גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא היה מתאים מלנדוי לשבת על כס השיפוט במשפט אייכמן"

הקהילה המשפטית נפרדת ממשה לנדוי, אחד מענקי המשפט והנשיא החמישי של בית המשפט העליון, שנפטר אתמול בערב יום השואה, 50 שנה לאחר שדן את אדולף אייכמן לעונש מוות

יום שישי, 15 בדצמבר 1961, אולם "בית העם" בירושלים - שהוסב לאולם משפטים לצורך שמיעת משפטו של הפושע הנאצי, אדולף אייכמן - מלא עד אפס מקום. בשעה 9:18 דקות בדיוק נכנסים 3 השופטים - אב בית הדין משה לנדוי, ד"ר בנימין הלוי ויצחק רווה - לאולם, קדים קלות לעבר הקהל ותופסים את מקומם בדפי ההיסטוריה.

"אני פותח את הישיבה ה-121 של המשפט", אומר לנדוי בפתח הדיון, ופורס במשך שעה קלה את נימוקי גזר דינו של הפושע הנאצי בקול סמכותי וענייני. לבסוף, בלי לשנות את נימת קולו, הוא מכריז: "בית משפט זה דן את אדולף אייכמן למיתה. זהו גזר הדין".

50 שנה אחרי המשפט ההיסטורי, אתמול (א'), ערב יום השואה, הלך לעולמו אב בית הדין במשפט אייכמן, הנשיא החמישי של בית המשפט העליון, השופט בדימוס משה לנדוי, בגיל 99.

היום (ב'), שעות ספורות לאחר הצפירה ליום השואה והגבורה, לנדוי הובא למנוחות בירושלים. בני משפחתו וחבריו התקשו להתעלם מהסמליות שבמועד פטירתו וקבורתו של השופט, שגזר על אייכמן את עונש המוות היחיד שנגזר אי-פעם בישראל.

"לא היה מתאים ממנו לשבת על כס השיפוט במשפט ההיסטורי הזה", אומר נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט בדימוס אהרן ברק. "לנדוי היה בחירה מצוינת. היה לו ניסיון עצום במשפט פלילי, הוא ידע גרמנית, הייתה לו גישה לכל המקורות והראיות שהוגשו במשפט, והיה לו המזג השיפוטי לנהל משפט מהסוג הזה.

"התנהלותו במשפט עיקרה את ההתנגדות שהייתה לשמיעת משפט אייכמן בארץ. הייתה ביקורת איך שופט בישראל יכול לשפוט את אייכמן, והוא הוכיח בהתנהגותו, באיפוק, בהגינות, בהחלטיות ובעוצמה שלו, שאפשר לנהל משפט מאל"ף עד תי"ו. מבחינה זאת הוא עשה שירות עצום למדינת ישראל".

מהאבות המייסדים

"למרות שבתוך לבו הדברים ששמע במשפט אייכמן אכלו אותו, הוא ישב על הכס בצורה כל-כך מאופקת וממלכתית, שאפיינה אותו לאורך כל שנות השיפוט", נזכר שופט בית המשפט העליון בדימוס, יעקב טירקל. "הוא ישב מאופק, בלי להפגין רגשות, ומסר את גזר דין המוות בדומה לכל גזר דין אחר שמסר בכהונתו. אני מקבל עד היום צמרמורת כשאני חושב על השורות האלה, אך הוא הקריא אותן בטון מאופק, שקט ומכובד, בלי לתת רמז לסערת הרוחות שהתחוללה בו. זה היה לנדוי".

לנדוי, מגדולי שופטי ישראל, חתן פרס ישראל בתחום המשפט, ישב על כס השיפוט 40 שנה. הוא נולד בעיר דנציג, כיום בפולין, ב-1912 וב-1933, עם השלמת תואר במשפטים בהצטיינות באוניברסיטת לונדון, עלה ארצה.

ב-1937 הוסמך לנדוי לעסוק בעריכת דין תחת שלטון המנדט הבריטי, התקבל כחבר בלשכת עורכי הדין של פלסטינה והצטרף למשרד עורכי דין פרטי.

ב-1940, בהיותו בן 29 בלבד, מונה לנדוי לשופט בית-משפט השלום בחיפה; ב-1948 מונה לשופט בבית-המשפט המחוזי בעיר, וב-1953, בן 41 בלבד, מונה לשופט בית המשפט העליון.

בין השנים 1980 ל-1982 כיהן לנדוי כנשיא החמישי של בית המשפט העליון. חרף כהונתו הקצרה, הוא נתפס כאחד הנשיאים הטובים שידעה מערכת המשפט. שופטים ועורכי דין אהבו אותו ומתארים אותו כאחד מאושיות בניין המשפט בארץ.

לדברי הנשיא לשעבר ברק, "לנדוי הוא מהאבות המייסדים של בית המשפט העליון וממניחי אבני-היסוד של המשפט הישראלי. אני רואה אותו כאחד מגדולי השופטים שלנו. היו ללנדוי חוש מפותח ביותר להגינות, ליושר, להקפדה על זכויות בכלל וזכויות הנאשם בפרט. הוא כתב המון פסקי דין על זכויות נאשמים וזכויות האדם, ופסקי הדין הראשונים שעסקו בחופש הדת והביטוי בישראל יצאו תחת ידיו".

התנגד לאקטיביזם השיפוטי

ב-1961, שנת משפטו של אייכמן, קבע לנדאו בפסק דין תקדימי אחר כי יש לפסול את הודאותיו של נחקר בחקירת משטרתית אם הופעלו נגדו שיטות חקירה בלתי הוגנות, כגון השפלה. בהיותו יו"ר ועדת הבחירות המרכזית בבחירות לכנסת השישית, דחה את בקשתה של רשימת הסוציאליסטים של אנשי אל-ארד להשתתף בבחירות, כי חבריה שוללים את קיום מדינת ישראל, והוביל בכך לפסק דין ירדור, שקבע תקדים באשר לזכות הדמוקרטיה להתגונן.

ב-1969 היה לנדוי השופט הראשון לפסול חוק של הכנסת - החוק למימון תעמולת הבחירות, בטענה כי הוא עומד בניגוד לעיקרון השוויון. ב-1980, בפסק דין אלון מורה, אסר לנדוי על הפקעת אדמות פרטיות מערבים לצורך הקמתן של התנחלויות.

לנדוי היה חבר גם בוועדת אגרנט (1973), שהוקמה בעקבות מלחמת יום הכיפורים, ובשנת 1987 עמד בראש ועדת לנדוי, שבדקה את נוהלי העבודה של שירות-הביטחון-הכללי בעקבות פרשת עיזאת נאפסו. על-פי החלטת הוועדה, אושרה באופן רשמי הפעלת לחץ פיזי מתון על נחקרים המהווים "פצצה מתקתקת".

פסק דין של הוועד הארצי נגד עינויים פסל בשנת 1999 את כל שיטות העינויים, מלבד במקרים חריגים של "פצצה מתקתקת".

כשופט דגל לנדוי בגישה המצמצמת את מרחב גבולות הפרשנות של החוק על-ידי השופט, והיה ידוע בביקורתו על גישות האקטיביזם השיפוטי.

לדברי השופט בדימוס טירקל, "לנדוי הקפיד מאוד ללכת רק בתוך המסגרת שבתוכה לפי אמונתו בית משפט צריך ללכת, דהיינו, היה נגד הגישה שנכנסה במידה רבה בכהונת הנשיא ברק - של שימוש באמת-מידה של סבירות לצורך פרשנות. הוא פסל את זה מכול וכול. במאמר משנות ה-70 הוא הביע את דעתו שאם בית המשפט ייכנס למחלוקות ציבוריות, פוליטיות - והאקטיביזם השיפוטי גורר לתוך זה - סופו שהוא יאבד את מעמדו בעיני הציבור".

"מגדלור של צדק"

חרף זאת, קשריו של לנדוי עם הנשיא לשעבר ברק, אבי האקטיביזם השיפוטי, היו מצוינים. הם נפגשו לשיחות ארוכות מעת לעת, התפלפלו על רזי המשפט והתווכחו בנועם על הגישות השונות שאימצו.

לדברי ברק, "היינו מיודדים מאוד, למרות שבמספר ניכר של עניינים עמדותינו היו שונות והפוכות. מטרתנו תמיד הייתה משותפת, והיא הקיום של המדינה כמדינה דמוקרטית. הייתה לי הערכה מלאה אליו. הערכתי אותו והייתי מבקר אותו".

עו"ד רם כספי מספר מנקודת מבטם של עורכי הדין שהופיעו בפני לנדוי על שופט אהוב: "הנשיא משה לנדוי ז"ל הוא אחד מענקי המשפט שקמו במחוזותינו. איש אמיץ שלא היסס מעולם להביע את דעותיו בפומבי, הן במסגרת פסקי הדין שיצאו תחת ידו והן מעל הבמות השונות, לאחר שסיים את כהונתו.

"מסלול חיו המופתי שזור בנקודות הציון החשובות של המדינה ותקומתה - הן כשופט בתקופת המנדט הבריטי ועד הגיעו לכס של נשיא העליון. הוא חתן פרס ישראל ומאבני-היסוד של המשפט הישראלי, ופסיקותיו השפיעו בתחומים רבים ובעיקר בתחום זכויות האדם והמשפט הפלילי. בחוכמתו ובתבונתו הרבה, ביושר מידותיו ובנועם הליכתו הוא היה ועודנו מגדלור של צדק שיאיר את עולם המשפט עוד שנים הרבה".

לנדוי היה אף איש תרבות, ספר ומוזיקה, שכתב עשרות מאמרים בנושאים שונים, שחלקם אוגדו בספרו של הנשיא ברק "ספר לנדוי".

העיתונאית-סופרת נעמי לויצקי, מחברת הספר "העליונים", כותבת בספרה כי במשך שנים, מדי יום ראשון בערב, היו מתכנסים כמה חברים בביתו לערב שכולו מוזיקה. יחזקאל ביניש, בעלה של נשיאת העליון הנוכחית, דורית ביניש, היה מנגן בכינור ובוויולה; איש הטלוויזיה דוד ויצטום היה מנגן בצ'לו; ולנדוי, שהיה פסנתרן מעולה פרט בפסנתר. כך היו מנגנים להם להנאתם שלישיות קאמריות.

בשנים האחרונות - בייחוד לאחר מות אשתו לאה לפני מספר שנים - החל מצבו הבריאותי של לנדוי להידרדר, עד לפטירתו אתמול.

לנדוי הותיר אחריו מכתב, שבו ביקש שצוותים רפואיים לא יילחמו על חייו ולא יחיו אותו באמצעים מלאכותיים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

משפחות החטופים / צילום: Paulina Patimer

גורם בחמאס: החלטנו להשהות את המו"מ לעסקת חטופים


נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה תמכור לאיראן 24 מטוסים חדישים. איך העסקה תשפיע על ישראל?

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע