גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצמיחה בסין היא הנמוכה ביותר זה שלושה עשורים - ולא בטוח שגם זה הנתון האמיתי

סין רשמה צמיחה של 6.6% בלבד ב-2018, וחלק מהכלכלנים והמשקיעים אומרים שהנתון האמיתי נמוך בהרבה מזה שעליו דיווחה הממשלה בבייגי'ן ● האבטלה העמיקה והגיעה לשיעור של 4.9% ● מלחמת הסחר עם ארה"ב גרעה 8.6% מהגידול במוצרים ובשירותים הסיניים

נשיאי ארה"ב וסין טראמפ ושי/ צילום: רויטרס Damir Sagolj
נשיאי ארה"ב וסין טראמפ ושי/ צילום: רויטרס Damir Sagolj

בשנה שעברה רשמה סין את הצמיחה הכלכלית האיטית ביותר בתקופה של קרוב לשלושים שנה, זאת כיוון שסכסוך הסחר ההרסני עם ארה"ב החריף את חולשתה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. הבוקר דווח כי סין רשמה צמיחה של 6.6% בלבד ב-2018 - הצמיחה השנתית הקטנה ביותר מאז שנת 1990. היחלשות הכלכלה, שהייתה חמורה יותר מציפיותיה של בייג'ין, העמיקה ברבעון האחרון של 2018, שבו נרשמה צמיחה של 6.4% לעומת הרבעון המקביל ב-2017.

משבר הסחר עם וושינגטון הקדיר עוד יותר את התמונה. בשל חוסר הוודאות, דחו היצואניות הסיניות ביצוע השקעות ושכירת עובדים, ובכמה מקרים אף פיטרו עובדים - אף על פי שמדובר בהתנהלות שמעוררת בדרך כלל התנגדות מצדם של מנהיגי המפלגה הקומוניסטית, שהאובססיה שלהם היא לשמור על היציבות במדינה. שיעור האבטלה הרשמי טיפס בחודש דצמבר ל-4.9% לעומת 4.8% בנובמבר.

לדברי בעלי חברות ופקידים מקומיים, מספר רב של יצרניות פרטיות של מוצרי אלקטרוניקה, טקסטיל וחלקי רכב בשנזן, מרכז הטכנולוגיה וייצור מוצרי הייצוא בדרום סין, הוציאו עובדים לחופשה יותר מחודשיים לפני חג שנת הירח החדשה, שמתחילה בפברואר. זו דוגמה אחת מני רבות. בעיר הסמוכה גואנגז'ו, נפלה אשתקד הצמיחה ל-6.5% - נתון נמוך משמעותית מיעד הצמיחה השנתי של 7.5% שקבעה ממשלת העיר - מכיוון שהמתח ביחסי הסחר עם ארה"ב פגע קשות במגזר הייצור של העיר.

חלק מהכלכלנים והמשקיעים אומרים שקצב צמיחתה של כלכלת סין ב-2018 היה נמוך בהרבה מ-6.6% שעליהם דיווחה הממשלה. הם מציינים את החלטת הממשלה ביום שישי האחרון, זמן קצר לפני פרסום נתון הצמיחה היום, לקצץ את נתון הצמיחה של 2017 מ-6.9% ל-6.8% - מהלך שלדבריהם מספק בסיס ייחוס קצת יותר נמוך, שמשפר את נתון הצמיחה של 2018.

 סיבות להאטה בכלכלת סין

"2018 הייתה שנה נוראית"

"הכלכלה נתונה בלחץ כלפי מטה", אמר במסיבת עיתונאים נינג ג'יז'ה, מנהל לשכת הסטטיסטיקה הלאומית בסין. הוא הדגיש את "הסביבה החיצונית המורכבת והחמורה", והודה בלחץ שנוצר כתוצאה מסכסוך הסחר בין וושינגטון ובייג'ין. נינג עשה מאמצים להרגיע את החששות, ואמר כי "הכלכלה שלנו בכללותה מונעת מביקוש מקומי".

הנתונים שהתפרסמו היום מראים שהצריכה, כולל רכישות שביצעו יחידים, משקי בית וגופים ממשלתיים, היוותה יותר מ-75% מהצמיחה אשתקד.

עם זאת, שורת נתונים שפרסמה לשכת הסטטיסטיקה בראשות נינג מעידה על כלכלה מאותגרת. נתון ההשקעות הגדולות מצד הממשלה והמגזר העסקי לא היה מרשים. מכירות הנדל"ן, שתפקדו זמן רב כמקור צמיחה אמין, הולכות ונחלשות, ואינדיקטורים שונים, החל מהתפוקה התעשייתית וכלה במכירות הקמעונאיות, ירדו ברבעונים האחרונים.

בשל האטת קצב צמיחת השכר והגידול בחובות משקי הבית, מצמצמים הצרכנים הסינים את הוצאותיהם. לו בינג, מנהל בחנות בגדים שנתפרים בהזמנה אישית בעיר התעשייתית ינגצ'נג במזרח סין, אמר שאשתקד צנחו המכירות ב-30%. "זאת הייתה שנה נוראית, ולא נראה שהמצב משתפר השנה", אמר לו, שציין שהוא מקטין את הוצאותיו האישיות ולווה יותר כסף כדי לסגור את החודש.

אחת הסיבות להאטה בצמיחתה של כלכלת סין היא היוזמה של נשיא סין, שי ג'ינפינג, בשלוש השנים האחרונות לצמצם את החוב והסיכונים הפיננסיים. המהלך הזה בלם את ההלוואות שנוטלות ממשלות מקומיות וחברות, וגרם לירידה חדה בהוצאות על קווי רכבת תחתית ומפעלים. בחודשים האחרונים החלה בייג'ין לבצע היפוך במדיניות זו, על אף שהגמשת התקנות לא הובילה עד כה לחידוש ההשקעות בנכסים קבועים, שצמחו אשתקד ב-5.9% - ירידה תלולה לעומת 7.2% בשנת 2017.

רוב הרשויות קיצצו ביעדי הצמיחה

סכסוך הסחר בין סין וארה"ב, בשילוב עם הירידה בביקוש העולמי, תרם גם הוא להאטת הצמיחה הסינית באמצעות הקטנת המכירות בחו"ל. היחלשות הסחר בכללותה 'גילחה' 8.6% מהגידול במוצרים ובשירותים הסיניים אשתקד, על פי חישובים המבוססים על נתונים רשמיים. לשם השוואה - ב-2017 היווה הסחר 9% מהתרחבות כלכלת סין.

מנהיגי סין הבהירו כי בלימת ההאטה תהפוך השנה לעדיפות. בפגישה רמת דרג בדצמבר האחרון, שבה הותוותה האג'נדה הכלכלית הרחבה ל-2019, אמר הנשיא שי כי חובה לשמור על הצמיחה "בטווח סביר". יועצים של קובעי המדיניות בסין אומרים שטווח זה - שיוכרז במושב החקיקה השנתי בתחילת מארס - עומד על 6%-6.5%. זהו כיול מתון בהשוואה ליעד של "כ-6.5%" אשתקד, ופירושו של דבר שבייג'ין רוצה מרחב תמרון גדול יותר לניווט הכלכלה, השרויה בהאטה בשנה האחרונה לאחר שמודל הצמיחה הישן, מבוסס האשראי, חדל לתפקד. 13 מ-20 המחוזות והרשויות המוניציפליות שחשפו עד כה את יעדי הצמיחה שלהם ל-2019 קיצצו יעדים אלה, ו-6 הותירו את היעד ללא שינוי.

בעוד נציגי ארה"ב וסין מנסים לגבש הסכם בסוגיית הסחר, עושה הבית הלבן מאמצים לשים קץ למה שהוא מכנה "העברות טכנולוגיה בכפייה".

בייג'ין עדיין נמנעת ממתן תמריצים

אף על פי שטווח הצמיחה החזוי לשנה הנוכחית עדיין גבוה יחסית בהשוואה למדינות אחרות בעולם, הוא עדיין רחוק מאוד מקצב הצמיחה שעמד על קרוב ל-10% בממוצע במשך יותר משלושים שנה, עד להאטה שנרשמה בעשר השנים האחרונות. הצמיחה בסך 6.4% ברבעון האחרון של 2018 היא האיטית ביותר מאז החודשים הראשונים של המשבר הפיננסי העולמי, שבו נאבקה סין באמצעות כמויות עצומות של תמריצים, ושהותיר נטל חוב שעמו הממשלה עדיין מתמודדת.

למרות התקדרות התמונה הכלכלית, נראה שבייג'ין עדיין נחושה להמשיך להימנע מהשקת חבילת תמריצים מסיבית לעידוד הצמיחה. במקום זאת מבקשת הממשלה לבצע הגמשה הדרגתית של מדיניותה. הבנק המרכזי מזרים כמות גדולה יותר של כספים זולים, בשער ריבית נמוך מהרגיל, למערכת הבנקאות כדי לעודד הענקת הלוואות. הממשלה המרכזית הסירה את המגבלות החמורות על נטילת הלוואות מקומיות. בייג'ין גם מתכננת לבצע יותר קיצוצי מסים לעסקים וליחידים, בייחוד למעורבים במגזר הטכנולוגיה.

אך יועצי הממשלה טוענים כי ייתכן שבייג'ין תצטרך להגביר את המהלכים להמרצת הצמיחה אם יחריף המתח ביחסי הסחר עם וושינגטון בחודשים הבאים. סין וארה"ב מתכוננות לסבב חדש של מו"מ רם-דרג בסוגיית הסחר בסוף החודש הנוכחי, בניסיון ליישב סוגיה זו עד ה-1 במארס, המועד שבו תפוג הפסקת האש בת שלושת החודשים שעליה הסכימו הנשיאים שי וטראמפ. 

עוד כתבות

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי