גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הקריפטו התנדנד באוגוסט בין חרדות לתקוות

פורטוגל פוטרת ממס עסקאות במטבעות דיגיטליים ● בשותפות המטבע הדיגיטלי של פייסבוק מתחילים להתגלע סדקים ● התשקיף של INX מסמן צעד תקדימי להנפקות הקריפטו ● מחיר הלייטקוין צנח ב-35% בעקבות חציית התגמולים על כריית המטבע ● סיכום אירועי אוגוסט בשוק המטבעות הדיגיטליים

חווה לכריית מטבעות דיגיטליים / צילום: רויטרס, Alessandro Bianchi
חווה לכריית מטבעות דיגיטליים / צילום: רויטרס, Alessandro Bianchi

קיץ 2019, שהסתיים בסוף השבוע האחרון, התאפיין במגמה כללית שלילית בשוק המטבעות הדיגיטליים. שוויו הכולל של שוק הקריפטו, המונה יותר מ-2,500 מטבעות, התנדנד בסוף אוגוסט סביב 248 מיליארד דולר, אחרי ירידה חודשית של 10%, על פי נתוני אתר CoinMarketCap. בכך המשיכה המגמה שנרשמה בשוק בחודש יולי, שבו איבד משוויו 15%, לאחר שביוני צמח ב-26%.

הביטקוין ממשיך להוביל את שוק הקריפטו ללא עוררין, והדומיננטיות שלו בשוק רק גוברת והולכת. הנתח של הביטקוין משוויו של כל שוק המטבעות הדיגיטליים הגיע בסוף אוגוסט ליותר מ-69% - שיעורו הגבוה ביותר מאז מרץ 2017. שווי השוק של הביטקוין, המחושב כמכפלת מחיר המטבע במספר המטבעות שהונפקו עד כה, ירד מ-179 מיליארד דולר בתחילת אוגוסט ל-171 מיליארד דולר בסוף החודש - ירידה חודשית של כ-4%. שער הביטקוין (BTC) נע בשבת בלילה סביב 9,560 דולר, אחרי ירידה חודשית של כ-5%. אף שהירידה החודשית עשויה להיחשב למתונה, בשיאו של החודש טיפס הביטקוין לזמן קצר לרמה של 12,270 דולר - ומאז בתוך כשלושה שבועות צנח ב-22%.

במקום השני בשווי השוק ממשיך לעמוד את'ר (ETH), המטבע של רשת את'ריום, שאיבד באוגוסט 22% מערכו, ובסופו עמד שווי השוק שלו על כ-18 מיליארד דולר. אחריו ניצב עדיין XRP, המטבע של פלטפורמת הבלוקצ'יין ריפל, שמחירו צנח באוגוסט ב-19% ובסוף החודש שיקף למטבע שווי שוק של 11 מיליארד דולר. במקום הרביעי בין המטבעות המובילים בשוק, ביטקוין קאש (BCH) ירד בחודש האחרון ב-15% לשווי שוק של 4.9 מיליארד דולר.

אוגוסט היה חודש רע למטבעות הדיגיטליים המובילים

תת'ר בשיא של כל הזמנים

במקום החמישי בשוק המטבעות הדיגיטליים ניצב Tether - מטבע מסוג Stablecoin, המגובה בדולר ארה"ב ביחס של אחד לאחד. שווי השוק של תת'ר הגיע בסוף אוגוסט לשיא של כל הזמנים, כשעלה מעל ל-4 מיליארד דולר. מטבעות תת'ר מונפקים על ידי חברת Tether Ltd מהונג קונג המוחזקת על ידי חברת iFinex, שהיא גם בעלת בורסת הקריפטו Bitfinex. הגידול במחזורי המטבע מוסבר בשימוש הגובר והולך בתת'ר על ידי סוחרי קריפטו ברחבי העולם, ובעיקר בסין, שרוכשים באמצעותו ביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים, בעיקר בבורסות שאינן מקבלות דולרים.

מחירו של מטבע הקריפטו השישי בגודל השוק שלו, לייטקוין (LTC), צנח באוגוסט ב-35%, ושווי השוק שלו ירד לפחות מ-4 מיליארד דולר. צניחת שווי הלייטקוין נרשמה על רקע חציית תגמול הכרייה (halving) של המטבע הדיגיטלי, שיצאה לפועל ב-5 באוגוסט. בעקבות חציית התגמול, כורי המטבע מקבלים כיום רק 12.5 לייטקוין על כל בלוק חדש בבלוקצ'יין, לעומת תגמול של 25 לייטקוין שקיבלו קודם לכן. ירידת התגמול הובילה לצניחה במספר כורי המטבע, ועל פי נתוני שותפות הכרייה BTC.com, איבדה רשת הכרייה של לייטקוין באוגוסט 28% מכוח החישוב שלה. כריית הלייטקוין, המתבצעת בדומה לכריית הביטקוין על ידי מחשבים ייעודיים, מייצרת מטבעות דיגיטליים חדשים ושומרת על רישום תנועות המטבע בבלוקצ'יין מפני זיופים.

הקריפטו בפורטוגל פטור ממס

חודש אוגוסט לא היה דל בחדשות בכל הנוגע לשוק הקריפטו. בשבוע שעבר התפרסם דיווח שלפיו פורטוגל פוטרת ממס תשלומים ומסחר במטבעות קריפטוגרפיים. על פי עיתון העסקים הפורטוגלי "Jornal de Negocios", אישרה רשות המסים במדינה כי לא ייגבה מע"מ על עסקאות בכל מטבע דיגיטלי. נוסף על כך, ציינה הרשות בהבהרה שפרסמה כי גם לא ייגבה מתושבי פורטוגל מס הכנסה על שכר שיתקבל במטבעות קריפטו. גם בניו זילנד קיבלו החודש מחזיקי המטבעות הדיגיטליים בשורה חיובית, כשרשות המסים במדינה הודיעה על תקנות חדשות, שלפיהן ניתן יהיה לשלם לעובדים ניו זילנדים שכר במטבע דיגיטלי.

ביום רביעי האחרון התחילה Binance, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, הפועלת מיפן, להציע ללקוחותיה שירותי הלוואות במטבעות דיגיטליים. כפי שפורסם ב"גלובס", כניסתה של בייננס לפעילות זו צפויה להחריף את התחרות במגזר הלוואות הקריפטו, שאחת השחקניות המובילות בו כיום היא חברת Celsius Network הישראלית-אמריקאית.

לפי דיווח בשבוע שעבר ב"ניו יורק טיימס", מערכת המסרים המיידיים טלגרם תשיק בקרוב את המטבע הדיגיטלי שלה, הנקרא Gram, ובכך תקדים את מועד ההשקה שתוכנן לסוף אוקטובר. בתחילת 2018 ביצעה טלגרם מכירה מוקדמת של מטבעות גרם, באחת מהנפקות המטבע הדיגיטלי (ICO) הגדולות אי-פעם, שבה גויסו כ-1.7 מיליארד דולר.

פייסבוק מאבדת שותפים בליברה?

לפני כשבוע קיבלה ענקית המדיה החברתית פייסבוק בשורות מדאיגות בנוגע לפרויקט המטבע הדיגיטלי ליברה, שעליו הכריזה ביוני. ב"פיננשל טיימס" הבריטי דווח כי לפחות שלוש מבין 27 החברות השותפות בפרויקט שוקלות להפסיק את השתתפותן בו בעקבות התגברות הלחץ הרגולטורי סביבו בעולם. כפי שפורסם ב"גלובס" בסוף יולי, גם פייסבוק עצמה הזהירה בדוחותיה הרבעוניים כי מהלכי הרגולציה הנוגעים למטבעות דיגיטליים בעולם עלולים "לדחות או לסכל" את השקת המטבע ליברה, שתוכננה לשנת 2020. עם שותפותיה של פייסבוק בקונסורציום ליברה נמנות, בין השאר, ענקיות כרטיסי האשראי ויזה ומאסטרקארד, חברת התשלומים המקוונים פייפאל, רשת שיתוף ההסעות אובר ורשת שיתוף המוזיקה ספוטיפיי.

למרות המגמה השלילית בשוק הקריפטו, היו בחודש האחרון גם כמה בשורות מעודדות עבורו. כך למשל, לפני כשבועיים דווח כי ענקית האלקטרוניקה הקוריאנית סמסונג הוסיפה אפשרות לשימוש בביטקוין בערכת המפתחים שלה ליישומי בלוקצ'יין. תוספת זו תאפשר למשתמשים במכשירי אנדרואיד של סמסונג לבצע תשלומי ביטקוין באמצעות הסמארטפונים שלהם.

בגזרת גיוסי ההון בשוק הקריפטו, שבה נרשמה דעיכה משמעותית בשנה האחרונה, חלה בחודש האחרון התפתחות מעודדת. כפי שנחשף ב"גלובס" ב-20 באוגוסט, הוגשה לרשות ניירות ערך בארה"ב טיוטת תשקיף לקראת הנפקה ראשונית של מטבע דיגיטלי על ידי חברת הקריפטו הישראלית INX Limited, בהובלתו של שי דתיקה. אם ה-IPO של INX ייצא לפועל, מדובר בפעם הראשונה שבה מטבע דיגיטלי יונפק בארה"ב כנייר ערך. INX תנסה לגייס בהנפקה עד 130 מיליון דולר, עם רף מינימלי של 5 מיליון דולר, שמתחתיו ההנפקה לא תצא לפועל.

ביום שלישי האחרון הודיעה חברת Algo Capital כי גייסה 200 מיליון דולר לקרן השקעות חדשה, Algo VC Fund. הקרן מתמקדת בפרויקטים בסביבת הבלוקצ'יין של Algorand - חברה שהקים פרופ' סילביו מיקאלי, שב-2012 זכה בפרס טיורינג יחד עם פרופ' שפי גולדווסר הישראלית על מחקרם בנושא של הוכחה באפס ידיעה. הגיוס מגיע כחודשיים בלבד לאחר שבמכירה פומבית ראשונה של Algo, המטבע הדיגיטלי של אלגוראנד, גויסו 60 מיליון דולר. מחיר האלגו צנח בכ-80% בתוך חודשיים מאז שהתחיל להיסחר.

תל אביב מצפה לשבוע הבלוקצ'יין

לקהילת הבלוקצ'יין הישראלית היו באוגוסט גם חדשות פחות משמחות. כך למשל, כפי שנחשף ב"גלובס", חברת הבלוקצ'יין Orbs ושניים ממייסדיה, האחים אוריאל ודניאל פלד, נתבעו על ידי שותפם לשעבר, אלעד ארד, בתביעה המוערכת בעשרות מיליוני דולרים. עוד נודע בחודש החולף כי הסטארט-אפ Colu סוגר את פעילות הבלוקצ'יין שלו ומציע לרכוש בחזרה את המטבע הדיגיטלי שלו מכלל מחזיקי המטבע. הצעד של קולו, בהובלתו של עמוס מאירי, נעשה כשנה וחצי בלבד אחרי שהחברה גייסה 19 מיליון דולר ב-ICO.

בסוף אוגוסט משך אליו שבוע הבלוקצ'יין בברלין יזמים, משקיעים ומפתחים רבים בתחום מכל רחבי העולם. החודש צפויים רבים מהם לבקר בישראל, לרגל שבוע הבלוקצ'יין בתל אביב. בין האירועים שירכזו עניין במהלך השבוע יהיו ועידת D&DD, סדנאות Scaling Bitcoin, ועידת Ethereal, כנסים של הסטארט-אפ Starkware ושל בנק ג'יי פי מורגן, ולבסוף פסטיבל החדשנות DLD.

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל