גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבורסה ננעלה בירידות: ת"א 35 צנח ב-2.1%, מדד הביטוח ב-3.3%

ירידות חדות נרשמו בוול סטריט בסוף השבוע ● בנק לאומי: "הגיוסים המאסיביים בחו"ל בחודש האחרון, בשילוב תוכנית הרכישות של בנק ישראל, מפחיתים משמעותית מהלחץ על שוק האג"ח הממשלתי המקומי"

בורסת תל אביב / צילום: רויטרס
בורסת תל אביב / צילום: רויטרס

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 


באפט חיסל את ההחזקות בחברות התעופה ויושב על 137 מיליארד דולר במזומן; וגם, איך ייראה עולם ההשקעות ההוגנות בעידן פוסט-קורונה? | הצטרפו לשידור החי

16:00

יום המסחר הראשון לשבוע זה ולחודש מאי בבורסת תל אביב התנהל בירידות שערים משמעותיות, שנעו במדדי המניות המובילים סביב כ-2%. זאת, אחרי שבסוף השבוע המסחר בארה"ב הסתיים גם הוא בכיוון שלילי.

ירידות השערים היום (א') עם פתיחתו של חודש מאי מגיעות אחרי חודש חיובי שסיכמו הבורסות בעולם וגם בישראל באפריל, בשנה שמסתמנת כתנודתית במיוחד. כל זאת, בהשפעתה של התפשטות וירוס הקורונה וחששות המשקיעים בעקבות כך לגבי ההשלכות על עתיד הכלכלה העולמית.

בבית ההשקעות אופנהיימר ציינו בסקירתם השבועית כי "חודש מאי הקרוב עשוי להביא מימושים, לאחר ראלי חזק בחודש הקודם, ובהתבסס על תבניות התנהגות עונתית בחודש זה". לדברי כלכלני אופנהיימר, "הפתגם הוותיק בקרב המשקיעים Sell in May and Go Away מבוסס על ביצועי חסר של מדד S&P 500 בין החודשים מאי לאוקטובר", ולפי נתוני בית ההשקעות, בתקופה זו הציג המדד האמריקאי תשואה חיובית של כ-1.5%, לעומת תשואה של 6.9% בין נובמבר 2019 לאפריל 2020.

עם זאת, באופנהיימר הוסיפו כי "בשנות בחירות לנשיאות בארה"ב, לאחר חולשה עונתית בחודש מאי, ניתן לצפות לחודשי קיץ חזקים במיוחד", ובהתאם ממליצים "לנצל את החולשה להגדלת החזקות במניות". בשלב הנוכחי, לפי אופנהיימר, "ישנה חשיבות גבוהה של בחירת אפיקי השקעה ספציפיים". הם ממשיכים להמליץ "על מניות בעלות מומנטום חיובי, תוך זהירות מאפיקי השקעה בעלי מומנטום חלש". בהתייחס להרכב מדד S&P 500, באופנהיימר מציינים כי שני הסקטורים המתאפיינים במומנטום חזק הם הבריאות והטכנולוגיה, והמתאפיינים בכיוון הפוך הם הפיננסים והאנרגיה. אופנהיימר ציינו לטובה גם את מדד נאסד"ק 100 ואת מניות ענקיות הטכנולוגיה אפל, אמזון, אלפאבית (גוגל) ונטפליקס.

בצד השלילי של מדד ת"א-35, המניות הדואליות של לייבפרסון  וטבע  בלטו בירידות של 6%-7%. ירידות של 5%-6% רשמו מניות אנרג'יאן , החברה לישראל  וטאואר , ואילו מניית קבוצת דלק איבדה כ-4%, כשכעת ברקע למסחר בה עומדים דוחותיה הכספיים השנתיים ל-2019, שבהם הציגה החברה הערת "עסק חי".

עוד בין המניות הדואליות, אלה של נובה  וקמטק  צנחו ב-6%-8%. מנגד, מניית אודיוקודס  המשיכה להתחזק אחרי פרסום דוחותיה הכספיים לרבעון הראשון של אודיוקודס, שהיו חיוביים. בשבוע שעבר התייחסו באופנהיימר לפעילותה וציינו כי "שיתופי פעולה אסטרטגיים מספקים חסינות למשבר הקורונה". מניית פלוריסטם  טיפסה היום במחזור מסחר גדול מהרגיל.

עוד במסחר היום, הודיעה שותפות רציו פטרול יהש  בקשר לנכס הנפט שבו היא שותפה בגינאה, כי הוחלט על ביצוע קידוח ניסיון.

חברת רובוגרופ  הודיעה על "הסכם עם אמזון אוסטרליה וניו זילנד, שלפיו תציע לבתי ספר קורסים", וזאת באמצעות פלטפורמה שמפתחת חברה בת שלה. מנייתה הגיבה בקפיצה של כ-20%. בין החברות הקטנות, מדיגוס  עדכנה על קבלת הזמנה מסחרית ראשונה לערכות בדיקה שלה לווירוס הקורונה, ומנייתה הגיבה בקפיצה שהגיעה ליותר מ-40%.

במסחר באג"ח הקונצרניות נרשמה היום מגמה שלילית, ואילו במסחר באג"ח הממשלתיות נרשמה מגמה חיובית. 

14:00

המסחר בבורסה בתל אביב מתנהל בשעה זו בירידות במחזור מסחר של 700 מיליון שקל בשוק המניות. מדד ת"א 35 מאבד 2.2% כאשר טבע בולטת בירידה של 6%, פתאל רושמת מימושים של יותר מ-4%, שופרסל מאבדת 2.6%, דלק קבוצה צונחת ב-4% לאחר פרסום הדוחות ולפיהן הוצמדה הערת 'עסק חי' לקבוצה.

13:05

נמשכות הירידות בבורסה. מחזור המסחר מסתכם בכ-553 מיליון שקל. בשוק האג"ח נרשמות ירידות של 0.7%-0.8% בממשלתיות השקליות הארוכות ובשוק הקונצרני ירידות של כ-0.4% במדדי התל בונד המרכזיים. 

קבוצת דלק פרסמה היום את דוחותיה לשנת 2019. רואי החשבון של הקבוצה הצמידו הערת "עסק חי" לדוחות הכספיים, וזאת נוכח מצבה העגום על רקע הירידה המשמעותית במחירי הנפט והגז בעולם לצד משבר הקורונה, שמחקו מיליארדים מערכה של החברה. 

11:15

מתמתנות הירידות בבורסה. מניות קרסו , קומיוג'ן ונורסטאר בולטות בירידות. מנגד, עליות בולטות נרשמות במניות אודיוקודס  ובזן. 

10:06

ירידות שערים חדות נרשמות בפתיחת שבוע המסחר בבורסה. בירידות בולטות מניות נובה, לייבפרסון, טבע , אנרג'יאן  וטאואר. 

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג הריביות של לאומי שוקי הון, מעריכים בסקירתם השבועית כי "הגיוסים המאסיביים בחו"ל בחודש האחרון, בשילוב תוכנית הרכישות של בנק ישראל, מפחיתים משמעותית מהלחץ על שוק האג"ח הממשלתי המקומי. היציבות הצפויה בריבית בנק ישראל תומכת בהשקעה במח"מ של -7 שנים".

בפמן ורזניק מתייחסים לשורת ההנפקות האחרונות שביצע משרד האוצר בחו"ל: "גיוסי האוצר בחו"ל, בשילוב עם המשך הרכישות של בנק ישראל בשוק המקומי, רכישות אשר עשויות גם לגדול מעבר לתוכנית המקורית של 50 מיליארד שקל, ככל שיידרש, מפחיתים משמעותית את הלחץ משוק האג"ח הממשלתי המקומי. גם המשך ההרחבות המוניטאריות בעולם, הגוזרים סביבת תשואות נמוכה, תומכים בסביבת תשואות נמוכה יחסית בישראל. בנוסף, היציבות הצפויה בריבית בנק ישראל תומכת ביציבות רמת התשואות בחלק הקצר - בינוני של העקום".

לאור זאת, הם ממליצים כאמור על השקעה במח"מ של 5 - 7 שנים. "מומלצת אחזקה מאוזנת בין שקלים לא צמודים לצמודי מדד, כאשר צמודי המדד מומלצים להשקעה בעיקר בטווח של 3 - 6 שנים. החשיפה לשקלים הלא צמודים מומלצת לטווח של 7 שנים ומעלה. מומלצת השקעה באיגרות החוב בריבית משתנה לטווח של יותר משנה חלף השקעה במק"מ ושקלים לטווח קצר".

שותפות רציו פטרוליום  דיווחה הבוקר על התקדמות משמעותית לביצוע הקידוח בפרוספקט טנג'ר-1 (1-Tanager) הצפוי להתחיל כבר בחודשי הקיץ ולא יאוחר מספטמבר 2020. הפרוספקט שוכן בבלוק קייצ'ור ( KAIETEUR) שבגיאנה, ועל פי האומדן הטוב ביותר בדוח המשאבים, הפוטנציאל הפרוספקטיבי בו מוערך בכ-256 מיליון חביות נפט עם סיכויי הצלחה גיאולוגית של כ-72%.

06:30

יום המסחר הראשון לשבוע זה בבורסה של תל אביב צפוי להיפתח בירידות חדות, לאחר שבוול סטריט נרשמה ביום שישי מגמה שלילית מובהקת. 

בגזרת ההתמודדות עם נגיף הקורונה,  800 אלף עובדי המגזר הציבורי חוזרים מחר לעבודה לאחר שאמש בשעת לילה מאוחרת נחתם הסכם קיבוצי חדש המסדיר את העסקתם בתקופת הקורונה. על-פי ההסכם יחזרו העובדים למקומות העבודה בהתאם לכללים שקובע התו הסגול. גם מערכת החינוך חוזרת לפעול היום באופן חלקי. 

כאמור, הפחד חזר לוול סטריט בסוף השבוע. בורסות ניו יורק איבדו גובה זה היום השני ברציפות בצל עונת הדוחות לרבעון הראשון של 2020, ובצל איום טראמפ בהטלת מכסים על סין כמי שאשמה לטענתו בהפצת נגיף הקורונה. מדד דאו ג'ונס איבד2.5%, מדד הנאסד"ק צנח ב-3.1% וה-S&P 500 נפל ב-2.8%. מדד הפחד (VIX) זינק ביותר מ-10%, מה שמסמן עלייה בתנודתיות.

מרבית המניות הדואליות המרכזיות חוזרות לתל אביב עם פערי ארביטראז' שליליים בולטים, ביניהן טבע , טאואר , אורמת , איי.אפ.אפ, נובה  ולייבפרסון.

קבוצת מליסרון  תקפה בסוף השבוע את מה שהיא מגדירה כ״כוונת משרד הבריאות לחייב קניונים בביצוע מעקב וניטור אחר המבקרים״ , לרבות רישום פרטים אישיים ושמירתם, ומגדירה אותה ״כפסולה ומקוממת״ , וטענה כי ״אין לדרישה כזו אח ורע באף אחת ממדינות המערב״ . כך עולה ממכתב חריף עליו חתום מנכ״ל הקבוצה, אופיר שריד, המופנה למשרדי ראש הממשלה, הבריאות, האוצר והכלכלה, אשר הגיע לידי ״גלובס״ . 

עוד כתבות

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

תקיפה בלבנון (ארכיון)

צה"ל מאשר את הדיווחים: מספר רב של מחבלי חיזבאללה חוסלו

מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור • שר החוץ האיראני: "ארה"ב לא דרשה מאיתנו במשא ומתן אפס העשרה. ביומיים שלושה הקרובים נגבש הצעת טויטה להסכם גרעין" ● עדכונים שוטפים

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין