גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  תיירות

איזיג'ט בדרך להימכר: כך עשוי להשתנות אחד ממותגי הלואו־קוסט הגדולים באירופה

אחרי שצנחה ביותר מ־50% מאז הברקזיט, ענקית התעופה הבריטית עומדת בפני עידן חדש: קרן אמריקאית בדרך לרכוש את החברה במיליארדי ליש"ט ● מומחים מסמנים את המהלכים הבאים - מחידוש צי המטוסים ועד היציאה מבריטניה

מטוסי easyjet חונים בשדה תעופה
מטוסי easyjet חונים בשדה תעופה

חברת הלואו־קוסט איזיג'ט הודיעה בתחילת השבוע שהגיעה להסכם עקרוני על מכירתה לקרן האמריקאית קאסל־לייק. על פי ההצעה, קאסל־לייק תקנה את החברה הבריטית בסכום של 6.9 ליש"ט למניה, כך שהעסקה כולה מעריכה את איזיג'ט ב־5.23 מיליארד ליש"ט (6.94 מיליארד דולר). העסקה עדיין רחוקה מלהיסגר, וקאסל־לייק עוד תצטרך להתגבר על קושי רגולטורי, אך בינתיים נראה שמדובר בעסקה שמשרתת את שני הצדדים. כתוצאה מהעסקה, מניית איזיג'ט המריאה בבורסה הלונדונית בכ־10%.

הדלת עדיין פתוחה? וויזאייר מבקשת לחזור למו"מ על הקמת בסיס בנתב"ג
המדינה תפצה את חברות התעופה על חלק מנזקי "שאגת הארי"

"זו עסקת ענק", מסביר יוסי פישר, מומחה בינ"ל לתעופה ותיירות. "לקרן האמריקאית שקונה אותה יש ניסיון גדול בתחום רכישת חברות תעופה ושדרוגן - היא כבר עשתה בעבר רה־ארגון לחברות התעופה SAS הסקנדיבית ו־GOL הברזילאית, ואף עזרה במימון של חברת וירג'ין אטלנטיק שמתמחה בליסינג של מטוסים. יש להם המון ניסיון".

ומה הם מרוויחים מהעסקה הזו?
פישר: "יש כאן הזדמנות עסקית יוצאת מהכלל של רכישת מותג בינלאומי יקר. איזיג'ט זו חברת הלואו־קוסט הגדולה הראשונה שהוקמה באירופה. הם קונים פה את המותג ואת הסלוטים (משבצות המראה ונחיתה, א"פ) שיש לחברה בשדות תעופה אסטרטגיים - זה שווה הרבה כסף".

המניה מדשדשת והפכה להזדמנות עסקית

אחת מהסיבות שיש כאן "הזדמנות עסקית" היא המצב הירוד והמדשדש של החברה בשנים האחרונות. למעשה, מאז שהחליטו בבריטניה ב־2016 על הברקזיט - פרישת הממלכה המאוחדת מהאיחוד האירופי - צללה מנייית החברה ביותר מ־50%. לאיזיג'ט יש אמנם חברות בנות באוסטריה ובשוויץ, אך עיקר הפעילות עדיין בבריטניה, וכשהשוק בבריטניה נפגע - גם הפעילות של חברת התעופה נפגעה. כמובן, גם תקופת הגבלות התיירות בשל מגפת הקורונה לא תרמה לחברת התעופה.

בנוסף, הברקזיט גם גזר על החברה שינויים. "כשבריטניה יצאה מהאיחוד - כל ההסכמים הבילטרליים עם כל מדינות האיחוד יצאו באותו רגע משימוש והיו צורך לחתום עליהם מחדש", מסביר ⁠ד"ר עוזי פרוינד־פיינשטיין, מומחה תעופה ובכיר במחלקה לניהול תיירות ומלונאות באקדמית כנרת. "בעקבות כך הם גם קנו חברת תעופה שוויצרית שאיפשרה להם להמשיך לבצע חלק מהטיסות. בכלל, הברקזיט הרס לאיזיג'ט את האפשרות ליהנות מהיתרונות שהאיחוד האירופי נותן והיה צורך למצוא צעדים עקומים ועוקפים. עכשיו, כשמגיע הדוד מאמריקה שיכול להזרים כסף ולהשביח נכסים - זה מצוין".

נוסף לבעיה הנקודתית, צריך לציין שענף התעופה כולו נמצא במשבר בעקבות מחירי הדלק הסילוני. "מחירי הדלק הגבוהים, שנגרמים בעקבות המשברים בעולם, מייצרים הזדמנות לקניית חברות הלואו־קוסט", מסביר פישר. "הדלק הוא מרכיב משמעותי בחברות הלואו־קוסט - שגם לא יכולות להעלות מחירים כי זה יפגע במודל שלהן. זה משפיע גם על וויזאייר, שעשויה אף היא להימכר. עכשיו, כשאיזיג'ט נמכרת התיאבון לעסקאות גדולות יגדל. השוק מזהה הזדמנויות".

המצב הירוד של איזיג'ט מביא עימו גם הזדמנויות כאמור, אך בשביל זה הקרן האמריקאית תצטרך לבצע לא מעט שינויים. ראשית, פישר מצביע על אפשרות היציאה מבריטניה. "אני מאמין שהם ינסו לעשות את זה, וזה מתבקש. האנגלים אמנם יעמדו על הרגליים האחריות, אבל אין ברירה - שוק התיירות היוצאת הבריטי נמצא בירידה מתמדת".

מעבר לזה, צי המטוסים של איזיג'ט מבוסס ברובו על מטוסי איירבוס 320. "על זה, בין השאר, תהיה העסקה. לדעתי הם יעשו הסבה מהירה של צי המטוסים ויביאו הרבה יותר מטוסי איירבוס A321neo, כמו בוויזאייר. עם מטוסים כאלו, אותו צוות אוויר יכול להכיל עוד 60 נוסעים לטווחים גדולים יותר. המשמעות הכלכלית ברורה. אגב, זו אחת הסיבות שהקרן צריכה למחוק את החברה מהבורסה. אם הם הולכים לעשות ליסינג של המטוסים, בעלי עניין יכולים לטרפד להם את זה", מוסיף פישר.

ההצעה שאיזיג'ט הסכימה לה מגיעה אחרי ארבע הצעות שסירבה להן - בסכומים שנעים בין 5.6-6.5 ליש"ט למניה. בעבר, איזיג'ט אף האשימה את הקרן האמריקאית כי מדובר בניסיון לקנות את החברה "בזול". כעת, איזיג'ט מסרה כי ההצעה האחרונה מקבוצת האשראי הפרטית הייתה "בשווי שהדירקטוריון יהיה מוכן להמליץ ​​עליו" לבעלי המניות. שווי השוק של החברה בבורסת לונדון, אגב, עומד כיום על 4.64 מיליארד ליש"ט.

עם זאת, העסקה רחוקה מלהיחתם. בהצהרה לבורסה נכתב כי הצדדים ביקשו הארכה למועד האחרון להשלמת העסקה באופן רשמי, כך שלקאסל־לייק יש עד 3 באוגוסט להודיע רשמית ולהגיש "הצעה מוצקה". עד אז, היא תצטרך לקבל את האישורים הרגולטוריים ולהתגבר על אתגרים שבדרך. כך למשל, מכיוון שאיזיג'ט היא חברה אירופית, היא תצטרך על פי כללי האיחוד בעלות של לפחות 51% מחברה אירופית. הדבר אומר שקאסל־לייק תצטרך למצוא שותפה נוספת.

הרכישה תשפיע על חזרת החברה לישראל?

לסיום, נשאלת השאלה כיצד האירוע הזה עשוי להשפיע עלינו. כזכור, בחודש מרץ האחרון הודיעה החברה הבריטית כי היא מבטלת טיסות לישראל, גם במהלך עונת הקיץ הקרובה. "השוק הישראלי בעייתי", אומר פרוינד־פיינשטיין. "המודל הבסיסי של חברות לואו־קוסט בנוי על טיסות קצרות, בלי אוכל, בלי מזוודות בחינם. הטיסה לישראל, שאורכת 5 שעות, מוגדרת למשל אצל בריטיש איירווייז כטיסה ארוכה, ככה שזה בכלל לא היה מובן מאליו כשהם נכנסו לכאן. בנוסף, המזרח התיכון כולו נמצא בסיטואציה לא יציבה ויש כאן עניין של הערכת סיכונים. כך או כך, להערכתי הם לא יחזרו בקיץ. הלו"ז די גמור כבר".

"אנחנו נוטים לראות את עצמנו יותר גדולים ממה שאנחנו", מסכם פישר. "אבל אנחנו מדינה שנמצאת בקצה המניפה של חברות הלואו־קוסט האירופיות. ההתנהלות התיירותית אצלנו בשנים האחרונות היא כמו רכבת הרים. למה אמריקן ודלתא לא חוזרות? מכיוון שאין ביקוש. אין משמעות למי יהיה הבעלים, מי שקונה את איזיג'ט אלו אנשי מקצוע, והשאלה היחידה שמעניינת אותם זה אם זה רווחי או לא".

עוד כתבות

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

הפחתת הריבית: בכמה תרד עלות המשכנתא שלכם?

ירידת הריבית השנייה ברציפות צפויה להקל בעיקר על בעלי משכנתאות במסלול הפריים, אך עשויה להשפיע גם על רוכשי דירות חדשים ועל שוק היד השנייה כולו ● עד כמה יקטן ההחזר החודשי בפועל, מי צפוי ליהנות מהחיסכון המשמעותי ביותר, והאם מדובר בתחילתה של התאוששות בשוק הדיור? ● גלובס עושה סדר

מייסדי סיארה. מימין: יונתן איתי, מייסד-שותף וסמנכ''ל מחקר ופיתוח, תמר בר-אילן, מייסד-שותף ו-CTO, יותם שגב, מייסד-שותף ומנכ''ל החברה / צילום: נטשה זריקר

שתי חברות ישראליות בדרך לעסקת ענק של מיליארד דולר

לפי גורמים המעורים בפרטים, חברת הסייבר הישראלית מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת אואזיס סקיוריטי ● מרבית מהתמורה צפויה להיות משולמת במניות של סייארה וכ-30% במזומן

מנחם מזרחי, נשיא בתי משפט השלום מרכז / צילום: אתר הרשות השופטת

"יש תיקים שאני שם בצד": נשיא השלום על המחוז שנותר מחוץ לסבב המינויים

הוועדה לבחירת שופטים הודיעה על שורת מינויים, אך מחוץ לרשימה נותרו בימ"ש השלום והמחוזי בת"א ובמרכז ● בשיחה נדירה עם גלובס, נשיא השלום במרכז, השופט מנחם מזרחי, אומר: "אנחנו מנהלים 1,500 תיקים במקביל"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הנאסד"ק מזנק בהובלת מניות השבבים; מיקרוסופט יורדת אחרי שהודיעה על סבב פיטורים

הנאסד"ק קופץ במעל 1% ● הדאו ג'ונס חצה לזמן קצר את רף ה-53,000 לראשונה אי פעם ● דל מטפסת אחרי שהנשיא טראמפ קרא לאנשים "לצאת ולקנות מחשבי דל" ● מיקרוסופט נחלשת אחרי שהודיעה כי תפטר 4,800 עובדים ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת ● סיטי: מחיר הנפט עשוי לרדת ל-60 דולר עד סוף השנה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

נגיד בנק ישראל הפתיע, אך מזהיר: "תוואי הריבית הוא לא איגרת חוב או הבטחה"

בנק ישראל הפחית פעם נוספת את הריבית, שעומדת כעת על 3.5% ● לצד זאת, התחזית של חטיבת המחקר שידרה אופטימיות – עם צפי לשתי הורדות נוספות בשנה הקרובה ● בראיון לגלובס, הנגיד מתייחס לנתונים שיכולים להעיב על המהלך, ומסביר עד כמה התחזקות השקל הייתה שיקול מרכזי

חיים כצמן וצחי אבו / צילום: אריק סולטן, יונתן בלום

הדרך של צחי אבו לחמש חברות ציבוריות ב-6 שנים בלבד

איש העסקים מאשדוד צפוי לרכוש את השליטה בחברת ג'י סיטי מידי נורסטאר של חיים כצמן, ויהפוך לאיש החזק בחברת הנדל"ן הגלובלית, שנוסדה לפני כ־35 שנה ● כך נראתה הדרך שלו לעסקת הענק ומה התוכניות ליום שאחרי

בנייה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

אומדן לשכת שמאי המקרקעין: עלויות הבנייה במרכז ת"א זינקו ב-15.4% בשנה האחרונה

לשכת שמאי המקרקעין פרסמה היום את עדכון אומדן עלויות הבנייה למגורים לחודש יוני 2026, שמציג עליית מחירים רוחבית של כ-3.2% בממוצע ברחבי הארץ ● העלייה החריגה והחדה ביותר נרשמה בקטגוריית בניין נמוך במרכז תל אביב

רחפן נוסעים של קנדו. חזון המכוניות המעופפות (צולם בפארק עתידים ת''א) / צילום: Cando Drones ודור פזואלו

לקראת ההנפקה: מדוע נתקע חלום המוניות המעופפות של רמי לוי ומשרד התחבורה

חברת הרחפנים של רמי לוי, קנדו דרונס, שבדרך לבורסה שואפת לקדם בישראל "מוניות מעופפות" ● אלא שהמיזם שלה הוקפא בשל המלחמה ומגבלות רגולטוריות ● בנוסף, כלי הטיס שעליו מבוסס המיזם טרם זכה לרישוי בארץ

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

שר הביטחון נגד עסקת צים: "המתכונת המוצעת לא מאפשרת שמירה על האינטרסים הביטחוניים"

שר הביטחון ישראל כ"ץ אימץ את עמדת המלמ"ב וגורמי המקצוע במשרד הביטחון, שלפיה מכירת חברת צים במתכונת המוצעת אינה מאפשרת שמירה על האינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל ● מוקדם יותר היום דווח כי גם ראש הממשלה הביע התנגדות לעסקה במתווה המוצע

אזור תעשיה ברקן. בעיגול: מוסטפא דניזר / צילום: עינת לברון, איור: גיל ג'יבלי

הטייקון הטורקי, חברת הטקסטיל בישראל והחקירה של רשות המסים

אחד מיצואני הטקסטיל הבולטים בטורקיה פתח חברה בישראל על אף אמברגו הסחר שהטיל ארדואן ● כעת נחשף כי אותה החברה נחקרת במסגרת פרשת הברחות ומרמת מס בהיקף של 27 מיליון שקל - תוך ניצול הסכם סחר בינלאומי

משה מור יוסף / צילום: משרד הפנים

המועמד של דרעי נבלם: משה מור יוסף לא ימונה למנכ"ל החברה למתנ"סים

מור יוסף, המזוהה עם ש"ס ומשמש כמשנה למנכ"ל משרד הפנים, נפסל מלכהן כמנכ"ל החברה למתנ"סים - כך קבעה הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות לאחר שבחנה את כלל החומרים בעניין ● מי עשוי לזכות כעת בתפקיד?

בניין להב 433 / צילום: גלובס

המשטרה הקפיאה עשרות מיליוני שקלים של בכירי מנורה בפרשת השחיתות בהסתדרות

במסגרת התפתחות נוספת בפרשת "יד לוחצת יד", המשטרה הקפיאה עשרות מיליוני שקלים בחשבונות מנורה מבטחים ובחשבונות אישיים של חלק מבכיריה ● לפי החשד, החברה קידמה את פוליסת התרופות של ההסתדרות באמצעות טובות הנאה ותשלומים לסוכן הביטוח עזרא גבאי, במטרה להשפיע על חידוש ההתקשרות ולהגדיל את רווחיה ● במשטרה מציינים כי ממצאי החקירה עד כה חיזקו את החשדות נגד המעורבים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

ניסיון ההשתלטות שעלה לברק רוזן ואסי טוכמאייר רבע מיליארד שקל

ניסיון השתלטות כושל על עסקי הנדל"ן של כצמן לפני 4 שנים עלה לבעלי השליטה בחברת ישראל קנדה בהפסד "על הנייר" של כרבע מיליארד שקל

רה''מ נתניהו והנשיא טראמפ במאר־א־לאגו בדצמבר האחרון / צילום: ap, Alex Brandon

מחשש לסחבת בגיבוש הסכם הסיוע משלחת בראשות מנכ"ל משרד הביטחון תצא לוושינגטון

לגלובס נודע כי משלחת בראשות מנכ"ל משרד הביטחון אמיר ברעם תצא בשבוע הבא לוושינגטון כדי להתניע את המגעים למזכר ההבנות הבא שיחל ב־2029 ● הפעם, נראה שישראל מוותרת על רכיב הרכש ומציעה מודל של השקעה הדדית ● האם ארה"ב בכלל מעוניינת בהסכם חדש, ומה רוצה נתניהו?

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

לקראת הנפקה עתידית: לאומי פרטנרס רוכשת 20% מדלק ישראל לפי שווי של 850 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של לאומי תשקיע 213 מיליון שקל בחברה שמפעילה כ-240 מתחמי תדלוק ומחזיקה בברגר קינג, קפה ג'ו, חנויות הנוחות מנטה ורשת מועדוני זאפה ● העסקה תתמוך במימון חלקה של דלק ישראל ברכישת הוט מובייל

מיכלית נפט / צילום: Reuters, stringer

מחיר הנפט צנח ב-43% מהשיא, ומייצר לשוק בעיה חדשה

בארבעת החודשים האחרונים חווה שוק הנפט עליות מחירים היסטוריות ● ואז הגיע המהפך: מצר הורמוז נפתח, ארה"ב משחררת מיליוני חביות ממאגרי החירום וסין מפסיקה לקנות נפט - ומחירי הזהב השחור נופלים ● איך יתמודדו יצואניות הנפט?

פרופ' אבי לייב / צילום: Reuters, Anibal Martel

הישראלי שמונה לצייד העב"מים של טראמפ מדבר

פרופ' אבי לייב, אסטרו־פיזיקאי מאוניברסיטת הרווארד וישראלי לשעבר, יוביל את הוועדה לחקר עצמים בלתי מזוהים שיזם נשיא ארה"ב ● בראיון לגלובס הוא מספר על הגישה לתיקים הסודיים, החשש לביטחון הלאומי וההתלהבות מהמחקר שלו

מסע הלוויה של עלי חמינאי / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

תרומות חובה של מעל חצי מיליון דולר: אזרחי איראן מממנים את הלוויית חמינאי

ארבעה חודשים אחרי חיסולו, נערך השבוע מסע ההלוויה של עלי חמינאי ● האזרחים חויבו להשתתף, משלחות הגיעו מפקיסטן, רוסיה ומדינות המפרץ, והיחיד שלא ישתתף הוא היורש ● וברקע מפגן העוצמה האיראני עומד המשא ומתן מול ארה"ב

דניאל בראל, מייסד ומנכ''ל REE / צילום: שלומי יוסף

REE בדרך להסדר חוב: גיל אגמון וזיו אבירם השקיעו בה, המנכ"ל השווה אותה לאינטל

פחות מ-5 שנים לאחר שחברת האוטוטק הגיעה לוול סטריט, היא הגישה בקשה לצו עיכוב הליכים ● חייבת מעל 50 מיליון שקל, מהם כ־12 מיליון שקל לעובדים ● שרפה מעל מיליארד דולר מהיווסדה

משרדי SK hynix / צילום: Shutterstock

הקרב על שבבי הזיכרון עולה מדרגה: SK Hynix מגיעה לוול סטריט

ההנפקה בנאסד"ק ביום שישי הקרוב צפויה להרחיב את בסיס המשקיעים של SK Hynix, לשפר את הנזילות ולחדד את התחרות מול מיקרון על תמחור מניות שבבי ה-AI