גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין וארה"ב שוברות את הכלים: שאלות ותשובות על הסחרור החדש במלחמת הסחר

נשיא סין הודיע כי הוא מעלה את המכסים על יבוא אמריקאי - וגרם לנשיא ארה"ב לשחרר מטח של ציוצים נושאי עלבונות ואיומים חדשים ● מה הכריזו שני הצדדים, מי צפוי להיפגע, ואיך בכל זאת אפשר להמשיך מכאן? ● כל מה שצריך לדעת על מלחמת הסחר

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומקבילו הסיני שי ג'ינפינג / צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומקבילו הסיני שי ג'ינפינג / צילום: רויטרס

■ איך התחיל הסבב הנוכחי?

שלשום (ו') הודיעה סין שהיא תטיל מכסים של 5% ו-10% על כמעט כל יתר היבוא מארה"ב שעדיין לא הוטל עליו מכס. סין מתכוונת גם להעלות את המכס על פריטים רבים שכבר כפופים למכס, בניסיון להשוותו לגובה המכסים של ארה"ב.

אמצעי התגמול של סין על יבוא אמריקאי בהיקף של כ-75 מיליארד דולר, אמורים להיכנס לתוקף ב-1 בספטמבר וב-15 בדצמבר, בדיוק באותם התאריכים שבהם ייכנסו לתוקפם מכסים חדשים של ארה"ב על סחורות סיניות. המכסים של סין יחולו על מוצרים חקלאיים, כלי רכב, הלבשה, כימיקלים וטקסטיל.

■ איך טראמפ הגיב?

הנשיא טראמפ צייץ שהוא "נותן בזה הוראה" לחברות אמריקאיות שעושות עסקים בסין לבחון העברה של פעילותן ממנה, והודיע כי הוא מעלה את המכס על יבוא סחורות מסין. טראמפ צייץ שהוא יעלה את שיעור המכס הקיים והמכס המתוכנן בעוד 5%. המכס שכבר מוטל על סחורות סיניות בשווי 250 מיליארד דולר יעלה ל-30% ב-1 באוקטובר, והמכס שמתוכנן להיכנס לתוקף ב-1 בספטמבר וב-15 בדצמבר על כ-300 מיליארד דולר של סחורות יעלה ל-15%.

עמדת טראמפ משקפת שלב חדש במסע הממושך שלו לעצב את התכנון התאגידי בארה"ב כך שיתאים לשאיפתו לראות את החברות משקיעות בארה"ב, ולכפות שינויים בהתנהגות של סין שלדעתו פוגעת בחברות ובצרכנים בארה"ב.

■ מי צפוי להיפגע?

חברות רכב גדולות צפויות להיפגע במיוחד מהעלאת המכסים, בייחוד טסלה, פורד, ב.מ.וו. ודיימלר (מרצדס-בנץ). הן מייצרות כמויות משמעותיות של כלי רכב בארה"ב ליצוא לסין - בעיקר דגמי יוקרה - ומכס גבוה יתר בסין עלול לאלץ אותן להעלות מחירים ולאבד מכירות.

סין היא שוק היצוא השני בגודלו לכלי רכב מתוצרת אמריקאית. היקף יצוא כלי הרכב אל סין הסתכם ב-6.2 מיליארד דולר בשנה שעברה, לפי מינהל הסחר הבינלאומי בממשל האמריקאי. בשוק חלקי הרכב סין היא השוק השלישי בגודלו, עם יצוא של 3.6 מיליארד דולר אליה בשנה שעברה. היצרניות האמריקאיות ייצאו כ-230 אלף מכוניות לסין ב-2018, לפי חברת החיזוי LMC אוטומוטיב.

גם מגזר החקלאות האמריקאי נמנה עם הנפגעים, וסובל במיוחד מהתגובה הסינית להחלטות הסחר של טראמפ. מחירי הסחורות החקלאיות הגיבו בירידות להתפתחויות. "לחקלאים האמריקאים מצטבר עוד כאב בכל שבוע של מלחמת סחר", נאמר בהודעה של "חקלאים למען סחר חופשי". לפי ההודעה, "ההסלמה האחרונה מציבה חסמי סחר גבוהים עוד יותר בשוק שעד לא מכבר היה יעד היצוא השני בחשיבותו מבחינתנו".

סין היא שוק היצוא החשוב ביותר לגידולים רבים של חקלאים בארה"ב, אלו שתמכו בדונלד טראמפ במרוץ לנשיאות ב-2016. מדובר על פירות, בשר ודגנים. פולי סויה הם היצוא החקלאי האמריקאי הגדול ביותר, שרובו נשלח לסין לפני מלחמת הסחר.

בינואר-יוני השנה ירד יצוא פולי הסויה לסין לרמתו הנמוכה ביותר מאז 2002, לפי נתוני הממשל האמריקאי. יצוא בשר החזיר נמצא בשפל של תשע שנים, ומשלוחי דגן הסורגום ירדו ב-96% מהשיא של 2015.

■ מה קרה למחיר הנפט?

מחיר הנפט ירד לאחר הודעת סין על הטלת מכס על מוצרים אמריקאיים נוספים והודעת הנגד של הנשיא טראמפ.

חוזי הנפט הגולמי האמריקאי ירדו ב-2.1% ל-54.17 דולר לחבית בבורסת הסחורות בניו יורק בעקבות מטח האש האחרון הזה במלחמת הסחר שמטלטלת את שוקי ההון זה חודשים רבים. הנפט נסחר כעת ב-18% מתחת לשיא שלו באפריל, ואנליסטים מעריכים שהיחלשות הביקוש וההיצע היציב יניבו היצף בשווקים.

הנפט העולמי מסוג ברנט ירד ב-1% ל-59.34 דולר לחבית.

הנפט הגולמי האמריקאי נמנה עם המוצרים הרבים שיושפעו מהמכס הסיני החדש בחודשים הקרובים, וכמה אנליסטים חוששים שמלחמת המכסים תאט את כלכלת העולם ותחליש באופן רחב את הביקוש לסחורות. היבוא הסיני של נפט אמריקאי ירד באופן כללי בחודשים האחרונים, על רקע מלחמת הסחר בין שתי המעצמות.

גופי חיזוי רבים כבר הורידו את תחזיותיהם לביקוש לנפט הגולמי העולמי השנה, והגדילו בכך את הלחץ על אופ"ק ועל מפיקות גדולות נוספות להגביל את התפוקה שלהן.

■ טראמפ באמת יכול לכפות את דעתו על חברות?

טראמפ אינו יכול להנחות חברות היכן לעשות עסקים או לחפש חלופות לשרשראות האספקה הסיניות. כמה חברות כבר מנסות להסתעף, עם תוצאות מעורבות, על רקע הסלמת מתחי הסחר.

"אני חושב שזה טראמפ טיפוסי, קצת הגזמה. הוא לא יכול להורות לאף אחד, והוא יודע את זה", אמר הסנאטור הרפובליקאי לינדזי גרהם, בעל ברית קרוב של הנשיא שאמר שהוא שוחח איתו על סין בשבוע שעבר. "אני חושב שהוא דוחף עד כמה שהוא יכול כדי לגרום לסינים לקחת אותו ברצינות".

אבל לטראמפ יש בכל זאת כמה כלים שהוא יכול להפעיל, שלא יחייבו אישור מהקונגרס:

עוד מכסים - הוא יוכל לעשות יותר ממה שהוא כבר עושה, כלומר להעלות מכסים כדי ללחוץ על רווחי החברות עד כדי כך שלא ישתלם להן לייצר בסין.

"מצב חירום לאומי" - הוא יכול לאיים על סין כמו על איראן בעיצומים, עם הכרזת מצב חירום לאומי לפי חוק מ-1977 שנקרא "סמכויות החירום הכלכליות הבינלאומיות", IEEPA. כאשר מצב החירום מוכרז, החוק מעניק לנשיא סמכות רחבה לחסום פעילות של חברות יחידות או אף סקטורים כלכליים שלמים, לפי עובדי ממשל לשעבר ומומחים משפטיים. טראמפ נקט אסטרטגיה דומה מוקדם יותר השנה כשהוא טען שהגירה לא חוקית היא מצב חירום, ואיים להטיל מכס על כל היבוא המקסיקני.

הגבלות על רכש פדרלי - איסור על חברות אמריקאיות להתמודד במכרזים פדרליים אם יש להן פעילות בסין, אמר ביל ריינש, יועץ בכיר במרכז ללימודים אסטרטגיים בינלאומיים. אמצעי כזה יוכל להיות מופנה ספציפית נגד סקטורים מסוימים, כי הוראה גורפת תפגע בחברות כמו בואינג, שהיא בו זמנית יצרנית נשק חשובה לפנטגון ויצואנית אמריקאית בכירה.

חוק המסחר עם האויב 1917 - אמצעי דרמטי עוד יותר, אם כי בעל סיכויים נמוכים ליישום, יהיה להפעיל את "חוק הסחר עם האויב", שהועבר בקונגרס במלחמת העולם הראשונה. החוק מאפשר לנשיא ארה"ב להסדיר ולהעניש על מסחר עם מדינה שארה"ב מצויה במלחמה איתה. טראמפ לא צפוי להפעיל את החוק הזה כי הוא יסלים בקיצוניות את היחסים עם סין.

■ איך כל זה ישפיע על הכלכלה העולמית?

סוכנות דירוג האשראי פיץ' מעריכה שהרחבת המכסים אל סחורות סיניות בהיקף נוסף של 300 מיליארד דולר תגלח 0.4% מהצמיחה הכלכלית העולמית. קרן המטבע הודיעה בחודש שעבר שהסחר העולמי ברבעון הראשון של 2019 היה הנמוך ביותר מאז 2012, וציינה לרעה את סיכוני הירידה בצמיחה העולמית אם יוטלו מכסים נוספים.

טראמפ טוען שסין משלמת את המכסים שהוא מטיל על סחורות סיניות, אבל המכסים הללו משולמים על ידי חברות שרשומות בארה"ב כאשר המוצרים נכנסים לארה"ב. היבואנים מגלגלים במקרים רבים את העלויות על הצרכנים על ידי ייקור המוצרים.

■ מה יקרה מכאן?

המכסים החדשים שהטילו הצדדים באים לקראת הסבב הבא של שיחות סחר בדרג גבוה שמתוכננות לספטמבר. המשקיעים ממתינים לשיחות הללו כדי להיווכח אם שני הצדדים יכולים להשיג פשרה. כמה אנליסטים ספקנים לגבי הסכם כזה או לגבי הפסקת אש במלחמת המכסים. הם רואים עוד תנודות בשווקים בהמשך הדרך. 

עוד כתבות

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מע"מ מעל 18%, ועוד מסים: הבור בתקציב מעמיק ובאוצר בוחנים צעדים דרסטיים

מהלומה נוספת צפויה להכנסה הפנויה שלנו לאחר ה"תגלית" שצצה במסגרת ההכנות באוצר לקראת תקציב השנה הבאה ● בין צעדי ההתכנסות שנשקלים כעת, כדי למנוע משיעור הגירעון לקפוץ ל־7%: הקפאת מדרגות מס הכנסה והעלאת המע"מ בשיעור גבוה מהמתוכנן - כבר ב־2024

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות