גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

הבונוסים שנחתכו והקיצוצים: כך נקלעו שלושה בנקים למלכוד מול העובדים

בדיסקונט הודיעו השבוע על הקפאת הבונוסים ורמזו על קיצוצי כוח אדם שבדרך ● בבנק הפועלים הוכרז סכסוך עבודה כבר לפני חודשים ● ובבינלאומי קיים משבר סביב התגמול למנהלים ● מה הוביל את ההנהלות להדק את החגורה, ואיזה בנק עבר בשלום את המשוכה?

ידין ענתבי, הפועלים; אבי לוי, דיסקונט; אלי כהן, הבינלאומי / צילום: ענבל מרמרי, רמי זרנגר, אייל טואג
ידין ענתבי, הפועלים; אבי לוי, דיסקונט; אלי כהן, הבינלאומי / צילום: ענבל מרמרי, רמי זרנגר, אייל טואג

יחסי העבודה בין ועדי העובדים בבנקים הגדולים להנהלות החלו להתערער בחודשים האחרונים. בבנק הפועלים שמנהל ידין ענתבי מתנהל סכסוך עבודה מורכב וייצרי, בעוד שבדיסקונט שיגר המנכ"ל אבי לוי מכתב דרמטי לראשי הוועדים, ובו הכריז על הקפאת בונוסים ועצירת תוכנית הפרישה המוקדמת בפיצויים מוגדלים. בבנק הבינלאומי בניהולו של אלי כהן אמנם אין סכסוך עבודה, אבל ועד המנהלים ומורשי החתימה החל לפעול להגדלת הבונוסים וגם שם היחסים מתערערים.

הריבית על הפיקדונות נפלה לשפל של מעל שנה וחצי. זה הבנק שהציע את הגבוהה ביותר
המשקיע שנעלם והחוב שנשאר: הבנקים מבקשים להכריז על נוחי דנקנר פושט רגל

כל זה מגיע לאחר שהבנקים סיכמו בחודש שעבר שנת שיא נוספת ברווחיהם. חמשת הבנקים הגדולים (לאומי, הפועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי) חתמו את 2025 עם רווח נקי מצרפי של 32 מיליארד שקל, זינוק של 9% בתוך שנה. בבנקים אלה (כולל פעילותם בחו"ל) מועסקים 32.9 אלף עובדים, רוב רובם בארץ. זו ירידה של 1% בתוך שנה, בשל קיטון חד יחסית של 4% במצבת העובדים של לאומי שבניהולו של חנן פרידמן.

המאבק על יחס היעילות

מה שמטריד את ועדי העובדים הוא שמנהלי הבנקים נמצאים במסע התייעלות שרק מתגבר, שבמהלכו הם סוגרים סניפים ובעיקר נפטרים מעובדים בתוכניות פרישה מרצון. מטרת ההנהלות היא לשפר את "יחס היעילות" (חלוקה של הכנסות הבנק בהוצאות התפעוליות), שככל שהוא יותר נמוך כך הוא נחשב לאיכותי יותר מבחינת ניהול הבנק. היחס אמנם מושפע לחיוב מצמצום מצבת העובדים, אבל גם הזינוק בשורת ההכנסות של הבנק עקב עליית הריבית סייעה לשפר אותו דרמטית.

עו"ד גיל בר־טל, יו"ר הסתדרות המעו"ף, אומר בשיחה עם גלובס כי "לאחרונה יש אי שקט ורעשים במערכת הבנקאית. זה קרה בבת אחת, כמעט בכל הבנקים. מבחינה אובייקטיבית הבנקים מאוד רווחיים, אבל מה שלא נוח להם זה יחס היעילות, זה הדבר שהם מתחרים לגביו. הריבית כבר לא עולה כמו בעבר, אז הבנקים, שהמוצר שהם מוכרים הוא כסף, פחות 'זורמים'".

כיום, לדבריו, הבנקים פועלים להורדת יחס היעילות ככל הניתן, "והקיצוץ בהוצאות זה בעובדים. אז נותנים בונוס יותר נמוך, מפטרים עובדים, וכל זה בא על חשבון השירות ללקוח ועל חשבון העובדים".

בנק לאומי הצליח לקבוע זה שנים סטנדרט גבוה בשיעור היעילות והוא סיכם את 2025 עם יחס שנמוך מ־30%, שנחשב לטוב גם ברמה בינלאומית. אף אחד מארבעת הבנקים הבאים לא התקרב אליו.

בדיסקונט, המכתב ששיגר המנכ"ל ליו"ר הועד הארצי ויו"ר ועד המנהלים הבהיר שהליכי התייעלות משמעותיים בפתח, כאשר מלבד הקפאת הבונוסים לעובדים ועצירת תוכניות הפרישה המוקדמת, לוי רמז בבירור על צמצום מצבת העובדים.

הוא הזכיר את כניסתן של חברות כמו רבולוט, את החקיקה לקידום בנקים קטנים וגם את הבינה המלאכותית והצורך באוטומציה: "תהליכים שבעבר היו תלויים בכוח אדם רב הופכים לממוכנים ויעילים יותר", כתב. להערכתו, המגמה "תעצים התייתרות של תפקידים בבנק" ותדרוש "החלטות אמיצות".

בבנק הגיבו ומסרו כי "אנו פועלים להרחבת והאצת תוכנית ההתייעלות ובכוונתנו ליישם מהלכים משמעותיים עד סוף השנה. אנו מקיימים שיח עם ועד העובדים במטרה להגיע להבנות".

"הכוח עוזב את הוועדים"

"הבנקים תמיד נפגעו והציגו יחסי יעילות לא טובים בגלל ועדי עובדים חזקים. אלא שכיום רואים שהכוח עובר יותר למעסיקים, להנהלות", אומר לגלובס בכיר בשוק ההון המעורה בפעילות המערכת הבנקאית. "המנכ"לים רוצים להילחם ולשמור על כרית הרווחיות והתשואה על ההון".

בבנק הפועלים ניטש זה מעל לשנה סכסוך עבודה מורכב. ביום האחרון של שנת 2024, הודיע המנכ"ל ידין ענתבי על תוכנית התייעלות שנועדה לצמצם את מצבת העובדים של הבנק ב־770 משרות ולהוביל לחסכון שנתי בעלויות התפעוליות בהיקף של 300 מיליון שקל. התוכנית עלתה לבנק 600 מיליון שקל שנועדו להציע תנאי פרישה משופרים לעובדים שרוצים לפרוש.

בבינלאומי, ועד המנהלים ומורשי החתימה החל "לחמם" את הגזרה, כאשר קרא למנכ"ל כהן למנוע פגיעה בתנאי העובדים והמנהלים בבנק. בנוסף דרש פיצוי בשל קיצוץ בימי חופשה בשל מבצע "עם כלביא" ופעל לשיפור הבונוס. אמנם אין סכסוך עבודה, אבל החיכוך בהחלט מעלה קולות אחרים.

בוועדי העובדים כועסים על התנהלות הנהלות הבנקים. "חנן הביא את לאומי למקום הראשון ביחס היעילות, וזה אומר לכל המנהלים האחרים - כדאי לכם להיות כמו לאומי. הם לא מבינים שבטווח הארוך זה יפגע בעובדים. המנכ"לים באים לקדנציה, לוקחים את הבונוסים שלהם ומתקפלים. מי שיאכל את התבשיל הם העובדים שנשארים".

"מתעלפים מרוב עומס"

ההנהלות לדברי הוועדים פוגעות בכמעט כל אספקט של דרך ההעסקה. "יש התערערות מסוימת ביחסי העבודה, משום שההנהלות ממשיכות בקו אגרסיבי וחד־צדדי", אומרים בוועדי הבנקים. "עכשיו בדיסקונט המנכ"ל מקפיא תוכנית פרישה מרצון. יש עובדים שסימנו להם את הדרך החוצה ונתנו להם ציוני משוב חלשים, ומצד שני גם עוצרים להם את תוכנית הפרישה. מחזיקים במקל משני הקצוות".

בר־טל מההסתדרות מוסיף כי הליך ההתייעלות בבנקים נובע מהרצון לשפר רווחיות. "המנכ"ל וההנהלה הבכירה רוצים להראות שהבנק רווחי. הם הופכים את השירות לדיגיטלי שעולה פחות, ולא מתייחסים ללקוחות. העובדים סובלים מלחץ ושחיקה. יש לנו מקרים שעובדים בסניפים התעלפו מרוב לחץ. כיום פוגעים בעובדים ומגבירים את העומס, ועל זה העובדים כועסים".

"בד בבד המנהלים בבנקים נלחמים במגבלת שכר הבכירים ולוקחים לעצמם בונוסים", הוא אומר. "בונוס של שש משכורות לחבר הנהלה יכול להגיע למיליון שקל, אבל לעובדים נותנים בונוסים קטנים. הכל בשם הקפיטליזם החזירי - פוגעים בעובדים כדי להראות יחס יעילות טוב יותר. אני חושב שזה חמור".

מה צפוי לדעת בר־טל בסכסוכים הקיימים? "בדיסקונט להערכתי לקחו את זה צעד רחוק מדי. הבנק עם השנים כרסם בזכויות העובדים וביטל קביעות. היום זה אמצעי לחץ שמייצר פאניקה, והוועדים יצטרכו להגיב עם ההסתדרות כדי לבלום את זה. בבנק הפועלים זה נבלם על ידי צעדים ארגוניים משפטיים. הצדדים יושבים כיום למו"מ, כתוצאה מאיזון כוחות בין ההנהלה לעובדים, וזה מה שצפוי בדיסקונט. בבינלאומי אני מעריך בזהירות שהיחסים יסתדרו".

עוד כתבות

Galaxy Watch Ultra 2 / צילום: יח''צ

שעון האולטרה שמתחרה באפל, ובגדול

קטגוריית האקסטרים של השעונים החכמים מתחדשת עם ה-Galaxy Watch Ultra 2 של סמסונג ● חיי הסוללה מרשימים, וכך גם השדרוג בביצועים ובהירות השיא, אך צריך לקחת בחשבון שהמחיר יקר

חברת מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג

עם כאלה ביצועים חלשים אין פלא שהחברה של קיבוץ יזרעאל מחפשת חבל הצלה

מיטרוניקס סיימה את הרבעון השני עם ירידה בהכנסות לצד מעבר להפסד של כ-8 מיליון שקל ● בזמן שהיא מקיימת מגיעים להשקעה מצד קרן פימי, בחברה הכריזו על תוכנית התייעלות נוספת שתסייע לה לעמוד בהתחייבויותיה

צילום: Shutterstock

שווייץ תשקיע למעלה ממיליארד פרנק לרכישת מערכות הגנה אווירית

התקיפות של ישראל וארה"ב לא הצליחו לעצור את תנופת הייצור הביטחוני באיראן, שלטענתה אף שילשה את הקצב ● במקביל טייוואן פותחת את הארנק מול האיום הסיני, ושווייץ חוששת להישאר בלי הגנה אווירית בעולם שבו הביקוש למערכות דיפנס רק הולך וגדל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

וורן באפט חוגג היום 96 ועדיין מגיע כל יום למשרד. כך הוא מושך בחוטים

מגיע למשרד כל יום, עדיין בוחר חברות השקעה, אבל מאמין גדול במחליפו - גרג אייבל ● וורן באפט חוגג יום הולדת 96, ובחנו כיצד נראתה השנה של ברקשייר האת'ווי לאחר עזיבתו את תפקיד המנכ"ל ● איזה מניות רכשו, אילו מכרו, ומי ההשקעות הגדולות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

כ-70% מרוכשי הדירות שביטלו עסקה בת"א לא רכשו דירה אחרת

בעוד היתרי הבנייה ממשיכים לעלות, בדיקת משרד האוצר מגלה כי רוב רוכשי הדירות שביטלו עסקאות בתל אביב בטענה לאי-קיום תנאי מתלה, לא חזרו לרכוש דירה אחרת

שלמה רודב ורוני גת / צילום: יח''צ, תמר מצפי

האקזיט בתפוגן ומכירת משקאות ברצועה הקפיצו את רווחי קרור של רודב וגת

חברת המשקאות יפאורה סבלה ברבעון השני מירידה בהכנסות בעקבות העיתוי של פסח והשבתה של קווי ייצור, שקוזזה באופן חלקי ממכירה של מוצריה לרצועת עזה ● מכירת תפוגן הקפיצה את הרווח הנקי ב-65%

אילון מאסק וסם אלטמן / צילום: AP, Jose Luis Magana , רויטרס - Brandon Bell,

אחרי רכישת הענק של מאסק: OpenAI תפסיק לספק מודלים לקרסר

OpenAI הודיעה כי ב־12 בנובמבר תפסיק לספק לקרסר גישה למודלים שלה, בטענה כי חברותיו של אילון מאסק הפרו בעבר חוזים ותנאי שימוש ● במקביל, מייקל טרואל, ממייסדי קרסר, כתב כי הצדדים מנסים לפתור את המשבר והדגיש כי מודלי OpenAI אחראים לכ־5% בלבד מהשימוש בפלטפורמה

הסכם הממון העניק לאישה שתי דירות – ובית המשפט ביטל אותו

הסכם ממון שהותיר את הבעל ללא זכויות בשתי דירות בוטל, לאחר שבית המשפט קבע כי ההסכם נחתם תוך ניצול מצוקתו ● רשות התעופה האזרחית חויבה לפצות טייס שפוטר ללא שימוע ● ובסכסוך על שביל גישה משותף בצפת נקבע כי השכנים רשאים לבטל את זכות המעבר, אך יידרשו להשתתף בעלות הרחבת השביל ● 3 פסקי דין בשבוע

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

אזרחים באיראן: "המצב הקשה ביותר מאז הקמת המדינה. זו מלחמת הישרדות"

תורי ענק בתחנות הדלק, אינפלציה דוהרת ומחסור כבד במוצרי יסוד: אזרחים באיראן מתארים מציאות יום-יומית של מלחמת הישרדות מול משבר כלכלי חסר תקדים • גורמי מודיעין והשב"כ מזהים בימים האחרונים נכונות גוברת של חמאס לחיכוך עם ישראל ● דובר צה"ל: בצפון רצועת עזה חוסלו שני מחבלי חמאס, בהם מפקד פלגת נוח'בה וצלף בזרוע הצבאית של הארגון ● עדכונים שוטפים

הפורעים בתוך הבית בקוסרה / צילום: ap

גורם ביטחוני על הפרעות בקוסרה: זה אירוע מאורגן עם תשתית מאחוריו

רה"מ כינה את האלימות "נפשעת" ואמר כי היא פוגעת במעמד ישראל בעולם, גם הרצוג תקף: "חציית קו אדום" ● דיווחים בלבנון על לפחות שתי תקיפות שביצעה ישראל הבוקר בדרום המדינה ● צה"ל מתגבר כוחות לקראת החגים על רקע העלייה בפשיעה הלאומנית • אוגדה נוספת הועמדה ב"כוננות הקפצה" מחשש להסלמה ● דיווחים בלבנון על לפחות שתי תקיפות שביצעה ישראל הבוקר באזור עייתא אל-ג'בל שבדרום המדינה ● עדכונים שוטפים

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

השיטה שהופכת את שוק ההון למדפסת כסף - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

דוחות חמשת בתי ההשקעות הנסחרים מגלים כיצד כל שקל שמזרים ציבור החוסכים מתגלגל כמעט ישירות לשורה התחתונה ● מנהל ההשקעות איתי ליפקוביץ' מזהה הזדמנויות דווקא כשהפסימיות כבר מגולמת במחירים, וההיסטוריה של וול סטריט מלמדת: הימים הטובים ביותר בשוק מגיעים בדיוק כשלא מצפים להם ● בסיטי מעריכים כי לא צפויה הפחתת ריבית בהחלטה הקרובה של בנק ישראל ● וגם: מדוע המניות שהיו לפני רגע הלהיט של הבורסה צונחות בעשרות אחוזים

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

כמה התקדמנו בגזרת הביטחון הלאומי תחת איתמר בן גביר?

חלוקת כלי נשק, הוספת כיתות כוננות והקמת משמר לאומי: בדקנו את תוצאות המדיניות של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ● מצבת כוח־האדם במשטרה מתחזקת - ועדיין שיעורי הרצח גואים, ותחושת הביטחון האישי מידרדרת ● רמזור הביצועים, מדור מיוחד 

השבוע המוזר של הסקרים: איך ייתכן שגם הקואליציה וגם האופוזיציה נחלשות?

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת ● מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? ● והפעם: וינטר משיק מפלגה, ואלה לא בהכרח חדשות טובות לגוש שלו

הפגנות בונצואלה / צילום: Reuters, IMAGO/Mario Flores

הסכם היסטורי? ייקח זמן עד שהנפט מוונצואלה יחלחל לכלכלה האמריקאית

בסוף השבוע הכריז טראמפ על הסכם שישלב בין עתודות הנפט בונצואלה, ליכולות ההפקה האמריקאיות ● עם זאת, בשוק לא מאמינים שמחירי הדלק בארה"ב יירד בקרוב ● ברמה הפוליטית, טראמפ משתמש בהודעה לשלוח מסר לאיראן

ישי רוט, מנכ''ל קבוצת שובל הנדסה / צילום: יניר סלע

הנדל"ניסט שמגלה: הסיבה שאני לא קונה לבת שלי דירה בישראל

ישי רוט, מנכ"ל קבוצת שובל הנדסה, מסביר מדוע החברה מעדיפה פרויקטים ביקנעם, בעכו ובחיפה ומתרחקת מתל אביב ● וגם: למה הוא קורא להוריד את מס הרכישה על דירות יד שנייה למשקיעים, ואיך זה קשור לדירה של הבת שלו?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בשכונה ליד הקמפוס של אנבידיה: בכמה נמכרה דירת גן בקריית טבעון?

דירת גן בת 6 חדרים, בשטח בנוי של 180 מ"ר וחצר בשטח של 70 מ"ר, נמכרה תמורת 4.1 מיליון שקל ● "השכונה מאוד מבוקשת ובעוד שבשאר היישוב יש ירידות מחירם, בשכונה הם אפילו עלו" ● ועוד עסקאות נלד"ן מהשבוע האחרון

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

המשקיעים מענישים את מניית שופרסל. אלה הנתונים שמדאיגים אותם

רשת הסופרמרקטים הגדולה בישראל איבדה ביומיים 11% מהשווי שלה לאחר פרסום הדוחות בשבוע שעבר ● הירידה בהכנסות שופרסל מגיעה למרות צעדי התייעלות שהטמיעו בעלי השליטה, האחים יוסי ושלומי אמיר ● מהן הסיבות לצניחה במניה, ומה עוד מתכננים בחברה?

כמה דמי הבראה תקבלו?

למעלה מ-2 מיליון שכירים יקבלו החודש הפתעה בתלוש השכר

צו הרחבה שנחתם בשבוע שעבר מעלה את דמי ההבראה לעובדי המגזר הפרטי ב-8% ● מי שכבר קיבלו דמי הבראה לשנת 2026, עשויים להיות זכאים להשלמה רטרואקטיבית

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

עסקת סוגת כמשל: "דאטה זו בוננזה שיכולה לדחוף מתחרים החוצה"

בשנים האחרונות נכנסה סוגיה נוספת לתמונה כשבאים לבחון עסקת מיזוג: מי מחזיק במידע על הלקוחות ● דוגמה בולטת היא המיזוג בין סוגת לספקית המידע סטורנקסט, שנפלה בגלל החשש שהגישה למידע תפגע בתחרות ● טובי האריס, ראש מחלקת השווקים ברשות התחרות, מסבירה בראיון לגלובס מדוע דאטה הפך למרכיב קריטי כשבאים לאשר עסקת מיזוג: "זה הנפט והזהב של הכלכלה החדשה"

סן פרנסיסקו. קצב הבנייה החדשה נמוך מאשר בערי חוף אחרות / צילום: Shutterstock

המרוץ הקשוח לשכירת דירה בסן פרנסיסקו עולה הילוך

היצע הדיור המצומצם מתנגש במשכורות הגבוהות בענף הבינה המלאכותית: "בסדר, נשלם 10,000 דולר"