גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

השקעות ESG: עד כמה המצב בתחום חמור?

משקיעים משכו מיליארדי דולרים, קרנות נסגרו והיקף ההצבעות באמצעות ייפויי כוח ירד ● אך תומכי הגישה טוענים כי היא עדיין בת־קיימא, גם אם היא מיושמת כיום בשקט רב יותר

השקעות ESG / אילוסטרציה: Shutterstock
השקעות ESG / אילוסטרציה: Shutterstock

השקעות המבוססות על שיקולים סביבתיים, חברתיים וממשל תאגידי (ESG)ספגו מכה בשנים האחרונות, על רקע תגובת הנגד כלפי מה שמכונה מדיניות "ווק", כמו גם הביצועים החלשים של קרנות ESG. אולם תומכי הגישה מתעקשים שהיא עדיין לא מתה.

הדיווח על דיפסיק הסינית שמכניס ללחץ את מניות השבבים
טבע מדווחת על תוצאות מעודדות בניסוי ומתקדמת עם הנוגדן לטיפול במחלת העור ויטיליגו
שאלות תשובות | 90 מיליון שקל של בכירי מנורה הוקפאו: החשדות וההתפתחויות בפרשת השחיתות בהסתדרות

תגובת הנגד כללה צעדים משפטיים מצד מדינות רפובליקניות, וכן מהלכים של ממשל טראמפ נגד צעדים להתמודדות עם שינויי האקלים ולקידום גיוון במקומות העבודה, בין היתר. כתוצאה מכך, כמה מהמשקיעים המוסדיים הגדולים ביותר נסוגו מקידום עקרונות ה- ESG ומהצבעה באמצעות נציגים או ייפויי כוח (פרוקסי).

עם זאת, הסוגיות שהובילו לעלייתן של השקעות ה- ESG לא נעלמו. כיום הן מקודמות בשקט רב יותר, ותוך הימנעות ניכרת מעימותים פומביים. כך נראה כיום מצב קרנות ESG.

בריחת המשקיעים

הנסיגה מהשקעות ESG בולטת במיוחד בזרימות הכספים לקרנות ובביצועיהן. לאחר שהיקף הנכסים בקרנות הנאמנות האמריקאיות מסוג ESG שילש עצמו בין 2018 ל־2021, החלו המשקיעים למכור אותן בלבד מאז אביב 2022, כשהמלחמה בין רוסיה לאוקראינה הובילה לעלייה במחירי הנפט ופגעה בתשואות של קרנות ESG , שנוטות להימנע מהשקעה בדלקי מאובנים.

לפי מורנינגסטאר, הפדיונות לבדם גרעו נתח משמעותי מהנכסים, והסתכמו ב־65.7 מיליארד דולר מאז הרבעון השני של 2022, סכום השווה ל־20% מהיקף הנכסים הממוצע של הקרנות באותה תקופה. עם זאת, התשואה המצטברת של הקרנות באותה תקופה, שעמדה על 34.9% והושפעה בעיקר מהעליות הכוללות בשוק המניות האמריקאי, העלתה את שווי נכסיהן ל־350.7 מיליארד דולר נכון למרץ 2026, מעט מתחת לשיא של 367.5 מיליארד דולר שנרשם בסוף 2025.

מדד נוסף לירידה בהתעניינות המשקיעים: מספר קרנות ה־ESG החדשות שהושקו בארצות הברית צנח משיא של 116 בשנת 2021 לתשע בלבד ב-2025. במקביל, מספר שיא של 91 קרנות נסגרו.

אד פרינגטון, נשיא חברת ניהול הנכסים אימפקס אסט מנג'מנט, המתמחה בהשקעות בתחום הקיימות, אומר כי הפדיונות נבעו מ"רעש פוליטי אנטי־ווק" ומביצועי החסר של קרנות ESG בתקופה האחרונה, משום שרבות מהן החזיקו במשקל חסר במספר המצומצם של מניות "שבע המופלאות" (ענקיות הטכנולוגיה) ומניות הבינה המלאכותית שהובילו את העליות בשוק.

לעת עתה, הוא אומר, הוא מאמין שהשפעת תגובת הנגד "מיצתה את עצמה". לדבריו ה- ESG לא מתו ויש להן עדיין תפקיד באספקת מידע שימושי על חוסנן של חברות.

המפסידים הגדולים

בקרב קרנות ESG ומנהליהן, אחת הפגיעות המשמעותיות ביותר נרשמה בפרנסוס אינווסטמנטס, שקרנות המניות המסורתיות שלה בתחום מחזיקות בדרך כלל בתיק מרוכז של פחות מ־50 מניות. הקרנות נמנעות מהשקעה בדלקים מאובנים ומחזיקות במשקל חסר במניות "שבע המופלאות" והבינה המלאכותית (AI).

לפי מורנינגסטאר, פרנסוס, שדורגה במקום הראשון מבין מנהלי קרנות ה־ESG בארצות הברית בשנת 2019, ירדה למקום הרביעי, אחרי בלקרוק שבמקום הראשון וקבוצת ואנגארד שבמקום השני.

בלקרוק, מנהלת הנכסים הגדולה בעולם, כבשה את המקום הראשון בשוק קרנות ה־ESG לאחר שהגדילה פי 3 את מספר הקרנות שלה, ל־68, בין 2019 ל־2023, ושילבה אותן בתיקי המודל שלה ובאפשרויות ההשקעה בתוכניות החיסכון מסוג 401(k) . לאחר שהסירה כמה מקרנות ה־ESG שלה מתיקי המודל, היא רשמה פדיונות מתונים בשנים 2023 ו־2024, לפני התאוששות מתונה בשנת 2025.

ואנגארד, שלא שיווקה באותה אגרסיביות את היצע קרנות ה-ESG המצומצם שלה, הכולל שבע קרנות בלבד, כמעט שלא רשמה פדיונות.

מבין קרנות ה־ESG האמריקאיות, קרן פרנסוס קור אקוויטי פאנד (PRBLX) המנהלת נכסים בהיקף של 24.2 מיליארד דולר, הייתה הגדולה ביותר עד מוקדם יותר השנה, והיא עדיין מדורגת במקום השני מבחינת היקף הנכסים. הקרן ספגה פדיונות של 18.4 מיליארד דולר מאז סוף 2021 ועד יוני השנה, בתקופה שבה פיגרה אחרי ביצועי השוק בשנים 2024 ו־2025.

עם זאת, היקף נכסיה ירד ב־25% בלבד לעומת השיא של 32.3 מיליארד דולר שנרשם בשנת 2021, הודות לעליות בשוק המניות. הקרן מחזיקה ב־37 מניות בלבד ואינה משקיעה בדלק מאובנים, בנשק, בטבק ובאלכוהול, אך כוללת גם כמה ממניות "שבע המופלאות".

את המקום הראשון תפסה קרן ואנגארד FTSE סושיאל אינדקס פאנד (VFTAX) שניהלה נכסים בהיקף של 28 מיליארד דולר נכון ל־31 במאי. הקרן מחזיקה ב־381 מניות ואינה משקיעה בחברות נפט, גז ופחם, וכן בחברות מתחומי האלכוהול, הטבק והנשק.

הנסיגה של מובילת הטרנד

אצל משקיעים מוסדיים אחרים, הנסיגה אינה מתבטאת דווקא בהיקף הנכסים, אלא באופן שבו מדברים על ESG ובדרך שבה מקדמים את העקרונות העומדים בבסיסו.

"המונח ESG הפך לפוליטי כל כך, עד שכיום אנחנו פשוט מדברים על שילוב שיקולי קיימות בהשקעות", אומר פיטר קאשן, מנהל תחום ההשקעות בנות־הקיימא בקרן הפנסיה של עובדי הציבור בקליפורניה (CalPERS), קרן הפנסיה המדינתית הגדולה בארצות הברית, שניהלה נכסים בהיקף של 620 מיליארד דולר נכון ל־30 ביוני.

עם זאת, הוא הוסיף כי "תגובת הנגד מצד המדינות הרפובליקניות לא השפיעה על האופן שבו אנחנו מנהלים את עסקינו". הקרן ממשיכה להעריך את החשיפה לסיכוני אקלים ולסיכוני ממשל תאגידי בכל תיק ההשקעות שלה, ומתכננת להגדיל לאורך זמן את השקעותיה בפתרונות להתמודדות עם שינויי האקלים.

לדבריו CalPERS מתכננת להגדיל את היקף הנכסים המושקעים בפתרונות אקלים מ־60 מיליארד דולר כיום ל־100 מיליארד דולר עד שנת 2030.

בשיא השפעתן של השקעות ESG, אקטיביזם מצד בעלי מניות כיכב דרך קבע בכותרות. משקיעים הצליחו להעביר הצבעות בולטות בחברות גדולות בנושאים שנעו מחשיפת מידע על השפעות האקלים ועד להרכב הדירקטוריון, וקמפיינים ציבוריים הפעילו לחץ על חברות בענפים כמו אנרגיה ומוצרי צריכה להציג תוכניות לצמצום טביעת הרגל הפחמנית שלהן.

אולם תקופה זו של מעורבות אגרסיבית דעכה.

קחו לדוגמה את בלקרוק, אחת התומכות המשפיעות ביותר ביוזמות ESG, הודות להחזקותיה הנרחבות בחברות ציבוריות ולמעמדו הבולט של מנכ"ל החברה, לארי פינק. פינק שלח מכתבים למנכ"לים שבהם הגדיר את שינויי האקלים "גורם מכריע בסיכוייהן ארוכי הטווח של חברות", וקרא, בין היתר, לחשוף את תוכניות המעבר שלהן לכלכלה דלת פחמן.

מתנגדי ESG החלו לראות בפינק את פניו של המאבק נגד תעשיית דלקי המאובנים. אחד מהם אף הרחיק לכת והציב שלט חוצות מחוץ למשרדי בלקרוק, שבו פינק הוצג כנבל. במקביל, שמונה מדינות רפובליקניות משכו יותר מ־12 מיליארד דולר מקרנות בלקרוק.

זמן קצר לאחר מכן החלו פינק ובכירים נוספים בבלקרוק להרגיע את נציגי המדינות הרפובליקניות, ולהבהיר כי החברה אינה מתנגדת לדלקי מאובנים. בלקרוק גם חדלה להשתמש במונח ESG ופינק אמר כי המונח "הפך לכלי נשק".

ויין כריסטיאן, ממובילי ההתנגדות ל-ESG במדינות הרפובליקניות וחבר בוועדת הרכבות של טקסס, אמר כי "הגיעו למשרדי כמה מנציגיו של פינק ואמרו כי אינו אויב של תעשיית הנפט והגז."

כריסטיאן אמר כי בעקבות הפגישה, בלקרוק פתחה במאמץ "לרכוש חברים" בטקסס, מה שסייע לה להסיר את שמה בשנת 2025 מהרשימה השחורה של מדינת טקסס, הכוללת מנהלי השקעות התומכים ב-ESG. בלקרוק גם רכשה לעצמה בעלי ברית במדינה באמצעות השקעה במיזם הבורסה החדש טקסס סטוק אקסצ'יינג' (TXSE).

בשנת 2023 בלקרוק הודיעה כי תשקיע במתקן ללכידת פחמן בטקסס, בשיתוף עם אוקסידנטל מיוסטון, פרויקט שהיה בפיתוח עוד לפני שהחלה תגובה כנגד ESG.

כאשר מראיין טלוויזיה שאל את פינק במרץ האחרון על קידום תקני ESG וגיוון, פינק השיב: "האם אני חושב שלפני חמש שנים המטוטלת נטתה רחוק מדי? כן." הוא הוסיף שכיום הוא ובלקרוק "פרגמטיים יותר".

צמצום ניכר של הצבעות ייפוי כוח

מרלו אוקס, גזבר מדינת יוטה ויו"ר קרן סטייט פייננשל אופיסרס פאונדיישן, המתנגדת ל־ESG אומר כי השינוי המשמעותי ביותר בתחום הוא הירידה בתמיכה בהצעות ESG במסגרת הצבעות ייפוי כוח מצד שלוש מנהלות קרנות המדדים הגדולות ביותר. לדבריו, מדובר ב"אג'נדה של שליטה ריכוזית מלמעלה למטה". אוקס הוסיף כי רבים, ואולי אף רוב המשקיעים הפרטיים בקרנות המדדים, לא היו מודעים לכך שכספם ישמש לקידום יעדי ESG וגם לא התכוונו לכך.

בלקרוק ושתי מנהלות גדולות נוספות של קרנות מדדים, המחזיקות יחד ב־20% או יותר ממניותיהן של רוב החברות הגדולות בארצות הברית, צמצמו בשנים האחרונות את תמיכתן ברוב הצעות ESG שהועלו להצבעות ייפוי כוח, פרשו מיוזמת השקעות האקלים לאיפוס פליטות נטו, והחלו לאפשר למשקיעים בקרנותיהן לקבוע בעצמם כיצד יופעלו זכויות ההצבעה שלהם באמצעות ייפויי כוח.

בלקרוק הפחיתה את שיעור התמיכה שלה בהצעות בנושאי סביבה וחברה מ־40% ל־4%, בטענה שחברות התקדמו מאז 2021 בכל הנוגע לחשיפת מידע הקשור לאקלים. לאחר שינוי רגולטורי שנכנס לתוקף באותה שנה והרחיב את סוגי הנושאים שבעלי מניות יכולים להעלות, הגדירה בלקרוק רבות מהצעות ייפוי הכוח שהוגשו בשנים האחרונות כ"מרחיקות לכת".

לדוגמה, לפי דוח ההצבעות של בלקרוק, החברה לא תמכה בשנת 2025 בהצעה שקראה לאמזון לדווח כיצד בכוונתה לעמוד ביעדי האקלים שלה, לנוכח תוכניותיה בתחום הבינה המלאכותית והקמת מרכזי נתונים חדשים, משום שלדבריה אמזון כבר מפרסמת מידע כזה "באופן שוטף".

בסך הכול, קלפרס מסרה כי מספר הצעות ה-ESG של בעלי המניות שהועלו להצבעה ירד ביותר מ־20% במהלך עונת הצבעות ייפוי הכוח של השנים 2024-2025, ייתכן שבעקבות תקנות חדשות המעניקות לחברות חופש רחב יותר שלא לכלול הצעות מסוג זה בסדר היום של ההצבעה.

כתבה זו תורגמה על ידי גלובס באופן בלעדי מתוך The Wall Street Journal. לינק לכתבה המקורית באנגלית.

עוד כתבות

מרין לה-פן / צילום: Reuters

דרמה בצרפת: לה-פן תוכל תיאורטית להתמודד לנשיאות בשנה הבאה

בית המשפט אישר את הרשעתה של מנהיגת הימין הצרפתי בעבירות שחיתות, אך קיצר משמעותית את תקופת הקלון שנגזרה עליה ● ההחלטה עשויה לפתוח בפניה את הדרך להתמודדות בבחירות לנשיאות ב־2027, ותאלץ אותה להכריע בקרוב אם לרוץ בעצמה או לפנות את הבמה ליורשה הפוליטי ז’ורדן ברדלה

עו''ד יוסי שגב ז''ל / צילום: איל יצהר

המאבק על פנטהאוז היוקרה והכרעת העליון: מעו"ד צמרת נדרש סטנדרט גבוה

עו"ד יוסי שגב ז"ל רכש דירת יוקרה בלב תל אביב ותבע מיליוני שקלים על ליקויים ופערים בין המצג הראשוני וההדמיות למה שקיבל בפועל ● המאבק המשיך לאחר מותו והסתיים השבוע בהפסד, כשהעליון דחה את רוב הטענות ושלח מסר לעורכי דין בכירים

בית השנהב. בעיגול: נוחי דנקנר / צילום: יוסי זמיר, תמר מצפי

איך נראה הנכס האחרון של נוחי דנקנר, ומה הסיכוי להפוך את המשרדים הישנים לדירות חדשות

בניין המשרדים הוותיק בבירה עומד למכירה ושווה לטענת דנקנר 420־500 מיליון שקל ● דנקנר מחזיק בנכס יחד עם אחותו, ובעת המכירה יצטרך לשלם היטל השבחה ● לבניין יש תוכנית השבחה, אולם לא יהיה קל לממש אותה נוכח היצע המשרדים הגבוה בירושלים

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

מנהיג מערבי ראשון בדמשק שאחרי מלחמת האזרחים: נשיא צרפת מקרון מבקר בסוריה

רויטרס דיווחה על פיצוצים שנשמעו הבוקר לא רחוק מהמלון שבו שוהה עמנואל מקרון בדמשק ● הביקור של נשיא צרפת מחזק את מעמדה האזורי של סוריה ושל הנשיא אחמד א-שרע לקראת הדיונים על האזור כחלק מוועידת נאט"ו ביומיים הקרובים

כביש מהיר בארה''ב עם קו לבן בצד הימני / צילום: Shutterstock

הקו הלבן הפשוט הזה הוא אחת ההמצאות הגדולות ביותר של אמריקה שמעולם לא זכתה להערכה ראויה

אתם מכירים את הנורה ואת האייפון. זהו סיפורו הלא מוכר של חידוש גאוני נוסף ששינה אומה שלמה

תמיר עזרזר, סגן נשיא בכיר לפיתוח שבבים, חותך את הסרט האדום בחניכת מרכז הפיתוח החדש בבאר שבע / צילום: אנבידה

תגייס מאות עובדים: אנבידיה חונכת את מרכז המו"פ החדש בבאר שבע

ענקית השבבים חנכה היום באופן רשמי את מרכז המחקר והפיתוח החדש שלה בבאר שבע, שמשתרע על פני כ־3,000 מ"ר ● דמי השכירות מוערכים בכ-2.5 מיליון שקל בשנה לחוזה של כ-10 שנים ● במרכז מועסקים כיום יותר מ־150 עובדים, ובחברה מתכננים להרחיב את הפעילות באמצעות גיוס של מאות עובדים נוספים

צילום: Shutterstock, charnsitr

ירידות בוול סטריט: מניות השבבים צוללות, ספייס אקס נופלת

קבלת פנים צוננת לספייס אקס במדד נאסד"ק 100 ● תוצאות כספיות ראשוניות חזקות של סמסונג הציתו חששות שהגאות במניות השבבים לא תחזיק זמן רב ● רויטרס: DeepSeek מפתחת שבב בינה מלאכותית משלה ● מיקרוסופט הודיע על פיטורי 4,800 עובדים ● המתיחות במפרץ חוזרת: הנפט מזנק לאחר תקיפה איראנית ליד מצר הורמוז

מוצרי קוסמטיקה / צילום: יח''צ

המבצעים של ענף הקוסמטיקה הובילו לזינוק של 20% במכירות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב ענפי הצריכה רשמו ביצועים חלשים, למעט הקוסמטיקה ומוצרי הספורט

אילוסטרציה: Shutterstock

57 אלף שקל ברוטו בחודש: מחקר חדש מסמן את המקצועות הלוהטים של ההייטק

לפי מחקר חדש של חברת ההשמה GotFriends, חוקרי סייבר הם בעלי השכר הגבוה ביותר בענף ● עוד עולה כי תל אביב מאבדת את הבכורה לטובת מוקדי ההייטק בשרון ובפתח תקווה - שם המשכורת הממוצעת היא כ־44 אלף ● וגם: האם הצליחו להחזיר את ההייטקיסיטים למשרד?

מה ההשלכות של הפרת פס''ד, ומה בג''ץ החליט? / אילוסטרציה: Shutterstock

מה ההשלכות של הפרת פסק דין, ומה בג"ץ החליט?

הממשלה הודיעה כי לא תכיר בהחלטות מועצת הרשות השנייה, אף שבג"ץ קבע כי היא רשאית להמשיך לפעול בהרכבה הנוכחי ● מה בדיוק נפסק, מדוע טוענת הממשלה שההחלטה סותרת את החוק, והאם ניתן לאכוף את פסק הדין באמצעות הליך ביזיון בית המשפט? ● המשרוקית מסבירה

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הלחץ על מניות ה-AI חלחל לת"א: הבורסה ננעלה באדום, והמדד היחיד שזינק

ת"א 35 צנח ב-1.9% ות"א 90 השיל 2.1% בעקבות הטלטלה העולמית בסקטור השבבים והקלינטק ● מדד הבנקים הפגין חוסן וטיפס ב-1.7% ● במקביל, הפיחות בשקל החריף והדולר טס ב-1.5% לרמת שיא ● מניית איי.אי.אס מזנקת על רקע החלטת הממשלה לקדם את פרויקט "איירפארק" ● מנורה נופלת לאחר שמשטרת ישראל הקפיאה עשרות מיליוני שקלים של בכירי החברה בפרשת השחיתות בהסתדרות

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע מדווחת על תוצאות מעודדות בניסוי ומתקדמת עם הנוגדן לטיפול במחלת העור ויטיליגו

החברה הודיעה כי הנוגדן שמפתחת החברה לטיפול במחלה, TEV-'408, הדגים שיפור בפיגמנטציה של העור בקרב המטופלים, כאשר מחציתם דיווחו על שיפור ניכר או ניכר מאוד במצבם

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

בעלי המניות בטאואר התנגדו למדיניות התגמול החדשה, אך שכרו של המנכ"ל יעלה

מדיניות התגמול שהציעה חברת השבבים לא אושרה ע"י בעלי המניות באסיפה השנתית, כאשר בין המתנגדים היו כנראה גופים מוסדיים מישראל וגם מארה"ב ● העלאת השכר של המנכ"ל ראסל אלוואנגר אושרה, אך העלאת הבונוס המקסימלי שלו ואת ההקצאה ההונית השנתית לבכירי החברה נדחו

אפליקציית DeepSeek / צילום: ap, Andy Wong

הדיווח על דיפסיק הסינית שמכניס ללחץ את מניות השבבים

לפי דיווח של רויטרס, חברת הבינה המלאכותית הסינית מפתחת שבב המיועד להרצת מודלי AI , במטרה להפחית את התלות באנבידיה ובוואווי ● בעבר דיפסיק כבר גרמה לטלטלה בשווקים כשהציגה מודל בינה מלאכותית בטענה לעלות אימון ופיתוח זולה משמעותית

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

90 מיליון שקל של בכירי מנורה הוקפאו: החשדות וההתפתחויות בפרשת השחיתות בהסתדרות

פרשת השחיתות בהסתדרות שהתפוצצה לפני שמונה חודשים מסתעפת, עם הודעת המשטרה על הקפאת חשבונות של חברת מנורה מבטחים וקברניטיה - בהם מנכ"ל הקבוצה ארי קלמן, מנכ"ל חברת הביטוח מיכאל קלמן והיו"ר יהודה בן אסייאג ● מניית החברה נופלת ביום שאחרי הדיווח ● מהם עיקרי החשדות?

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת השחיתות בהסתדרות: המשטרה הקפיאה עשרות מיליוני שקלים של בכירי מנורה מבטחים

במסגרת התפתחות נוספת בפרשת "יד לוחצת יד", המשטרה הקפיאה עשרות מיליוני שקלים בחשבונות מנורה מבטחים ובחשבונות אישיים של חלק מבכיריה ● לפי החשד, החברה קידמה את פוליסת התרופות של ההסתדרות באמצעות טובות הנאה ותשלומים לסוכן הביטוח עזרא גבאי, במטרה להשפיע על חידוש ההתקשרות ולהגדיל את רווחיה

דונלד טראמפ ורג'פ טאיפ ארדואן באנקרה, היום / צילום: Reuters

טראמפ: נשקול למכור F35 לטורקיה; ארדואן: כבר הובטחו לנו חמישה מטוסים

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נחת באנקרה לקראת פסגת נאט"ו ונפגש עם נשיא טורקיה ארדואן ● מזכר ההבנות בסכנת קריסה? איראן שיגרה טילים בליסטיים לעבר ספינות במצר הורמוז; ארה"ב צפויה להגיב בתקיפות נגד מטרות איראניות ● עדכונים שוטפים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מעל מיליארד דולר: בנק ישראל התערב בשוק המט"ח גם ביוני

בנק ישראל חשף כי במהלך חודש יוני נרכשו דולרים בהיקף של כמיליארד דולר, וזאת "לצורך שמירה על המשך הפעילות הסדירה של השווקים" ● בחודש שעבר היה שינוי כיוון חד בשקל, שנחלש מ-2.8 שקלים לדולר ל-3 שקלים

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

מיליארד שקל כבר הושקעו: צה"ל במרוץ טכנולוגי נגד הרחפנים של חיזבאללה

חודשיים לאחר שנתניהו הקצה תקציב של 2 מיליארד שקל למלחמה באיום הרחפנים בצפון, מערכת הביטחון כבר פיזרה מחצית מהסכום במרוץ טכנולוגי נגד השעון ● מפיתוח יירוט עם גלי מיקרו, דרך גדרות לחיתוך הסיב האופטי ועד עסקאות המיליונים עם מאגוס, עין שלישית וקלע

רכב קרוס-אובר טיגו מתוצרת צ'רי מוטורס / צילום: יח''צ

דרך יבואנים שונים: קבוצת הרכב שהשתלטה על השוק הישראלי

נתוני מחצית 2026 מראים שהמותגים הסיניים זינקו ל–43% ממסירות הרכב, אך צלילה לעומק מגלה שקבוצת צ'רי לבדה אחראית ליותר ממחצית מהחגיגה ● איך הצליח יצרן אחד, עם מותגים כמו צ'רי, ג'אקו ואומודה, לעשות בשלוש שנים מה שלקח לקוריאניות שני עשורים, ואיך היבואנים הישראלים הפכו לראש החץ שלו באירופה?