גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע תחזיות הכלכלנים פספסו את העשור האחרון? (הם עדיין מנסים להבין)

בשנת 2009 הסתיים המשבר הפיננסי העולמי, וכלכלנים רבים בעולם ניסו לחזות מה יקרה בעתיד ● הם הניחו שההבראה תזכיר תקופות קודמות של התאוששות רק בקצב איטי יותר - אבל רוב התחזיות התבדו בינתיים ● "גלובס" מסכם עשור בכלכלה העולמית

בסתיו 2009, המשבר הפיננסי העולמי רק הסתיים, ושערי הריבית בארה"ב היו 0.1%. במבט קדימה, כלכלנים הניחו שההבראה תזכיר תקופות קודמות של הבראה, אם כי בקצב קצת איטי יותר, ולכן, הם חשבו, שהריביות יתחילו לעלות בשנה הבאה ויגיעו ל-4.2% ב-2015.

בסתיו 2010 הריביות לא זזו. כמו צ'רלי בראון מהסדרה המצוירת סנופי שמנסה שוב ושוב לבעוט את הכדור, הכלכלנים חזרו על אותה התחזית מ-2009, וגם בשנה שאחריה וגם אחר כך ואחר כך. הריביות נשארו תקועות ליד אפס עד 2015, רצף זמן של כסף חופשי שלא נראה כמותו מאז שנות ה-40.

גם כשהריביות התחילו לעלות, הן לא התקרבו לרמה שנחשבה פעם לנורמלית, והן מסיימות את העשור ברמה של 1.5% עד 1.75%. כלכלני המגזר הפרטי צופים כעת, שהן יגיעו לממוצע של 2.4% בטווח הארוך, לפי האינדיקטורים הכלכליים של חברת בלו צ'יפ. לפי שוק האג"ח, יכול להיות שהם ניחשו שוב גבוה מדי: תשואת האג"ח לעשר שנים היא רק 1.8% - בערך אפס בניכוי האינפלציה.

איך יכלו הכלכלנים לטעות בצורה כה מדהימה בדבר כה בסיסי? מה היה בעשור הזה, שעומד להסתיים בימים הקרובים, שהפך את כל התחזיות שלהם לשגויות כל כך?

מחפשים תיאוריה שתסביר מה השתבש

גם הכלכלנים מחפשים את התשובה לשאלה הזו. הם תרים אחרי תיאוריה שתסביר את חוסר היכולת שלהם להביט קדימה לחודשים הבאים, שלא לדבר על שנים. תיאוריה כזו תצטרך להיות יותר מאשר "הכול באשמת הפדרל רזרב". היא צריכה להסביר למה הצמיחה הייתה הנמוכה ביותר ביחס לכל הבראה מאז שנות ה-40 והאינפלציה היתה בעקביות מתחת ליעד 2% בשנה של הפד, מה שגרם לבנק המרכזי להחזיק את הריביות שלו כה נמוכות.

ברננקי, ילן, ז'ירון פאואל / צילום: reuters, christopher aluka

ולא פחות קשה, התיאוריה תצטרך להסביר מדוע למרות הצמיחה הפושרת, ארה"ב נהנית מרצף ההתרחבות הכלכלית הממושך ביותר בהיסטוריה המתועדת, כזה שמצטיין בשוק שורי שובר שיאים במניות ובאבטלה, שירדה לשפל של 50 שנה.

אחד ההסברים הוא "הנגאובר החובות", התיאוריה של צמד הפרופסורים כרמן ריינהרט וקנת' רוגוף. השניים תיארו את ההיסטוריה של המשברים הפיננסיים בספר "הפעם זה שונה: שמונה מאות של איוולת פיננסית" ב-2009. בספר שהפך ללהיט, הם מצאו שבעקבות משברים פיננסיים, משקי בית, בנקים, עסקים ולעיתים גם ממשלות מקובעים על פירעון החובות וחוששים ממשבר נוסף מעבר לפינה, ולכן הם נמנעים מלקיחת הלוואות והשקעות. הקיבעונות והחששות האלו מביאים למצב שמנמיך את הצמיחה, האינפלציה והריביות.
ארה"ב הלכה תחילה לפי המודל הזה. היא בקושי נחלצה מהמשבר שתקף אותה כאשר פרץ עוד משבר, הפעם במרחב האירו, שדחף את יוון לחדלות פירעון ומדינות אחרות אל סף חדלות פירעון. אבל כאשר המשברים הללו התנדפו, הצמיחה, האינפלציה והריביות הנמוכות נשארו על כנן.

אבטלה בשפל היסטורי בארהב

לכן, ב-2013, לארי סאמרס שמשמש כיום ככלכלן ומרצה בהרווארד, ובעבר שימש יועץ בכיר לנשיאים ביל קלינטון וברק אובמה, קידם הסבר חלופי: "סטגנציה מתמשכת". הוא שאל את המונח הזה מכלכלן מוקדם יותר בהרווארד, אלווין הנסן, שהשתמש בו ב-1938 כדי לתאר את הצמיחה החלשה והאבטלה הגבוהה העקשניות של אותם ימים. הנסן קשר אותן להשקעה חלשה בגלל הגידול האיטי של האוכלוסייה: לעסקים היה פחות צורך להשקיע כשהיו להם מעט עובדים ולקוחות חדשים במקביל לכך שמשקי בית מזדקנים קנו פחות מוצרים בני קיימא כמו בתים.

הגידול האיטי באוכלוסייה מעיק שוב על הצמיחה והריביות, ציין סאמרס, והוסיף עוד כמה גורמים: העסקים מהירי הצמיחה, כמו פלטפורמות המדיה החברתית, משקיעים מעט מרווחיהם הגדולים; פערי ההכנסות מצביעים על כך שההכנסה זורמת למשקי הבית העשירים חובבי החיסכון, שמוציאים לכן פחות כספים.

ההשלכות של הסטגנציה

למרות שהם גילו תחילה ספקנות כלפי התזה של סאמרס, כלכלנים רבים החלו להעריך אותה מאז, לפחות לגבי אזורים אחרים בעולם אם לא ארה"ב. בכמה מדינות כמו גרמניה, חיסכון מוגזם ביטא את עצמו כעודף מסחרי שזורם אל אג"ח של מדינות אחרות, ולכן מוריד את הריביות ברחבי העולם.

לסטגנציה מתמשכת יש כמה השלכות עמוקות. תחילה, לבנקים המרכזיים יש פחות יכולת להילחם במיתון עתידי עם שערי ריבית אפסיים. שנית, מחסור מבני בלקיחת הלוואות פרטיות אומר שהממשלות יכולות לנהל גירעונות גדולים בלי להעלות את הריביות. למעשה, בהתחשב בתחמושת המדולדלת של הבנקים המרכזיים, ממשלות צריכות לנהל גירעונות גדולים כדי למנוע קיפאון כלכלי. הפחתת תשלומים כמו הטבות עתידיות של ביטוח לאומי בשם הזהירות התקציבית עלולה להחריף את הבעיה על ידי עידוד משקי הבית לחסוך עוד יותר. סטגנציה גם מגדילה את הסיכון של פרוטקציוניזם. כל מדינה עם ביקוש מקומי נמוך מדי כדי להשיג תעסוקה מלאה ואינפלציה של 2% תתפתה להעביר את הבעיה אל שכנותיה על ידי הוזלת המטבע שלה או יצירת מכסים, כדי לייצא יותר ולייבא פחות.

אבל בכמה היבטי מפתח העשור האחרון אינו מתאים לתחזית הקודרת של סטגנציה מתמשכת: שוק המניות מדלג משיא אחד למשנהו והגידול בתעסוקה נשאר חזק לאורך זמן.

לגבי הריביות, הכלכלנים מופתעים עדיין מן האבטלה, שהגיעה לשיא של כמעט 10% בארה"ב בשנת 2010. שנה אחרי שנה, הם ציפו שהיא תרד במקסימום עד לרצפה של 5%. כעת היא 3.5% - שפל של 50 שנה - ויש סיכוי שהאבטלה עוד תמשיך לרדת.

ההתרחבות הזו היא כעת הממושכת ביותר מאז תחילת התיעוד בשנת 1850 בערך. יחד עם זאת אין לה הרבה דמיון לשנות השלושים של המאה הקודמת, שהנסן תיאר כ"תקופות הבראה חולות שמתות בינקותן, ומשאירות אחריהן ליבה מוצקה וקבועה לכאורה של אבטלה".

"לקח הרבה זמן לטפס החוצה מהבור הזה"

דבר זה מצביע על תיאוריה אפשרית שלישית. מה שנקרא השיעור הטבעי של האבטלה, כלומר הנמוך ביותר האפשרי בלי שיאזלו העובדים בארה"ב והאינפלציה לא תזדקר מעלה-מעלה. נמוך בהרבה ממה שנחשב בעבר. לכן יש להבראה עוד קרקע נרחבת לכבוש - יותר מכפי שרבים חשבו. כתוצאה מכך הכלכלה תפקדה חלק גדול מהעשור שחלף בהרבה מתחת לכושר הייצור שלה.

יאן האציוס, הכלכלן הראשי של גולדמן זאקס, טוען שאין הרבה מסתורין בהתנהגות האינפלציה והריביות. לדבריו, "ארה"ב נפלה לבור עמוק ולכן היה לנו הרבה עודף של כושר ייצור והפקה, ולקח הרבה זמן לטפס החוצה מן הבור הזה".

ארה"ב כבר נחלצה אולי, אבל עד שאירופה לא תיחלץ מהבור שלה, מעריך האציוס כי הריביות עלולות להישאר נמוכות. "כמה מתמשך זה יהיה? כמה מחזורי? עד שנראה את הכלכלות מגיעות לנורמליזציה מנקודת מבט מחזורית, יהיה קשה להבחין בין שני הדברים הללו במלואם", הוא אומר. במילים אחרות, ייתכן שיידרש עוד עשור כדי להבין מה באמת קרה בעשור שעבר. 

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח