גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

פרשת סלייס: תוכנית ההסדר של המנהל המורשה אושרה בביהמ"ש

תוכנית ההסדר מציגה תהליך מפורט לבירור והסדרת זכויותיהם של עמיתי "הקרנות הלבנות", עמיתי "הקרנות האדומות", הספקים והנושים ● בבקשת ההסדר נכתב כי "חלק מהעמיתים יקבלו את הכספים בטווח הזמן הקרוב, ואחרים בתלות במועדים בהם יתקבלו הכספים מצדדים שלישיים"

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של סלייס / צילום: טל שחר
רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של סלייס / צילום: טל שחר

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר במלואה את בקשת המנהל המורשה של סלייס, רו"ח אפי סנדרוב, לתוכנית הסדר לחברת סלייס.

● נפגעי סלייס ערערו על סגירת התלונות: "מחדל של המשטרה"
● "לא מטיל אחריות": התנגדות להסדר המוצע בפרשת סלייס

נזכיר כי סנדרוב מונה לפני כשלוש שנים למנהל מורשה של סלייס בעקבות ביקורת של רשות שוק ההון, במסגרתה נמצאו ליקויים חמורים בפעולת החברה, בעיקר בכל הנוגע לקופות גמל בניהול אישי, שהעלו חשש לגורלם של כספי חלק מהעמיתים, ולאחר בדיקות נוספות התברר כי ההיקף של הפרשה ושל כספי העמיתים שנעלמו נאמד במאות מיליוני שקלים.

סנדרוב עמד בבקשתו על כך שמדובר בהליך ייחודי ותקדימי, שכן זו הפעם הראשונה שממונה מנהל מורשה לחברה מנהלת של קופות גמל, וגם התקדימים הדומים בתחום הביטוח לגישתו אינם דומים לפרשה זו.

תוכנית ההסדר מציגה תהליך מפורט לבירור והסדרת זכויותיהם של עמיתי "הקרנות הלבנות", עמיתי "הקרנות האדומות", הספקים והנושים. בבקשה נכתב מדובר בהסדר ייחודי במסגרתו יהיו עמיתים הזכאים לקבל חלק משמעותי מהכספים, בעוד אחרים יקבלו את חלקו, כתלות בכספים שיתקבלו כתוצאה מהליכים משפטיים. "חלקם יקבלו את הכספים בטווח הזמן הקרוב, ואחרים בתלות במועדים בהם יתקבלו הכספים מצדדים שלישיים", כך נכתב.

עוד הובהר כי גיבוש תוכנית ההסדר אינו מביא לידי סיום את פרשת סלייס, הדורשת תפעול שוטף והליכים אקטיביים למיצוי זכויות העמיתים. תוכנית ההסדר, נכתב, "מיועדת לתקן את הכשלים שהתגלו בחברה, למזער את הנזקים ואת חיסרון הכיס שנגרמו לעמיתים ולנושי החברה, והיא נועדה לפעול להגשמתם ככל הניתן של מטרות ויעדים" - כגון החזרת הקופות הלבנות לתפקוד תקין, איתור והשבה של נכסי הקרנות האדומות, מיפוי נזקים וחבויות לעמיתים ולנושים אחרים, איתור מקור מימון לטובת ביצוע ההסדר ועוד.

תוכנית ההסדר מייחדת מקורות חלוקה ייעודיים ליעדים ספציפיים, שנושים אחרים של החברה לא יוכלו להיפרע מהם. כך, עמיתי הקרנות הלבנות יוכלו לפדות או לנייד את כספיהם לפי העניין. עמיתי הקרנות האדומות יהיו זכאים להיפרע ממימוש הנכסים בקרנות האדומות ובחשבונות המעבר וכן מסכומים שיתקבלו אם יתקבלו כנגד מארגנים, סוכנים וצדדים שלישיים.

תוכנית ההסדר ל"קרנות הלבנות"

הקרנות הלבנון הן קופות הגמל בניהול אישי אשר ביחס אליהן נפתחו חשבונות נפרדים. הבקשה טוענת כי נותרו בקרנות הלבנות כ-1,800 עמיתים, אשר שווי השקעותיהם עומד על כ-1.8 מיליארד שקל.

תוכנית ההסדר הנוגעת לעמיתי הקרנות הלבנות מבחינה בין עמיתי קרנות בהן קיים קושי לפדות או להנזיל את הנכסים - לבין קרנות שאין בהן קושי כזה.

בכל הנוגע לעמיתים שהשקיעו בקרנות לבנות מוגבלות, נקבע כי בשלב זה לא ניתן לטפל בבקשות ניוד או פירעון של העמיתים בשל אי-סחירות הנכסים, תוך שצוין כי החברה בוחנת פתרונות אפשריים עבור עמיתים אלה.

ביחס לעמיתי קרנות לבנות חופשיות המבקשים לממש את זכויותיהם, בשלב הראשון תינתן עדיפות לעמיתים שהם בני 60 ומעלה, מתוך הכרה בצורכי הנזילות המוגברים של אוכלוסייה זו. בשלב השני תינתן עדיפות לעמיתים בני 50 ומעלה, ובשלב השלישי לעמיתים בני 40 ומעלה.

תוכנית ההסדר בנוגע לעמיתי "הקרנות האדומות"

תוכנית זו כוללת את חלוקת העמיתים לאשכולות לפי מארגנים, כאשר כל אשכול עומד בפני עצמו. בנוסף, הבסיס לקביעת חלקו של כל עמית בכספים שיחולקו הוא סכום ההשקעה הנומינלי של העמית בניכוי ההלוואה שקיבל.

עמיתי הקרנות האדומות ישתתפו בחלוקה מאשכול אליו הם משויכים באופן יחסי ליתרת חבות הבסיס, כאשר ראשית יחולקו כספים לעמיתים שלא קיבלו הלוואות, במטרה להשוות בין מצבם לבין מצב העמיתים שקיבלו הלוואות.

המנהל המורשה פנה בשם החברה לרשות המסים, בבקשה לגבש מתווה שיאפשר דחייה או ביטול של חבות העמיתים במס בעת ניוד הכספים לקופות גמל אחרות.

על-פי תוכנית ההסדר המוצעת, על-מנת לקבוע את זכות כל עמית ביחס לקרנות האדומות, המנהל המורשה פועל ויפעל לזיהוי ההשקעות שביצעו עמיתי הקרנות האדומות ובאיזה אשכול קרנות אדומות בוצעה ההשקעה, תוך בדיקה אודות הלוואות שהועמדו לעמיתים כנגד ביצוע ההשקעות וסכומן, ככל שאכן הועמדו הלוואות.

בסיום ההליך ניתן יהיה להבין מה סכום ההשקעה הנומינלי שהשקיע ומה סכום ההלוואה שקיבל אם קיבל. זכותו של עמית להשתתף בחלוקת נכסי הקרנות האדומות תיעשה ביחס לסכום השקעתו הנומילי בניכוי ההלואות.

עוד נקבע בתוכנית ההסדר לקרנות האדומות כי עד למועד חלוקתם יופקדו הכספים שייגבו עבור עמיתי הקרנות האדומות בקופת החלוקה של כל אשכול מארגן קרנות, וכי לשם שמירה על כספי העמיתים והשאת התמורה, החברה תפתח שתי קופות מסלולים חדשות: גמל לחיסכון וקרן השתלמות על שמונה מסלולי השקעה בכל אחת מהן.

תביעות חוב

בתוכנית ההסדר נקבע הסדר מקיף לגיבושן של תביעות חוב. על-מנת להקל על העמיתים נקבע כי הם לא יידרשו להגיש תביעות חוב עם סכום ההשקעה הנומינלי שהעמית השקיע, וכי השבת הסכומים תיעשה באופן יזום על-ידי החברה.

באשר לנושים שאינם עמיתים של סלייס, שחבות החברה כלפיהם קודמת למועד מינוי המנהל המורשה ולמתן צווי העיכוב, אלה יידרשו להגיש תביעות חוב. עם זאת, כל עוד לא יעמדו לרשות המנהל המורשה מקורות לתשלום לנושים שאינם עמיתי החברה, הוא לא יידרש להכריע בתביעות החוב שיוגשו.

תוכנית ההסדר מפרשת את המקורות העיקריים שיעמדו לרשות סלייס והמנהל המורשה לצורך מימוש ההסדר: כספים המצויים בחשבונות המעבר וכספים שייאספו מהקרנות האדומות, גביית דמי ניהול וזכויות כספיות אחרות מהעמיתים, מכר זכויות הניהול בקופות, תביעות כנגד צדדים שלישיים, הלוואה מטעם המדינה, ערבות המחייבת קבלת אישור שר אוצר ועוד.

סדר החלוקה

מימון הוצאות ניהול החברה ופירעון הלוואות המדינה לא ייעשו באמצעות כספי עמיתים אלא רק מכספים שיתקבלו מבעלי מניות או מכוח תביעות נגד נושאי משרה) ולא יעלו על 50%, החזר בשיעור 15% מחבות הבסיס בקרנות האדומות אשר במועד הצו הגיעו לגיל פרישה, החזר החבות לעמיתים בקרנות האדומות, תשלום פיצוי בגין תביעות חוב של עמיתים, תשלום תביעות חוב לנושאים ותשלום חוב נדחים.

התנגדויות נוספות הן מצד העמיתים והן מצב בעלי השליטה נגעו לתוביעות ההשבה כנגד עמיתים, תיעדוף בין קהוצות עמיתים, הכרעה בתביעות החוב שיוגשו ועוד.

עוד פורטו ההתנגדויות להסדר. כך לפי העמית ערן ברק מדינה, למשל, ההסדר מתייחס לעמיתים כמי שנקלעו לתאונה נטולת אשם לכאורה, ולטענתו יש בהסדר הוראות בעייתיות, כגון פטור מתשלום ריבית פיגורים לעמיתים, הטלת מימון על קופת הניהול המורשה וצמצום היקף ההשבה של עמיתי הקופות הלבנות.

עוד כתבות

אפליקציית מיטב טרייד

ניסיון הפריצה למיטב טרייד: מה הלקוחות צריכים לדעת?

ניסיון הפריצה לאלפי חשבונות במיטב טרייד העלה חששות לא מעטים בקרב לקוחות ומשקיעים ● מה בדיוק קרה שם, מהי האחריות המוטלת על החברה בצל תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות, ומאילו סיכוני הונאה והתחזות על הלקוחות להיזהר כעת? ● גלובס עושה סדר

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock

בכיר ישראלי: "טייס אחד דקר את השני וניסה לעשות 11/9"

בתום הערכת מצב: בישראל עדיין נחקרות סיבות האירוע החריג בטיסה מדובאי לתל אביב - כשעדיין לא ניתן לקבוע בוודאות שמדובר באירוע טרור • הבכיר הישראלי ששוחח עם N12 תיאר את הרגעים הדרמטיים במטוס: "המטוס החל לצלול, צוות טייסים השתלט על הדוקר" • טייס המשנה הוא ממוצא עומאני, ובישראל בודקים כיצד אושר לו לטוס למדינה • כל הפרטים

מטבעות דיגיטליים

האם משקיעי הקריפטו יכולים להוציא את בגדי האביב?

עוצמת "החורף הקריפטוגרפי" נחלשה בהשוואה למחזורי העבר ● התפתחויות מאקרו בארה"ב, התקדמות רגולטורית וכניסת הון מוסדי לשוק תומכות בהתאוששות ● מסתמן מעבר הדרגתי של הטכנולוגיה מתופעה ספקולטיבית לתשתית פיננסית מרכזית ● טור אורח

מטוס של אייר אירופה / צילום: Shutterstock

העובדים דורשים לא להגיע לישראל, בחברת התעופה מתעלמים

עפ"י דיווחים, חברת התעופה אייר אירופה מתעלמת מבקשות חוזרות ונשנות לאפשר לצוותי האוויר לבחור אם להפעיל את הקו מדריד-ת"א ● בעוד שהעובדים דורשים שהטיסות לישראל יהיו על בסיס התנדבותי, כדי למנוע "רמות גבוהות של לחץ וחרדה" - החברה ממשיכה לאכוף את חובה הטיסה לארץ

סניף של רשת מקדונלד'ס בקליפורניה / צילום: Shutterstock

כך ה-AI משפיע על מחיר הביג מק: שיטת התמחור של מקדונלד'ס נחשפת

ענקית המזון המהיר משתמשת בכלי מבוסס AI שמנתח מיליוני עסקאות וממליץ על מחירים, בין היתר לפי הסכומים שהלקוחות בכל אזור מוכנים לשלם - כך עולה מתחקיר רויטרס ● בין סניפי הרשת בארה"ב נרשמו פערי מחירים של עשרות אחוזים ● במקדונלד'ס מדגישים כי הזכיינים קובעים את המחיר הסופי, אך אלה טוענים כי מופעל עליהם לחץ לאמץ את המלצות המערכת

עמית גל, הממונה על שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

על רקע עסקת אלטשולר שחם: רשות שוק ההון באזהרה חריפה לסוכני ביטוח

אחרי שברשות הצטברו עדויות על סוכנים שניסו לנצל לרעה את מכירת השליטה באלטשולר שחם, כדי להעביר כספים לגופים אחרים, הוחלט להוציא מכתב אזהרה לאותם הגופים בטרם נקיטת צעדים נוספים ● לצד הסוכנים, בין המוזהרים גם גוף מוסדי גדול בעל פעילות גמל ופנסיה

מגדל ורטיקל. צפוי להיות הגבוה בישראל / הדמיה: משרד ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטיין אדריכלים

רמת גן מציגה: עוד עשרה מגדלים של עד 100 קומות באחד המתחמים הוותיקים

בתל אביב יושלמו בקרוב מאות אלפי מ"ר של משרדים, ובינתיים השכנה רמת גן מאשרת בעצמה עוד ועוד מגדלים לתעסוקה במתחם הבורסה ● האם יהיה ביקוש לכל השטחים הללו, ואיך יעבוד עירוב השימושים?

אושר טובול, מנכ''ל מיטב טרייד / צילום: מיטב טרייד

ניסיון פריצה לאלפי חשבונות במיטב טרייד

במהלך סוף השבוע נעשה ניסיון לפרוץ ל-3,000 חשבונות של חברת המסחר בניירות ערך, באמצעות שליחת מסרונים הכוללים קוד אימות חד-פעמי ● במיטב טרייד הדגישו כי לא התאפשרה גישה לכספי הלקוחות ולחשבונותיהם, אך פרטים אישיים של מספר לקוחות בודדים דלפו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פאלו אלטו ואלקטרה נדל"ן זינקו, אלביט ירדה

ת"א 35 ננעל ללא שינוי, מדדי הנדל"ן בלטו לטובה ● שינוי כיוון באלקטרה נדל"ן? זינקה ב-10% לאחר שנפלה אתמול ב-16% ● פאלו אלטו זינקה לאחר שחזרה בפער ארביטראז' חיובי מוול סטריט ● אירוע סייבר בזירה המקומית: ניסיון פריצה לחשבונות מיטב טרייד ● השקל שינה כיוון לקראת הנעילה והתחזק בכ-0.5% ל-3.06 שקלים לדולר

מתקן אנרגיה מתחדשת של דוראל / צילום: חנני לדל, דוראל אנרגיה מתחדשת

בהשקעה של כ-850 מיליון שקל: פרויקט הענק של דוראל חושמל בהצלחה

הפרויקט הסולארי "הדרי שאן", אותו הקימה דוראל בעמק המעיינות, חושמל בהצלחה ● הפעלתו המסחרית צפויה בחודשים הקרובים, ולפי החברה צפויה להניב לה הכנסות שנתיות של כ-150 מיליון שקל

הפגנות פרו־פלסטיניות בלונדון / צילום: Reuters, Krisztian Elek/ZUMA

בריטניה מאיימת לקחת את החרם על סחורות ישראליות צעד משמעותי קדימה

הממלכה המאוחדת הודיעה על שינוי כללי המשחק מול ישראל ומאיימת בסנקציות על סחר עם ההתנחלויות ● בניגוד למדינות אחרות, הבריטים הולכים צעד אחד קדימה ושמים על הכוונת גם את השירותים, כולל את תחום הפיננסים

שרון רייך, מנכ''ל איילון ביטוח / צילום: רמי זנגר

"היא מתחרה קשה ומזיזה את המחט": המהפך באיילון והאם יש עוד אפסייד במניה

בשלוש שנים זינקה מניית איילון מעל 1,200%, כשהיא מותירה אבק לחברות הביטוח הגדולות ● בשוק מייחסים את השינוי ב־DNA למנכ"ל שרון רייך, שחתך פעילויות מפסידות ומקים מחדש את זרוע הגמל ● אך גם האתגרים גדולים: חיתום חלש ברכב וסוגיית הרגולציה לנוכח עסקת אלטשולר

מיצג לתמיכה במשטר האיראני בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

לא טילים ולא נפט: הנשק האמריקאי שמכאיב לאיראן

כותרות העיתונים בעולם: הרשת החשאית של איראן באירופה, הנשק הכלכלי של ארה"ב נגד טהרן והדרך שבה חיזבאללה מנסה לשקם את כוחו ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות קלות בלבד, בעקבות הצהרה של בכיר בפד

ה-S&P 500 ירד בכ-0.2% ● ברקע לירידות: תשואות האג"ח הארוכות בארה"ב טיפסו, התשואה ל-30 שנה נגעה ברמתה הגבוהה מאז 2002 ● התשואה לשנתיים דווקא ירדה, לאחר שבכיר בפד ציין כי אין דחיפות להעלאות ריבית נוספות - ההסתברות שמתמחרים השווקים להעלאה באוקטובר נחתכה בחדות ● מחירי הנפט איבדו גובה, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 102 דולר לחבית

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

מחיר הדלק יזנק מחר בלילה לשיא כל הזמנים

מחיר הדלק יעלה מחר בלילה ל-8.27 שקלים לליטר, קפיצה של 52 אגורות ● "ההתייקרות נובעת מעליית מחירי הנפט בשווקיים העולמיים, עקב העמקת המשבר במפרץ גם לזירה החות'ית"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מעיין טואף / לע״מ

"שקר מוחלט": נתניהו תובע שורת כלי תקשורת ועיתונאים בכירים

לפי דיווח ב"הארץ", נתניהו יוצא בהליך משפטי בעקבות הפרסום שלפיו נשיא איחוד האמירויות הזהיר אותו כשבוע וחצי לפני 7 באוקטובר כי בחמאס מתכננים מהלך משמעותי נגד ישראל ● נתניהו מכחיש כי השיחה התקיימה וטוען כי אין לה תיעוד ביומניו ● התביעה מגיעה יממה לאחר שראש השב"כ לשעבר רונן בר הגיש תביעת דיבה נגד נתניהו

אתר בנייה / צילום: תמר מצפי

התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית: העיר שבראש, ואיפה נרשמה ירידה גדולה?

לפי הלמ"ס, תל אביב הובילה את התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית במחצית הראשונה של השנה, בעוד שירושלים ורמת גן רשמו ירידות גדולות בסגמנט זה

עידן דוד / איור:  גיל ג'יבלי

אחרי ההדחה: התביעה האזרחית הצפויה נגד יו"ר נתיבי איילון

בממשלה נערכים לגיבוש תביעה אזרחית נגד עידן דוד, יו"ר נתיבי איילון המודח, בין היתר בגין קבלת שכר שלא כדין בהיקף המוערך בכ־300 אלף שקל ופגיעה במוניטין החברה ● דוד הודח לאחר שעלו חשדות כי ניפח לכאורה את קורות־החיים שהציג לצורך מינויו ● אירועים ומינויים

שכונת Palm Meadows Estates. בעיגול: לארי אליסון / צילום: trulia, AP (Evan Vucci)

הקהילה הסגורה שבה לארי אליסון קנה שמונה בתים לעובדיו

המיליארדר מאורקל הוציא כמעט 10 מיליון דולר על בתים למורים הפרטיים של ילדיו ולעובדים נוספים, במרחק של כחצי שעה מהמתחם שלו בפלורידה

חברות ביטוח / צילום: יח''צ, איל יצהר, שרון פאר

מגדל והפניקס מובילות את ההשקעות הפרטיות בישראל, אבל הקצב הואט

סך ההשקעות הפרטיות של הגופים המוסדיים ברבעון הראשון עמד על 91 מיליארד דולר, קיטון שנבע מעיכוב במימושים ● ניתוח של ווליו השקעות מתקדמות מצא כי המוסדיים הקטינו במחצית את הקצב ההשקעות בנכסים פרטיים ● בצמרת: מגדל עם השקעות של 23 מיליארד דולר