גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שומרי הסף נרדמו, והבעלים רוקנו את קופת החברה

בעלי חברת מחנות הקיץ האמריקאית סימד רוקנו את קופת המזומנים של החברה, והותירו את מחזיקי האג"ח בת"א בחוסר ודאות לגבי 620 מיליון שקל שגייסה מהם החברה לפני חצי שנה ● איפה היו החתם שזכה לעמלות ענק, המוסדיים שהשקיעו את כספי הציבור, דירקטורים, רשות ני"ע וחברת הדירוג שלא זיהו את הכשלים בזמן?

לימור בלדב, יהונתן כהן, ספי זינגר ואורי קרן / צילום: יוסי כהן, יח''צ, אתר החברה
לימור בלדב, יהונתן כהן, ספי זינגר ואורי קרן / צילום: יוסי כהן, יח''צ, אתר החברה

קריסתה המסתמנת של חברת מחנות הקיץ סימד הולדינגס, שבבעלות האחים מייקל ודיוויד שאבסלס, מכה גלים בשוק ההון. זאת, לאחר שסימד דיווחה בימים האחרונים כי כ־100 מיליון שקל מכספי החברה הועברו מקופתה לעסקיהם הפרטיים של בעליה - ללא דיווח או אישור הדירקטוריון - מהלך שהוביל אותה לכשל פירעון.

שתי הצעות חדשות לעצירת ההתרסקות של הדולר
בעיקר אלטשולר שחם: המרוויחים המקומיים הגדולים מהזינוק במניות דל ו-IBM

לא מן הנמנע כי מדובר בקצה הקרחון. סימד דיווחה בתחילת השבוע הנוכחי, כי מעבר למשיכות הכספים שביצעו מקופתה, נטלו בעלי החברה התחייבויות פיננסיות אישיות "בהיקפים משמעותיים, המובטחות בנכסים ותזרימי חברות בנות של החברה".

ובזמן שנדמה שסימני השאלה ממשיכים להתרבות וכספם של המשקיעים הולך ומתרחק, בשוק כבר מפנים אצבע כלפי הגורמים המעורבים: החל מהחתם שהביא את החברה לבורסה תמורת עמלות גבוהות במיוחד, עובר בשומרי הסף שאישרו את תשקיף החברה וכלה בגופים המוסדיים שהשקיעו את כספי הציבור (כ־620 מיליון שקל שגייסה סימד) באג"ח שהנפיקה סימד לפני פחות מחצי שנה.

בינתיים, החליטה הבורסה להשעות את המסחר באגרות החוב של החברה בת"א (סדרה א'), לאחר שזו צנחה בסוף השבוע למחיר המגלם תשואת "זבל" של עשרות אחוזים.

רוב הניסיונות לדבר עם הגורמי המעורבים בפרשת סימד עלו בתוהו. אלה שבכל זאת הסכימו לדבר שלא לציטוט, הודו שבשלב זה "רב הנסתר על הגלוי". אז איך זה שכל כך הרבה גופים ודמויות בכירות בשוק נפלו במה שמסתמן כאי סדרים חמורים שעלולים לעלות למשקיעי האג"ח במחיקת ענק?

"תחתית החבית"

"יש פה לכאורה בעלים שבא לגייס חוב, תוך שהוא משקר", מסביר גורם בכיר שבקיא בפרטים. "מהדיווחים לבורסה עולה שהבעלים שיקרו ברמה הכי גבוהה שאפשר לתאר, כזו שאפשר להערכתי להגיש תלונה במשטרה, בין אם בחו"ל או בארץ".

אותו גורם תולה את עיקר האחריות בחברי הדירקטוריון הישראלים, שכשלו ביכולת שלהם לבקר את פעילות החברה. "זו פדיחה ענקית של הדירקטוריון", הוא אומר. "התפקיד שלו היה לוודא שכספי האג"ח מנותבים לפעילות החברה. לא יכול להיות תרחיש שכספים יוצאים מהקופה בלי שהדירקטוריון מודע לכך".

הדירקטוריון של סימד, בראשות היו"ר שחר נחמיאס מקיבוץ גדות (שהכיר את הבעלים דיוויד שאבסלס מתקופתם המשותפת בקבוצת הכדורסל של אונ' מסצ'וסטס לואל), כולל גם את הדירקטורים החיצונים דורון תורג'מן ולימור בלדב, ואת הדירקטור הבלתי תלוי בני גבאי. הללו מיהרו להגיש את התפטרותם מיד לאחר שהתפוצצה הפרשה בשבוע שעבר, החלטה שהחליטו בינתיים להשהות כדי לסייע למאמצים להשבת הכספים.

גלובס פנה לדירקטורים בניסיון להשיג את תגובתם לפרשה. את זו של נחמיאס ובלדב לא ניתן היה לקבל, בעוד שתורג'מן מסר כי הוא מנוע מלהתייחס לנושא והפנה לחתם ההנפקה.

לצד חברי הדירקטוריון, מפנים בשוק את האצבע כלפי מי "ששיווק ומכר את הסחורה" של סימד מוסדיים, מבלי שביצע כנראה את כל בדיקות הנדרשות. במקרה זה, מדובר בחברת החיתום אינפין קפיטל שבראשות יהונתן כהן, שעבור הנפקת האג"ח של סימד, נהנתה מעמלת חיתום חריגה של לא פחות מ־15 מיליון שקל. אלא שגם מטעם החתם לא נמסרה תגובה.

"כשמביאים את התחתית החבית, התוצאה בהתאם", אומר בנקאי השקעות בכיר בשוק. "מלכתחילה מחנות קיץ הוא תחום שאי־אפשר לגייס לו חוב בארה"ב, ואין סיבה שבארץ זה יהיה שונה. נעשתה כאן עבודה איומה של ממשל תאגידי. בדיקת רקע לחברה ולבעלים זה מסוג הדברים שחתם צריך לבדוק לפני שהוא מביא חברה. אני לא בקיא בפרטים עד הסוף, אבל אתפלא ממש אם זו פעם ראשונה שלהם".

פספסו את האזהרות

אותו בנקאי השקעות לא מנקה מאחריות את הגופים המוסדיים שהשקיעו בחברה. בגלריית המשקיעים באג"ח סימד נמצאים שורה של גופים בולטים בשוק ההון, בהובלת בית ההשקעות מור, שהשקיע באמצעות קרנות הנאמנות, הגמל והפנסיה שלו סכום של כ־190 מיליון שקל - יותר מרבע מההנפקה.

לצד מור מחזיקים באג"ח סימד גם מיטב (86 מיליון שקל), ילין לפידות (47 מיליון שקל), הראל, ואי.בי.אי ופינסה (28 מיליון שקל כ"א), קבין (27 מיליון שקל) ומגדל שוקי הון (20 מיליון שקל).

"הם היו צריכים לבדוק קפדנות רבה יותר את הסחורה, אבל צריך להגיד את האמת, הגופים המוסדיים לא יכולים לחקור את כל הפרטים שכתובים בתשקיף", אומר בנקאי ההשקעות. "יש גבול למה שהם יכולים לעשות".

לדברי גורם נוסף שמכיר את פעילות הגופים מקרוב, "זה לא דומה למקרים אחרים בעבר שהיו הרבה סימנים אדומים שהמוסדיים פספסו, ואפשר היה לבוא אליהם בתלונה מדוע לא ראו אותם. פה לא היה כלום. זו חברה תפעולית שעובדת מצוין, אפילו הדוח השנתי שפרסמה ממשיך להציג את זה ככה, והיו שיעבודים כנדרש. ואז ביום בהיר אחד הבעלים לכאורה לקח את כל הכסף".

כל הגופים המעורבים סירבו להתייחס לשאלות גלובס בנוגע לאירוע ולגורל הצפוי של כספי ההשקעה, כשהטענה לפיה מדובר "באי סדרים שצריכים להיבדק" חזרה יותר מפעם אחת.

איפה היה הרגולטור?

סימד היא חברת BVI, קרי חברה הפועלות בארה"ב שהתאגדה לצורך הנפקת האג"ח בת"א באיי הבתולה הבריטיים. בשני העשורים האחרונים הונפקו בת"א אגרות חוב של עשרות חברות BVI, רובן המוחלט בתחום הנדל"ן, המנצלות את הנכונות של השוק המקומי להסתפק בריבית נמוכה מזו שבארה"ב. במהלך השנים הללו נקשר שמן של חלק מחברות אלה הם ממשל תאגידי חלש, היעדר שקיפות, קשיים בהחזרי החוב ולעיתים אף בקריסה.

על רקע זה, עולות פעם אחר פעם טענות כלפי שומרי הסף שהיו אמורים לפקח על התנהלות החברות הללו. רשות ני"ע הייתה הגורם שאישר את תשקיף הנפקת האג"ח של סימד, אומנם היא הגיבה לממצאים הבעייתיים שנחשפו בשבוע שעבר - אך ספק אם הדבר יסייע כעת למחזיקי האג"ח. בפברואר התגאו ברשות ני"ע במנגנונים שפותחו בצל הכישלונות של חלק מחברות ה־BVI: "אנחנו שולחים עובדים מהרשות לחו"ל, שהולכים ביחד עם השמאים אל הנכסים עצמם. המטרה היא שהחברות יבינו שאנחנו שם".

גורם נוסף, שהיה אמור להצביע על כשלים בעסקיה של סימד הוא סוכנות הדירוג מידרוג, שערב ההנפקה העניקה לחברה דירוג של Baa1 , בעוד האג"ח שהנפיקה דורגו בדירוג השקעה A3. "המדיניות הפיננסית כחברה מדווחת אינה מוכחת עדיין ודורשת בחינה לאורך זמן", כתבו במידרוג לפני ההנפקה. עם זאת, הם העריכו כי "סיכונים אלו ממותנים מצד קיומו של הסכם ניהול וכן לאור המבנה התאגידי הצפוי בחברה לאחר הפיכתה למדווחת". כמו כמעט כל יתר הגורמים שהתבקשו להגיב לפרשה, גם במידרוג מסרבים להתייחס לאירוע.

עוד כתבות

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

לא ייאמן: חצי שנה אחרי ההנפקה, בעלי השליטה רוקנו את החברה

פחות מחצי שנה לאחר גיוס אג"ח ענק בת"א, התברר כי בעלי חברת מחנות הקיץ סימד, האחים שאבסלס, העבירו 100 מיליון שקל מקופתה לעסקיהם הפרטיים ● בנוסף נטלו האחים התחייבויות פיננסיות אישיות גדולות המובטחות בנכסי החברה ● סימד: "לא נעמוד בתשלום האג"ח" ● הבורסה הודיעה על השעיית המסחר באג"ח

טיל L-SPIKE 4X / אילוסטרציה: דוברות רפאל

300 מיליון דולר: תוכנית ההשקעות של אלרון ורפאל בחברות טכנולוגיה

במסגרת תוכנית ההשקעות, אלרון ורפאל צפויות להעמיד עד 300 מיליון דולר על פני תקופה של כשלוש שנים, שימומנו בחלקים שווים, במסגרת אסטרטגיית רכישת שליטה בחברות טכנולוגיה דו־שימושית לשוק הביטחוני והאזרחי

קלפי / צילום: איל יצהר

המפקח על הכסף הפוליטי: כך מבקר המדינה יוכל להשפיע על הבחירות

השבוע ייבחר מבקר מדינה חדש, בתקופה מורכבת מאוד לביצוע התפקיד ● מערכת הבחירות מטילה על המבקר תפקידים מיוחדים ורגישים במיוחד. מהם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אילוסטרציה: Shutterstock

שתי הצעות חדשות לעצירת ההתרסקות של הדולר

הדולר בשפל של 2.8 שקלים, אך באוצר ובבנק ישראל יושבים על הגדר ● ד"ר אדם רויטר מציע מהלך חריג לגידור החוב הלאומי שימתן את הלחץ על המטבע - ואף נפגש בנושא עם אגף החשבת הכללית באוצר ● וגם: לגלובס נודע כי בצעד של ייאוש, בהתאחדות התעשיינים מנסים לגייס ח"כים להצעת חוק שתגביל את עצמאות בנק ישראל

כותרות העיתונים בעולם

"עורק חלופי ובטוח": המדינה המפתיעה שרוצה להחליף את הורמוז

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את השתלטות צה"ל על מבצר הבופור, סוריה רוצה להפוך לחלופה למצר הורמוז, והאנטישמיות בנורבגיה דוחקת יהודים מחוץ למרחב הציבורי • כותרות העיתונים בעולם 

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"שטות מוחלטת": מנכ"ל אנבידיה - הבינה המלאכותית לא אחראית לגל הפיטורים

ג'נסן הואנג פתח את נאומו בכנס המחשוב קומפיוטקס שבטייוואן בהתייחסות לטענה כי הבינה המלאכותית גורמת לקיצוץ משרות ולפיטורים: "אנשים מדברים על הורדת מספר המשרות. זה שטויות, כי חברות שוכרות יותר מהנדסים שיפיקו יותר"

המחאות בירושלים, היום / צילום: Reuters

ההפגנות - והכאוס התחבורתי: מפגינים חרדים התיישבו על המסילות, תנועת הרכבות במרכז הופסקה

גבר בן 25 ניסה לחסום אופנוע בכביש, ונפגע קשה, אדם נוסף נפגע בינוני ● המפכ"ל דני לוי: אני רואה בחומרה רבה את הפגיעה בשוטרים ובמתקני משטרה ● חסימות ענק בכביש 4: מפגינים פרצו את המחסומים במחלף גנות ● רכבת שהייתה בדרכה לירושלים שבה לתל אביב בעקבות חסימת המסילות ● התפרעויות בפתח ביתו של ראש אגף התנועה בירושלים ובשלושה מוקדים נוספים בעיר

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ''ל אינטל ליפ–בו טאן / צילום: אינטל

בדיוק כשהמציאות מסתדרת לאינטל, אנבידיה מאגפת אותה במגרש הביתי

השותפות ההיסטורית בחוות השרתים הופכת לזירת התגוששות אגרסיבית על ליבו של המחשב האישי הביתי ● כך, אינטל ואנבידיה מציגות אסטרטגיות מנוגדות לכיבוש עידן הבינה המלאכותית ● בכירים בתעשייה מנתחים: מי יקבע את חוקי המשחק ביום שאחרי אימון המודלים?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

החברה שמגייסת סכום עצום של 80 מיליארד דולר והקשר לוורן באפט

אלפבית, החברה־האם של גוגל, יוצאת לגיוס של 80 מיליארד דולר כדי לתמוך בתשתיות ה-AI שלה ● ברקשייר האת׳ווי תשקיע 10 מיליארד דולר ● איך זה מסתדר עם אסטרטגיית ההשקעה של הבוס לשעבר וורן באפט?

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

ההון השחור נשאר בחוץ: רשות המסים רחוקה מיעד הגבייה בנוהל גילוי מרצון

נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי במסגרת הנוהל החדש לאיתור הון מוסתר נגבה מס בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בלבד, בעוד שהמדינה נערכה לגבייה של בין 2-3 מיליארד שקל ● מומחים: ביטול מסלול הפנייה האנונימי שינה את מאזן הכוחות והחליש את התמריץ לגילוי

רובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

האטה ברובע היוקרה: המכירות המדשדשות של יזמיות הנדל"ן בשדה דב

רובע המגורים היוקרתי ביותר בישראל לא חסין ● גלובס צלל לדוחות החברות הפעילות בשדה דב ומצא כי בעוד המחירים הרשמיים למ"ר נותרים יציבים לכאורה, קצב המכירות נמצא בירידה ● וגם: כך השפיעו מבצעי הקבלנים על הנתונים בשטח

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"אם לא אני, היית בכלא": השיחה הקשה בין טראמפ לנתניהו

טראמפ זעם על הכוונה להסלים את הלחימה בלבנון, כינה את רה"מ "משוגע" ובלם את התוכנית הישראלית לתקוף בביירות ● לילה לא שקט בצפון: התרעות הופעלו בדרום הגולן וביישובים רבים בגליל ● טראמפ: חושב שתהיה עסקה עם איראן בשבוע הבא ● עדכונים שוטפים

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה / צילום: לשכת עורכי הדין

היועמ"שית: "לא ירחק היום שבו פסק דין ייתפס בעיני הציבור כבלתי מחייב"

בכנס לשכת עורכי הדין באילת, התייחסה גלי בהרב-מיארה לחקיקה בכנסת: "נפתח מרוץ לחיסול המוסדות הדמוקרטיים" ● נשיא העליון יצחק עמית התייחס לטענה שהוא לא נבחר כחוק: "פייק נוסף, שנפוץ בימינו כלחמניות אחרי הפסח" ● שר המשפטים יריב לוין: "מי שנבחר כחוק לא צריך להסביר כל-כך הרבה שכך היה"

השלט של חברת תע''א / צילום: Shutterstock

ניסיון למיזם עם התעשייה האווירית נפל ונחשף בתביעת משקיעים

תביעת הענק נגד עיזבון היזם המנוח רן פוליאקין משרטטת: כך הפך ניסיון הקמת השותפות עם התעשייה האווירית למלכודת למשקיעים בחברת SixAI ● היורשים מצהירים: "התביעה שקרית, הטענות יופרכו" ● ומה הקשר לשרוליק איינהורן, ליו"ר הדואר לשעבר ולחברת הענק היפנית מוסאשי?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"שוק אמוציונלי מאוד”: בת"א נרשמה מפולת. מה המומחים ממליצים לעשות עכשיו?

יום המסחר בבורסה בת"א היה הגרוע ביותר מאז אוקטובר 2023 בגלל ההסלמה בלבנון וההודעה על הקפאת המו"מ בין איראן וארה"ב ● "הדבר הכי נכון לעשות בימים כאלה זה לא לעשות כלום", מציין ערן פסטרנק, מבית ההשקעות פסטרנק שהם ● ומה אפשר ללמוד מהתנהגות השקל-דולר?

נופר אנרג'י. ניתוח עסקה / צילום: מצגת החברה

המניה שקפצה 200% בשנה, והיא כבר לא עוד חברת אנרגיה

מניית נופר אנרג'י היא אחת הלוהטות בשוק המקומי עם זינוק של יותר מפי 3 בשווי בפחות משנה – ועדיין, לדעתי יש מקום לאפסייד משמעותי ● אומנם הסגנון הניהולי של עופר ינאי שנוי במחלוקת, אך קשה להתעלם מהמהלך הדרמטי שהפך "עוד חברת אנרגיה" לחברת תשתיות בינלאומית ● ניתוח חברה, מדור חדש

דל / צילום: Shutterstock, Gabriel Pahontu

בעיקר אלטשולר שחם: המרוויחים המקומיים הגדולים מהזינוק במניות דל ו-IBM

שוויין של שתי חברות המחשוב נסק בסוף השבוע בעשרות מיליארדי דולרים ● לצד אלטשולר שחם, המחזיק המקומי הגדול ב-IBM, מעסיקות החברות בארץ אלפי עובדים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Go Nakamura/Pool Photo via AP

AI היא רק תירוץ לפיטורים? השאלה שמסעירה את בכירי הטכנולוגיה

עם פתיחת כנס הטכנולוגיה בטייוואן השבוע, אמר מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג שלטעון שמפטרים בגלל AI "זה שטויות" ​● האמירה עוררה סערה בקרב בכירי הטכנולוגיה, מאחר ובינה מלאכותית צוטטה כסיבה ליותר מ־54 אלף פיטורים, רק בשנת 2025

אילוסטרציה: Shutterstock

"פגם משמעותי של חוסר תום-לב": פסק הדין שכל מתווך חייב להכיר

פסק דין חדש של בית משפט השלום בתל אביב עושה סדר בשוק תיווך הנדל"ן וקובע כי מתווך שלא עובד לפי הכללים יאבד את התמורה המלאה

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

היזמים שצמאים למזומן: גל חדש ובעייתי של חברות נדל"ן מגיע לתל אביב

שורה של חברות נדל"ן פועלות להנפיק אג"ח בת"א - בהן ברקליס מלונות של מוטי גרין, הנדרשת לפרוע בקרוב חובות לבנקים, ועמים יזמות, המבקשת להחליף הלוואות בריבית של כ-13% ● שוק החוב מושך בעיקר חברות נדל"ן בינוניות-קטנות, שרוצות להיפטר מהלוואות יקרות