גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

בוול סטריט מכנים אותה "המתנקשת". עכשיו יש לה יעד חדש

מוכרת השורט פהמי קאדיר ממציאה את עצמה מחדש, לאחר שבמשך שנים סייעה להפיל חברות ובהן ויירקארד

פהמי קאדיר / צילום:  Carlotta Cardana-WSJ
פהמי קאדיר / צילום: Carlotta Cardana-WSJ

לפהמי קאדיר הייתה קריירה שכל מוכר שורט היה מקנא בה: רקורד של הפלת חברות כמו ענקית הפינטק ויירקארד, כינוי מעורר ייראה "המתנקשת" ושני סרטי דוקו של נטפליקס שעסקו בעבודתה בחשיפת מעשי מרמה תאגידיים.

כעת היא משאירה את כל זה מאחוריה. אחרי עשור שבו פעלה כדי להוריד את מחירי המניות, קאדיר החליטה שהיא רוצה לעשות את ההפך: לעזור לדחוף אותן כלפי מעלה. במערכה הבאה של הקריירה שלה, קאדיר מכוונת לדרום קוריאה, בחיפוש אחר פנינים נסתרות בשוק המניות הלוהט בעולם. מבסיסה בלונדון היא מתעוררת ברוב הימים כבר ב־2 לפנות בוקר, משוחחת עם מקומיים וסורקת נתונים כדי לאתר חברות שמוכנות לטלטלה. הקיץ היא תערוך את הופעת הבכורה שלה כמשקיעה אקטיביסטית במדינה.

"אין הרבה חברות כמוה בשווי כזה": למה מניית טבע לא מפסיקה לרדת?
אחרי שלושה ניצחונות - המודל שפספס את המנצחת של המונדיאל

זהו שינוי חד עבור האמריקאית בת ה־35, שבמשך שנים איישה עמדה ייחודית בוול סטריט: מנהלת קרן גידור שהימרה אך ורק נגד מניות. לקרן שלה סאפקט קפיטל (Safkhet) לא היו עסקאות גידור או פוזיציות לונג, אלא רק קומץ הימורים נגד חברות שלדעתה היו עסקים טורפניים או הונאות.

זו הייתה אסטרטגיה עתירת סיכון, שתחילה השתלמה כאשר קאדיר הנחיתה מהלומות על מטרותיה. אך בסופו של דבר שוק השוורים הכה בחזרה בעוצמה רבה יותר. מאז שהקימה קאדיר את סאפקט בשנת 2018, מדד S&P 500 כמעט שילש את ערכו, ובשנים האחרונות היא ניסתה לצמצם את הפסדיה בעקבות הימורים שלא התפתחו כפי שקיוותה.

"הרגשתי קצת כמו אוגר שרץ על גלגל", סיפרה קאדיר. "לא משנה מה עשיתי, או כמה הרעיונות היו טובים, היה פשוט קשה מדי לצאת מהבור".

קאדיר, שהתקשתה לסטות מהמטרה המקורית שהציבה לעצמה, החליטה לסגור את הקרן בשנה שעברה. בכך הצטרפה למוכרי שורט ידועים נוספים, ובהם ג'ים צ'יינוס ונייט אנדרסון מחברת הינדנבורג ריסרץ', שנסוגו גם הם מהתחום.

עם זאת, היא נותרה להוטה לרתום את הכישורים שצברה, אחרי שבמשך שנים סימנה את קוריאה כשוק שכדאי לבחון. למרות העליות האדירות במניות השבבים במדינה, יותר משני שלישים מהמניות הכלולות במדד קוספי (Kospi) עדיין נסחרות מתחת לערכן בספרים.

היא הבינה שהיא יכולה להפוך את התמונה: את אותם כישורי ניתוח פורנזי ששימשו אותה בעבר כמוכרת שורט אפשר לנצל כדי לדחוף מניות כלפי מעלה, באמצעות מאבק לשינויים מבפנים.

זה לא יהיה קל. חברות ממעטות לקבל בברכה משקיעים אקטיביסטים, ולאורך השנים קוריאה נחשבה לסביבה עוינת במיוחד עבורם, בין היתר בשל התאגידים המשפחתיים העצומים, המכונים צ'בולים (chaebols) שעדיין שולטים בשוק. אפילו אליוט אינווסטמנט מנג'מנט, מהשמות הבולטים בתחום ההשקעות האקטיביסטיות, ספגה שם מכה בשנת 2015, לאחר שלא הצליחה לבלום מיזוג בתוך קבוצת סמסונג (המאבק המשפטי שנולד בעקבותיו עדיין מתנהל).

גם קאדיר אינה זרה למאבקים קשים. ההימור המוצלח שלה נגד וייליאנט פרמסוטיקלס, שהייתה לסמל של ההעלאה המופרזת של מחירי התרופות במהלך מערכת הבחירות בארה"ב בשנת 2016, הקנה לה תפקיד מרכזי בסדרת התעודה של נטפליקס Dirty Money. הזכייה הגדולה הבאה שלה כמוכרת שורט, בהימור נגד ויירקארד, חברת עיבוד התשלומים הגרמנית שקרסה בעקבות טענות להונאה, הניבה לקרן שלה עשרות מיליוני דולרים. רבים סבורים כי דמותה של מוכרת שורט בסדרה "Industry" של HBO מבוססת עליה באופן חלקי.

קאדיר מתארת את התקופה הנוכחית כ"עידן הנוכלות". אבל היא גם מבינה שאם המחירים אינם נעים בכיוון שהיא רוצה, "אז אני צריכה למצוא משהו אחר לעשות".

"כל הקריירה שלי התמקדה באיתור חברות שנכשלות בגלל ממשל תאגידי לקוי", אמרה. "אבל מה אם יש חברות שסובלות מבעיות בממשל התאגידי שאפשר לתקן?".

ניצחונות גדולים, אתגרים מצטברים

קאדיר מעולם לא ציפתה לנהל קרן גידור. היא בת למהגרים מבנגלדש, גדלה בלונג איילנד עם אהבה למתמטיקה, ותמיד ציפתה לקריירה באקדמיה או כמדענית.

אך שנת הפסקה בין לימודיה במכללת הארווי מאד לבין התוכניות ללימודי דוקטורט הובילה אותה למסלול אחר, לעולם הייעוץ, שם התבקשה לבנות עבור חברת תרופות מודל חיזוי למחסור בתרופות. לדבריה, החברה השתמשה במודל דווקא כדי להעלות מחירים.

"תמיד הייתי צינית כלפי תאגידים", אמרה. "אבל כאן זה פשוט הוטח לי בפרצוף".

החוויה הזאת הניעה את קאדיר לשנות את מסלול הקריירה שלה, וזמן קצר לאחר מכן היא התקבלה לעבודה כאנליסטית בקרן גידור מניו יורק שהתמקדה בתחום הבריאות. בשנת 2015 היא הציעה לפתוח פוזיציית שורט נגד וייליאנט, חברת תרופות שנחשבה אז לכוכבת עולה. קאדיר סברה כי המודל העסקי של וייליאנט, שהתבסס על גיוס חוב כדי לרכוש חברות תרופות אחרות ולאחר מכן להעלות את מחירי התרופות שלהן, אינו בר־קיימא.

הרעיון התברר כהצלחה: מניית וייליאנט החלה לצלול מאוחר יותר באותה שנה, לאחר שהמועמדת לנשיאות הילרי קלינטון הפנתה את תשומת־הלב למחירי התרופות המופקעים. כשהשורטיסט אנדרו לפט האשים את וייליאנט ביצירת חשבוניות פיקטיביות, המניה צנחה עוד יותר. קאדיר יצאה כשידה על העליונה.

בשנת 2017 היא החלה לגייס כספים עבור סאפקט. זו הייתה משימה מפרכת. קרנות שמבצעות רק שורט, כמו שלה, יצאו מהאופנה בקרב המשקיעים, שהעדיפו קרנות לונג שורט או מנהלי השקעות מסוג מולטי מנג'ר, שניהלו תיקי השקעות רחבי־היקף והקפידו על ניהול סיכונים הדוק.

קאדיר הצליחה לגרד 6 מיליון דולר והשקיעה חלק ניכר מהסכום בהימור נגד ויירקארד. היא איתרה חושפי שחיתויות וחקרה את המטה האמריקאי של חברת הפינטק. החברה קרסה קצת יותר משנתיים לאחר מכן. בשיאה, סאפקט ניהלה נכסים בהיקף של 85 מיליון דולר, וכרבע מהם היו בפוזיציית שורט נגד החברה.

ההימור הזה, ואחרים כמוהו, סיפקו לקאדיר רגעים מתגמלים, כששמעה מאנשים שנפגעו מהחברות שעליהן הימרה בשורט: מטופלים שלא יכלו להרשות לעצמם לרכוש תרופות, או סטודנטים שלמדו במוסד חינוך פרטי למטרות רווח, שלטענתה בזבז כספי משלמי המסים על תוכניות לימוד כושלות.

אבל הם גם גבו ממנה מחיר. בתחילת שנת 2020, שבוע בלבד לאחר שנפגשה עם ה־FBI כדי למסור ראיות נגד ויירקארד, תקף אותה אדם רעול־פנים באמצעות אגרופן, והלם בראשה בזמן שטיילה עם כלב הפודל שלה במנהטן. לדבריה, התוקף לא גנב דבר.

"היא חטפה מכות רצח, באופן אישי ומקצועי, והיא עדיין כאן", אמר מארק קוהודס, שורטיסט ששימש לה מנטור והעניק לה את הכינוי "המתנקשת". "היא פשוט ממשיכה לחזור לעוד".

מאז, האתגרים העומדים בפני שורטיסטים רק הלכו והצטברו. טירוף גיימסטופ הציב את קרנות הגידור על הכוונת של המשקיעים הקמעונאיים. במקביל, הרגולטורים בארה"ב החלו לחקור את שיטות המסחר של מוכרי שורט, תהליך שהגיע לשיאו בחודש שעבר עם הרשעתו של לפט בעבירות הונאה בניירות ערך. המשקיעים כבר לא היו להוטים להזרים כסף לקרנות שהתבססו על פוזיציות שורט מרוכזות, שעלולות היו לקרוס או למשוך תשומת לב רגולטורית.

ובמשך כל אותו הזמן המניות המשיכו לטפס, גם אלה שקאדיר הייתה משוכנעת שהן הימורי שורט בטוחים.

ככל שחלף הזמן, היא התקשתה יותר ויותר לחלץ את עצמה מהבור.

"אני לא רוצה שיכניסו אותי למשבצת"

קאדיר מתכננת לגדר את המיזם החדש שלה, סאפקט סנטינל (Safkhet Sentinel), באמצעות סל רחב של פוזיציות, בניסיון להימנע מלחזור על טעויות העבר.

בחודשים הקרובים היא צפויה לבנות החזקות במספר חברות דרום־קוריאניות. היא מגייסת צוות מקומי, מתכננת להקים משרד בסיאול ולהמשיך לבקר במדינה לעתים קרובות. לונדון הייתה בסיס הפעילות שלה מאז שנת 2023, אז חצתה את האוקיינוס האטלנטי כדי לעבוד מהצד כיועצת בתחום מכירות השורט עבור משקיע העוגן של הקרן החדשה שלה. מאז היא גם הכירה כאן את בן זוגה.

מבחינת קאדיר, לא יכול להיות עיתוי טוב יותר למיזם החדש שלה. הממשלה השיקה את תוכנית העלאת ערך החברות שנועדה להתמודד עם מה שמכונה "הדיסקאונט הקוריאני", באמצעות צעדים כמו הטבות מס ומדד מניות שנועד לכוון השקעות לעבר חברות המתגמלות את בעלי המניות באמצעות דיבידנדים ואמצעים נוספים.

היעדים הראשונים שלה הם חברות קטנות ובינוניות שלדעתה יכולות להפיק תועלת מהמומחיות שלה. היא מתכוונת לקדם שינויים כמו הבטחת עצמאותם של חברי הדירקטוריון ורואי החשבון, או לעודד חברות לבצע רכישה חוזרת של מניות ולבטל אותן.

"אני לא מגיעה עם תפריט קבוע", אמרה קאדיר. מעל הכול, היא רוצה להימנע מלהיתפס כגורם עוין.

"אני לא רוצה שיכירו אותי רק בתור הבחורה שהפילה את וייליאנט או את ויירקארד", אמרה. "אני לא רוצה שיכניסו אותי למשבצת של 'המתנקשת'".

כתבה זו תורגמה על־ידי גלובס באופן בלעדי מתוך The Wall Street Journal. לינק לכתבה המקורית באנגלית.

עוד כתבות

מחשב העל במודיעין / צילום: גלעד ארצי

ההחלטה שהכניסה את התחום הלוהט לסחרור: מה יקרה לחוות השרתים בישראל?

רשות החשמל הודיעה כי לא תאפשר חיבור של חוות שרתים חדשות לרשת החשמל, בעקבות מבול בקשות המאיים להביא לקריסת רשת ההולכה וכושר הייצור של ישראל ● בענף מזהירים: ההוראה החדשה מציבה את היזמים בפני אי־ודאות משמעותית, ועשויה להוביל לפגיעה בחוזים עתידיים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות, על רקע ההסלמה בין ארה"ב ואיראן

הנאסד"ק ננעל מעט מתחת לרמת הבסיס ● המתווכות הציעו לארה"ב ולאיראן הפסקת אש של 10 ימים, הנשיא טראמפ אמר שאיראן תשלם על הרג החיילים האמריקאים בירדן ● מחירי הנפט טיפסו, הדולר התחזק בעולם ● מניות השבבים התקשו להתרומם, אך רשמו התאוששות צנועה ● ענקית השבבים AMD השיקה מערכת AI חדשה שתתחרה עם זו של אנבידיה ● הבורסה בסיאול נפלה ביותר מ-4%

נבחרת ספרד מניפה את גביע הניצחון לצד נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ונשיא פיפ''א ג'יאני אינפנטינו / צילום: Reuters, BILDBYRÅN via Reuters Connect

ספרד אלופת העולם, ואלה המנצחים הגדולים במונדיאל

לא רק ספרד שהניפה הלילה את הגביע יצאה מנצחת במונדיאל: שוער שהפך לסנסציית רשת, מותגים שנהנו מחשיפה אדירה, פוקס ששברה שיאי רייטינג והכלכלה האמריקאית שגרפה מיליארדים - אלה המרוויחים הגדולים של הטורניר השנה

התרחיש שעלול לסכן עד 30% מהסחר הימי העולמי / צילום: AP

ההסלמה המחודשת באיראן: התרחיש שעלול לסכן עד 30% מהסחר הימי העולמי

המתקפות האמריקאיות הממוקדות על נמלי משמרות המהפכה מציבות במוקד את החסימה במצר הורמוז, בעוד שחזרתם של החות'ים למערכה מאיימת שוב על נתיבי הסחר העולמיים ● ובתוך איראן, הכלכלה המקומית מגיעה לשפל היסטורי ופוגעת בילודה

סניף רשת שייק שאק / צילום: ap, Matt Rourke

כשמייסד שייק שאק קונה מניות לאחר נפילה - כדאי לעקוב

בעולם שבו כולם חשופים לאותם נתונים, מידע טוב יותר לא מעניק יתרון כמו אופק ההסתכלות ● לכן בתקופות שבהן השוק שובר שיאים מדי יום, ותמחורי המניות משקפים בקושי את הרבעון הבא, שווה להסתכל על העסקים שכרגע מתקשים ועל ההחלטות הפיננסיות של הבכירים בהם ● עניין אישי, מדור חדש

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

תעודות סל חדשות מציעות השקעה בוול סטריט "ללא אילון מאסק"

המשקיעים התאכזבו ממניותיו של מאסק, וכעת בוול סטריט מנסים להפוך את הסנטימנט השלילי למוצר השקעה - קרנות סל שיוותרו על כל חברה המזוהה עם המיליארדר

איתמר פורמן, מנכ''ל ישראכרט / צילום: ענבל מרמרי

"אם ניר צוק היה בארץ, זה היה נסגר": מאחורי הקלעים של קריסת עסקת ישראכרט ובנק אש

לאחר שעסקת רכישת הבנק הדיגיטלי אש בידי ישראכרט תמורת חצי מיליארד שקל עלתה על שרטון, בשוק יש מי שתולים את הכישלון בחוסר בשלות טכנולוגית ומסחרית מצד הבנק הדיגיטלי, בעוד אחרים מעריכים: "אם ניר צוק היה בארץ, העסקה הייתה נסגרת"

חוות שרתים (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

בשל עומס יתר: רשות החשמל עוצרת אישורים לחוות שרתים

רשות החשמל מקפיאה ל-140 יום את הטיפול בבקשות חדשות לחיבור חוות שרתים, לאחר שהיקף הביקושים זינק ל-27 אלף מגה-וואט ● כמות הבקשות שעומדות כרגע לאישור הן פי 3 מהצריכה הממוצעת של משק החשמל בישראל

דרור קרני / צילום: עמי ארליך

מנהל ההשקעות שמסמן מניה אחת מבטיחה: "מזכירה את סיפור ההצלחה של מור"

דרור קרני, מנכ"ל קרני פמילי אופיס, ש"מפקחת" על נכסים בהיקף של 9.5 מיליארד שקל, טוען שהתיק של הישראלים לא מספיק מפוזר: "20 השקעות שונות שמגיבות אותו הדבר" ● איזה הזדמנויות הוא רואה באירופה, טייוואן וברזיל וגם: המניה המקומית שמזכירה לו הצלחה היסטורית

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

מענה לפייק ניוז בבחירות? אנבידיה השיקה כלי לזיהוי סרטונים שנוצרו ע"י AI

ענקית השבבים השיקה כלי חדש לניתוח סרטוני AI, שמספק הערכת הסתברות לכך שמדובר בתוכן סינתטי ● לפי החברה, המערכת מצליחה לזהות גם סרטונים שעברו עריכה או דחיסה, ועשויה להפוך לכלי משמעותי במאבק נגד פייק ניוז

יוגב גברי / צילום: יח''צ

בז"א ממנה מנכ"ל חדש: האם הוא ישבור את רצף הצרות של בית הזיקוק?

יוגב גברי ימונה למנכ"ל החדש של בית הזיקוק אשדוד ויחליף את רונן יחזקאל, שכיהן בתפקיד במשך כשנה בלבד ● בז"א ידעה בשנה האחרונה רצף כואב של אירועים, לרבות תקלות משמעותיות, קנסות הגנת הסביבה ואף מוות של שתי עובדות

טויוטה קורולה קרוס / צילום: יח''צ

מותג הרכב שהולך ונעלם מהכבישים אך בכל זאת זוכה לאמון הצרכנים

קטגוריית הרכב מציגה השנה פער מעניין: למרות הגידול העקבי במכירות המותגים הסיניים, הללו נדחקו הרחק מחוץ לרשימת 100 המובילים ● התופעה הזו מדגישה כי הצלחה במכירות אינה בהכרח מתורגמת לעוצמת מותג ● מדד המותגים

תורים לבידוק הביומטרי החדש באירופה / צילום: Reuters, Pixsell

תורים של שעות בכניסה לאירופה: המערכת החדשה שהסתבכה, ואיך אפשר להתכונן

עונת תיירות בשיא, תקלות טכניות וחוסר בכוח אדם ● מערכת הכניסה החדשה של אירופה נתקלת כמעט בכל מכשול אפשרי, והכלי שהיה מיועד לייעל את הליך הכניסה למדינות היבשת, מייצר בחלק מהמקרים תורים של שעות ארוכות

טירת לרנקה / צילום: Shutterstock

פריז, לונדון ורומא לא ברשימה: מה היעדים הפופולריים בקיץ?

רשת ביסקוטי חנכה מפעל ומרכז לוגיסטי חדשים באריאל לאחר כניסת קרן גרין לנטרן כשותפה ● חברת FAI השיקה האב פיננסי מבוסס AI ● מותג מגנום מחזיר את פופ־אפ הקיץ שלו בביג פאשן גלילות ● למרות המצב הביטחוני, הישראלים מזמינים חופשות יותר זמן מראש; ואיזה יעד פופולרי ירד בדירוג בעקבות התייקרות? ● אירועים ומינויים

מפעל נגב בירוחם / צילום: יח''צ

ערב הנפקת האג"ח: התחזקות השקל העבירה את יבואנית הקרמיקה לרווח

יבואנית המוצרים לבית, נגב, צפויה לחזור השבוע לבורסה אחרי קריסה ו־14 שנות היעדרות ● החברה, שמציגה שיפור בתוצאות הרבעון הראשון, תגייס 100 מיליון שקל באג"ח בריבית גבוהה

כיתה בבית ספר / צילום: Shutterstock

הנתון הזה מציב את החינוך בישראל הרחק מאחורי העולם המפותח. האם הוא יביא למהפכה?

אחד האתגרים המרכזיים של מערכת החינוך הוא הכלה של החינוך המיוחד בתוכה ● האינדיקטור של "שיעור השילוב" מסמן עד כמה היא מצליחה בזה ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

המדינה החליטה להקים תחנות נוספות למטרו

הות"ל אישרה את קידום הארכת קו M1 בכ-2.5 ק”מ עד למסילה המזרחית ● במסגרת התוכנית יוקמו שתי תחנות חדשות: בשכונת יוספטל ובמתחם התחבורה המשולב "כפר סבא צפון"

תקיפות צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

בכיר אמריקאי: "תחילת יישום תוכנית אזורי הפיילוט בלבנון - התקדמות ממשית בשטח"

הבכיר האמריקאי במסר לחיזבאללה: "כל ניסיון של חיזבאללה לשבש את התהליך, לחדור לאזורים הללו או להתחמש בהם מחדש, יפגע באופן חמור בסיכויים" ● דריכות מוגברת בישראל: "הסיכוי להסלמה גבר משמעותית"; הערכה: החלטה אמריקאית לעלות מדרגה ברף התקיפות באיראן צפויה להתממש ● בכיר ישראלי: הנסיגה של צה"ל מאזורי הפיילוט בדרום לבנון תבוצע מחר ● האש לא פוסקת: דיווחים באיראן על תקיפות אמריקאיות בבושהר ● עדכונים שוטפים

פערים של מיליונים בחישובי ההיטל. פרויקט פינוי בינוי במרכז הארץ / צילום: ליאור פתאל

ישבו 3 שנים ולא הכריעו: המהפכה בהיטל ההשבחה נדחית, והקבלנים מאוכזבים

דוח ביניים שפרסם צוות בינמשרדי ונפרס על גבי כ־100 עמודים, מציע להמשיך לדון בחלופות להיטלי השבחה - ללא הכרעה ● לצד צעדים קצרי טווח כמו דחיית אירוע המס בהיתרים מותנים, במשרד המשפטים מרוצים, אך קבלנים ועורכי דין מזהירים מפני מתן צ'ק פתוח לרשויות

טילי ספייק / צילום: רפאל

הפתרון היווני לעתיד שבו טורקיה תתחמש במטוסי קרב מתקדמים

מדינות מזרח הים התיכון חוששות ממכירת מטוסי F-35 לטורקיה ● ביוון, שאינה יכולה לצאת בפומבי נגד המהלך, מגבירים את קצב התחמשות חיל האוויר, באמצעות מערכות ישראליות מתקדמות