גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלי הפרסום המקוון של גוגל - במוקד החקירה של משרד המשפטים האמריקאי

בחודשים האחרונים, משרד המשפטים מציג שאלות מפורטות יותר ויותר לחברות יריבות של גוגל ולמנהלים בגוגל עצמה, על איך עסקי ה פרסום של צדדים שלישיים בגוגל משיקים עם מו"לים ומפרסמים, מסרו המקורות

מנכ"ל גוגל סונדר פיצ'אי מעיד בקונגרס האמריקאי / צילום: Jim Young, גלובס
מנכ"ל גוגל סונדר פיצ'אי מעיד בקונגרס האמריקאי / צילום: Jim Young, גלובס

משרד המשפטים האמריקאי פנה ליותר מתריסר חברות במסגרת חקירת ההגבלים העסקיים שלו נגד גוגל, בהן חברות הוצאה לאור (בעלים של אתרים), טכנולוגיית פרסום וסוכנויות פרסום, כאשר כלי הפרסום המקוון של גוגל הפכו למוקד החקירה, לפי מקורות יודעי דבר.

בחודשים האחרונים, משרד המשפטים מציג שאלות מפורטות יותר ויותר לחברות יריבות של גוגל ולמנהלים בגוגל עצמה, על איך עסקי הפרסום של צדדים שלישיים בגוגל משיקים עם מו"לים ומפרסמים, מסרו המקורות. העסק הדיגיטלי הזה מתבסס במידה רבה על רכישת גוגל ב-2008 את חברת טכנולוגית הפרסום דאבלקליק.

שאלות רבות מתמקדות בשני מהלכים שעשתה גוגל בשנים האחרונות, שלפי מו"לים ויריבים עזרו לה לחזק את כוחה. הראשון היה שילוב שרתי הפרסום של גוגל, הכלי המוביל שבאמצעותו יכולים אתרים למכור שטחים שלהם למפרסמים, עם בורסת המודעות שלה, שהיא שוק המודעות הדיגיטליות הגדול ביותר של התעשייה. המהלך השני היה החלטת גוגל לחייב מפרסמים להשתמש בכלים שלה כדי לקנות שטחי מודעות ביוטיוב.

"הם מתמקדים בנושאים הנכונים, וזה דבר טוב", אמר מייקל נבינז, מנהל השיווק הראשי של סמארט אדסרבר, יצרנית טכנולוגיה מתחרה לזו של גוגל, על החקירה.

עסקי טכנולוגיית הפרסום של גוגל מורכבים מתוכנה לקנייה ומכירה של מודעות באתרים ברחבי האינטרנט. גוגל מחזיקה בכלי הדומיננטי בכל חוליה של השרשרת המורכבת שבין המוציאים לאור המקוונים והמפרסמים, מה שמעניק לה כוח ייחודי בתמחור התוכן הדיגיטלי. מו"לים וחברות פרסום יריבים טוענים שגוגל חיברה את הכלים הללו ביחד, ואל הנכסים שהיא מחזיקה ומפעילה כמו מנוע החיפוש ויוטיוב, בדרכים שהן אנטי-תחרותיות.

אנשי משרד המשפטים בודקים גם היבטים נוספים של עסקי גוגל

גוגל, חברה-בת של אלפאבית, טוענת שתעשיית טכנולוגיית הפרסום היא תחרותית ושהמהלכים שהיא עשתה למיזוג מוצרים מכוונים ליצור חוויה טובה יותר ללקוחות שלה.

הדגש המוגדל של החקירה על טכנולוגיית הפרסום היא אחת הסיבות לכך שמנהל יחידת ההגבלים העסקיים במשרד המשפטים, מייקן דילריים, פסל את עצמו ממעורבות בחקירה בשבוע שעבר, מסרו יודעי דבר. ב-2007, דילריים יעץ לגוגל במאמציה לקבל את אישור ועדת הסחר הפדרלית לקניית דאבלקליק.

בנוסף לחקירת הפרסום הדיגיטלי, אנשי משרד המשפטים בודקים גם היבטים נוספים של עסקי גוגל. חלק מהחברות שנשאלו שאלות הן יריבות שנפגעו מהדומיננטיות של חיפושי גוגל ועסקיה הניידים, חברות כמו Yelp, DuckDuckGo ואורקל, לפי כמה מהמקורות.

חברת ניוז קורפ, המו"ל של הוול סטריט ג'ורנל, היא בין המו"לים שאליהן פנו החוקרים, יחד עם חברת ניו יורק טיימס, הוצאת גאנט, נקסטאר מדיה וקונדה נאסט, מסרו כמה מהמקורות.

תובעים כלליים של מדינות בארה"ב, שעורכים חקירה משלהם, נפגשו עם אנשי משרד המשפטים הפדרלי, בצעד ראשון לקראת תיאום הדוק יותר של שתי החקירות.

התובעים המדינתיים שיגרו בסתיו שעבר לגוגל צווי הצגת מסמכים, שהתמקדו בעבודה הפנימית של מוצרי טכנולוגיית הפרסום.

חלק גדול מהתשאול של משרד המשפטים מתמקד ב"צד המכירה" של הטכנולוגיה של גוגל - כלומר במוצרים כמו דאבלקליק למו"לים, שמחבר בעלי אתרים לבורסת הפרסום של גוגל. כל אתרי החדשות הגדולים למעשה משתמשים בתוכנה הזו של גוגל. דאבלקליק למו"לים והבורסה, שידועה כ- AdX, מותגו מחדש כמוצר יחיד שנקרא Google Ad Manager ב-2018.

"אין לנו תוכניות לצאת מהעסק הזה"

בחודשיים האחרונים, הפנייה של משרד המשפטים לסוכנויות פרסום משקפת שהוא מעונין גם ב"צד הקנייה", מסרו כמה מהמקורות. החקירה מעמידה את הסוכנויות הללו במצב עדין, מפני שרבות מהן משתמשות בכלים של גוגל, ותלויות בה כלקוחת פרסום גדולה.

הבדיקה המתרחבת של הרגולציה הניעה בכירים בגוגל לדון באופן לא פורמלי באפשרות לצאת מעסקי טכנולוגיית הפרסום לצדדים שלישיים שלה, לפי המקורות. מקורבים לגוגל מסרו שהחברה מגיבה עדיין לדרישות משרד המשפטים למידע, ולא התחילה לדון בשינויים אפשריים בעסקיה עם משרד המשפטים. אלוש רוצים לבדוק את האפשרות הזו בחברה מציינים שהם יורדים בחשיבות שלהם לגוגל מאז קניית דאבלקליק, בעוד יחידות כמו החיפוש ויוטיוב נוסקות.

בין היתר, זה נובע מכך שהעסק המסורתי של דאבלקליק מתמקד במודעות תצוגה באתרים למחשבים שולחניים, שהתנועה בהם חדלה לצמוח כאשר משתמשי האינטרנט עברו למכשירים ניידים.

"אין לנו תוכניות לצאת מהעסק הזה", מסרה דוברת של גוגל, ג'ולי טראלו מקאליסטר. "אנחנו מחויבים מאד להעברת ערך למגוון רחב של שותפים בתחומי המו"לות והמפרסמים, בסקטור תחרותי מאד".

חברת-האם אלפאבית לא מפרסמת ספציפית את התוצאות הכספיות של עסקי טכנולוגיית הפרסום לצדדים שלישיים. היחידה הזו היא חלק מעסקי גוגל לשירות רשת אתרי האינטרנט השותפים שלה, שרשמה ב-2019 הכנסות של 21.5 מיליארד דולר, כ-13% מסך הכנסות גוגל. זו ירידה מ-31% ב-2008, השנה שבה נסגרה עסקת דאבלקליק. גוגל אומרתש היא מעבירה כ-70% מהכנסות היחידה הזו לשותפיה ברשת. עסקי הפרסום לצדדים שלישיים הם רק חלק קטן מהכנסות יחידת Google Network Members, והם מעיקים על רווחי היחידה הזו, לפי גורמים יודעי דבר.

קושי אחד בפיצול העסק הזה הוא שמוצרי פרסום לצדדים שלישיים משולבים עם טכנולוגיה אחרת של גוגל, מסר מקור יודע דבר נוסף.

התובע הפדרלי וויליאם באר אמר ב"מועצת המנכ"לים" של הוול סטריט ג'ורנל בדצמבר שהוא רוצה שמשרד המשפטים "ידוג או יחתוך את הפיתיון" בחקירת גוגל וחברות טק גדולות נוספות עד תום שנה זו.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ״י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים