גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוהדי הביטקוין הם פתאום כוח פוליטי

סעיף בנוגע למס בהצעת החוק על תשתיות איחד את קהילת מטבעות הקריפטו, המבוזרת בימי שגרה

בניין הקפיטול בוושינגטון. תעשיית הקריפטו הופכת לכוח פוליטי / צילום: Shutterstock, Andrea Izzotti
בניין הקפיטול בוושינגטון. תעשיית הקריפטו הופכת לכוח פוליטי / צילום: Shutterstock, Andrea Izzotti

סכסוך על חוקי המס למטבעות דיגיטליים כמו ביטקוין הפך לרגע התבגרות פוליטי עבור תעשיית הקריפטו, ואיחד קואליציה של משקיעים, בורסות, מממנים ומשפיעני רשתות חברתיות שעד כה היו מבוזרים למדי.

באופן פומבי, אשטון קוצ'ר, אלון מאסק ומנכ"ל  Square  ג'ק דורסי היו אחראים לבאז בטוויטר לגבי סעיף בהצעת החוק על תשתיות בגובה טריליון דולר המבקש להרחיב ולחזק את אכיפת המס על עסקאות קריפטוגרפיות. זה עזר לדרבן עשרות אלפי עוקבים לפנות לחברי הקונגרס.

מאחורי הקלעים, לוביסטים, קבוצות מסחר ובכירים בחברות קריפטו נפגשו בתוכנת הוידאו Google Meet כל כמה שעות על מנת לתאם את הפנייה שלהם לקונגרס ולעקוב אחרי קשרים עם מחוקקים בגיליון נתונים משותף.

הקבוצה גייסה את סיועם של הסנאטורים רון וויידן (דמוקרט מאורגון), פאט טומי (רפובליקאי מפנסילבניה) וסינתיה לומיס (רפובליקאית מוויומינג), המבקשים גישה יותר ידידותית לתעשייה. הם אפילו הצליחו לשכנע את מחבר הניסוח המקורי בהצעת החוק, סנאטור רוב פורטמן (רפובליקאי מאוהיו) לצמצם את כמות האנשים העשויים להיחשב לסוחרים בנכסים דיגיטליים. אבל הקמפיין נכשל כשסנאטור אחד חסם את השינוי בגלל נושא שלא היה קשור בו.

בעוד שתעשיית הקריפטו נכשלה בשינוי הניסוח של הצעת החוק, המאמץ המאוחד הדגים יפה את השפעתה הגדלה של התעשייה הצעירה הזו בוושינגטון ובתחום הפיננסים - וניסח עבור תומכיה כללים למאבקים בהמשך הדרך.

מהשוליים למרכז

"תעשיית הקריפטו באמת הגיחה מזה כאלקטורט חשוב", אמר בריאן ארמסטרונג, מנכ"ל בורסת הקריפטו קוינבייס (Coinbase Global) בשיחת רווחים עם משקיעים בשבוע שעבר. "כעת הם הופכים לשותפים קולניים במאמצי המדיניות ברחבי ארה"ב".

לוביסטים של תחום הקריפטו אומרים שהם עוד עשויים להצליח כשבית הנבחרים יצביע על הצעת התשתיות בחודש הבא, או כשרשות מס ההכנסה תיישם את הכללים אחר כך. כמה מחוקקים גם דנו בחקיקה נפרדת שתגדיר סוחרי קריפטו באופן מצומצם יותר לעומת הגדרתם בסעיף שנכלל בהצעת החוק על תשתיות.

כפי שהבהיר יושב ראש רשות הבורסות וניירות הערך (SEC) גארי גנסלר כשהשווה לאחרונה את תחום הקריפטו ל"מערב הפרוע", עוד רגולציה אמריקאית תגיע בקרוב. אבל מי שרוצים פעולות ענישה בתחום יודעים מעתה שיריביהם יכולים להפעיל עוצמה בדרך שלא נקטו בה בעבר.

"הוויכוח על תשתיות מראה שכיום יש לקריפטו קול בוושינגטון", אמר אנדרו פארק, אנליסט מדיניות בכיר ב'אמריקאים למען רפורמה פיננסית', ארגון התומך ברגולציה מחמירה יותר וחבות מס גדולה יותר בתחום הקריפטו. "זה עדיין בתחילת הדרך. אין להם את מערכות היחסים שיש לתעשיות מבוססות יותר. אבל הם השמיעו את קולם".

להגברת הקול הזה, כמות הלוביסטים העובדים עבור התעשייה הקריפטוגרפית גדלה מהר, על פי נתונים הזמינים לציבור.

חברות קריפטו וארגונים הוציאו כמעט 2.3 מיליון דולר בשישה החודשים שנגמרו ב-30 ביוני - כמעט כפול ממה שהוציאו לפני שנה.

בשנה האחרונה, חמש חברות קריפטו וארגונים העסיקו לוביסטים פדרליים בפעם הראשונה, על פי הנתונים. החברות והקבוצות החלו להעסיק יועצים שיש להם קשרים בוושינגטון.

"התעשייה עצמה לא הבינה את כוח הלוביסטים"

פאריאר שירזאד, שבעבר כיהן כיועץ ביטחון לאומי וכפקיד בכיר במשרדי המסחר והתעשייה בממשלים רפובליקאים ודמוקרטיים, הפך למנהל מדיניות ראשי בקוינבייס ביוני, אחרי 15 שנים בהן כיהן במחלקת קשרי הממשל בקבוצת גולדמן סאקס. ג'ולי סטיצל, לשעבר בכירה בלשכת המסחר של ארה"ב, הצטרפה לפני כמה חודשים ל-Square כמנהלת מדיניות ביטקוין לארנק הדיגיטלי של החברה, Cash App.

"אם יש דבר אחד שמסביר מה שונה עכשיו ובשבע השנים האחרונות, חברות רבות, לאחר הרבה התחלות סרק, העסיקו אנשים בוושינגטון", אמר ג'רי בריטו, מנכ"ל Coin Center, עמותה למדיניות מטבעות קריפטו שנוסדה ב-2014. "כעת יש לנו מקבילים שאנחנו יכולים לתאם איתם עמדות".

הקהילה של הביטקוין, מטבע הקריפטו הראשון והמוכר ביותר, עשתה צעדים מהוססים ראשונים בוושינגטון לפני מעט פחות מעשור. בתקופה ההיא, אם מחוקקים בכלל חשבו על ביטקוין ודומיו, זה היה כמעט רק כמכשיר לעסקאות לא כשרות כמו מין או סחר בכלי נשק. ארגון המדיניות שנוסד ב-2012, Bitcoin Foundation, נאבק לצבור תאוצה בתוך כך שהיו בו שערוריות פנימיות וחילופי כוח אדם תכופים.

בשנים ראשונות אלה, טוד ווייט, לוביסט בחברה Rulon & White Governance Strategies, אמר שלא הצליח לשכנע חברות קריפטו שהן זקוקות לידידים בוושינגטון.

"התעשייה עצמה לא הבינה את כוח הלוביסטים. הם פשוט התעוררו בשבועיים האחרונים וכעת יש הזדמנות ממש לשנות", אמר ווייט, שכיום מייצג קבוצה חדשה הנקראת Government Blockchain Association.

חבר הקונגרס לשעבר מייק קונוויי, רפובליקאי מטקסס ששירת שמונה קדנציות ולא רץ לבחירה מחדש בשנה שעברה, רשום כיום כלוביסט עבור Ripple Labs, סטארט-אפ בנושא מטבעות קריפטו. הווארד שווייצר, לשעבר יועץ כללי לבנק הייצוא והייבוא ומנכ"ל תוכנית TARP הממשלתית, הוא גם לוביסט של Bitcoin Association for BSV, קבוצת תעשייה שאומרת שהיא תומכת באחד המטבעות שהסתעפו מהביטקוין.

בדומה למטבעות המבוזרים שיש בה, אין לתעשייה הזו קול אחד בוושינגטון. השורשים הליברטריים של תנועת הביטקוין הפכו רבים מתומכיה לחשדניים לגבי כל מעורבות של הממשלה, אפילו כשהטכנולוגיה שבבסיס המטבע הכתה שורשים בעמק הסיליקון, וול סטריט ואמריקה התאגידית.

כמה מהלוביסטים הודו בכך שהדינמיקה הזו הייתה בעייתית.

לשכת המסחר הדיגיטלי, קבוצת תעשייה שהחלה לפעול ב-2014, זעזעה רבים מחבריה כשהזמינה בנקים, חברות ייעוץ וחברות טכנולוגיה שהיה להן רק קשר שולי למטבעות קריפטו להצטרף לשורותיה. ב-2020, קוינבייס, בורסת הקריפטו הגדולה בארה"ב, עזבה את Blockchain Association, קבוצת תעשייה נפרדת שהבורסה עזרה לייסד רק שנתיים קודם לכן. הקרע התרחש לאחר שהאיגוד נתן ל-Binance, בורסה המתחרה בקוינבייס, להיכנס אליו כחברה. חברות הקשורות ב-Binance הסתבכו במגוון בעיות רגולציה במדינות אחרות.

השבריריות הזו והיעדר המשאבים עוזרים להסביר למה רבים בתעשייה לא היו מודעים ולא היו מוכנים לסעיף הקריפטו שסנאטור פורטמן הוסיף להצעת החוק על תשתיות. כמה קבוצות, כולל לשכת המסחר הדיגיטלי, דיברו לעתים קרובות עם חברים בסגל של פורטמן כשהסעיף היה בשלבי ניסוח, בעוד שאחרים, כולל Coin Center, לא פנו אליהם כלל.

ועדיין, היו רמזים שמשהו כמו הצעד הזה הולך לקרות. במאי, משרד האוצר האמריקאי קבע בדו"ח שהוציא שהוא מקווה לגייס הכנסות נוספות בשנת הכספים הבאה על ידי הרחבת המידע שבורסות קריפטו צריכות לדווח לממשלה על מנת לנקוט פעולות נוספות נגד אנשים ומוסדות המתחמקים מתשלום מסים.

אך מרגע שהסעיף של פורטמן פורסם בסוף יולי, קבוצות הקריפטו השונות התאחדו. הודעה משותפת הקוראת לפרטי הסעיף "בלתי ניתנים ליישום" הייתה חתומה על ידי חמש ישויות, כולל קוינבייס ו-Blockchain Association, שהשלימו מאז הסכסוך ביניהן.

מספר סנאטורים מחזיקים בנכסי קריפטו

קוינבייס גם פנתה לסנאטור וויידן, שיש לו רקורד כמגן על כטכנולוגיות חדשות וצנעת הפרט, וקיבלה ממנו אוזן קשבת. הוא הגיש תיקון להצעת החוק על תשתיות שהבהירה את ההגדרה של סוחר בקריפטו, יחד עם הסנאטורים טומי ולומיס.

לסנאטורים האלה יותר מעניין חולף בקריפטו. ביוני, טומי השקיע סכום שבין 2,000 ל-30 אלף דולר בקרנות ביטקוין ואת'ר. לומיס מגיעה ממדינה ששינתה חוקים כדי להפוך ליותר ידידותית לחברות נכסים דיגיטליים וגילתה שיש לה אחזקות ביטקוין בסכום שנע בין 100 אלף דולר ל-250 אלף דולר.

בינתיים, מעריצי קריפטו ברשתות חברתיות שעו לקריאת הארגון Fight for the Future, עמותה המבקשת לשמור על אינטרנט יותר חופשי, ליצור קשר עם חברי קונגרס לגבי הצעת החוק. קמפיין #DontKillCrypto, שקיבל חיזוק מדורסי וקוצ'ר, השיג יותר מ-40 אלף טלפונים למחוקקים.

"התוצאות היממו אותנו", אמרה ליה הולנד, מנהלת תקשורת ב-Fight for the Future. "אם היינו משיגים רק 5,000 טלפונים, היינו מגדירים זאת כהצלחה".

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"