גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

הטלטלה בשבבים הגיעה להוד השרון, ומניית התוכנה נמחקת בנפילה של 99% מהשיא

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● דוח תעסוקה חזק הפיל את המדדים ושלח את מדד השבבים לצניחה חופשית - ולנס מחקה יותר משליש משוויה ביום אחד ● חברת האוצר זוז נחלשה לשפל היסטורי והשלימה ספליט הפוך כדי לשרוד בנאסד"ק ● ולייבפרסון, שנסחרה בעבר במיליארדים, נפרדת מהבורסה בת"א

ג'ורדן פריד, ג'ון סבינו, יורם זלינגר / צילום: זוז סטרטג'י, יח''צ, ולנס
ג'ורדן פריד, ג'ון סבינו, יורם זלינגר / צילום: זוז סטרטג'י, יח''צ, ולנס

המסחר בוול סטריט התנהל ביום שישי בירידות חדות, בהובלת מדד נאסד"ק שנפל ב-4.2%. מדד S&P 500 איבד 2.6% מערכו ומדד דאו ג'ונס ירד ב-1.4%. בכך הסתיים שבוע המסחר בירידות שערים. הסיבה לירידות ביום שישי הייתה דוח תעסוקה טוב מהצפוי בארה"ב, שמקטין את הסבירות להורדת ריבית ומעלה את הסיכוי דווקא להעלאת ריבית. מימוש משמעותי נרשם במניות השבבים, שבלטו קודם בזינוקים חדים, ומדד השבבים של פילדלפיה ירד ב-10.4% אחרי שקפץ ב-94.6% בין סוף מרץ לתחילת יוני.

למעלה מטריליון דולר נמחקו והסערה בדרך לבורסה בתל אביב
הישראלי הבכיר בכוכבת השבבים החדשה של וול סטריט: "נחמד שהמשקיעים מהמרים עלינו"

אלה המניות הישראליות (ובעלות זיקה לישראל) שבלטו במסחר:

מניית ולנס סובלת מהסנטימנט השלילי לשבבים והמניה צנחה ב-34.7%

מניות השבבים בלטו כאמור בירידות חדות ביום שישי. אחת מהן היא החברה הישראלית ולנס מהוד השרון, שמחקה מעל שליש משוויה (34.7%) במהלך יום המסחר, במחזור מסחר גדול במיוחד.

ולנס, בניהולו של יורם זלינגר, מפתחת שבבים שמיועדים לשני שווקים: שוק האודיו והווידאו, ושוק הרכב. בסוף שבוע המסחר, המניה ננעלה במחיר של 2.11 דולר שמשקף לחברה שווי שוק של 223 מיליון דולר. מתחילת השנה, תשואת המניה חיובית בשיעור של 48.6%. ולנס התחילה להיסחר בבורסת ניו יורק בשנת 2021, כשהשלימה מיזוג לחברת SPAC לפי שווי של 1.1 מיליארד דולר.

בשבוע שעבר, לא פורסם דיווח כלשהו שעשוי להסביר את התזוזה החדה במניה. בחודש שעבר, החברה פרסמה את דוחות הרבעון הראשון, בהם רשמה הכנסות דומות לרבעון המקביל, 16.9 מיליון דולר, בעוד שהאנליסטים ציפו להכנסות מעט נמוכות יותר. גם ההפסד הנקי היה דומה, 8.3 מיליון דולר, ועל בסיס Non-GAAP נרשם הפסד נקי של 4.8 מיליון דולר וה-EBITDA המתואם (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) היה שלילי בגובה 5.5 מיליון דולר.

על פי נתוני וול סטריט ג'ורנל, שני אנליסטים מסקרים את מניית ולנס ושניהם מחזיקים בהמלצות חיוביות במחיר יעד של 4 דולר, שמשקף כעת פרמיה של כמעט 90% על המחיר הנוכחי.

מחיר הביטקוין יורד וחברת האוצר זוז סטרטג'י ירדה לשפל

החולשה במחיר הביטקוין משפיעה לרעה, מן הסתם, על מניית האוצר הדואלית זוז(ZOOZ Strategy), והיא נחלשה בשבוע שעבר לשפל, שמשקף לחברה שווי שוק של 44 מיליון דולר. זוז, בניהולו של ג'ורדן פריד, שינתה בשנה שעברה את המיקוד העסקי שלה מחברת אנרגיה מתחדשת לחברת אוצר, והחלה לרכוש ביטקוין. נכון להיום, זוז מחזיקה בכ-1,047 מטבעות ביטקוין שהשווי הנוכחי שלהם מגיע לכ-64.6 מיליון דולר, כלומר שווי ההחזקה שלה במטבעות גבוה יותר משווי השוק של החברה בנאסד"ק ובתל אביב. לפי נתוני החברה, היא רכשה את המטבעות במספר עסקאות כשמחיר הביטקוין היה גבוה משמעותית מהנוכחי, כשהיא שילמה מחיר ממוצע של כ-116 אלף דולר לביטקוין בעוד שהמחיר ירד מאז למחיר שנמוך מ-62 אלף דולר.

בשבוע שעבר, זוז השלימה מהלך של איחוד הון (ספליט הפוך) במסגרתו כל 20 מניות שלה אוחדו למניה אחת, וזאת לאחר שמחיר המניה ירד מתחת לרף של דולר שנדרש לצורך המשך מסחר בנאסד"ק.

בראיון לגלובס לפני מספר חודשים, אמר פריד: "התנודתיות במחיר הביטקוין היא פיצ'ר ולא באג. כל אפיק השקעה שהמשקיעים המוסדיים מתחילים לאמץ, סובל בהתחלה מתנודתיות. כשהתחלתי להשקיע בביטקוין בשנת 2013 אמרו לי שאני משוגע. היום, בלקרוק ופידליטי מוציאות ETF (קרנות סל) על ביטקוין, וקרנות פנסיה של מורים וכבאים מושקעות ישירות בביטקוין".

לייבפרסון תימחק ממסחר בת"א אחרי שרוב שוויה נמחק

לפני מספר שבועות, חברת התוכנה לייבפרסון הודיעה על מכירתה לידי SoundHound תמורת כ-43 מיליון דולר, וכעת היא מדווחת על מחיקת מנייתה ממסחר בבורסה בתל אביב. החברה האמריקאית נסחרת כחברה דואלית בבורסה המקומית מאז שנת 2011. המחיקה ממסחר בת"א תתבצע בעוד שלושה חודשים, ב-7 בספטמבר, או מוקדם יותר אם מכירתה לידי סאונד האונד תושלם קודם (ואז היא תימחק גם מהמסחר בנאסד"ק).

לייבפרסון, בניהולו של ג'ון סבינו, מספקת פתרונות SaaS לארגונים לניהול הקשר עם הלקוחות. מניות רבות בתחום נפגעו משמעותית לאחרונה על רקע החשש שהתפתחות מודלי AI תפגע בפעילות שלהן, אך במקרה של לייבפרסון החולשה התחילה מוקדם יותר. מחיר המניה נחתך ב-99.8% מהשיא של שנת 2021 (בשיא מגפת הקורונה), והחברה שנסחרה בשיא לפי שווי של 4.7 מיליארד דולר והייתה חלק ממדד ת"א 35 נסחרת כיום לפי שווי של 26 מיליון דולר בלבד. אגב, כשהחברה החלה להיסחר בבורסה בת"א שוויה עמד על 570 מיליון דולר.

בתקופת הקורונה, לייבפרסון נהנתה מהייפ חיובי משום שהמוצרים שלה מאפשרים לצרכנים לתקשר עם עסקים ולקבל שירות בערוצים דיגיטליים שונים, אך למרות זאת הביקושים לא באו לידי ביטוי בתוצאות החברה שהמשיכה להפסיד, ואף "הסתבכה" במאבק אקטיביסטי. לאחר מכן, המייסד והמנכ"ל דאז רוב לוקאסיו פרש, והוחלף במנכ"ל הנוכחי.

עוד כתבות

ברלין. 85% מתושבי העיר שוכרים דירות / צילום: Shutterstock

"יש לי עשרות דירות למכירה, ואף אחד לא מתקשר": מה קורה בשוק בברלין

אחרי שנות גאות, שוק הנדל"ן בברלין מדשדש עם ירידת מחירים של כ–15% בשנתיים האחרונות ● רגולציה קשוחה וחשש מהבחירות בספטמבר מובילים להצפת השוק בנכסים של משקיעים זרים, בעוד העירייה מחריפה את האכיפה נגד חריגות במחירי השכירות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

מהנדס עיר אישר הקמת מבנה בשטח של מועצה אחרת. מה קבע ביהמ"ש?

יזם שהציג עסקת מכר כקבוצת רכישה נקנס בכמעט מיליון שקל ● בית המשפט קבע כי טובת קטין גברה על רצון האם לשנות את שם משפחתו לשם אביו ● וגם: מדוע בוטל צו הריסה למבנה בגליל התחתון, למרות שהאישור להקמתו ניתן שלא בסמכות? ● 3 פסקי דין בשבוע

הדאחיה בביירות / צילום: ap, Hussein Malla

איראן מאיימת אחרי התקיפה בדאחיה: "נגיב באופן נחרץ"

חיל האוויר תקף בלב הדאחיה בביירות ● ירי מלבנון לעבר שטח ישראל - למרות ההכרזה על "הפסקת האש" החדשה ● הותר לפרסום: סרן שחר גמלא ז"ל ואהד יערי ז"ל נפלו בלבנון ● שנתיים ו-8 חודשים אחרי הטבח בקיבוץ נחל עוז: אותרו והוחזרו חומרי מצלמות האבטחה מה-7 באוקטובר ● ישראלים יידו אבנים לעבר רכבים פלסטינים, אחד מהם נדרס ונפצע קל ● עדכונים שוטפים 

קמפיין של הלוטו / צילום: צילום מסך מיוטיוב

40 מיליון שקל לא כולל מס: כמה יקבל באמת הזוכה בלוטו?

זוכה יחיד גרף אתמול פרס של 40 מיליון שקל בהגרלת הלוטו ● גם רשות המסים היא שותפה "שקטה" לכל זכייה משמעותית, וכך היקף המס על הזכייה עומד על כ-40%

ברק אברמוב / צילום: חיים צח-לע''מ

כך בנה ברק אברמוב אימפריה של מיליארד שקל

ההשקעה של לאומי פרטנרס בג'פניקה בחודש שעבר הפגישה את בעלי הרשת ברק אברמוב עם 200 מיליון שקל ● איך הוא עושה עסקים, למה נכנס לבית"ר ירושלים למרות הפצרות המקורבים, והאם ההנפקה בדרך? ● גלובס מנסה לפצח את דמותו של האיש שהצמיח אימפריה ששווה מיליארד שקל

צילומים: רווח הפקות-ויקיפדיה, בר-אל, טלי בוגדנובסקי

המתעשרים החדשים: התגמול שהופך שכירים למיליונרים

אם בעבר תגמול באמצעות אופציות היה מזוהה בעיקר עם חברות טכנולוגיה, הרי שבשנים האחרונות עוד ועוד חברות מתחומי הנדל"ן, התעשייה והפיננסים מעניקות אותו לעובדיהן ● מנהל בשפיר הנדסה: "בדיוק קניתי בית, כך שזה סגר לי את הפינה. עכשיו אשתי רוצה רכב חדש, אז אמרתי לה 'חכי, אמור להיות לי עוד סיבוב בעוד חצי שנה'"

ירידות בוול סטריט / אילוסטרציה: Shutterstock

למעלה מטריליון דולר נמחקו, והסערה בדרך לבורסה בתל אביב

מניות השבבים מחקו ביום שישי מעל טריליון דולר, במה שהפך לירידה החדה ביותר של הסקטור מאז מרץ 2020 ● מה עומד מאחורי הירידות, ואיך יושפעו המניות הדואליות בתל אביב?

צילום: Shutterstock

הזמר ישי לוי הלך לעולמו בגיל 63

לוי, מהמוזיקאים המזוהים והמשפיעים ביותר במוזיקה הים-תיכונית בישראל, הלך הלילה לעולמו בגיל 63 • "בכאב בלתי נתפס אנחנו מודיעים על פטירתו של ישי לוי הלילה. אין מילים כרגע", מסרה משפחתו • שר התרבות: "מחלוצי המוזיקה המזרחית בארץ, אומן שהצליח לגעת בלבבות של דורות שלמים"

גרמי לוין / צילום: Victoria Forte

מנכ"ל טבע לשעבר: "בסיס הביוטק בארה"ב קורס. ישראל צריכה חלופות"

ד"ר ג'רמי לוין, אחד הקולות הבולטים בתעשיית הביוטק בארה"ב, פרסם ספר חדש שבו הוא טוען שהון הסיכון האמריקאי הפך לפחדן, חברות נוטות יותר לטשטש כישלונות, וסין מנצלת את הוואקום שנוצר כדי להשתלט על עתיד הרפואה ● דווקא לגבי ישראל יש לו מסר יחסית אופטימי

סניף בנק הפועלים / צילום: אייל הצפון

בנק הפועלים מקפיא את שער הדולר עד לסוף אוגוסט

בנק הפועלים מציע ללקוחותיו הגנה מפני עליית שער הדולר בעסקאות בח"ל • הלקוחות שיירשמו למבצע יקבלו החזר אם שער המטבע יעלה מעל 2.89 שקלים, עד לתקרה של 5,000 דולר בחודש במהלך הקיץ

האם אתם מוכנים לחיים ארוכים? / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמציע: תתחילו לחשוב על החיים בגיל 100

ד"ר יוחאי שביט, מנהל המחקר במכון סטנפורד לאריכות ימים, טוען שגיל 100 הוא אופציה שרובנו צריכים להביא בחשבון, וצריך להיערך אליה כבר בגיל צעיר ● בעזרת מחקריו, הוא מבקש לכתוב נרטיב חדש לעשורים האחרונים של החיים ● שיחה עם חוקר שמביט בלי פחד ב"גיל החדש"

סצינה שמתארת את המערב הפרוע כפי שהצטייר בתרבות האמריקאית / אילוסטרציה: Shutterstock

מערב פרוע? דווקא שם היה פיקוח הדוק על נשק

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: קרבות האקדחים האגדיים לא אפיינו את אותם זמנים כמו שאת דפי הספרים ומסכי הקולנוע

פגיעת רחפן במוצב שומרה, סוף אפריל / צילום: Reuters, Anadolu

מומחים סבורים: חיזבאללה איבד את הבייס - ולא מוצא את מקומו במפה הפוליטית החדשה

צה"ל מעריך כי מבצע "חיצי הצפון" הותיר את חיזבאללה עם שבריר מיכולותיו, אך נראה שהאיום הגדול ביותר עליו כעת הוא פנים־לבנוני ● מול דעת קהל עוינת, ממשל שדורש מונופול על הנשק וצניחה בתמיכת השיעים, מומחים מאמינים שהארגון משתמש בהסלמה בצפון כדי לייצר נרטיב של הצלחה ● כך מנסה חיזבאללה לפוצץ את המגעים המדיניים - ולשרוד פוליטית בכל מחיר

כותרות העיתונים בעולם

המומחים הפחידו, השווקים רעדו - אז איך מחיר הנפט לא זינק ל-200 דולר?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה מנע ממחיר הנפט לזנק ל-200 דולר, תחקיר הניו יורק טיימס טוען שצה"ל השתמש בפצצות עם זרחן לבן מעל אזורים מאוכלסים בלבנון, ובאיראן מסקרים את הירידה בתמיכה בישראל בעולם • כותרות העיתונים בעולם 

סקוט מוריסון / צילום: Reuters, Darrian Traynor ו־Jonathan Ernst

ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר: "היחסים עם ישראל בצניחה חופשית"

האיש שהנהיג את אוסטרליה בקדנציה הקודמת מבכה את הידרדרות הקשר עם ישראל ("היחסים בצניחה חופשית"), מצר על השנאה הגואה ("שינוי מדיניות יצר רישיון לאנטישמיות") ומתוסכל מעצימת העיניים ● הוא מודה שמדיניות ההגירה באוסטרליה נשחקה, ומוצא פרטנר אצל טראמפ: "עם ביידן יכולת לחזות איך דברים יטופלו. אצל טראמפ זה לא עבד, כי הוא מבקש לשבש מערכות"

מתוך הסרט בופור / צילום: יח''צ

היכן צולם הסרט "בופור" שביים יוסף סידר?

איזו מדינה אסייתית היא הראשונה בעולם שאסרה רכיבה על פילים, על שם מי נקראת כיכר ספרא בירושלים, וכמה צבעים יש בדגל הגאווה? ● הטריוויה השבועית

משרדי מארוול בקליפורניה, ארה''ב / צילום: Shutterstock

אלו שתי החברות החדשות שיצטרפו ל-S&P 500 כבר החודש

מארוול, המייצרת שבבים ורכיבים הדרושים לתשתיות הבינה המלאכותית, תצטרף החודש למדד ה-S&P 500 ● מצטרפת נוספת למדד תהיה חברת פלקס, המספקת שירותי ייצור לחברות טכנולוגיה מובילות, ובהן אפל ואנבידיה ● המהלך בעיקר מדגיש את חשיבותו ההולכת וגוברת של מגזר הטכנולוגיה בשוק ההון

בנק הפועלים / צילום: איל יצהר

שער הדולר מוקפא? האותיות הקטנות שמאחורי המבצע של בנק הפועלים

בנק הפועלים הודיע כי יאפשר ללקוחות "לקבע" את שער הדולר על 2.89 שקלים ולקבל החזר במקרה שהוא יעלה • באילו מקרים ההטבה לא תחול, וכיצד עמלות ההמרה הבנקאיות עלולות לשחוק את הכדאיות?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

היכונו ליום מסחר סוער מחר, במיוחד במניות האלה

שבוע המסחר ייפתח בצל הצניחה החדה במניות השבבים בוול סטריט והתקיפה הישראלית ברובע הדאחיה בביירות - המניות הדואליות ייפלו בחדות ● הירידות בוול סטריט ודברי נגיד בנק ישראל בלמו את מגמת ההתחזקות ההיסטורית של השקל ● דוח התעסוקה החזק סתם את הגולל על הורדות ריבית בארה"ב - בישראל מעריכים שקצב ההורדות יתגבר ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

היועץ הפיננסי שצופה שהירידות בדרך – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה כי ההפקדות לפוליסות החיסכון זינקו אשתקד ל־32 מיליארד שקל, לעומת 19 מיליארד שקל שהופקדו במוצר המתחרה והזול יותר • מנכ"לי הבנקים הגדולים מזהירים מפני שאננות בראלי של וול סטריט ● וגם: מדוע הבורסה השיקה לא פחות מ-28 מדדים חדשים?