גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש הכלכלי "גזר" את הנגזרת נגד הדירקטורית מורן אטיאס

השחקנית והדוגמנית הבינלאומית נתבעה בטענה לתפקוד רשלני כדירקטורית בחברת עטיה גרופ ■ בהמלצת ביהמ"ש, התובעים מחקו את הנגזרת

מורן אטיאס / צילום: רויטרס
מורן אטיאס / צילום: רויטרס

הדוגמנית-שחקנית מורן אטיאס, שכיהנה כדירקטורית בחברת עטיה גרופ, תימחק כנתבעת מהתביעה הנגזרת שהוגשה נגד החברה ונגד נושאי משרה ודירקטורים בה. התביעה הוגשה בטענה לליקויים בעסקה, במסגרתה הועברה השליטה בעטיה גרופ ליוסי ושלום עטיה, בתמורה למניות בחברה פרטית בבעלותם בשם "ורג'".

אטיאס "שוחררה" מהתביעה לאחר ששופטי בית המשפט הכלכלי בתל-אביב, דניה קרת-מאיר, חאלד כבוב וחגי ברנר, קיבלו את בקשתה לדון מחדש באישור ניהול התביעה הנגזרת נגדה. זאת, לאחר שנמחקו מהתביעה ביוני 2015 כל שאר הדירקטורים שנתבעו במסגרתה במקור.

מדובר בסאגה המתנהלת מזה כ-5 שנים בבית המשפט המחוזי בתל-אביב סביב עסקת רכישת השליטה בחברה עטיה גרופ. ב-2007 רכשו יוסי ושלום עטיה את השליטה בעטיה גרופ, כשהעבירו לה מניות בחברה פרטית בבעלותם בשם "ורג'". נכסה העיקרי של "ורג'" היה זכויות בפרויקטי נדל"ן בלאס וגאס.

שוויה של "ורג'", על-בסיס אותם פרויקטים, הוערך בכ-116 מיליון שקל במסגרת העסקה, ובתמורה להעברת המניות ב"ורג'", קיבלו יוסי ושלום עטיה את השליטה בשלד הבורסאי שהפך לעטיה גרופ. כשנה מאוחר יותר התמוטט שוק הנדל"ן בארה"ב, וערכם של הפרויקטים, כמו גם ערכה של עטיה גרופ, צנח בעשרות אחוזים.

ב-2012 הגישו בעלי המניות בעטיה גרופ בקשה לאישור תביעה נגזרת, בסך 116 מיליון שקל, בשם החברה נגד נושאי המשרה בה, דירקטורים, רואי החשבון שלה, מבקרי הפנים וחברת גיזה, בסעיפים רבים ומגוונים. הסעיף המשמעותי ביותר מבחינה כספית נגע לטענה כי שווי פרויקטי הנדל"ן של "ורג'" הוערך ביתר.

בדיקת הליכי האישור

ביוני 2015, כ-3 שנים לאחר שהוגשה הבקשה לאשר תביעה הנגזרת, נדחה חלקה הארי של הבקשה - המתייחס לשווי פרויקטי הנדל"ן של "ורג" - על-ידי שופטת בית המשפט הכלכלי, רות רונן.

לצד דחיית עיקר הבקשה, אישרה השופטת רונן לנהל תביעה נגזרת בשם עטיה גרופ בשני סעיפים "קטנים" שנכללו בבקשה לאישור ניהול התביעה. אחד הסעיפים נוגע לסוחר השלדים הבורסאיים ירון ייני; והשני נוגע לדוגמנית והשחקנית מורן אטיאס, קרובת משפחה של בעלי השליטה בחברה, שמונתה לכהן כדירקטורית בה.

הסעיף הראשון שאושר לנהל בו תביעה, עוסק בהלוואה בסך 1.7 מיליון דולר שנתנה עטיה גרופ ל"ורג'", שנותרה חייבת כספים לחברה אחרת של יוסי ושלום עטיה. השופטת קבעה כי יש מקום לבדוק אם אישור ההלוואה נעשה ללא הליך אישור מתאים, ללא בטוחות וללא הסכם הלוואה כתוב.

בקשר לסעיף זה התירה השופטת לתובעים להגיש תביעה נגד ייני ובתיה כהנא-ביטל, שהיו דירקטורים בחברה. בהמשך לכך אף הוגש כתב אישום נגד ייני, בטענה כי "השיג במירמה אישור מדירקטוריון עטיה גרופ למיזוג".

נגד אטיאס, שכיהנה אף היא כדירקטורית בעטיה גרופ, אישרה השופטת לנהל תביעה נגזרת בקשר לעסקה שנכרתה בינואר 2007 עם ספקית של עטיה גרופ, שקיבלה חוזה של 57,500 דולר לחודש (לא ברור למשך כמה חודשים). השופטת רונן קבעה כי מדובר בעסקת בעלי עניין של בעלי השליטה בחברה, וכי מאחר שלא נמצא פרוטוקול האישור של העסקה בדירקטוריון, לא ברור אם אושרה כדין.

במסגרת הדיונים בתיק הדירקטורית אטיאס לא ידעה לענות על השאלה אם הייתה חלק מאישור העסקה, והשופטת חבה זאת לרעתה. "אין חולק כי אטיאס כיהנה כדירקטורית במועד בו אושרה העסקה. אטיאס לא זכרה כי הייתה חלק מהליך האישור העסקה, ולכן לא ניתן לשלול את האפשרות כי הייתה חלק מהליך האישור", פסקה השופטת. "מאחר שמדובר בעסקה בניגוד עניינים (של בעלי השליטה בחברה - א' ל"ו)... יש לאשר את בקשת האישור לתביעה נגזרת ביחס לעסקה זו".

במקביל, השופטת דחתה לחלוטין את כל הטענות נגד נושאי משרה אחרים בחברה, כל שאר הדירקטורים וכן כנגד רואי החשבון, מבקרי הפנים וחברת גיזה, ואף חייבה את מגישי הבקשה לשלם להם הוצאות בסך מצטבר של 300 אלף שקל.

שאלת המודעות

אטיאס לא ויתרה, ובאמצעות עורכי הדין אסף ביגר ואסף אורן ממשרד עמית-פולק-מטלון, הגישה בקשה לדיון חוזר באישור ניהול התביעה הנגזרת נגדה, לאחר שזו נדחתה כנגד כל שאר הדירקטורים בחברה (אשר יוצגו אף הם בידי עורכי הדין ביגר ואורן).

אטיאס טענה כי אין לחייב אותה בהפרת חובת האמונים שלה כלפי החברה - הטענה בגינה נתבעה - מאחר שלא הוכח כי הייתה בישיבת הדירקטוריון שאישרה את העסקה שנכרתה ונטען כי אושרה, ואף לא הוכח כי התקיימה ישיבה כזאת.

בית המשפט הכלכלי, בהרכב מורחב של 3 שופטים, קיים בסוף השבוע שעבר דיון בטענות הללו, ובסיום שמיעת הצדדים, המליץ לתובעים למחוק את התביעה נגד אטיאס.

השופטים הביעו את דעתם כי לא הוכח שהתקיימה ישיבה לאישור העסקה שלגביה נתבעת אטיאס, ואף לא הוכח כי אטיאס נוכחה בישיבה כזאת, ככל שהתקיימה, או אף הייתה מודעת לקיומה של העסקה. זאת, כאשר במסגרת העבירה של הפרת חובת אמונים נדרשת הוכחת מודעות.

לאחר ששוחחו ביניהם, הודיעו עורכי הדין של התובעים ושל אטיאס כי התביעה נגדה תימחק, כהמלצת בית המשפט.

עו"ד אסף ביגר, שייצג את אטיאס בהליך, מסר כי מדובר בהליך חריג ותקדימי. "ראשית, בית המשפט קיבל את טענתנו כי אין מקום לחייב דירקטור בגין עילה של הפרת חובת אמונים, בשעה שאין הוכחה, ולו ברמה הלכאורית, שדירקטור נכח בישיבה שבה נדונה העסקה הפגומה כביכול.

"בית המשפט הדגיש את ההבחנה בין חובת הזהירות לבין חובת האמונים ואת רף ההוכחה הנדרש כדי להוכיח הפרת חובת אמונים. בפועל, התקבלה טענתה של אטיאס כי לא הוכח שהייתה ישיבת דירקטוריון לאישור העסקה הפגומה, לא הוכח שאם הייתה ישיבה אטיאס הייתה נוכחת בה, וכן לא הוכח שהיא בכלל הייתה מודעת לעסקה. בהפרת אמונים יש צורך במודעות לעסקה. הוכחנו שהיא לא הייתה מודעת, ולכן אין מקום להפרת חובת אמונים, והאפשרות שהיא התרשלה ירדה מן הפרק".

שנית, אומר עו"ד ביגר, מדובר בפעם ראשונה שבה נדון "ערעור" על החלטת שופט בית המשפט הכלכלי, בפני הרכב מורחב באותו בית משפט. לדבריו, "מדובר בפעם הראשונה מאז שהקימו את המחלקה הכלכלית בבית המשפט, שמתקבלת טענה לקיים דיון חוזר בהחלטה לאשר תביעה נגזרת. מדובר בפרוצדורה מיוחדת למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, במסגרתה ערעור על החלטה לאשר תביעה נגזרת נדון לפני ההרכב המורחב של המחלקה הכלכלית, במקום בפני בית המשפט העליון.

"זהו מקרה ראשון שבו ההרכב המלא של המחלקה הכלכלית - 3 שופטים - מקבל ערעור על החלטה של שופטת (השופטת רונן - א' ל"ו) שהיא עמיתה שלהם שיושבת באותה מחלקה. מטבע הדברים מדובר באירוע חריג. עד היום כל הבקשות לעיון חוזר שהוגשו - כולן נדחו. בכך נסתם הגולל על עוול שנעשה לאטיאס לפני כ-5 שנים, שבה התובעים ניצלו לרעה את המוניטין שהיא צברה בעמל קשה בארץ ובחו"ל".

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מגמה מעורבת באסיה


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות