גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירות בשפל: יגאל דמרי מפסיד על פרויקט בתל אביב, והוא ממש לא לבד

דוחות החברות, כולל של הגדולות ביותר, מגלים רשימה של פרויקטים שצפויים להניב להן הפסדים או רווחיות מינימלית בלבד ● היזמים מסבירים שמדובר ב"סערה מושלמת" - ריבית, מלחמה, רגולציה וקפיצה בעלויות הבנייה ● "הרבה יזמים נסוגים מפרויקטים שלקחו"

פלג דוידוביץ', מנכ''ל פרופדו ויגאל דמרי, מנכ''ל י.ח  דמרי / צילום: כדיה לוי, אייל פישר
פלג דוידוביץ', מנכ''ל פרופדו ויגאל דמרי, מנכ''ל י.ח דמרי / צילום: כדיה לוי, אייל פישר

בסוף השבוע דיווחה הלמ"ס כי מחירי הדירות חזרו לעלות - אחרי חודשיים של ירידות. מדובר בעלייה של 0.3% במדד הכללי, ובעלייה של 0.4% במחירי הדירות החדשות. מי שהוביל את המגמה היה מחוז תל אביב, שהציג זינוק של 1.2% בתוך חודש בלבד. אבל בשטח, הקבלנים מתמודדים עם קצב מכירות איטי מאוד, עלויות מימון גבוהות ותחרות קשה שמאלצת אותם לשחוק עוד ועוד את הרווחיות הצפויה. לפי הנתונים, יש כרגע בצנרת 85,310 דירות חדשות שאינן מכורות - "היצע ל־32 חודשי מכירות".

ורק בשבוע שעבר סיפר יגאל דמרי, בעל השליטה ומנכ"ל יזמית המגורים י.ח דמרי, כי גם לחברה שלו "יש פרויקטים שאינם כלכליים". דמרי, שדיבר בוועידת מרכז הנדל"ן שהתקיימה באילת, הודה: "יש לי כמה בתל אביב שעומדים על אפס, ואפילו במינוס. היום לא הייתי לוקח אותם. הרווחיות כמעט ואינה קיימת".

מגמות סותרות: עלייה במכירות דירות יד שנייה - וצניחה במכירות דירות חדשות
הגרלות "דירה בהנחה" מתחדשות: מי זכאי להשתתף ומתי הן יוצאות לדרך

המציאות העגומה הזו אינה מאפיינת רק את י.ח דמרי, ולא רק את תל אביב. בדיקה בדוחות השנתיים של חברות הנדל"ן הציבוריות מציגה לא מעט חברות המתמודדות עם רווחים נמוכים מאוד, וחלקן - כולל דמרי עצמה, כפי שציין בעל החברה - אף מציגות הפסדים בפרויקטים מסוימים. לכך מצטרפת גם תחושת השוק, ולפיה יותר ויותר חברות מתקשות כיום לשמור על רווחיות מינימלית.

יותר ממיליון שקל הפסד בפרויקט

שורת הרווח שמציגות החברות ברמת הפרויקט הבודד נוגעת לרווח הגולמי - קרי, רווח "ראשוני" לפני ניכוי עלויות מכירה, שיווק, הוצאות הנהלה וכלליות ועוד. כלומר, בדרך לרווח הנקי נדרש ניכוי של הוצאות לא מבוטלות נוספות. הנתונים אמנם מציגים את סיכום 2025, אך מאז המצב בשוק לא השתפר (ואף ייתכן שהורע, בעקבות מבצע "שאגת הארי" שהתנהל במהלך הרבעון הראשון). בנוסף, ברוב המקרים הפרויקטים שבהם הרווחיות נמוכה הם בודדים יחסית מתוך צבר גדול; ועדיין, שכיחות כזו של פרויקטים ברווחיות נמוכה או אפסית לא נראתה כאן, כנראה, כבר זמן רב.

נתחיל עם י.ח דמרי, שבעל השליטה בה הציף את הבעיה באופן פומבי: לחברה פרויקט תמ"א 38 ברחוב אנטיגונוס בתל אביב, שבו היא נמצאת בהפסד גולמי של 3% - כ־1.8 מיליון שקל. מדובר בפרויקט שיצא לדרך כבר ב־2022 ואמור להסתיים במהלך השנה הנוכחית. יש בו 27 דירות, מהן 10 שדמרי יכולה למכור - אך רק שתיים מהן נמכרו עד סוף 2025.

לחברת אב־גד פרויקט תמ"א 38 ברחוב שמואל שרירא בראשון לציון, בו היא מציגה הפסד גולמי של 2%, המתורגם בכסף לכ־1.12 מיליון שקל. זהו פרויקט שסיומו צפוי בימים אלו. החברה מציינת כי "הקיטון ברווח הגולמי ובעודפים בהשוואה לדוח השנתי ל־2024 נובע מעלייה באומדן תקציב הביצוע". עוד היא מציינת, כי חל עיכוב במסירת חלק מיחידות הדיור, וכי "אין ביכולתינו להעריך באופן מלא את גובה הפיצוי לרוכשי הדירות, אם יהיו זכאים לפיצוי".

לחברת פרופדו יש פרויקט תמ"א 38 ברחוב הרב חבה ברמת גן, שבו נרשם הפסד גולמי של 1% - המתורגם לכ-395 אלף שקל. מדובר בפרויקט הכולל 24 דירות, מהן 16 למכירה, שכולן כבר נמכרו. הצפי להשלמתו הוא ברבעון השני של השנה הנוכחית. לחברה פרויקט תמ"א 38 נוסף ברחוב פינלס בתל אביב, שבו הרווח הגולמי עומד על 4% בלבד - נתון שכמעט אינו משאיר רווח. נציין כי רווח יזמי מניח את הדעת בתחום המגורים נע בדרך כלל סביב 15%.

לחברת עמרם אברהם יש פרויקט באשדוד, AQUA PARK, אותו היא מגדירה כ"מהותי מאוד". זהו פרויקט מגורים הכולל 359 דירות, מתוכן 287 למכירה בסבסוד ממשלתי. הרווח הגולמי בפרויקט עומד על 7%, וסיום בנייתו מתוכנן למרץ 2028. נציין כי מדובר בחלק אחד מתוך ארבעה בפרויקט AQUA PARK כולו, וכי בשלושת חלקיו האחרים מציגה החברה רווח גולמי של 17%-19%.

לחברת רייק אספן פרויקט בשם Shir Tower בשכונת קריית מנחם בנתיבות, הכולל שלושה בנייני מגורים ובהם 167 דירות, מתוכן 48 למכירה בסבסוד ממשלתי. בפרויקט זה שיעור הרווח הגולמי עמד בשנת 2023 על 12.75%, וב־2025 נחתך ל-5.28% בלבד. ייתכן שהסיבה לכך היא, בין היתר, החלפת קבלן מבצע; בחברה מציינים כי אומדן הרווח הגולמי נקבע בהתאם לדוח שמאי אשר לא כלל, בין השאר, תשלום לרשות מקרקעי ישראל בגין דמי היתר ועלויות מימון שהוונו למלאי עד מועד תחילת עבודות הביצוע. הפרויקט אמור להסתיים במהלך הרבעון השני של השנה, ונותרו בו שבע דירות למכירה.

לחברת אפריקה מגורים פרויקט במגרש 32 שבשכונת "סביון ואירוס" בנס ציונה, המציג רווח גולמי של 5% בסוף 2025, ובנייתו צפויה להסתיים במהלך 2026. פרויקט אחר של החברה במגרשים 30 ו-31 באותה שכונה הציג במהלך 2025 הפסד גולמי של 14%, אך בסיכומו הכולל הוא עומד גם כן על רווח גולמי של 5%. בסך הכל ייבנו בשכונה 216 דירות בשישה בניינים, מהן 162 למכירה בסבסוד ממשלתי.

לחברת שיכון ובינוי פרויקט באור יהודה; בשניים מהמתחמים שבו (בכל אחד מהם 194 דירות) היא מציגה רווח גולמי של 7%. תחילת הבנייה בשני המתחמים הייתה בפברואר 2025, והסיום המשוער הוא באוגוסט 2028.

ריבית, מלחמה ועלויות בנייה

בדוחותיהן הכספיים מספקות החברות את ההסברים המוכרים לפגיעה ברווחיות מאז פרוץ המלחמה. בחברת י.ח דמרי מציינים כי ההשפעה מתבטאת בעיקר ב"עליית מחירי חומרי הגלם וכן בעלות וזמינות כוח האדם - נושא המשפיע על מועדי השלמת הפרויקטים ושיעורי הרווחיות".

בחברת עמרם אברהם מתמקדים דווקא בזווית המימונית והרגולטורית של הרוכשים, ומסבירים כי צעדים כמו התייקרות הריבית והגבלת שיעורי המימון וההחזר החודשי של המשכנתאות "מובילים לירידה בביקוש הדירות, ומשפיעים לרעה על הכנסות ורווחיות הקבוצה".

לאלו צריך להוסיף כמובן את העובדה שהריבית במשק עודנה גבוהה יחסית, על אף הירידה המסוימת שנרשמה לאחרונה, ואת מדד תשומות הבנייה שממשיך לעלות ומבטא במספרים את אזהרות הקבלנים מהתייקרות עלויות הבנייה: באפריל עלה המדד ב־1.1% - שיעור העלייה החודשי הגבוה ביותר של מדד זה מאז אפריל 2025. ב־12 החודשים האחרונים עלה המדד ב־3%, ומתחילת השנה ב־1.6%.

"נמצאים במציאות חדשה"

מי שעֵדה למציאות הזו בשטח היא עו"ד עינת שקד, שותפה מנהלת במשרד יהב ושות', המייצגת דיירים ובעלי דירות בפרויקטי תמ"א. לדבריה, "היום היזמים הגדולים מתעדפים פרויקטים ומשהים את ההתקדמות באלו שאין בהם מספיק רווח. הם מחכים שיגיעו ימים טובים יותר. הרבה מאוד יזמים אומרים בתקופה הזאת לדיירים: 'מה שחשבנו לא מה שקורה בפועל, הרווחיות נמוכה ולא משתלמת לנו'. זה קורה בגלל הרעה בתנאי המימון, בגלל מחסור בכוח אדם ובשל עלייה בהוצאות. הפרויקט פשוט לא מתכנס מבחינה כלכלית".

לדברי שקד, "ליזמים כבר אין רווחים של 18% או 20%. 15% רווח זה מצב מעולה, וכיום מוציאים לפועל פרויקטים גם ב־12%-13% רווח. מנגנונים של שיתוף בעלי הדירות ברווחים כמעט ולא קיימים. אנו נמצאים במציאות חדשה. בפרויקטים רבים נאלצנו להחליף יזם כי הפרויקט לא התקדם. ישנם לא מעט מקרים שבהם יזמים לוקחים על עצמם פרויקטים, גם אם הם לא בטוח ייצאו לפועל, רק כדי להציג צבר פרויקטים גדול לקראת הנפקה - תופעה שהפכה שכיחה מאוד בענף לאחרונה".

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דוח המפקח על הבנקים: ריכוזיים כמו שהיו, רווחיים יותר ומוטרדים ממתקפות סייבר

על פי הדוח של המפקח על הבנקים, הבנקים הציגו רווחי שיא בשנה החולפת ● עוד עולה בדוח כי הריכוזיות בבנקים כמעט ולא השתנתה, וכי סך נכסי המערכת הבנקאית בישראל עמד על 3 טריליון שקל ● בשוק הנדל"ן נמצא ממצא מטריד והוא זינוק חד של 40% בהלוואות שקיבלו הקבלנים לממן את פרוייקטי הבנייה שלהם

אנדרו פלדמן, מייסד ומנכ''ל סרבראס, בהנפקה בנאסד''ק / צילום: Reuters

הנפקת ענק הגיעה לוול סטריט, וקיבוצניק לשעבר מחזיק מניות בכ־4 מיליארד דולר

זינוק של כ־50% במניית חברת השבבים סרבראס לאחר הנפקתה בוול סטריט, הקפיץ את שווי החזקותיה של קרן אקליפס שהקים ליאור סוסן, 42, שגדל בקיבוץ אשדות יעקב, מהמשקיעים הראשונים בחברה ● משקיע נוסף בסרבראס הוא דדי פרלמוטר, הבכיר הישראלי אי פעם באינטל

מנהלי הגמל ממליצים להיזהר לאחר חודש חזק במיוחד / אילוסטרציה: Shutterstock

"להוריד קצת רגל מהגז": מנהלי הגמל ממליצים להיזהר לאחר חודש חזק במיוחד

טבלת התשואות התהפכה באפריל: הראל טיפסה מהתחתית לצמרת עם תשואה של כ־9% במסלול המנייתי, ומנורה מבטחים הידרדרה לתחתית ● בטווח של 3 שנים עקף המסלול הכללי את S&P 500 ● וגם: במה ממליצים מנהלי הגמל המובילים להתמקד כעת

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: זוג שצבר חובות של 28 מיליון שקל לא יפונה מהווילה שבה הוא מתגורר

בית המשפט קבע כי זוג קשישים לא יפונה מביתם היוקרתי עד לסוף חייהם, וזאת למרות החובות הכבדים שלהם ● עוד הוסיף בית המשפט בהתייחסו לתיק כי, במאזן הכוחות שבין זכות הקניין של הנושים לבין זכותם לכבוד ולמגורים נאותים, הזכות לכבוד גוברת

אורי לוין, מנכ''ל קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

התשקיף של תדהר חושף: תגמולים אדירים למנכ״ל אורי לוין

החברה מתכננת להנפיק לפי שווי של 7.5 מיליארד שקל (לפני הכסף) ● הכנסות קבוצת תדהר הסתכמו ב-2.9 מיליארד שקל אשתקד, עליה של 8% בתוך שנה ● אורי לוין, בעברו הלא רחוק מנכ"ל בנק דיסקונט, נהנה מעלות שכר של כ-45 מיליון שקל בשנתיים האחרונות

עובדים במפעל בגרמניה. יעבדו 73 שעות בשבוע? / צילום: ap, Sean Rayford

סערה בגרמניה: עובדים יידרשו לעבוד יותר משמונה שעות ביום

רפורמה חדשה בגרמניה מציעה לבטל את ההגבלה היומית על עבודת שכירים, ולהחליפה בהגבלה חצי־שנתית ● קנצלר גרמניה טוען כי "חייבים לעבוד יותר", אך פרסום הרפורמה התקבל בסערה במדינה, גם מתוך הממשלה ● איך יעבוד החוק החדש, ומי צפוי להיפגע?

וורן באפט, ביל גייטס, קת'י ווד, ביל אקמן / צילום: AP

השינויים שעשו משקיעי העל בתיקים שלהם. ומי מהמר על מניות ישראליות?

דיווחי הקרנות הגדולות בעולם, כמדי רבעון, חושפים לציבור איך השתנה תיק ההשקעות של הקרן שניהל וורן באפט עד לאחרונה, מה בחר לעשות מחליפו הטרי, ואילו שינויים חלו בתיק "הישראלי" של קת'י ווד ● וגם מי המשקיע שבחר לקנות מניות מיקרוסופט נגד הזרם?

יגאל לנדאו, מנכ''ל רציו / צילום: רמי זרנגר

רציו תיקח רישיון חיפוש גז בעוד כשבועיים עם מפעיל בינ"ל חדש

רציו צפויה ליטול רשמית את רישיון חיפוש הגז עד תחילת יוני, לאחר שהממונה על הנפט דחה את ביטול הזכייה בעקבות פרישת ENI האיטלקית מהמהלך בשל המלחמה ● בחברה מנהלים מגעים עם חברת אנרגיה בינ”ל חדשה, שטרם פעלה בישראל, בתקווה לאפשר את המשך החיפושים בים התיכון כבר ב־2027 ● אם ההסכם לא ייחתם בזמן, הזכייה בהליך עלולה להתבטל סופית

רחפן FPV מבוסס סיב אופטי / צילום: Reuters, Pavlo Bahmut/Ukrinform

איום הרחפנים התגלה לפני תשע שנים. רק כעת רה"מ מקצה לו 2 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי בתום דיון שקיים נתניהו, בהשתתפות בכירי מערכת הביטחון, הוחלט להקצות תקציב לפיתוח פתרונות לאיום הרחפנים ● כבר בשנת 2017 איום הרחפנים הוגדר כמהותי

כותרות העיתונים בעולם

מכון מחקר אמריקאי מסביר: בטווח הארוך ישראל תיפגע מהמלחמה באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: המלחמה עם איראן תוביל לשינויים גדולים במזרח התיכון, הימור על האם הפסקת האש כוללת את חיזבאללה סיבך את פולימרקט, ושדה הקרב הקשה של ישראל בתקשורת העולמית • כותרות העיתונים בעולם 

אילון מאסק וסם אלטמן / צילום: AP, Jose Luis Magana , רויטרס - Brandon Bell,

מכה לאילון מאסק: הפסיד בתביעה נגד סם אלטמן

מאסק דרש מ־OpenAI וממיקרוסופט לוותר על 134 מיליארד דולר וטען כי החברה "גנבה ארגון צדקה" כשזנחה את ייעודה המקורי לפעול ללא מטרות רווח ● חבר המושבעים דחה את התביעה ואימץ את עמדת החברה, שלפיה המעבר למודל עסקי היה הכרחי במרוץ הבינה המלאכותית

ליאת בקייר / צילום: עמית נעים

"90% מהקמפיינים עם משפיענים נעצרו במערכה האיראנית. הקהל פחות סובלני"

מבצע שאגת הארי הגיע בתזמון מסחרי גרוע לכל ענף השיווק, אבל ליאת בקייר, שעומדת בראש סוכנות המשפיענים MIND, הרגישה זאת מקרוב ● בראיון היא מספרת על מערכות הדאטה הייחודיות שפיתחה, ומסבירה איך הומור, חדר מלא באור וחתול יכולים להקפיץ ביצועים

היזם מאור שלמה / צילום: באדיבות המצולם

המחיר של תרנגולת הזהב: וויקס מקריבה רווחים בשביל הזינוק הפנומנלי של בייס44

סטארט־אפ ה־AI שוויקס רכשה לפני כשנה מציג צמיחה חדה שלא אופיינית בהייטק הישראלי, עם קצב הכנסות שנתי שזינק ממיליונים בודדים ל־150 מיליון דולר ● אולם לשם כך נדרשה וויקס להוציא הון על שיווק - מהלך שפגע ברווחיות, החזיר אותה להפסד ושלח את המניה לצלילה

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר . הערכות כי יפרוש / צילום: ap, Peter Nicholls

המרוץ המסתמן לראשות הלייבור מטלטל את השווקים הפיננסיים בבריטניה

שוק האג"ח הבריטי מזנק לשיאים בעקבות הערכה כי ראש הממשלה יפרוש מתפקידו, ובצל חשש מהמחליפים הפוטנציאליים ● בינתיים, שר הבריאות שהבטיח לבטל את הברקזיט נאלץ לחזור בו, ובמפלגת הלייבור מקווים שראש עיריית מנצ'סטר יחליט להתמודד לתפקיד

אלי כהן, מנכ''ל הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

אפקט מס היתר נמשך: הרווח הנקי של הבינלאומי נשחק ברבעון ב-9% ל-480 מיליון שקל

גם התשואה להון ירדה ל-13.2% למול 15.7% ביחס לרבעון המקביל ● הבנק רשם זינוק דו-ספרתי גדול במתן האשראי לציבור ויחלק מחצית מהרווח הנקי כדיבידנד

חברת אונדס / צילום: אונדס

אונדס האמריקאית רוכשת חברה ביטחונית ישראלית ב-200 מיליון דולר

אומניסיס הישראלית נרכשה בסכום של 200 מיליון דולר על ידי חברה ביטחונית אמריקאית ● החברה פיתחה מערכת תוכנה מודולרית שאינה תלויה בספק מסוים, המאגדת מידע מחיישנים, מערכות שליטה ובקרה ופלטפורמות מבצעיות

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

מה עובר על מניות הבנקים? המשקיעים הפסידו מעל 30 מיליארד שקל בשבוע

בנק הפועלים פרסם בסוף השבוע את התוצאות שלו לרבעון הראשון של השנה והמשקיעים התאכזבו ● אבל הפועלים לא לבד. בשבוע האחרון מניות חמשת הבנקים הגדולים ירדו בכ־10%, בעיקר בשל החשש מהמס המיוחד והורדות הריבית שפוגעים בתוצאות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים מורידה את הרף: עסקאות מ־5,000 שקל יחייבו אישור אונליין

השלב הבא ברפורמת "חשבוניות ישראל" ייכנס לתוקף ב־1 ביוני ויכניס למעגל הדיווח המקוון עשרות אלפי פרילנסרים ועסקים קטנים ● עסקאות שלא יקבלו מספר הקצאה דיגיטלי בזמן אמת לא יוכרו לצורכי קיזוז מע"מ ומס הכנסה ● מה אומרים המומחים על המהלך?

ניתוח חברה / צילום: גל צלמים

זו הייתה חברת אנרגיה במשבר, עד שהיזם והבעלים זיהו תחום שהשוק פספס

מניית פריים אנרג'י זינקה מתחילת השנה ב–240%, אחרי שהחברה החליטה להתמקד באגירה והקמת מרכזי אנרגיה ● ההשקעה של להב אל.אר והשליטה המשותפת הובילו לצבר מרשים, אך מולו יעמדו אתגרים לוגיסטיים, ביצועיים וניהוליים, ותלות בתעריפי החשמל ● ניתוח חברה, מדור חדש

יוסי זינגר ויובל סקורניק / צילום: כדיה לוי, אסף רביבו

בדרך לעסקת המיליארדים בשוק האנרגיה קרן ג'נריישן תידרש למכור נכסים

העסקה שבה מבקשת קרן ג'נריישן לרכוש את שיכון ובינוי אנרגיה, צפויה להפוך את הקרן לאחת מיצרניות החשמל הפרטיות הגדולות בישראל ● לנוכח התנגדות רשות החשמל, בשוק מעריכים כי במסגרת ההסכם יידרשו הצדדים למכור חלק מתחנות הכוח הקיימות