גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבק השליטה בגזית גלוב בדרך לביהמ"ש? זה המהלך שעל הפרק

נורסטאר, שבאמצעותה שולט חיים כצמן בגזית גלוב, מבקשת לחלק מניות החברה הבת כדיבידנד בעין ● בדרך זו צפוי כצמן להפוך בעל המניות הגדול בגזית גלוב ולהמשיך להוביל את עסקיה ● ישראל קנדה ורמי לוי בוחנים הגשת צו מניעה בטענה לעושק בעלי מניות המיעוט

חיים כצמן / צילום: יונתן בלום
חיים כצמן / צילום: יונתן בלום

המאבק שנפתח לאחרונה על השליטה בחברת ההחזקות נורסטאר , גורם לבעל השליטה הנוכחי בחברה, חיים כצמן, לשנות את כיוון המחשבה שלו. במקום להשקיע משאבים  בשימור השליטה בנורסטאר, החברה האם של ענקית הנדל"ן המניב גזית גלוב , החליט כצמן לפזר את הנכס המרכזי שלה, ובכך להקשות על השליטה בו.

נורסטאר מדווחת כי דירקטוריון החברה, בראשות היו"ר משה רונן, החליט על חלוקת דיבידנד בעין של כ-14% ממניות גזית גלוב, כך שלאחר השלמת המהלך תחזיק נורסטאר ב-37% בלבד ממניות החברה הבת. 

היום הקובע לחלוקה נקבע ל-20 במאי, ואילו החלוקה עצמה תתבצע חמישה ימים לאחר מכן. אין מדובר בעניין של מה בכך, אלא בשינוי תפיסתי כולל של כצמן בכל הנוגע להמשך אחיזתו בהגה של גזית גלוב.

לגלובס נודע כי ישראל קנדה, קרן ספרה, רמי לוי ומשקיעים נוספים, שמחזיקים יחדיו ביותר מ-30% ממניות נורסטאר, בוחנים אפשרות לפנות לביהמ"ש בבקשה לצו מניעה נגד חלוקת הדיבידנד בעין. בבקשה צפויה קבוצת המשקיעים לטעון לעושק המיעוט, ומהלך שכזה יעמיד במבחן את דרך קבלת ההחלטות בחברה ואת הרציונל מאחורי קבלתן.

לאחר שנים לא איום על מעמדו, ישראל קנדה הכניסה טלטלה

במשך שנים שולט כצמן בגזית גלוב דרך נורסטאר (לשעבר גזית אינק.). החזקה ב-40% בלבד ממניות נורסטאר אפשרה לכצמן עד היום (תחילה יחד עם שותפו דורי סגל ובהמשך לבדו) לשלוט ב-51% ממניות גזית גלוב, ולמעשה לקבוע כל דבר ועניין הקשורים בקבוצה הגלובלית שהוא מוביל.

אלא שחוק הריכוזיות ושינוי הטעמים בשוק ההון, הפכו בעשור האחרון את חברות ההחזקה לחברות "מוקצות", הנסחרות בדיסקאונט עמוק על החזקותיהן. בשוק היו מי שקראו בעבר לכצמן למחוק את נורסטאר מהמסחר בבורסה, אולם בעידן שלאחר קריסת מרבית הטייקונים המקומיים בשל מינוף יתר, ברור כי מהלך שכזה היה מטיל עליו מעמסה פיננסית כבדה, מסוכנת ומיותרת.

 

מנגד, החזקה ב-40% ממניות חברה ציבורית גם אינה מקנה שליטה מוחלטת, ולכן אינה מונעת ניסיונות השתלטות עוינים מצד גורמים חיצוניים. במשך שנים התנהל כצמן בשוק המקומי ללא איום ממשי, אולם מהלך שביצעה בחודשים האחרונים חברת ישראל קנדה , שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, טרף את הקלפים.

במהלך בזק רכשה ישראל קנדה, בעלת הכיסים העמוקים, יותר מ-10% ממניות נורסטאר ואותתה על אפשרות להמשיך ולחזק את כוחה בחברה. כצמן מיהר להבין את גודל האיום והזמין את השניים לפגישה מרתונית, שבסיומה נחתם הסכם אי-לוחמה בין הצדדים.

כצמן הסכים למכור לשניים כ-12% ממניות נורסטאר ולרדת להחזקה של כ-28% בלבד, תמורת הסכמתם שלא להמשיך ולהגדיל את החזקותיהם מעבר לרמה של כ-22.7% מהחברה. אלא שבכך לא תם הסיפור. רוזן וטוכמאייר דיברו על רצונם להיות מעורבים בניהולה של גזית גלוב ולדחוף את החברה למימוש מהותי של נכסים.

גייס את יצחק סלע, קיבל תחרות מרמי לוי ולוזון

בהמשך פעל כצמן לחזק את מעמדו דרך הסכם הצבעה עם הקבלן יצחק סלע, שמחזיק בכ-5% ממניות נורסטאר, אולם נוכח לפתע כי גם איש העסקים רמי לוי מתעניין בחברה ורכש כ-5% ממניותיה.

אם זה לא מספיק, בשבוע שעבר חשף גלובס כי ישראל קנדה מנהלת מו"מ למכירת החזקותיה בנורסטאר לאיש העסקים עמוס לוזון, מכר ותיק של כצמן שבעבר רכש ממנו בנזיד עדשים את השליטה בקבוצת דורי, כיום קבוצת לוזון.

מכירה שכזו, אם תצא לפועל, תיצור איום מחודש על שליטתו של כצמן בנורסטאר מחד (לוזון לא היסס להצהיר בימים האחרונים כי בכוונתו לקחת את מושכות הניהול בחברה לידיו), ומצד שני צפויה להותיר בידי ישראל קנדה רווח מהיר של כ-60 מיליון שקל על השקעתה בחברה, שמסתכמת בכ-330 מיליון שקל. 

מאבק השליטה הניב עד כה תשואה של כ-60% במניה תוך כ-3 חודשים 

דומה כי במצב הזה העדיף כצמן לשנות כיוון. במקום לנסות ולשמר שליטה בנורסטאר, הוא יהפוך לבעל המניות הגדול בחברה הבת גזית גלוב, שתהפוך לחברה ללא בעל שליטה (בדומה למצב הנוכחי בחברת אלוני חץ).

עם זאת, הנתח המשמעותי שיישאר בידי כצמן, לצד הפיזור הנרחב במניות גזית גלוב, יאפשר לו להמשיך ולהיות האיש החזק בחברה, אשר שולט בפעילותה. זהו כנראה הרציונל מאחורי החלטת דירקטוריון נורסטאר להוציא אל הפועל את המהלך לחלוקת מניות גזית גלוב כדיבידנד בעין.

עד כה, מאבק השליטה בנורסטאר שנפתח בשלהי ינואר השנה, לאחר רכישת מניות גדולה על ידי ישראל קנדה, הניב למשקיעים במניות החברה תשואה של כ-60% בתוך פחות משלושה חודשים.

בעקבות הדיווח על חלוקת הדיבידנד הצפויה, מניית נורסטאר נסחרה היום (שני) במגמת ירידה, כאשר במקביל נשמעה התנגדות חריפה למהלך מצד חלק מבעלי מניות החברה, בהם מי שלוטשים עיניים לשליטה בה. לגלובס, כאמור, נודע שישראל קנדה, קרן ספרה, רמי לוי ומשקיעים נוספים בוחנים אפשרות לפנות לביהמ"ש בבקשה לצו מניעה נגד חלוקת הדיבידנד בעין. 

באשר לעמוס לוזון, שכאמור מנהל מגעים לרכישת מניות ישראל קנדה בחברה, נראה כי הוא ימתין להתפתחויות ולא יבצע עסקה עד שיתבהר לו כיצד צפוי המהלך הנוכחי בו נקט כצמן להשפיע על בעלי המניות בנורסטאר, ועל האפשרות לרכוש שליטה בחברה.

תצא לגיוס עד 247 מיליון שקל בהנפקת זכויות

כדי לבצע את מהלך חלוקת הדיבידנד מבלי לסכן את איתנותה הפיננסית של נורסטאר, קבע דירקטוריון החברה על יציאה למהלך הנפקת זכויות לגיוס של 166 מיליון שקל מבעלי מניותיה.

היקף הגיוס עשוי לגדול עד ל-247 מיליון שקל, אם עד ביצוע ההנפקה יומרו כל כתבי האופציה מסדרה 21 של נורסטאר למניות. המהלך יחזק את ההון העצמי ואת הנזילות של נורסטאר, אשר לה התחייבויות עתידיות של כ-1 מיליארד שקל למחזיקי איגרות החוב שלה מסדרות י"א-י"ב, אשר יעמדו לפירעון עד מרץ 2028 (בעיקר במהלך ארבע השנים הקרובות).

בדברי ההסבר למהלך, מציין דירקטוריון נורסטאר כי "חלוקת מניות גזית גלוב לבעלי החברה תקרב אותם לנכס הבסיס, תוך הקטנת הסיכון האינהרנטי הכרוך בהחזקת מניות חברת החזקות שיש לה מינוף. בנוסף, בהחזקה במניות גזית גלוב, בעלי המניות ישתחררו מהדיסקאונט המאפיין בדרך כלל מחיר מניות של חברות החזקה".

עוד מציין דירקטוריון נורסטאר, כי החוק לקידום התחרות ולצמצום הריכוזיות יצר מציאות ולפיה חברה ציבורית הנשלטת בידי חברה ציבורית אחרת כפופה להגבלות מהותיות על פעילותה, הפוגעות בשוויה וכפועל יוצא גם בשווי מניות החברה האם. לפיכך, החברה מבצעת פעולות הכנה אשר יאפשרו לה, בבוא העת, וככל שתמצא לנכון בעתיד (ובכפוף לעמידה בהתניות פיננסיות ואחרות), לרדת משליטה בגזית גלוב.

"חלוקה בעין של מניות גזית גלוב לבעלי מניות החברה תגדיל את הכמות הצפה בגזית גלוב, דבר אשר יוביל לרמת סחירות גבוהה יותר, ובסופו של דבר צפוי לשפר את המתאם בין שווי השוק לשווי הכלכלי של גזית גלוב", מדגיש הדירקטוריון. "בעלי החברה ייהנו משיפור שכזה, במישרין דרך ההחזקה במניות גזית גלוב ובעקיפין - דרך ההחזקה בנורסטאר".

מהלך זה מתווסף למהלך אחר שביצעה גזית גלוב לאחרונה, כאשר רכשה את מלוא החזקות המיעוט בחברה הבת אטריום, שמרכזת את פעילות הקבוצה בתחום הנדל"ן המניב במרכז אירופה. כעת מחזיקה גזית גלוב רק בחברה ציבורית אחת - סיטיקון, שפועלת במדינות סקנדינביה.

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; יציבות בחוזים העתידיים בארה"ב לקראת דוח התעסוקה

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"