גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקמעונאים ובעלי הנכסים בהתנגשות: מה נחשב למכירה

שכר דירה שמחושב כאחוז מסוים מהפדיון משאיר מקום לפרשנות, משום שהקו בין מכירות אונליין למכירות בחנות מיטשטש • האם החנויות יצטרכו לחשב את שכר הדירה גם לפי מוצרים שנרכשו אונליין ונאספו בחנות?

חנות של ספורה בפורטלנד, אורגון. קמעונאים נוטים שלא לכלול מכירות אונליין בחישובי השכירות / צילום: Shutterstock
חנות של ספורה בפורטלנד, אורגון. קמעונאים נוטים שלא לכלול מכירות אונליין בחישובי השכירות / צילום: Shutterstock

החנויות בארצות הברית נפתחות מחדש והלקוחות נוהרים בחזרה, מה שאומר שהקמעונאים שעצרו את תשלום דמי השכירות במהלך מגפת הקורונה, יכולים כעת לשלם.

אבל קודם כול עליהם להגיע להסכמה עם בעלי הנכסים על איך להגדיר מכירה. בעלי הנכסים מציעים יותר חוזים שבהם הקמעונאים יכולים לשלם אחוז מהמכירות בתור שכר דירה, במקום סכום קבוע מראש.

מרכז מסחרי במיאמי ביץ' פלורידה. המודל של דמי שכירות כאחוז מהפדיון אינו חביב על המלווים / צילום: Shutterstock

חוזים כאלה נותנים לקמעונאים מרחב נשימה כשהמכירות יורדות ומאפשרות לבעלי הנכס להרוויח מהאפסייד כשהמכירות בעלייה.

אבל ככל שהמכירות אונליין ממריאות, חלק מבעלי הנכסים רוצים לכלול נתח מהמכירות האלה בחוזים, בטענה שלחנויות הפיזיות יש תפקיד מכריע בהרבה מעסקאות האונליין. הקמעונאים הודפים את הטענה הזו.

"אנחנו רק מנסים לא להיפגע כשהם עושים סיילים", אמר בפברואר האחרון לאנליסטים דיוויד סימון, מנכ"ל סימון פרופרטי גרופ, בעלת הקניונים הגדולה בארץ. "אם האינטראקציה של החנות חשובה לקמעונאים, אנחנו לא רוצים שהמכירות שלנו יירדו בגלל שהחנות מספקת שירות", אמר סימון.

בעבר, מתמטיקה פשוטה קבעה את המכירות שחוללה החנות. אבל ככל שהמסחר אונליין תופס חלק גדול יותר מהעוגה, וחנויות משתמשות בחנויות הפיזיות למשלוחים, ההפרדה בין מכירות אונליין למכירות בחנויות הפיזיות מיטשטשת.

אם מגיעה הזמנה באינטרנט, אבל הקונה אוסף אותה בחנות, זו מכירה אונליין או פיזית? ומה קורה אם פריט נרכש אונליין אבל מוחזר בחנות? אם מכירות האונליין עולות לאחר שנפתחת חנות פיזית, האם בעלי הנכסים זכאים לחלק מהמכירות?

"זה הפך להיות אזור מאוד אפור", אומרת אליסה גייטס, מנהלת אזור צפון אמריקה בחברת הקוסמטיקה Lush, שיש לה 214 חנויות בארה"ב. "בעיקר בשנה החולפת, שהיו כל כך מעט מכירות בחנויות עצמן".

להגמיש את דמי השכירות של החנויות

קמעונאים, בהם ספורה, בבעלות תאגיד LVMH, ו־Everlane, נוטים שלא לכלול מכירות אונליין בחישובי השכירות, אפילו כשההזמנות מטופלות בחנויות הפיזיות, כך לפי גורמים בתעשייה.

דובר מטעם ספורה סירב להגיב. גורם מקורב ל־Everlane אישר שהמכירות אונליין אינן נכללות בחישוב האחוזים לדמי השכירות בחנויות בניו יורק, אבל סירב להגיב לגבי מקומות אחרים. יש לרשת שבע חנויות ברחבי המדינה.

"בעלי הנכסים לא רוצים שהחנויות יהפכו למחסנים", אומרת אנט הילי, סגנית נשיא ב־CBRE, חברת שירותי הנדל"ן המסחריים, וכן חברת השקעות. "הם רוצים שכל החלל בחנות יוקדש למכירות של החנות הזאת. אבל בחלק מהחנויות מרגישים שאם התשלום בוצע אונליין (ורק האיסוף בחנות), זה לא נחשב מכירה בחנות".

הקמעונאים שילמו בדרך כלל סכום חודשי קבוע שבעלי הנכסים חישבו על סמך חוזים קודמים במיקומים סמוכים. בערים שבהן ההכנסה למשק בית גבוהה יותר והצפיפות גדולה יותר, בדרך כלל שכר הדירה גבוה יותר.

לאחר שיותר מהקניות עברו לאונליין בשנים האחרונות ופגעו במכירות בחנויות, הקמעונאים מצאו את עצמם תקועים בחוזים ארוכי טווח שהם לא יכלו יותר להרשות לעצמם. המגמה הזו התגברה עוד יותר בתקופת המגפה, שהורידה את שיעור הקניות הפיזיות בחנות ביותר מ-30%, לפי חברת ShopperTrak, המנטרת את הביקורים בחנות באמצעות מצלמות.

קמעונאים כמו גאפ ו-Dick’s Sporting Goods הפסיקו לשלם חלק מהשכירות במהלך המגפה. חלק מהסכסוכים בעניין הגיעו לבית המשפט, ואחרים יושבו באופן ידידותי.
אחד הפתרונות שהוצעו היה להפוך את דמי השכירות לגמישים יותר, כך שיתלכדו עם המכירות, אומרים בענף. בחוזים כאלה, השוכרים משלמים בדרך כלל 5% עד 15% מהמכירות החודשיות שלהם לשכירות, בתוספת סכום קבוע שמכסה את מס הרכוש, ההיטלים על השטחים המשותפים ודמי תחזוקה.

בעלי נכסים הציעו דמי שכירות באחוזים ברמות משתנות כבר כמה עשורים. אבל בשנה האחרונה, חוזים מסוג זה הפכו יותר ויותר נפוצים, בעיקר למיקומים בקניונים וברחובות שבהם שיעור החללים הפנויים גבוה. חלק מהשכירויות נבנות כהיברידיות, ואז הקמעונאים משלמים סכום קבוע עד לרמה מסוימת של מכירות, ואז אחוז מסוים מהפדיון מעבר לכך.

לפעמים החוזים אינם כוללים סכום קבוע. בסוהו במנהטן, קמעונאית האופנה האיטלקית Pinko חתמה בחודש שעבר על חוזה שכירות שלפיו תשלם 30 אלף דולר לחודש או 15% מהמכירות, הגבוה ביניהם.

החיסרון עבור בעלי הנכסים הוא שהמודל של דמי שכירות כאחוז מהפדיון אינו חביב על המלווים שלהם, ולכן קשה להם יותר להשיג מימון. המשקיעים רוצים ביטחון של הכנסה קבועה וקובננטים למשכנתאות שהם נותנים, ולעתים דורשים מבעלי הנכס להגיע לדמי שכירות שהם מעל רמה מסוימת, אומרים מנהלים בענף.

בעלי הנכסים רוצים לדעת אם המכירות עלו

"ככל שבעלי הנכסים עושים יותר עסקאות על אחוזים מהפדיון, יש יותר לחץ לכלול מכירות אונליין בחישוב", אומר אמיש טוליה, מנכ"ל משותף בחברת Leap, המפעילה חנויות פיזיות למותגי אונליין, כמו ,Faherty Naadam ו־Goodlife Clothing.

טוליה אמר שכל החוזים שלו מבוססים רק על מכירות בחנויות הפיזיות ולא כוללות מרכיב אונליין, אפילו אם ההזמנות אונליין נאספות בחנויות. אבל הוא אומר שהשיחות עם בעלי הנכסים בעניין הופכות יותר שכיחות. לדוגמה, הוא אומר, בעלי הנכסים רוצים לדעת אם מכירות האונליין עלו ברדיוס מסוים אחרי שחנות פיזית נפתחה.

יש בעלי נכסים שכבר משיקים פלטפורמות אונליין לדיירים שלהם, גם כדי לעזור להם להצליח, וגם כדי לאפשר שקיפות באשר להשפעת החנויות על המכירות אונליין.
סוכני נדל"ן אומרים שקביעת המחיר הפכה מסובכת הרבה יותר. "לפני עשר שנים היית אומר מה גובה השכירות, ומוסר את המפתחות", אומר דיוויד אברמס, מנכ"ל Masonre חברה לייעוץ ולשירותי נדל"ן מסחרי. "היום אני צריך להיות גם פסיכולוג וגם רואה חשבון". 

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר