גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

האוצר מציג: מהפכה בשוק החיסכון, בניגוד לעמדת רשות שוק ההון

הממונה על רשות שוק ההון, עמית גל, בלט בהיעדרו מאירוע הצגת המסקנות הסופיות של הוועדה שדנה ברפורמה מקיפה במוצרי החיסכון השונים - תוך השוואת תנאי המס ביניהם והכללתם בפלטפורמה משותפת וייעודית ● לפי עמדתו, כפי שגם הוצגה במסקנות הביניים, מדובר במהלך שיביא בטווח הארוך לצמצום התחרות והעלאת מחירים ● ברשות ני"ע רואים את הדברים אחרת

ספי זינגר, עמית גל, בצלאל סמוטריץ' / צילום: עופר עמרם, תמר מצפי, שלומי יוסף
ספי זינגר, עמית גל, בצלאל סמוטריץ' / צילום: עופר עמרם, תמר מצפי, שלומי יוסף

באוצר מקדמים את הרפורמה הפיננסית הגדולה ביותר בשנים האחרונות בענף מוצרי החיסכון, זאת בניגוד מוחלט לעמדתו של הממונה על שוק ההון, עמית גל. בנוכחות שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ובהובלת יו"ר רשות ניירות ערך ספי זינגר, הציגו באוצר את המסקנות הסופיות של "ועדת ארביטראז'". הוועדה, שיצאה לדרך לפני שנתיים, הוקמה במטרה לקבוע כללים חדשים ולהביא להשוואת תנאי המיסוי בין מוצרי החיסכון השונים: קופות גמל להשקעה, קרנות נאמנות ופוליסות חיסכון.

● הציבור מסתער על מסלול המניות בפנסיה. כך זה לא יהפוך לטעות יקרה
● החודש החלש בת"א גרר מטה את התשואות בגמל, מסלול ה-S&P כיכב

מי שבלט בהיעדרו מהאירוע הוא הממונה גל. כבר עם פרסום מסקנות הביניים באפריל אשתקד, הביע הממונה על שוק ההון התנגדות עזה למהלך כולו. סמוטריץ' הסביר את ההיעדרות בכך שגל "אינו מרגיש טוב", והוסיף כי הוא היה מעורב באירוע עד לרגע האחרון והשמיע את התנגדותו. בצד השני של המתרס, מי שדחף וקידם את המהלך הוא יו"ר רשות ניירות ערך.

לטענת הממונה, כפי שהובעה במסקנות הביניים, הרפורמה אינה נחוצה ותוביל בסופו של דבר דווקא לצמצום התחרות. זאת מכיוון שקופות הגמל להשקעה ופוליסות החיסכון יאבדו את יתרונותיהן הנוכחיים מזה, וייאלצו להתמודד עם דרישות רגולטוריות מורכבות מזה - מה שיקשה עליהן להמשיך לפעול לאורך זמן. במקביל, גורמים בענף טוענים כי חלק מחברי הוועדה עצמם כלל לא ראו את הנוסח הסופי של הדוח, אשר אף לא הוצג במהלך מסיבת העיתונאים של בכירי האוצר.

האם מדובר בבשורה צרכנית? באוצר לפחות טוענים שכן, ומעריכים כי הצעד יעודד העברת כספים מחשבונות העו"ש שאינם נושאים ריבית לאפיקי השקעה מניבים. המהלך כולל הקמת חשבון השקעות, שבו החוסכים יוכלו לראות במקום אחד מסודר ומאורגן את הכספים שנמצאים באפיקים השונים. בנוסף, הטבת המס שקיימת כיום בקופת הגמל להשקעה, המוערכת בכשני מיליארד שקל בשנה, תיפרס על כלל המוצרים ותעמוד על 200 אלף שקל לחוסך לכל היותר - כפי שנחשף בגלובס.

בניגוד לההערכות שלאחר הצגת מסקנות הביניים, פתיחת החשבונות תתאפשר כבר מגיל אפס, בדומה לגמל להשקעה, ולא תוגבל לגיל 18. נדגיש כי המהלך דרוש חקיקה מורכבת, שתביא עוד שינויים בדרך. ההזדמנות הבאה היא חוק ההסדרים הבא. כלומר, התוכנית שהוצגה עיקרה תיאורטי והיא תובא בפני הממשלה הבאה. ייתכן שיהיו לכך השפעות פיסקאליות, למשל בדיוני הוועדות בכנסת אם יוחלט להגדיל את תקרת הפטור. מדובר גם באירוע פוליטי שכן שר האוצר, רגע לפני הכרזה על בחירות, מציג תוכנית מקצועית שמזוהה איתו - שתוכל לשמש שר אחר שייכנס במקומו, שגם יוכל לבקש לבטלה כליל.

המכה לגמל להשקעה

הטבת המס החדשה תאפשר לקנות ולמכור מכשירי השקעה בתוך החשבון ללא יצירת אירוע מס (דחיית מס), כאשר תשלום המס על הרווחים יתבצע רק בעת משיכת הכספים אל מחוץ לחשבון. כמו כן, משיכת הכספים כקצבת פנסיה לאחר גיל 60 תעניק פטור מלא ממס, אך גם היא תוגבל לתקרה של 200 אלף שקל. זאת, בשונה מהמצב הנוכחי בקופות הגמל להשקעה, שבו ניתן להפקיד עד כ-83 אלף שקל בכל שנה ולקבל פטור מלא ממס רווחי הון במשיכת קצבה לאחר גיל 60. במצב הקיים, שווי ההטבה המצטבר לאורך שנים יכול להגיע במקרים חריגים גם למיליוני שקלים.

באוצר מסבירים כי נכון להיום רק פלח קטן מאוד מהאוכלוסייה נהנה ממיצוי ההטבה בגמל להשקעה, וכי חלוקתה בין כלל מוצרי ההשקעה - ובעיקר בקרנות הנאמנות המנהלות כ-830 מיליארד שקל - תהיה צודקת יותר. לפי נתוני המשרד, 91% מחשבונות המסחר הנוכחיים נמוכים מהתקרה של 200 אלף שקל. בשורה התחתונה: מי שציפה להפקיד בכל שנה סכומים גבוהים לקופת גמל להשקעה כדי ליהנות מהטבת מס משמעותית לטווח ארוך - ייפגע. מנגד, צרכנים בעלי חשבונות מסחר קטנים ירוויחו, כביכול, הטבות מס חדשות.

הביקורת - רפורמת מס

המבקרים טוענים כי בסופו של יום, לצד הפגיעה באטרקטיביות של קופות הגמל להשקעה, באוצר מסתכלים על המהלך בעיקר כהזדמנות לקצץ בהטבות המס - ותו לא. לראייתם, קביעת תקרה נמוכה יחסית של 200 אלף שקל מעיבה על הניסיון לייצר אחידות ושקיפות.

באוצר, אגב, הדגישו שוב ושוב שאין בכוונתם להרחיב את תקציב הטבת המס, אלא רק לפרוס אותו אחרת. ואולם קשה להתעלם מהעובדה שקופות הגמל הן מוצר חדש יחסית בן כעשור. כך באוצר יכולים "לגדר" את הפסדי המדינה ממסים ברמה הקיימת היום. המשך מתן ההטבה במכשיר היתה ככל הנראה מביאה לצמיחה משמעותית בשימוש בו, וכתוצאה מכך לאובדן הכנסות בשיעור גדול יותר.

המבקרים מוסיפים כי הקמת חשבונות ההשקעה תהיה מורכבת מאוד מבחינה טכנולוגית ובירוקרטית, וכרוכה בעלויות של מאות מיליוני שקלים, שיושתו בסופו של דבר על הציבור. נוסף על כך, עולה הטענה כי הכנסת גורם מתווך נוסף למערכת תביא בהכרח להתייקרות המוצרים בטווח הארוך.

הבנקים בחוץ, בינתיים

נקודה משמעותית נוספת היא מקומם של הבנקים ברפורמה. באוצר קבעו כי במשך שלוש השנים הראשונות ליישום המהלך, ארבעת הבנקים הגדולים (לאומי, פועלים, מזרחי-טפחות ודיסקונט) יישארו מחוץ לפלטפורמה, מאחר שהם שולטים כיום ללא עוררין בשוק חשבונות המסחר.

מי שכן יוכלו להציע את החשבונות החדשים מהיום הראשון הם חברי הבורסה שאינם בנקים (כמו מיטב, IBI, אקסלנס, אלטשולר שחם ואחרים). בנוסף, באוצר בונים על "הבנקים הקטנים" שינצלו את ההזדמנות כדי לעודד תחרות מול הגדולים.

שאלה מרכזית נוספת היא מי יורשה לשווק את המוצרים תחת הפלטפורמה החדשה. הכלכלן הראשי באוצר, שמואל אברמזון, ציין כי "מי שייתן ייעוץ במסגרת חשבון ההשקעה יידרש לכפל רישיונות - הן רישיון ייעוץ השקעות והן רישיון ייעוץ פנסיוני, זאת מהטעם הפשוט שהכלים החדשים יושבים בדיוק על התפר שבין שני העולמות". במילים פשוטות: סוכני הביטוח יקבלו כרטיס כניסה לעולם הענק של קרנות הנאמנות, בעוד שיועצי ההשקעות בבנקים יוכלו להציע ללקוחותיהם קופות גמל ופוליסות חיסכון. ואולם, הודגש על ידי בכירי האוצר, אירוע המתווכים נמצא רק בראשיתו ויצטרך עוד להתבהר.

רשות ניירות ערך: מהפכה גדולה

ספי זינגר סבור אחרת מעמית גל, ובטוח שמדובר במהפכה גדולה. "זו רפורמה צרכנית המתמקדת ביצירת תחרות והגברת איכות. לכן, רצינו לשמור על איזון פיסקאלי בלי להכניס ובלי להוציא כסף. אני מסתכל על זה באופן רחב; בעוד חמש שנים הייתי רוצה שלכל אדם שפותח חשבון בנק ייפתח באופן אוטומטי גם חשבון השקעה, וזו המהפכה הגדולה ביותר בצרכנות הפיננסית", אמר לגלובס.

כשנשאל זינגר על העובדה שמדובר באירוע פיסקאלי שמגביל הטבות מס קיימות, השיב: "נקודת המוצא פשוטה, אנחנו לא רוצים להגדיל או להקטין את הטבות המס אלא להיות ניטרליים ולהעניק אותם לכולם. הצורך בניטרליות פיסקאלית נובע בין היתר מכך שאנחנו לא יודעים כמה יצטרפו בהמשך, כמה ימשכו כקצבה ויקבלו את מלוא הטבת המס וכמה יצרכו את החיסכון בדרך, על כן אנחנו פועלים על פי המידע שיש היום".

ביחס לאפשרות השרידות של קופות הגמל להשקעה ופוליסות החיסכון, אומר זינגר כי היא "חד-משמעית. הרפורמה מייצרת מקום אחד שבו יוצגו כל המכשירים, כולל קרנות נאמנות. מוצרי ההשקעה שיהיו טובים וייצרו ערך מוסף למשקיעים, יצליחו. עד היום רק חלק מהמוצרים קיבלו פטור ממס, ועכשיו עלות זו הושוותה וכולם יצטרכו להתחרות על ליבו של הצרכן".

עוד כתבות

הדירה  ברחוב רעות בשכונת ''בצוותא'' בחריש / צילום: יעקב קדם

מחיר חריג: בכמה נמכרה דירת גן עם 5 חדרים בחריש?

בשכונת "בצוותא" בחריש נמכרה דירת גן בת 5 חדרים, בשטח בנוי של 141 מ"ר תמורת 3.035 מיליון שקל ● הדירה נמכרה על רקע ירידת מחירים של כ־12% בעיר בדירות רגילות ● מדובר במחיר גבוה מאוד יחסית לשוק דירות הגן בחריש

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "הלוואי שכל מקום בישראל היה צומח כמו הקיבוצים"

מו"ל גלובס אלונה בר און אמרה בפתיחת כנס צמיחת הקיבוצים כי התנועה הקיבוצית ניצבת בפני גל של שינויים - מהקמת קיבוצים חדשים וצמיחה דמוגרפית ועד זינוק ביזמות, באנרגיה ובתהליכי העברה בין-דורית של הון וערכים

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

בג"ץ הוציא צו על-תנאי נגד הרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים בתחום המזונות

תנועת ישראל חופשית טענה כי התיקון לחוק מאפשר לאחד מבני הזוג, רק משום שהקדים והגיש את תביעת הגירושים, לקבוע היכן יתנהלו גם הדיונים על מזונות, רכוש ומשמורת - ולגרור את בן או בת הזוג להתדיין בבית הדין הרבני, גם בניגוד לרצונם ● במסגרת הצו של בג"ץ, המדינה נדרשת להסביר מדוע אין לבטל את הרחבת הסמכויות הזו

דניאל שרייבר, ראסל אלוונגר, לירון אייזנמן / צילום: שלומי יוסף, מיכה בריקמן, ברצי גולדבלט

משיא כל הזמנים להתרסקות של 40%: טאואר נשאבת למערבולת השבבים ערב הדוחות

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע • יצרנית השבבים ממגדל העמק איבדה 4 מיליארד דולר משוויה מאז חודש יוני, אף שפעילותה נותרה יציבה ● המשקיעים מאבדים סבלנות? למונייד נחתכה ב-50% וצוללת לשפל של יותר משנה ● וגם: האבסורד של סיליקום: חזרה לרווח, העלתה תחזית - ונענשה במחיקת רבע משוויה ביומיים

עופר סתוי, מנכ''ל דוראל ישראל / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל דוראל ישראל: "הביקוש הוא אינסופי. להצמיד למתקני חשמל חוות שרתים"

החלק האגרו-וולטאי בפרויקט "הדרי שאן" צפוי להניב לדוראל כ-150 מיליון שקל בשנה ● בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס, סיפר עופר סתוי, מנכ"ל דוראל ישראל, כי "לנהל מיזם של 11 קיבוצים עם עשרות אסיפות ושינויים רגולטוריים היה אתגר יוצא דופן"

אסף אלדר, סמנכ''ל וראש החטיבה הבנקאית, דיסקונט, בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס / צילום: שלומי יוסף

ראש החטיבה הבנקאית בדיסקונט: "רואים בפתרונות לקיבוצים משימה ארגונית חשובה"

אסף אלדר, ראש החטיבה הבנקאית בדיסקונט, התייחס בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס לסוגיות הקניין המשקי ושוק האנרגיה בקיבוצים, שלטענתו נמצאים בתוך "ערפל רגולטורי וסטטוטורי ובין הפטיש לסדן" ● מול סוגיות אלה הוסיף אלדר עוד שלושה עוגנים של ודאות

טיל לורה (ארכיון) / צילום: התעשייה האווירית

עסקה של התעשייה האווירית מעוררת חשש וסערה בספרד

מרוקו בוחנת רכישת טילים מתקדמים מישראל וממדינות נוספות, ומעוררת חשש ביטחוני בספרד ● חברת Long Wall זכתה בחוזה אמריקאי בסך 75 מיליון דולר לפיתוח מיירט בעלות נמוכה, לצד התחייבות להשקעה נוספת במחקר ובפיתוח ● וחברת הענק האירופית BAE מייצרת נגמ״שים עם מערכת של אלביט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

פריון נמכרת תמורת 420 מיליון דולר, אך לפי שווי פעילות של פחות ממחצית מכך

חברת הפרסום הדיגיטלי מישראל נמכרת ל־Affle ההודית בפרמיה של 31% על מחיר השוק, לאחר ירידה של 80% במניה מהשיא ב–2023 ● האנליסט ליאור וידר: "בנטרול המזומנים בקופתה של פריון, שווי הפעילות שלה בעסקה מוערך בכ-190 מיליון דולר בלבד"

חיל האוויר ההודי / צילום: Reuters, Ankit Tyagi

905 מיליון דולר: התעשייה האווירית על סף עסקת ענק בהודו

ניו דלהי אישרה את הצעת החברה הישראלית כמועמדת היחידה במכרז, שבו התמודדו גם חברות רוסיות ואירופיות ● במסגרת העסקה, אם תצא לפועל, יוסבו שישה מטוסי בואינג 767 למתדלקים ● העסקה עשויה להיות מהגדולות שנחתמו בין המדינות בתחום הביטחוני

מתנגדים לריכוז העושר בארה''ב. הפגנה ביוטה, החודש / צילום: Reuters, Charles-McClintock Wilson

החוב תופח, יוקר המחיה מכריע והפוליטיקה האמריקאית נערכת למלחמת הישרדות

בחירות האמצע בארה"ב עשויות להעביר את השליטה בקונגרס לידי הדמוקרטים, על רקע שחיקת התמיכה בטראמפ ויוקר המחיה שמעסיק את הבוחרים ● אלא שניצחון כזה לא יפתור את בעיות היסוד של הכלכלה האמריקאית: החוב הלאומי, הגירעונות ומשבר הדיור ● במקביל, המאבק על עתיד המפלגה הדמוקרטית מאיים להחריף את הקיטוב הפוליטי

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Chiang Ying-ying

היום הגרוע של אינטל: מיליארדי דולרים נמחקו, ועובדים רבים בישראל נפגעו

תחזית מאכזבת והשבתת המפעל בקריית גת גררו את אינטל ליום המסחר הגרוע ביותר שלה זה 50 שנה ● הצניחה החדה קטעה רצף דוחות חזקים ומחקה סכומי עתק משווי המניות של העובדים, קרנות ההשקעה ובעל המניות הגדול ביותר שלה - הממשל האמריקאי

בן סוכמן, מנכ''ל דפוס בארי / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל שהוביל לפתיחת דפוס בארי: "אנחנו בתחושת שליחות. 90% מחברי הקיבוץ יחזרו"

מנכ"ל דפוס בארי בן סוכמן, שאיבד את אמו וחברים בטבח ה-7 באוקטובר, סיפר כיצד ההחלטה לפתוח מחדש את דפוס בארי ימים ספורים לאחר מכן, הפכה לסמל של תקווה ושיקום הקהילה ● בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס הוא דיבר על החזרה לבארי, על האתגרים שנותרו ועל האמונה בעתיד הקיבוץ והעוטף

באי הכנס / צילום: תמר מצפי

תמונות ורגעים מכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס

הכנס, הנערך זו השנה השלישית, שם דגש על מיצוי הפוטנציאל של המרחב הכפרי, דיור והתחדשות, תעשייה וחקלאות מתקדמות, טכנולוגיות ואנרגיה מתחדשת, לצד תפקידם של הקיבוצים בשיקום הצפון והעוטף ● וגם: הנוכחים נהנו מהופעה של הזמרים דורית ראובני  וחנן יובל

תל אביב / צילום: Shutterstock

100 התנגדויות ביום, 5 דקות לאדם: בקשה להאריך את הדיון בתוכנית המתאר של ת"א

לקראת הדיונים על מאות התנגדויות לתוכנית המתאר החדשה של תל אביב, לשכת עורכי הדין דורשת מהעירייה לדחות את המועדים, להאריך את זמן הטיעון לכל מתנגד ולאפשר השתתפות בזום, בטענה שהמתכונת שנקבעה אינה מאפשרת דיון מעמיק בתוכנית שתעצב את עתיד העיר

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

האם זה הזמן להצטייד בדולרים? מומחים מנתחים – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהל השקעות בכיר: "הבורסה לא אטרקטיבית, הנדל"ן מת" ● איפה להשקיע? המומחים ממליצים להתרחק מנדל"ן; להתמקד באג"ח קצרות, טק דואלי וביטחון ●  מניית הרחפנים שצנחה ב-50%: הזדמנות השקעה או מלכודת? ● אבנר חדד מהפניקס מרגיע: "אין פאניקה בשווקים, מדובר בתיקון טבעי" ● וגם: רשות שוק ההון סוגרת את מלכודת ההנחות בביטוחי החיים - אך האם המבוטחים באמת ישלמו פחות?

גל שוחמי, מייסד ויו״ר גרעין התיישבות ״יחד - אדם ואדמה״ בבקעת ערד / צילום: שלומי יוסף

התא"ל שמקים קיבוץ אחרי 39 שנה: "מישהו צריך לגור בקרווילה במדבר"

בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס סיפר גל שוחמי, שהשתחרר לאחר 32 שנות שירות בצה"ל, על הקמת קיבוץ חדש בבקעת ערד עם משק משותף, חקלאות ואנרגיה מתחדשת ● "אנחנו מתחברים ערכית, ואנחנו מגיעים מתוך הבנה שהחובה הערכית המוסרית היא למצוא דרך חדשה"

מצביע בבחירות / צילום: ap, David Goldman

עושה את זה שוב: העיר שחזתה את התוצאות של הבחירות

רחובות ממשיכה להיות העיר שבה דפוס ההצבעה דומה ביותר לזה של כלל המדינה ● חיפה, פתח תקווה ולוד בולטות גם הן בדמיון לתוצאות הארציות, בין היתר בשל עלייה בשיעור ההצבעה בחברה הערבית ● הנתונים העירוניים, עם זאת, מסתירים פערים משמעותיים בין שכונות בעלות מאפיינים חברתיים וכלכליים שונים

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר ויו''ר בריל / צילום: רמי זרנגר

שחר תורג'מן על סמוטריץ': "כמה שהוא חכם ככה הוא שחצן"

נשיא איגוד לשכות המסחר, שחר תורג'מן, יצא נגד הרחבת הפטור ממע"מ והיה ממובילי המהלך לביטולו ● בראיון לגלובס הוא תוקף את סמוטריץ' ("שחצן"), מכנה את הליכי השימוע לעובדים "מפעל זבל בירוקרטי" ומתעקש שהיבואנים והקמעונאים אינם אחראים ליוקר המחיה ● "לפני סטארט־אפ־ניישן - אנחנו רגוליישן־ניישן"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

החליפו טיוטות לרכישת דירה, והמוכר התחרט. האם הרוכשת תקבל פיצוי?

בית המשפט דחה בקשה לאיכון טלפון של בת זוג לשעבר במשך עשור, כדי להפריך את טענתה שהיו ידועים בציבור ● תביעה לאכיפת טיוטת הסכם לרכישת דירה נדחתה ● וגם: מוכרי דירה חויבו לשלם 265 אלף שקל לאחר שלא גילו לרוכשים על ליקויי רטיבות ● 3 פסקי דין בשבוע

מה יעשו מחר המניות הדואליות, והאם טלטלה חדשה בדרך לוול סטריט?

בחירות האמצע בארה"ב עשויות לטרוף את הקלפים בוול סטריט, בעוד השווקים מתחילים לתמחר חזרה אפשרית למלחמה נגד איראן ● הבורסות בת"א ובניו יורק חתמו חודש אדום, הכסף יצא ממניות הטכנולוגיה לענפים הדפנסיביים ● עונת הדוחות בת"א תיפתח השבוע באופן רשמי, עם דיווחים של טאואר, טבע ואל על ● נתוני התעסוקה בארה"ב יעמדו במוקד ויקבעו את כיוון הריבית ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר