גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

רווח של 7 מיליארד שקל ברבעון למרות המס החריג. אז מה בכל זאת מטריד את מנהלי הבנקים

מכונת הרווחים המשומנת של הבנקים המשיכה לעבוד למרות פגיעת המס שהטיל האוצר ● לאומי היה הבנק הרווחי ביותר ואחריו הפועלים, מזרחי טפחות מציג את התשואה הגבוהה על ההון ● הבנקים ממשיכים להגדיל את קצב מתן האשראי ועוקבים אחר מצב הקבלנים לנוכח ההאטה בנדל"ן: "סלקטיביים בסוג האשראי שנותנים"

כהן, לארי, פרידמן, לוי, ענתבי / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, אורן דאי, איל יצהר, שלומי יוסף, ענבל מרמרי
כהן, לארי, פרידמן, לוי, ענתבי / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, אורן דאי, איל יצהר, שלומי יוסף, ענבל מרמרי

מכונת הרווחים היעילה של הבנקים האטה ברבעון הראשון של 2026, אך היא עדיין פועלת היטב ומחלקת דיבידנדים בקצב מרשים. גם לאחר שהמדינה הטילה עליהם מס חריג, חמשת הבנקים הגדולים מסכמים את הרבעון עם רווח נקי מצרפי של 7.1 מיליארד שקל - שחיקה של 7% בתוך שנה, בעיקר בשל המס המיוחד.

מה קרה למניות הבנקים? המשקיעים הפסידו מעל 30 מיליארד ש' בשבוע
דוח המפקח על הבנקים: רווחיים יותר ומוטרדים ממתקפות סייבר

לצד הירידה ברווח, עלה שיעור הדיבידנדים שמחלקים הבנקים לבעלי המניות, רובם גופים מוסדיים המנהלים את חסכונות הציבור, והוא עומד כיום על 50% מהרווח הנקי (מלבד לאומי, שחילק 55% ברבעון שחלף). בסך הכול, חילקו חמשת הבנקים קצת מעל למחצית מהרווח הנקי הרבעוני שלהם - 3.7 מיליארד שקל, עלייה של 20% בתוך שנה.

כרגיל, את הרווח הגבוה במערכת הציגו שני הבנקים הגדולים, לאומי והפועלים - 2.4 מיליארד שקל ו־2.1 מיליארד שקל בהתאמה. מזרחי טפחות הציג רווח רבעוני של 1.2 מיליארד, ואת הרשימה סוגרים דיסקונט והבינלאומי עם 930 מיליון שקל ו־480 מיליון שקל בהתאמה. במונחי התשואה להון, הציגו מזרחי־טפחות ולאומי את הנתונים הגבוהים ביותר (14.1% ו־13.6% בהתאמה) ברבעון שחלף.

פעילות האשראי של הבנקים צומחת בקצב מהיר. בסיכום הרבעון עומד האשראי (נטו) שהעמידו לציבור על סך של כ־2 טריליון שקל, עלייה של 14% בתוך שנה ועלייה של 3.8% ביחס לסוף השנה שעברה. האשראי שהעמיד בנק לאומי צמח ברמה השנתית בשיעור החד ביותר (18%), אחריו הבינלאומי (16%) והפועלים (14%). הבנק שצמח ברמה הנמוכה במתן האשראי במערכת ברמה השנתית היה דיסקונט (8.5%).

בכל הקשור להפסדי אשראי את הנתון החיובי ביותר הציג הבנק הבינלאומי - איזון ברבעון (לא נרשמו הוצאות). אחריו מזרחי־טפחות והפועלים עם שיעור של 0.03% מהיתרה הממוצעת של האשראי לציבור. השיעור הגבוה ביותר של ההפרשות להפסדי אשראי נרשם אצל דיסקונט (0.25% מול 0.08% ברבעון המקביל אשתקד) ואחריו בלאומי (0.12% מול 0.05%). בשני הבנקים הדגישו כי מדובר בעלייה שנבעה מהפרשות קבוצתיות, שבחלקן נבעו מהכרח רגולטורי.

המס שחק את הרווח

מה שפגע כאמור ברווחי הבנקים היה המס המיוחד שהטיל האוצר - תשלום נוסף של 9% מהרווח לפני מס החל מתחילת אפריל. זאת בעקבות החקיקה בכנסת (כחלק מחוק התקציב). לכלל הבנקים הגדולים מדובר בתשלום של 3 מיליארד שקל שייפרס במהלך השנה ויזרום לקופת המדינה.

"ראינו שחיקה בשיעור הרווחיות של הבנקים באופן רוחבי, בראש ובראשונה בשל נטל המס המדובר", מסביר מוטי ציטרין, סמנכ"ל וראש תחום מימון פיננסי ומימון מובנה במידרוג. "מדובר באירוע אקסוגני ששחק את התשואה על ההון בעד 2.5% (בבנק לאומי) וצפוי להימשך במהלך השנה".

ציטרין מוסיף כי "הורדת הריבית הצפויה והתמתנות האינפלציה הובילו לפגיעה מסוימת בהכנסות המימון של הבנקים, למרות הגידול בתיק האשראי שלהם. התשואה על ההון עדיין דו־ספרתית, ובסך הכול זו יציבות עם כוכבית, בדמות הריבית במשק - שנמצאת במגמת ירידה (מה שצפוי לפגוע בהכנסות המימון של הבנקים, ח"ש)".

באיבי.אי כתבו בעקבות דוחות לאומי, כי "למרות השפעות שליליות מצד המיסוי וירידת הריבית, לאומי מוכיח שהוא יודע להתאים את עצמו לסביבה החדשה, לצמוח בקצבים מהגבוהים ביותר במערכת, וזאת במקביל לשמירה על מבנה הוצאות רזה, שמעניק לו מנוף תפעולי משמעותי. צמיחה מרשימה בתיק האשראי מצליחה לפצות על השחיקה במרווחים, באמצעות המשך התייעלות וגידול בהיקפי הפעילות".

בבחינת יעילות, לאומי משמר את יחס היעילות (שיעור רווח תפעולי מתוך הכנסות) הגבוה במערכת, שעמד על 29.1% ברבעון; אחריו בנק הפועלים (36.6%). במקומות הנמוכים נמצאים מזרחי טפחות (38.1%), הבינלאומי (49.3%) ודיסקונט (48.3%). בשלושה מהבנקים - הפועלים, מזרחי־טפחות ודיסקונט - מדובר בשחיקה (הרעה) בנתון ביחס לרבעון המקביל.

סיכון ההאטה בנדל"ן

על רקע הדוחות החזקים של הבנקים, ענף הנדל"ן מסתמן ככאב ראש לא קטן עבורם. הקבלנים בישראל רשמו בשנה החולפת האטה משמעותית בקצב מכירת הדירות. דוח הפיקוח על הבנקים לשנת 2025 שפורסם השבוע גילה כי הבנקים הגדילו אשתקד ב־40% את האשראי לקבלנים ל־69 מיליארד שקל, על רקע הירידה (12%) במכירת דירות. הדבר סייע לקבלנים "להתגלגל" בזמן שמשרדי המכירות נותרו ריקים, ונשאלת השאלה עד כמה מדובר בסיכון עבור נותני האשראי.

בבנקים עוקבים מקרוב אחרי הענף ולמרות ההאטה במכירת הדירות, עדיין סבורים שם שהקבלנים מסוגלים לעבור את התקופה הקשה. לראיה, מנתוני בנק ישראל עלה כי סך האשראי לבינוי ונדל"ן בחמשת הבנקים הגדולים אשתקד הסתכם ב־366 מיליארד שקל (עלייה של 14% בתוך שנה), כאשר שיעור הכיסוי של ההפרשה להפסדי אשראי בגינו נשחק ב־0.2%, מדובר בהרעה מתונה יחסית.

"אנחנו רואים את הירידה במכירות הדירות", מודה בנקאי בכיר. "מה שאנחנו משתדלים לעשות זה לנהל את התיק בצורה מאוד קפדנית. בראייה ארוכת טווח, אנחנו מאמינים בשוק המגורים בישראל, משום שלאורך זמן האוכלוסיה כאן גדלה בקצב מהיר יותר ממדינות ה־OECD".

כך שני הבנקים הגדולים - לאומי והפועלים - מציגים את כושר הספיגה שלהם בתרחיש של נפילת מחירי הדירות. בתרחיש קיצוני יחסית של נפילה של מחירי הדירות ברבע, לאומי, לפי הדוחות, עדיין לא מפסיד, והפועלים רושם פגיעה של 1.1 מיליארד שקל בתיק האשראי הנדל"ני (שיעור של כ־0.6% מהתיק הרלוונטי בסך של 181 מיליארד שקל). "אנחנו עושים ניתוחי רגישות כל הזמן, ומאוד סלקטיביים בסוג האשראי שאנחנו נותנים ובמיקומים שלו", אומר אותו בנקאי.

ציטרין ממידרוג פחות אופטימי בנושא מחירי הדירות: "על רקע החולשה בנדל"ן והעובדה שהבנקים מוטים למגזר הזה שנמצא בסיכון גבוה יחסית, יכול להיות שבעתיד יתרחשו אירועים שיובילו לגידול בהוצאות להפסדי אשראי. בינתיים החולשה מתחת לפני השטח, ועדיין לא התבטאה בדוחות".

כך או כך, בנקאי בכיר מציין כי "אנחנו כמעט שלוש שנים במלחמה ולשמחתנו הכלכלה הישראלית מפגינה חוסן יוצא דופן. אם זו האבטלה שנותרה בשיעור נמוך, התוצר שהוא בקצב צמיחה חיובי בסך הכול, וגם דירוג האשראי של המדינה נותר יציב". ציטרין ממידרוג מסכים כי אכן "נזקי האשראי נמוכים יחסית", אבל מפנה למצבו של ענף הנדל"ן ואומר שככל שמצבו יורע, גם כאן עלולה להגיע החמרה בנתון.

"תמחור סביר למניות"

מי שכבר מתמחרות את הפגיעה ברווחי הבנקים הן מניותיהם שנסוגו בשבועות האחרונים, בין היתר בשל השפעת המס המיוחד, החשש מחולשת חברות הבנייה והפחתות צפויות של ריבית בישראל - שיפגעו בתוצאותיהם. מדד מניות הבנקים, שבשנים 2024־2025 הניב תשואה של מעל ל־120%, עלה מתחילת השנה בפחות מ־3%, בזמן שמדד הדגל ת"א 35 טיפס בכ־20%, כשבחודשים האחרונים המניות נסחרות במגמת ירידה.

"מניות הבנקים נראות במחיר נוח", טוען מושיק יוספוביץ, מנהל מניות ישראל במגדל. לדבריו, "הבנקים ממשיכים להציג התרחבות בפעילות האשראי, במקביל לירידה במרווחי המימון". הוא מציין כי "כל עוד ההפרשות להפסדי אשראי יישארו ברמות הנמוכות הנוכחיות, תמחור מניות הבנקים עדיין נראה סביר ואף אטרקטיבי ביחס לענפים אחרים, כאשר סביבת האינפלציה הגבוהה ברבעון השני צפויה להמשיך ולתמוך בתוצאות הבנקים".

עוד כתבות

לרכוש שליש דירה, ועוד שליש / איור: Shutterstock

מומחי מיסוי מסבירים: כך תצליחו לרכוש דירה שנייה מבלי לשלם מס רכישה גבוה

מס הרכישה הגבוה על דירה שנייה דוחף משקיעים לפתרונות יצירתיים, ובראשם רכישת "שברירי דירות" של עד שליש ● מומחי מיסוי מסבירים איך עובד המהלך, מנפצים את המיתוס שעלול לעלות ביוקר, ומזהירים מהמלכוד שמסתתר בבנקים, בירושות ובחיכוך מול השותפים

מפעל פולקסווגן / צילום: Reuters, Jan Woitas

הסקנדל שמאיים על המפעל הגרמני והקשר הישראלי

פיטורים של 50 אלף עובדים נוספים, סגירת מפעלים ומכירת מותגים ● בצעדים אלה הנהלת פולקסווגן תנסה לשכנע את הדירקטוריון לנקוט כדי לאושש את החברה ● העובדים מצידם, שגם מיוצגים בדירקטוריון, יעשו הכל כדי למנוע זאת

אילן רביב מנכ''ל מיטב, הזמר ליאור נרקיס וקרן דיקמן סמנכ''לית משאבי אנוש / צילום: דנית כהן

לפני ראש השנה: החופשה של אלף עובדי בית ההשקעות מיטב

בית ההשקעות מיטב הוציא השבוע את 1,000 עובדיו לחופשת "גיבוש" בת יומיים באזור הכנרת ● מנכ"לית דלתא ישראל השיקה במתחם ביג פאשן גלילות מתחם המוקדש לחגיגות 100 שנים לפו הדב ● בנק לאומי מרחיב את האפליקציה שלו לחמש שפות ● ונירלט מאריכה בעונה נוספת את החסות למועדון הכדורסל עוטף דרום שהוקם בעקבות ה-7 באוקטובר ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מגדל לא עוצרת: רוכשת מפרשקובסקי 50% מהזכויות בפרויקטים להשכרה ארוכת טווח

חברת הביטוח תרכוש 50% משלושה פרויקטים הכוללים כ־800 דירות להשכרה ארוכת טווח בלוד, באר יעקב וברמת גן, תמורת 700 מיליון שקלים • פרשקובסקי תרשום רווח של כ־111 מיליון שקל מהעסקה ותמשיך לנהל את הדירות • זאת בהמשך לשורת עסקאות נדל"ן בהיקף של כ־1.6 מיליארד שקל שביצעה מגדל בחודשים האחרונים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

בלב נתב"ג: מתחם המשרדים שמוצע באופן חריג להחכרה

רשות שדות התעופה פרסמה מכרז להחכרה של מטה הרשות ההיסטורי בנתב״ג לתקופה של כ-25 שנה ● המתחם מיועד בעיקר לחברות וגופים מענף התעופה, והזוכה יידרש לשפץ ולהתאים אותו לצרכיו ועל חשבונו ● מדובר בחלק מניסיון של רש״ת לממש נכסים ולהגדיל הכנסות, על רקע הקשיים הכספיים של השנים האחרונות

תמ''א 38 / אילוסטרציה: ארן הרשלג

חתמתם על "מזכר הבנות"? ייתכן שלא קניתם כלום

חלומות על דירה במחיר מוזל התפוגגו: שופטת המחוזי דחתה תביעה לפיצוי של כמעט 3 מיליון שקל וקבעה: הסכמה על מחיר לבד אינה מחייבת עסקת מקרקעין

הבנק המרכזי של נורבגיה / צילום: Shutterstock

קרן העושר הנורבגית מתכננת לצמצם את החזקותיה באג"ח של ממשלת ארה"ב

קרן העושר הנורבגית מציעה הבוקר לצמצם את הקצאת האג"ח הממשלתיות בתיק ההשקעות שלה, המנהל נכסים בהיקף של 2.3 טריליון דולר ● המהלך צפוי להשפיע בעיקר על החזקותיה באג"ח של ממשלת ארה"ב

המפעל של החברה הבלגית BATS אחרי שהוצת / צילום: derechadiario אתר

"שייך ב־100% לממשלת ישראל": המפעל שהוצת בבלגיה

כותרות העיתונים בעולם: המפעל בבלגיה של חברת BATS ששייכת לתעשייה האווירית נשרף כליל ויצא משימוש, סוריה רוצה להחליף את מצר הורמוז ומפלגת השמאל בברלין שהסתבכה בפרשה אנטישמית ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ בלם את המינויים במח"ש; שר המשפטים תקף: "מוסד כושל"

בג”ץ הקפיא את הליכי המינוי לפי חוק מח"ש החדש, שאמור להעביר את המחלקה לאחריותו הישירה של שר המשפטים ● ההחלטה התקבלה בדעת רוב על רקע תקופת הבחירות ולאחר שהיועמ"שית הצטרפה לעותרים ● יריב לוין: "שופטי המיעוט הפוליטי בעליון מנסים להגן על המוסד הכושל של מח"ש"

גל שוחמי / צילום: יונתן בלום

התא"ל שמקים קיבוץ: "המיליארדים שנעשה יתחלקו בין החברים"

38 שנה אחרי שנוסד הקיבוץ האחרון בישראל, תא"ל גל שוחמי מחיה את הרעיון ומקים אחד משלו בתל ערד, שכבר מונה עשרות משפחות ● אלה לוי-וינריב עלתה עם חברי הגרעין על הקרקע כדי להבין את המודל הכלכלי, החזון השיתופי והצביון ● "יהיו פה חילונים ודתיים, והם יצטרכו לחיות יחד"

רותם סלע בקמפיין בנק דיסקונט

רותם סלע והגפילטע פיש הופכים את הפרסומת של בנק דיסקונט לזכורה ביותר

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לבנק הפועלים, על אף שכבר כמעט שבועיים היא לא באוויר - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של ישראכרט עוררה ביקורת והתברגה שלישית בזכירות, ומשרד התחבורה בהופעה מפתיעה

רוברט קיוסאקי, מחבר הספר ''אבא עשיר אבא עני'' / צילום: Reuters, Gage Skidmore

מחבר הספר "אבא עשיר, אבא עני" נקלע לחובות אדירים

רוברט קיוסאקי, מחבר רב המכר בן ה-79 שהפך עם השנים לדמות שנויה במחלוקת, חשף כי הוא נקלע לחובות של 1.2 מיליארד דולר ● שותפתו גילתה השבוע מה עומד מאחוריהם

עומרי כספי / צילום:  Ilya Melnikov

עומרי כספי מגייס קרן שלישית של 250 מיליון דולר

הקרן השלישית של Swish Ventures תתמקד בסטארט־אפים בתחומי הבינה המלאכותית, הסייבר והדיפנס, ותשקיע בממוצע כ-20 מיליון דולר בכל חברה ● לפי הקרן, היקף הנכסים שהיא מנהלת מגיע כעת לכ-800 מיליון דולר ● בין השקעותיה של הקרן נמצאת גם חברת Cognition, שנערכת לגיוס לפי שווי של 47 מיליארד דולר

הכסף שווה פחות. הבזאר הגדול בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, , Morteza Nikoubazl

כתב גלובס שוחח עם עשרות אזרחים איראנים. זה מה שהוא שמע

תחת מצור ימי, סנקציות כלכליות ואינפלציית שיא, קולות מבפנים משרטטים קריסה באיראן: זינוק של מאות אחוזים במחירי המזון, תורי ענק לתחנות הדלק וזעם על שחיתות השלטון ● אזרחים מספרים על ייאוש מוחלט, והמומחים מאשרים: "אם המצב יימשך, המערכת הפוליטית הנוכחית תשרוד לכל היותר שנה" | מיוחד לגלובס

פולקסווגן / צילום: Shutterstock

העובדים התקפלו: פולקסווגן יוצאת למהלך ההתייעלות הגדול בהיסטוריה של החברה

דירקטוריון פולקסווגן, בתוכו מיוצגים גם עובדי החברה באופן שווה, אישר את תוכנית ההנהלה לפיטורים של עד 50 אלף עובדים ● בהודעה משותפת, האיגוד ומועצת העובדים הדגישו כי ההחלטה מנעה הסלמה ואיום על מודל הניהול המשותף של החברה ● "שום סגירה של מפעל היא לא עסק גמור", אמרו ● הרווחים הכוללים של החברה בשנה שעברה הראו ירידה של 53% לעומת השנה הקודמת

חרדים חוסמים כביש במחאה על מעצרי עריקים (ארכיון) / צילום: Reuters

פה אחד: בג"ץ ביטל את החוק להקפאת מעצרי עריקים חרדים

תשעה שופטי בג"ץ הורו פה אחד על ביטול החוק להקפאת מעצרי עריקים חרדים, לאחר שקבעו כי נפל פגם מהותי בהליך חקיקתו ● שמונה מהשופטים קבעו בנוסף כי החוק פוגע קשות בזכות החוקתית לשוויון; השופט דוד מינץ חלק על קביעה זו

מכוניות ליצוא בנמל בסין / צילום: יח''צ

מה יקרה למחירי המכוניות: המסמך שחושף מגבלות סיניות חדשות

ממשלת סין מהדקת פיקוח על שיטות התמחור והתחרות של יצואניות הרכב הסיניות בעולם ● וגם: המותגים החדשים שבדרך לישראל ● השבוע בענף הרכב

מנכ''ל משרד הביטחון, אלוף (מיל’) אמיר ברעם / צילום: אלעד מלכה, משרד הביטחון

הסכם קיבוצי חדש במשרד הביטחון: מודל תגמול שיחליף את שיטת הפרמיות

ההסכם החדש יכלול תוספות שכר קבועות המוכרות לפנסיה, תמריצי אי היעדרות ומענקי מצויינות בדירוגים המזכים, תוך התאמת מבנה השכר למאפייני העבודה ● מנכ"ל משרד הביטחון: "אנחנו מחליפים מנגנוני שכר מיושנים במודל יציב, הוגן, מתקדם ומודרני שמחליף פרמיות שבריריות ברכיבי שכר מוצקים ומוגנים לפנסיה"

מפגין איראני מחזיק בתמונה של מוג'תבא חמינאי / צילום: ap, Francisco Seco

החשש בישראל: איראן תנסה להוציא פיגועים נגד ישראל בחו"ל

הערכות המצב בדרג המדיני ובמערכת הביטחון מצביעות על חשש משיתוף פעולה בין כוח קודס לחמאס חו"ל לצורך ביצוע פיגועים ● נתניהו מאשר: הערכת המצב הראשונה עם צמרת מערכת הביטחון - 3 שעות וחצי אחרי תחילת הטבח ● צה"ל אישר רשמית: הושלם טיהור התשתיות התת-קרקעיות של חיזבאללה ברכס עלי טאהר ● לשכת ראש הממשלה אישרה את שחרורם של חמישה אזרחים לבנונים • דיווח: כלי השיט, טייסות הקרב ויחידות ההגנה האווירית של צבא ארה"ב יישארו באזור לפחות עד לשנה הבאה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

הוא השקיע עם קלוד, עקף את S&P 500, סחף עשרות מיליונים - ואז נסגר

מיזם "הפורטפוליו של קלוד" הצליח לרתק את וול סטריט עד שהושבת במפתיע ללא הסברים ● כעת, מנהלי השקעות מזהירים מפני הריצה העיוורת אחר מודלי שפה, משווים את השימוש בהם לנשק קטלני בידיים לא מקצועיות, ומבהירים: ה־AI אמנם פה כדי להישאר, אבל דרכים מהירות להתעשר עלולות להסתיים בהפסדי עתק