גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוצרי חשמל, ביגוד לטיולים, חנויות דיוטי פרי ורשת מזון: התיאבון של אלקטרה צריכה הוביל אותה ליינות ביתן

החברה מקבוצת אלקו של האחים זלקינד מתקרבת לרכישת השליטה ברשת המזון המקרטעת בהשקעה של 200-300 מיליון שקל, בעקבות דחיית צו מניעה שהגישו יגאל דמרי וקרן שקד ● מניית אמ"צ נסחרת בשיא, לאחר שזינקה בכ-200% מתחילת 2020, ומחירה משקף לחברה שווי של כ-3.5 מיליארד שקל

צביקה שווימר, מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה / צילום: תמר מצפי
צביקה שווימר, מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה / צילום: תמר מצפי

המאבק על יינות ביתן מתקרב לסיומו, ונראה כי מי שמתקרבת להשלים השתלטות אפשרית על רשת המזון המקרטעת של נחום ביתן היא חברת אלקטרה מוצרי צריכה  (אמ"צ).

אמ"צ עדכנה בתחילת השבוע כי היא מנהלת מול יינות ביתן "משא-ומתן מתקדם" להתקשרות בעסקה, ככל הידוע במשותף עם חברת הביטוח הפניקס, וזאת לאחר החלטת בית המשפט מסוף השבוע לדחות "בקשה לצו מניעה זמני נגד ביצוע עסקה במניותיה של יינות ביתן".

מדובר בבקשה שהגישו הקבלן יגאל דמרי וקרן המימון שקד של רוני בירם וגיל דויטש, בניסיון למנוע מיינות ביתן למכור את השליטה ברשת לאמ"צ, שעל-פי ההערכות תשקיע, יחד עם הפניקס, סכום שינוע בטווח של 200-300 מיליון שקל ברשת.

זאת לאחר שבתקופה האחרונה סיכמו דמרי ושקד מול ביתן על הזרמת כ-150 מיליון שקל לרשת, עם אפשרות להגדלת הסכום, ואפשרות להמרת ההלוואה למניות יינות ביתן לאחר הנפקתה בבורסה, אולם סיכום זה לא הגיע לכדי מימוש.

במקביל לעדכון של אמ"צ בעניינה של יינות ביתן דיווחה הרשת המתחרה פרשמרקט על הפסקת מגעים שניהלה מאז חודש מרץ לרכישת פעילות עשרה סניפים של יינות ביתן תמורת כ-210 מיליון שקל.

רשת יינות ביתן, המונה 155 סניפים ומעסיקה כ-5,000 עובדים, נקלעה לקשיים כלכליים ופועלת לגיוס הון במטרה לאפשר את המשך פעילותה השוטפת.

במסגרת זו, בחודש פברואר סיכמה הרשת על השקעה בסכום מוערך של כ-300 מיליון שקל שיבצעו בה כמה גופים מוסדיים תמורת עיקר מניותיה, אולם לבעליה, נחום ביתן, נותרה אפשרות למצוא תוך פרק זמן מוגבל משקיעים אלטרנטיביים - מה שהכניס את דמרי ושקד למשחק, ובהמשך גם את אמ"צ.

לא מן הנמנע כי דמרי ושקד יערערו על החלטת בית המשפט, אולם כאמור, בשלב הנוכחי נראה כי המועמדת העיקרית לרכישת השליטה ביינות ביתן היא אמ"צ, במה שמדגים שוב את התיאבון הגדול שלה לעסקאות, כחלק מהכיוון שבו צועדת גם בעלת השליטה בה, קבוצת אלקו שבשליטת האחים מייקי ודני זלקינד.

רכישות בתחומים קרובים לפעילות הליבה

שנת 2020 הייתה מוצלחת למדי עבור אמ"צ, וכבר במהלכה היא ניצלה את מצבה המשופר לאיתור הזדמנויות רכישה והשקעות, בעיקר בתחום מוצרי הצריכה בעולמות פעילות קרובים ומשיקים לפעילות הליבה שלה - יבוא ושיווק מוצרי חשמל והפעלת רשתות שיווק קמעוניות למכירת מוצרי צריכה חשמליים תחת המותגים מחסני חשמל ושקם אלקטריק.

המשקיעים לא נותרו אדישים לכיוון החיובי בפעילות ושלחו את מנייתה לקבוע רמת שיא, ומתחילתה של 2020 ועד כה שלחו את מנייתה לקפוץ פי שלושה (כ-200%), מה שמשקף לחברה שווי שוק נוכחי המתקרב ל-3.5 מיליארד שקל.

בסיכום השנה שעברה נהנתה אמ"צ גם ממימוש מוצלח במיוחד של חברת התקשורת גולן טלקום למתחרה סלקום, בעסקה שהניבה לה רווח מצטבר בהיקף של כחצי מיליארד שקל מאז רכישתה ב-2017, וגם ממשבר הקורונה, שסייע להגדלת מכירותיה.

כך, בסיכום שנתי הציגה אמ"צ שיפור של 16% בהכנסות, שהתקרבו ל-2.6 מיליארד שקל, וקפיצה של 67% ברווח הנקי שלה, שהגיע ל-286 מיליון שקל, אחרי שגם ב-2019 רווחיה הצטברו לסכום נאה של 171 מיליון שקל.

אלה הגיעו לאחר הפסדים משמעותיים שרשמה כמה שנים קודם לכן, בין היתר בהשפעת סכסוך עם חברת הסלולר הסינית וואווי, וחולשה בפעילות הליבה שלה, של יבוא ושיווק מוצרים חשמליים, בעיקר בתחום המזגנים.

מתחילה להפעיל את Eleven-7

ממצגת שפרסמה אמ"צ בחודש שעבר עולה כי היא סימנה כמה מנועי צמיחה בתחומי הצריכה, הסביבה והנדל"ן, בהשקעות שחלקן עלו לכותרות בתקופה האחרונה, ואשר מתחילות בכמה מיליוני שקלים בודדים, ומגיעות עד למיליארדי שקלים - רבות מהן עם שותפים מתחומי הפעילות הרלוונטיים.

כפי שהסביר מנכ"ל החברה, צביקה שווימר, בראיון לגלובס לקראת סיומה של 2020, "המצב הפיננסי של החברה מאפשר לה לבחון רכישות ומיזוגים", ו"כשאנחנו מסתכלים על פעילויות נוספות, אם נתרחב אליהן, זה יהיה בממשק מלא לאמ"צ, כך שנוכל להשביח אותן במסגרת היתרונות הלוגיסטיים וקשרי המסחר שלנו".

כך, לפני שבועות ספורים עדכנה אמ"צ על רכישת השליטה (50.01%) בחברת סער א.ת יזמות ומסחר, זכיינית מותג הביגוד והציוד לטיולים ומחנאות קולומביה בישראל, תמורת כ-85 מיליון שקל (חלק לתוך החברה וחלק לבעלי מניות סער). זמן קצר לפני כן חתמה אמ"צ על הסכם עקרונות למכירת מחצית מהקרקע שבה היא מחזיקה במערב ראשון לציון לקרן ההשקעות בנדל"ן ריאליטי, תמורת כ-138 מיליון שקל.

מדובר בקרקע שבה ממוקמים כיום משרדיה של אמ"צ ומפעל המזגנים שלה, ואשר עליה מתכננות השותפות הקמת פרויקט נדל"ן גדול, שיכלול שטחי מסחר, משרדים ועוד, בהשקעת ענק המוערכת בכ-1.5-2 מיליארד שקל.

עוד בקמעונות, אמ"צ צפויה להתחיל בקרוב לפתח ולתפעל את חנויות הנוחות תחת המותג Eleven-7, לאחר שסיכמה על קבלת זכיינות המותג בישראל, וכן בשבועות האחרונים עדכנה החברה על העמדת הלוואה המירה של 5 מיליון שקל לחנויות האלקטרוניקה ומוצרי חשמל בנתב"ג (חברת אופיס 3000 דיוטי), שבעקבותיה קיבלה את סמכויות הניהול והשליטה בפעילות.

בתחילת השנה עדכנה אמ"צ על תוכניותיה לייסד חברת מיחזור חדשה, שתפעל יחד עם שותפה (חברת אולטרייד) "להקמת מתקן טיפול ומיחזור של מקררים ומזגנים וכן מוצרים לבנים גדולים אחרים, שהינם מוצרי חימום וקירור המכילים גז", בהשקעה מוערכת של כ-20 מיליון שקל.

עוד מהחודשים האחרונים, אחד מהמהלכים הבולטים של אמ"צ, שעליו שמה החברה דגש חזק, הוא שיתוף-פעולה שגיבשה מול קונצרן הענק בוש להקמת מיזם משותף לפיתוח ולייצור משאבות חום ומערכות מיזוג אוויר מתקדמות. כחלק מאותו שיתוף-פעולה מתוכנן לקום מפעל באשקלון, בעלות מוערכת של כ-100 מיליון שקל, לייצור המוצרים שהחברות יציעו תחת המותג בוש ומותגים נוספים.

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"