו / צילום: באדיבות מקלט הקופים הישראלי

לראשונה: סמכויות אכיפה נגד סוחרי סמים יופנו גם לסחר בחיות בר

ועדת החוקה אישרה להחיל על מבריחים וסוחרים בלתי חוקיים בחיות בר סמכויות מתחום איסור הלבנת הון, כולל חילוט רכוש והקפאת חשבונות • המהלך מגיע לאור התרחבות שוק ההברחות והחזקת קופים וחיות בר בבתים פרטיים • מייסדת מקלט הקופים הישראלי: "בלי חקיקה קבועה וענישה מרתיעה בפועל, התופעה לא תיעלם"

הבינה המלאכותית וההשפעה על העובדים בחברות הייטק / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי של אפולו: "אפס ראיות לאובדן משרות בגלל בינה מלאכותית"

טורסטן סלוק, הכלכלן הראשי של אפולו, סבור כי לא רק ש-AI אינה הגורם לפיטורים, הבינה המלאכותית תגדיל את מספר המשרות ותעלה שכר ● ואיך הגיבו בתעשייה לדבריו?

מימין: עו''ד גלעד וינקלר, עו''ד דן גבע, עו''ד גיל וייט, עו''ד לוי אמיתי, עו''ד ד''ר דוד תדמור / צילום: רמי זרנגר, איל יצהר, דדי אליאס, עידן גרוס

"מקצועות מושלמים קיימים רק באגדות": עורכי הדין הבכירים מדברים

גלובס שוחח עם חמישה בכירים מהפירמות החזקות בישראל על השאלה איך ייראה ענף עריכת הדין בשנים הבאות ● הם רואים את מהפכת ה־AI במקצועם ואת השפעת מגמת המיזוגים, וגם: האם ימליצו לילדיהם לעסוק בעריכת דין?

יורם אורון / צילום: איל יצהר

עסקת ענק בתחום הרחפנים: דיפנד מרעננה נמכרת ב-1.5 מיליארד דולר

החברה הישראלית דיפנד (D-Fend) מרעננה נמכרת ב- 1.55 מיליארד דולר במזומן למוטורולה סולושנס האמריקאית, במה שמוגדר כמכירת החברה הביטחונית בסכום הגבוה אי-פעם בישראל

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"שטות מוחלטת": מנכ"ל אנבידיה - הבינה המלאכותית לא אחראית לגל הפיטורים

ג'נסן הואנג פתח את נאומו בכנס המחשוב קומפיוטקס שבטייוואן בהתייחסות לטענה כי הבינה המלאכותית גורמת לקיצוץ משרות ולפיטורים: "אנשים מדברים על הורדת מספר המשרות. זה שטויות, כי חברות שוכרות יותר מהנדסים שיפיקו יותר"

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

לא ייאמן: חצי שנה אחרי ההנפקה, בעלי השליטה רוקנו את החברה

פחות מחצי שנה לאחר גיוס אג"ח ענק בת"א, התברר כי בעלי חברת מחנות הקיץ סימד, האחים שאבסלס, העבירו 100 מיליון שקל מקופתה לעסקיהם הפרטיים ● בנוסף נטלו האחים התחייבויות פיננסיות אישיות גדולות המובטחות בנכסי החברה ● סימד: "לא נעמוד בתשלום האג"ח" ● הבורסה הודיעה על השעיית המסחר באג"ח

ראש אגף תקציבים מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

הממונה על התקציבים שינה בהיחבא מסמך רשמי עקב לחץ פוליטי

לגלובס נודע כי הממונה על התקציבים מהרן פרוזנפר שינה לבקשת לשכת שר האוצר מסמך מקצועי והשמיט ממנו את התנגדות גורמי המקצוע ● זאת כדי לאפשר את החלת תוכנית "אופק חדש" בחינוך המוכר שאינו רשמי, דבר שיביא להעלאת שכרן של גננות חרדיות

נופר אנרג'י. ניתוח עסקה / צילום: מצגת החברה

המניה שקפצה 200% בשנה, והיא כבר לא עוד חברת אנרגיה

מניית נופר אנרג'י היא אחת הלוהטות בשוק המקומי עם זינוק של יותר מפי 3 בשווי בפחות משנה – ועדיין, לדעתי יש מקום לאפסייד משמעותי ● אומנם הסגנון הניהולי של עופר ינאי שנוי במחלוקת, אך קשה להתעלם מהמהלך הדרמטי שהפך "עוד חברת אנרגיה" לחברת תשתיות בינלאומית ● ניתוח חברה, מדור חדש

המחאות בירושלים, היום / צילום: Reuters

ההפגנות - והכאוס התחבורתי: מפגינים חרדים התיישבו על המסילות, תנועת הרכבות במרכז הופסקה

גבר בן 25 ניסה לחסום אופנוע בכביש, ונפגע קשה, אדם נוסף נפגע בינוני ● המפכ"ל דני לוי: אני רואה בחומרה רבה את הפגיעה בשוטרים ובמתקני משטרה ● חסימות ענק בכביש 4: מפגינים פרצו את המחסומים במחלף גנות ● רכבת שהייתה בדרכה לירושלים שבה לתל אביב בעקבות חסימת המסילות ● התפרעויות בפתח ביתו של ראש אגף התנועה בירושלים ובשלושה מוקדים נוספים בעיר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניה שתצנח היום במעל 10%, והכלכלן שממליץ להפחית חשיפה לבורסה בת"א

השווקים הגלובליים נכנסים לשבוע נוסף של אי־ודאות סביב המגעים בין ארה"ב ואיראן - אך מהמרים על עסקה קרובה ● מניית טאואר צפויה לצנוח היום בפתיחת המסחר בת"א, וגם מניות דואליות נוספות מגיעות עם פערים שליליים ● השקל לא עוצר, ויש מי שמהמר שגם ההחלטה ההבאה של בנק ישראל תהיה הורדת ריבית ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב ממליץ להפחית חשיפה לבורסה בת"א ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

שלמה אליהו / צילום: נאו מדיה

מגדל תיקנס ב-6.5 מיליון שקל בעקבות כשלים בממשל התאגידי

רשות שוק ההון מתכוונת לקנוס את חברת הביטוח מגדל ב-6.5 מיליון שקל בשל ליקויי ממשל תאגידי חמורים בין השנים 2021 ל-2024 ● בדוח הביקורת עלו ממצאים קשים לגבי מעורבותו של בעל השליטה שלמה אליהו וחוסר היציבות הניהולית בחברה, שנותרה במשך כשנה ללא יו"ר קבוע ● מגדל: "מרבית האירועים טופלו"

אילוסטרציה: Shutterstock

"פגם משמעותי של חוסר תום-לב": פסק הדין שכל מתווך חייב להכיר

פסק דין חדש של בית משפט השלום בתל אביב עושה סדר בשוק תיווך הנדל"ן וקובע כי מתווך שלא עובד לפי הכללים יאבד את התמורה המלאה

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

אחרי הזינוק בשווי: אנתרופיק הגישה תשקיף חסוי לקראת הנפקה

חברת הבינה המלאכותית הודיעה כי הגישה תשקיף חסוי ל-SEC לקראת הנפקה אפשרית ● לאחרונה השלימה סיבוב גיוס לפי שווי של 965 מיליארד דולר ● בשוק מעריכים כי גם OpenAI צפויה להתקדם למסלול דומה, וברקע מרחפת גם SpaceX של אילון מאסק

רומן גופמן / צילום: דובר צה''ל

בג"ץ דחה את העתירות: האלוף רומן גופמן ימונה לראש המוסד

בעתירה שהגישו התנועה לאיכות השלטון והתנועה לטוהר המידות נטען כי נפל פגם בטוהר המידות של גופמן בכל הקשור לפרשת מעצרו של הקטין אורי אלמקייס, אך שופטי בג"ץ דחו את הטענות וקבעו כי אין מקום להתערב בהחלטה על המינוי ● גופמן ייכנס מחר לתפקידו