גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הממשלה העלתה את מס הבורסה והפסידה מיליארדי שקלים"

שגיא טובי, סוחר עצמאי ואחד ממנהלי המאבק כנגד העלאת המס על רווחי הון, טוען כי הדבר יוביל לעלייה ברכישות דירות להשקעה ■ גם מנכ"לית הבורסה, אסתר לבנון, טוענת כי המס על רווחי הון היה אחד הגורמים שהובילו ל"התייבשות" הבורסה ■ המס על הבורסה (איך מקבלים החזר מס?)

עכשיו זה רשמי. אחרי ירידה של יותר מ-50% במחזורי המסחר בת"א ניתן להכריז רשמית - הבורסה באחד העם בדיכאון. בעוד ששר האוצר יובל שטייניץ ובכירים אחרים מתגאים בכל פורום אפשרי בהישגי המשק הישראלי, הכוללים אבטלה נמוכה וצמיחה גבוהה, משקיעים רבים שואלים את עצמם בחודשים האחרונים מדוע המצב הריאלי של המשק לא בא ליידי ביטוי גם בשוק ההון? מדוע בורסת ת"א אינה מצליחה להדביק את הפער שניפתח מול הבורסות השונות באירופה ובארה"ב?

במסגרת פרויקט שנועד לבחון את המצב הקשה שאליו נקלעה הבורסה בישראל, ערכנו ב"גלובס" סדרת כתבות שעסקו בגורמים המרכזיים שגרמו ל"התייבשות" הבורסה. בין היתר ניתן לציין את המחאה החברתית שפגעה בחברות החזקות, בריחתם של המשקיעים הזרים, הגברת הרגולציה שהגבילה את פעילותן ורווחיהן של המוסדות הפיננסים והחברות הגדולות.

הזרים נטשו את הבורסה עם המעבר לשווקים המפותחים

המוסדיים מעבירים את החסכונות שלנו לחו"ל

שוק ההנפקות: שחקני הנוסטרו בדרך החוצה

תעודות סל - המוסדיים כבר בורחים

הצעות רכש: המחיקה הגדולה של המניות הקטנות

כצמן: "עודף הרגולוציה זורע את המשבר הבא"

אילן פלטו: "נטל הרגולציה בשוק - טירוף מערכות"

גילעד אלטשולר: "הבורסה הצטמצמה ל-15 מניות"

יש התולים את מצבה של הבורסה במתיחות עם איראן, שבעקבותיה המשקיעים הזרים הדירו רגליהם מישראל, או את המעבר של ישראל מהשווקים המתפתחים לשווקים המפותחים, ואף את המחאה החברתית שבעקבותיה רווחי החברות הציבוריות, ובייחוד הקמעונאיות הגדולות צנחו בעשרות אחוזים. אולם, עד כה לא הייתה התייחסות מספקת להעלאת המס על רווחי הון בבורסה, החלטה אותה אימצה הממשלה במסגרת המלצות ועדת טרכטנברג.

לכן, נשאלת השאלה האם העלאת המס על רווחי הון (מ-20% ל-25%) הורידה את תיאבון הסיכון של המשקיעים ואיתו גם מחזורי המסחר? וכפועל יוצא מכך, האם החלטה זו לא גרמה לפעולה ההפוכה שלשמה היא נוצרה והורידה את הכנסות המדינה?

מהפרוטוקולים שפירסם בנק ישראל בחודש מארס, עולה כי גם חברי הוועדה המוניטרית תומכים בדיעה לפיה "התייבשות" המחזורים הבורסה נובעת בין היתר מהעלאת המס על רווחי הון. זו הפעם הראשונה שבבנק ישראל דנו בפורום מצומצם בסנטימנט השלילי בבורסה. לפי בנק ישראל, העלייה בסיכונים הגיאו-פוליטיים בעקבות האביב הערבי והאיום האיראני אינה הגורם העיקרי לירידות בבורסה, מה גם שלא חלה עלייה ניכרת במרווחי ה-CDS (חוזי ביטוח על אג"ח ממשלתיות המגנות על מחזיקי האג"ח מפני חדלות פירעון), מה שמחזק את טענות בנק ישראל.

"חשוב להבין, המס על הבורסה הוא גם מס על הפנסיה"

אחד ממובילי המאבק בהעלאת המס על הבורסה ומי שאירגן את "שביתת הסוחרים" אותה סיקרנו "בגלובס" בהרחבה, הוא שגיא טובי, סוחר מניות עצמאי שהרגיש על בשרו את הירידה החדה במחזורי המסחר, עניין שפגע בהכנסות שלו. "המון סוחרים התייאשו ופשוט נמאס להם", אומר טובי בראיון ל"לגלובס". אני הייתי מגלגל עד 5,000 אופציות בחודש ובגלל חוסר הנזילות שנוצרה אני מגלגל כיום רק 500 אופציות".

טובי, שקרא בעבר להתפטרותה של מנכ"ל הבורסה אסתר לבנון, בשל מה שהוא מכנה "הפאסיביות שלה לנוכח המצב", טוען גם כי משקיעים רבים שטחו בפניו את המצוקות שלהם ואמרו לו כי "ביום שהם לא יוכלו לגלגל 1,000 אופציות ביום הם יסגרו את הבאסטה".

"חשוב להבין שכולם מפסידים מהמהלך", אומר טובי. "כל הבתי השקעות והבנקים תומכים בדיעה שלי, משום שהם מבינים שהעלאת המס על רווחי הון פוגעת להם ברווחים. אם אני סוחר פחות וגברת כהן מחדרה משקיעה פחות אז גם ההכנסות שלהם מעמלות פוחתות ובסופו של דבר הם משלמים פחות מס למדינה, כך שכולם צריכים להפנים - המס על הבורסה הוא גם מס על הפנסיה".

טובי טוען גם אחת ההשלכות למס הגבוה על רווחי הון היא עלייה במחירי הנדל"ן ובייחוד בדירות להשקעה. "אם לגברת כהן אין סיבה להחזיק את המיליון שקל שהיא חסכה במשך הרבה שנים בפק"מ בבנק, משום שהוא מעניק לה 2% לשנה נומנילית, כך שמבחינה ריאלית הרווח שלה הרבה יותר קטן, ומצד שני אין לה סיבה להשקיע בבורסה בגלל העמלות והמסים הגבוהים, אז בסופו של דבר היא תרכוש דירה להשקעה ותשכיר אותה".

המספרים מדברים בעד עצמם

אומנם העלאת המס על רווחי הון פגעה פגיעה אנושה בסוחרים ובמשקיעים הפרטיים, אך נשאלת השאלה האם היא אכן מקיימת את המטרה שלשמה היא נוצרה ומעשירה את קופת המדינה? לפי מחקר שפורסם במכון אדם סמית' בארה"ב ובחן את ההשפעה של העלאת המס על רווחי הון התשובה לכך היא לא. המחקר הצביע על כך שבכל פעם שממשלת ארה"ב הורידה את שיעור המס על רווחי הון מרמה של 25% גביית המס עלתה.

כך למשל, ב-1986 שיעור המס על רווחי הון עמד על 20%, וגביית המס מרווחי הון באותה שנה הסתכמה ב-97 מיליון דולר. שנה לאחר מכן, ב-1987, הממשל קיבל החלטה להעלות את שיעור המס לרמה של 28% כדי להעלות את הכנסות המדינה ולמרבה ההפתעה, התוצאה הייתה הפוכה וגביית המס צנחה בכ-64% והסתכמה ב-59 מיליון דולר. לאורך השנים ארה"ב אף הגדילה את שיעור המס על רווחי הון לרמה של 33%, אך גביית המס המשיכה לצנוח. מנגד, כאשר הממשל האמריקני החליט להוריד את שיעור המס לרמה של 15% ב-2003, אז גביית המס עלתה בעשרות אחוזים.

ביסוס מסוים לנתונים שעלו מהמחקר האמריקני, ניתן לקבל מנתוני הגירעון התקציבי וגביית המיסים בישראל. לפי הנתונים, הגירעון התקציבי הסתכם במארס בכ-4.3 מיליארד שקל, לעומת גירעון של חצי מיליארד שקל בלבד במארס אשתקד. את ההתרחבות בגירעון ניתן להסביר בין היתר בירידה של 15% מגביית המיסים על רווחי הון בחודש זה, עובדה שתומכת בעמדותיהם של המתנגדים להעלאת המס.

בנוסף לכך, מניתוח פשוט של נתוני גביית המיסים ניתן לראות את הירידה החדה בהכנסות המדינה ממיסוי רווחי הון החל מהמחצית השניה של שנת 2011. הנתון של חודש דצמבר 2011 שמייצג את הגביה מהציבור בנובמבר היה רק 24 מיליון שקל ברוטו. בחודש פברואר גביית המסים הכןללת משוק ההון הסתכמה ב-264 מיליון שקל, ירידה של 31.4% לעומת פברואר אשתקד. בגביית המס מניירות ערך חלה ירידה חדה יותר של 57% לעומת החודש המקביל ב-2011.

אסתר לבנון, מנכ"ל הבורסה באחד העם, תומכת אף היא בטענה כי העלאת המס על רווחי הון בבורסה הייתה אחד הגורמים לירידת המחזורים ולחוסר הנזילות, ביחד עם בריחת המשקיעים הזרים וביצוע רפורמות רגולטוריות מקיפות. בהרצאה שהעניקה לבנון לפני כחודש באוניברסיטת בר-אילן, היא הודתה כי אכן קיימת בעיית נזילות קשה, ובעוד שהשקווים בעולם היו שותפים לבעייה זו עד תחילת 2012, מינואר אותה שנה המחזורים בבורסת ת"א המשיכו לצנוח, ואילו בבורוסות האירופיות והאמריקניות, חל מפנה והם החלו לעלות.

באותה הרצאה לבנון טענה כי היא תומכת בשינויים שנעשו במשק הישראלי בחודשים האחרונים, כולל קביעת המגבלות הרגולטוריות על החברות הגדולות והגופים הפיננסים (ועדת חודק), אך היא תולה את בעיית הנזילות של הבורסה בכך שכל הגורמים שהובילו לבעייה קרו בתקופה קצרה מאוד "והכבידו על השוק הישראלי החול והמסכן", כהגדרתה. "רפורמות זה דבר חשוב, אך יש לעצור לרגע ולשאול האם החולה המסכן (שוק הוון) אינו סובל מטיפול עודף על ידי רופאים רבים מדי".

לבנון הוסיפה גם שבעיית הנזילות בבורסה משפיעה גם על הפנסיות של כולנו. "הגופים הפיננסיים משערכים את קרנות הפנסיה מדי יום ומתבססים על המחירים בבורסה, כך שאם השוק אינו נזיל מספיק אז הדבר משפיע גם על כספי הפנסיה".

"זה פשוט מאוד, מאז שהממשלה העלתה את המס כולנו מפסידים"

אלי שני, בוגר הטכניון בכלכלה וניהול ואחד משותפיו של טובי במאבק להורדת המס על רווחי הון, טוען כי הוא סוחר בבורסה כבר יותר מ-20 שנים, בעיקר במניות. שני טוען כי ההיסטוריה חוזרת על עצמה וכי מה שהבורסה הישראלית חוות כעת הוא למעשה שידור חוזר של שנת 1994. בשנה זו החליטו ראש הממשלה דאז יצחק רבין ז"ל, ושר האוצר בייגה שוחט להטיל מס על רווחי הון בשיעור של 10%, (לאחר שמספר שנים לפני כן המס בוטל לחלוטין).

"ביום המסחר הראשון שלאחר ההודעה על המס הצפוי, הביאה להיצעים של מיליארדי ש"ח והממשלה בצעד מהיר הודיעה שאפשר יהיה לקזז רווחים והפסדים. יום המסחר הסתיים בירידות של כ-10% בממוצע, וגם בכל פעם שהמס עבר קריאה בכנסת נרשמו ירידות נוספות", מתאר שני.

"המס נכנס לתוקף בתחילת 1995, מחזורי המסחר קרסו ל 30 מיליון שקל בלבד ,לא היו למדינה הכנסות והמס בוטל כעבור מספר שבועות. כתוצאה מירידות השערים בבורסה נרשמו פדינות כבדים בקופות הגמל, אנשים ראו את התשואות השליליות שהשיגו הקופות, וחלקם פדו את כספם, הקופות נאלצו למכור מניות ואג"ח ובנק ישראל נאלץ בהמשך לקנות אג"ח בבורסה כדי להפסיק את המפולת", דברי שני. ( מאז הממשלה הספיקה להעלות שוב את המס על רווחי הון שתפח לכדי 25% כיום) "זה פשוט מאוד הממשלה העלתה את המס על הבורסה ומאז כולנו מפסידים".

שני טוען שכחלק ממאבקו בהפחתת המס על רווחי הון הוא ניהל קשר עם מספר גורמים בשוק ההון ואף שלח נייר עמדה לוועדת טרכטנברג בה הוא שטח את טענותיו וביקש לתהות האם העלאת המס לא תפגע בגופים המוסדיים ולמעשה תפחית את הכנסות המדינה ועלולה אף ליצור בציבור את אפקט העוני.

"אפקט העוני גרם לירידה בגביה גם של מיסים עקיפים. אנשים מפסידים כסף בבורסה, מרגישים את עצמם יותר עניים ולכן קונים פחות. סך הכל הפסידה המדינה כתוצאה מעליית המס הכנסות של מיליארדי שקלים וד"ר אבי שמחון שהמליץ לשר האוצר להעלות את המס יושב עכשיו במשרד האוצר וחושב אילו מיסים לעלות ואילו קיצוצים בתקציב לבצע כדי לכסות על הירידה בהכנסות המדינה", דברי שני.

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי