גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החלום ושברו: חברות האוטוטק הישראליות שהתמזגו לספאק נחתכו בעשרות אחוזים

שלוש חברות ישראליות המפתחות טכנולוגיה לתעשיית הרכב - אוטונומו, REE ואינוויז - איבדו כמחצית משוויין מאז המיזוג ל-SPAC, והן לא היחידות ● רק חברה אחת מבין 10 ה"ישראליות" שמוזגו בדרך זו הניבה למשקיעים תשואה חיובית

המוצר של אוטונומו אוסף דאטה מכלי רכב / צילום מסך: מתוך סרט באתר החברה
המוצר של אוטונומו אוסף דאטה מכלי רכב / צילום מסך: מתוך סרט באתר החברה

עשר חברות ישראליות, כולן כמעט מתחומי הטכנולוגיה, הפכו בחודשים האחרונים לחברות ציבוריות בוול סטריט באמצעות מיזוגים לחברות SPAC - חברות ללא פעילות שמגייסות כסף מהציבור במטרה לרכוש חברה קיימת.

הנפקות של חברות SPAC היו טרנד בולט בוול סטריט בין אמצע 2020 לתחילת 2021, אך מאז השוק התקרר, ואף שיש עדיין הנפקות שכאלו, מספרן פחת. במקביל, לא מעט חברות SPAC שכבר גייסו כסף, חלקן בתקופת ההייפ הגדול, עדיין מחפשות יעדים לרכישה. 

התקררות השוק לא באה לידי ביטוי רק בהתלהבות פחותה של המשקיעים להשתתף בהנפקות של חברות SPAC, אלא גם בצמצום החשיפה שלהם לחברות שכבר מוזגו ל-SPAC, במה שיכול להתפרש כהבעת אי אמון בשוויים שבהם בוצעו המיזוגים הללו (במקרה של הישראליות - כולן לפי יותר ממיליארד דולר). 

חלק מאותן חברות מגיעות מלכתחילה לשוק בשווי דמיוני, על בסיס הבטחה לצמיחה מהירה עתידית, והתמחור נקבע על בסיס זה, כך שעם התקררות השוק הן סבלו מירידות חדות במחירי המניה. זאת ועוד, בניגוד לחברות שיוצאות לבורסה בהנפקה ראשונית רגילה (IPO), חברות שמוזגו ל-SPAC לא תמיד נהנות מכיסוי של אנליסטים למניה. 

שווי על בסיס חלום ולא תוצאות

מבדיקת גלובס עולה כי בין 10 החברות "הישראליות" שנסחרות כיום לאחר השלמת המיזוגים ל-SPAC, עולה כי 5 מהן איבדו קרוב למחצית השווי בו מוזגו. שלוש מהחברות הללו משתייכות לתעשיית האוטוטק (פיתוח טכנולוגיות מתקדמות ועתידניות לרכב) - אוטונומו  (ירידה של 54% במניה מאז המיזוג) אינוויז  ו-REE  (שצנחו ב-44% כ"א).

את רשימת המאכזבות הגדולות מבין המתמזגות ל-SPAC משלימות החברות Talkspace (טוקספייס ) שהקימו בני הזוג הישראלים אורן ורוני פרנק, ומציעה טיפולים נפשיים וירטואליים (ירידה של 52% מהמיזוג) וחברת הביטוח הדיגיטלי היפו  (ירידה של 44%).

אורן פרנק, מנכל ומייסד טוקספייס / צילום: יוטיוב

חברות האוטוטק הישראליות שהתמזגו לחברות SPAC בוול סטריט קיבלו את השווי בעיקר על בסיס החלום, והרבה פחות על בסיס התוצאות הפיננסיות שלהן כיום. אלו חברות שעדיין רחוקות מאוד מרווחיות (בדומה לחברות מתחומי טכנולוגיה אחרים שביצעו מיזוגים או הנפקות) כאשר מה שבולט אצלן הוא גם הכנסות זניחות יחסית, אך תחזיות לצמיחה בקצב מהיר בשנים הקרובות.

כך למשל, הדוחות הכספיים הראשונים שפרסמה אינוויז כחברה ציבורית הצביעו על הכנסות של כ-1 מיליון דולר בלבד ברבעון השני, בדומה לרבעון המקביל, ובמחצית השנה ההכנסות הסתכמו ב-1.7 מיליון דולר. בשורה התחתונה נרשם הפסד נקי רבעוני של 72.5 מיליון דולר ושל 93.2 מיליון דולר מתחילת השנה. החברה ציינה בעת המיזוג שהיא מעריכה שתוכל להגיע להכנסות של 581 מיליון דולר ב-2025.

באוטונומו, תוצאות 2020 הצביעו על הכנסות של 394 אלף דולר עם הפסד שנתי של 20 מיליון דולר. החברה העריכה כי הכנסותיה יצמחו עד 574 מיליון דולר בשנת 2025.

ב-REE, הרבעון הראשון כחברה ציבורית הסתיים עם 0 הכנסות. מתחילת 2021 ההכנסות היו כ-6,000 דולר בלבד, ובשורה התחתונה נרשם הפסד נקי של 19.6 מיליון דולר. לפי התחזית, החברה צופה הכנסות של 770 מיליון דולר ב-2026 ומעבר לתזרים חיובי מפעילות ב-2025.

אוטונומו: "יותר חשוב לאן אתה הולך"

נכון להיום, שוויה של אוטונומו, שבעת המיזוג באוגוסט עמד על 1.26 מיליארד דולר, עומד על 580 מיליון דולר בלבד. אוטונומו, שהוקמה ומנוהלת על-ידי בן וולקוב, פיתחה פלטפורמה וזירת מסחר לדאטה שנאסף מכלי רכב מחוברים. ההסכם הראשוני למיזוג עם חברת ה-SPAC נקב בשווי של 1.4 מיליארד דולר לאוטונומו, אך לבסוף נסגר בשווי נמוך מעט של 1.26 מיליארד דולר.

עם זאת, בראיון לגלובס לאחר השלמת המיזוג סיפר וולקוב כי החברה קיבלה הצעות גם במחירים גבוהים יותר: "היו לנו גם הצעות בשווי של פי 3-4, והן לא היו רלוונטיות לנו", אמר, והסביר כי בחרו להתמזג ל-Software Acquisition Group מארה"ב בזכות ההתמקדות של אנשי ה-SPAC בעולם הטכנולוגי ובשל העובדה שכבר הנפיקו בעבר בהצלחה. "קריטריון נוסף היה הגורם האנושי, מישהו שיביא לנו ערך כשיצטרף לדירקטוריון. המשחק לא היה על שווי - זה פחות חשוב, יותר חשוב לאן אתה הולך, ואז השוק כבר מתמחר", אמר אז וולקוב.

בן וולקוב, מנכ''ל ומייסד אוטונומו / צילום: אוטונומו

בינתיים, המפסידים הגדולים "על הנייר" מירידת מניית אוטונומו הם הקרנות בסמר ו-StageOne וכן וולקוב עצמו, שמחזיק בכ-13.1% ממניות החברה בשווי נוכחי של 76.1 מיליון דולר, בעוד שביום המסחר הראשון שווין היה כ-137 מיליון דולר.

רושמים הפסדים גדולים "על הנייר"

כאמור, גם אינוויז המשתייכת לתחום האוטוטק נסחרת כיום בשפל, קרוב לחצי שנה לאחר שהושלם המיזוג שלה ל-SPAC והיא החלה להיסחר בנאסד"ק. אינוויז הייתה בין החברות הישראליות הראשונות בגל המיזוגים ל-SPAC, וכבר בדצמבר דיווחה על מיזוג לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר שהושלם בתחילת אפריל.

החברה, שהוקמה ומנוהלת על-ידי עומר כילף, מפתחת חיישני לייזר לתחום הרכב (LiDAR). בימים שלאחר השלמת המיזוג מניית אינוויז עלתה לשיא אך מאז נחלשה וכיום היא נסחרת בשווי של 787 מיליון דולר. המפסידים הגדולים "על הנייר" מחולשת המניה הם אנטרה קפיטל, מגמה ונצ'רס, ורטקס וכן כילף שלפי הדיווח האחרון מחזיק במניות אינוויז בשווי 33.2 מיליון דולר, בעוד שביום המסחר הראשון של המניה השווי שלהן היה כ-60.3 מיליון דולר.

עוד מתעשיית האוטוטק - REE, שמוזגה לפי שווי של 3.1 מיליארד דולר בחודש יולי האחרון, נסחרת כעת בשווי של כ-1.7 מיליארד דולר. החברה שהקימו דניאל בראל ואחישי סרדס פיתחה פלטפורמה מודולרית שכוללת את כל מכללי ההנעה הדרושים לרכב חשמלי. היקף הגיוס שלה במסגרת המיזוג קוצץ (ל-288 מיליון דולר) על רקע שיעורי פדיון גבוהים מצד בעלי המניות של חברת ה-SPAC, שהעדיפו שלא להשתתף בעסקה, ולפחות נכון להיום נראה שהם יכולים להיות מרוצים מההחלטה שלהם על רקע ירידת שווי החברה. מי שכן מחזיק במניות החברה ורשם הפסדים "על הנייר" הם צמד המייסדים, וכן חברת הפניקס , גיל אגמון וזיו אבירם.

הנפקת חברת REE / צילום: נאסד''ק

אל שלוש מניות האוטוטק צפויות להצטרף בקרוב עוד שתי חברות ישראליות מהתחום שמתמזגות ל-SPAC, חברת ארבה רובוטיקס שפיתחה חיישן רדאר בארבעה ממדים לשוק הרכב וצפויה להתמזג לפי שווי (EV) של 573 מיליון דולר, וחברת השבבים ולנס שפועלת בתחום האודיו אך מרחיבה את פעילותה לשוק הרכב, שמתמזגת לפי שווי של 1.16 מיליארד דולר.

מלבד מניות האוטוטק, מניה נוספת שבלטה בירידות חדות לאחר השלמת המיזוג שלה ל-SPAC היא כאמור טוקספייס, שאמנם אינה חברה ישראלית אך הוקמה על-ידי הישראלים אורן ורוני פרנק ומציעה אפשרות לקבל טיפול נפשי באמצעות האינטרנט - בשיחות וידאו או אודיו; לפי החברה, לקראת המיזוג היו לה יותר מ-2 מיליון משתמשים ו-68% מהם דיווחו על שיפור בסימפטומים לאחר הטיפול.

החברה דיווחה בתחילת השנה על מיזוג ל-SPAC לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר. בסוף יוני הושלם המיזוג כשהמניה נסחרה במחיר של כ-8.5 דולר, אך מאז היא צללה למחיר של כ-4.4 דולר המשקף לחברה שווי שוק של 667 מיליון דולר.

גיוס חברות ספאק / צילום: צילום מסך מתוך אתר נאסדק

במחצית הראשונה של 2021, לפי הדוחות שפורסמו בחודש שעבר, הכנסות החברה צמחו ב-100% ל-58.1 מיליון דולר אך ההפסד שלה העמיק ל-43.2 מיליון דולר, לעומת 8.5 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב-2020. בעלי המניות שהפסידו "על הנייר" הן בעיקר קרנות, כאשר אורן ורוני פרנק מחזיקים כל אחד ב-2.7% ממניות החברה, בשווי נוכחי של 18.1 מיליון דולר כל אחד.

איירון סורס - השווי עלה מאז המיזוג

למעשה, נכון להיום רק חברה אחת מהישראליות נסחרת בשווי גבוה יותר משוויה בעת המיזוג. זוהי איירון סורס , שהייתה גם החברה בעלת השווי הגבוה ביותר שמוזגה ל-SPAC עד כה, בקרב החברות הישראליות. היא השלימה את המיזוג ביוני האחרון לפי שווי של כ-11.1 מיליארד דולר, ושוויה הנוכחי הוא 11.7 מיליארד דולר.

איירון סורס פתחה את הפרק הציבורי של חייה ברגל שמאל עם ירידה של 28% תוך שבועות ספורים למחיר שפל, אך מאז היא התאוששה. לאחרונה נסחרה המניה בעליות על רקע התפתחויות שקשורות לאפל, ומשפיעות גם על התעשייה שבה איירון סורס פועלת. החברה פונה למפתחי משחקים ואפליקציות, ולאחרונה קבע בית משפט פדרלי בארה"ב כי אפל לא תוכל לאסור על מפתחי משחקים ואפליקציות להפנות משתמשים לאמצעי תשלום חיצוניים.

עוד כתבות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח