גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוקראינה: הרוסים הפכו בניין בבוצ'ה לאתר עינויים והוצאות להורג

בניין בן ארבע קומות היה אחד האתרים הראשונים בהם אוקראינים נחקרו, עברו עינויים, נרצחו או נעצרו, כך אומרים תושבים ופקידים בכירים

הריסות בכפר בוצ'ה שבמחוז קייב / צילום: Reuters, Zohra Bensemra
הריסות בכפר בוצ'ה שבמחוז קייב / צילום: Reuters, Zohra Bensemra

החיילים הרוסים הגיעו לבוצ'ה בגלים, כל גל אכזרי מקודמו, כך אמרו התושבים, בניסיון לשלוט דרך איומים, מניפולציות וכפייה בעיר שלפני המלחמה הייתה עיירה מנומנמת בפאתי קייב.

החיילים, כוח משולב של חיילי רגלים, צנחנים ושכירי חרב מקבוצת ווגנר, הקימו מפקדה בעיר כדי להתכונן למתקפה המתוכננת על קייב, כך הודיע הצבא האוקראיני ופקידים אוקראינים בכירים.

מרכז הפעילות שלהם היה בניין מהתקופה הסובייטית ברחוב יבלונסקה 144. חיילים המוצבים שם ובעמדות קטנות יותר במעלה ובמורד הרחוב הגנו על הבניין בתקיפות, והפכו את הרחוב בו הוא נמצא, רחוב נטוע עצים ששמו מיתרגם לרחוב התפוח, לשטח שקרו בו כמה מההריגות האיומות ביותר של אוקראינים שהתגלו מתחילת הסכסוך.

הבניין בן ארבע הקומות ברחוב הדרומי ביותר בעיר היה אחד האתרים הראשונים בהם אוקראינים נחקרו, עברו עינויים, נרצחו או עוכבו, כך אומרים תושבי בוצ'ה ופקידים מקומיים.

לפי דיווחי האוקראינים, כמעט 100 חיילים שוכנו בבניין ברחוב יבלונסקה 144, לצד ציוד תקשורת רדיו רגיש ששימש לפקד על המבצע בבוצ'ה וכן בערים הסמוכות אירפין והוסטומל.

יותר מ־30 יחידות צבא רוסיות נכנסו לבוצ'ה, רובן מהמזרח הרחוק של רוסיה ומסיביר, כולל חטיבה 14 של הכוחות המיוחדים מחברובסק, חטיבה 38 של המקלעים הממונעים וכוחות צנחנים מפסקוב, במערב רוסיה. 

ראש העיר נמלט 

ראש העיר בוצ'ה, אנטולי פדורוק, אמר כי הרוסים חילקו את העיר לכמה אזורים ועברו על רשימה של 40 שמות של פוליטיקאים מקומיים ופקידים של המדינה שגרו בכל אזור, עצרו והרגו את כל האנשים ברשימה שמצאו.

הוא אמר כי הוא ראה את שמו בתחתית של עמוד ראשון משני עמודים עם שמות לא מסודרים לפי סדר אלפבית. ראש העיר הצליח לחמוק מהרוסים. ראש העיר של הוסטומל הסמוכה נורה ונהרג על־ידי חיילים רוסים בזמן שחילק סיוע לתושבים.

כשמיקולה זחארצ'נקו, שעבד בבניין ברחוב יבלונסקה 144 לפני שהרוסים פלשו, נעצר יחד עם אדם נוסף ב־4 במרץ, כבר היו מוטלות גופות בכל האזור שסביב הבניין. הוא והאדם השני הובלו עם ידיים באוויר לחצר צדדית, בה היו עוד שבע גופות של אנשים ששכבו עם הפנים לקרקע בבריכות של דם.

החיילים הרוסים אמרו להם להסתכל על הגופות, לרדת על הברכיים ולהודות בכך שהם חברים במחתרת האוקראינית.

זחארצ'נקו אמר כי הוא לא משתתף בלחימה, ומסר את הטלפון שלו, אייפון חדש שבנו נתן לו, כדי שהרוסים יבדקו את התמונות ואת אנשי הקשר שלו. הוא ראה חייל רוסי מוריד את תוכן הטלפון שלו למחשב ואז מחפש את מספר הזהות המקומי שלו. החייל הרוסי אחר־כך שאל אותו אם עבד בעיר הרוסית טולה כרתך ב־2018.

"ראינו מה היה העבר שלך", אמר החייל, שלפי תיאורו של צחארצ'נקו לבש מדי צנחן. "תיכנס פנימה".

בארבעת הימים הבאים, זחארצ'נקו היה שבוי במרתף המפקדה, מקלט לשעת חירום מהתקופה הסובייטית שהפך לכלא תת־קרקעי, עם 130 שבויים אחרים. הם קיבלו שאריות אוכל וארוחות צבאיות במשך כמה ימים, והגברים, הנשים והילדים התקשו למצוא מקום להניח את הראש בלילה.

"הרגשנו חולשה בברכיים כשירדנו לשם", אמר זחארצ'נקו. "הריח היה חריף". 

תוהו ובוהו במפקדה

בשבועות הבאים, המפקדה ברחוב יבלונסקה הפכה לתוהו ובוהו. דם של מי שנורו ונגררו מחדר לחדר הכתים את הרצפה. זבל נערם במסדרונות, ובקבוקי ויין היו זרוקים על הרצפה. צואת אדם נערמה בדליים ועל הרצפה.

אלימות דומה קרתה בבסיסים רוסיים אחרים ברחוב יבלונסקה וקרוב אליו. חיילים רוסים השתלטו על בניין בן שתי קומות צבוע בצהוב שצמוד אליו מוסך, והשכנים באזור אמרו שאנשים הובלו לשם ונורו.

צפון מערבית לרחוב יבלונסקה 144, חיילים רוסים התבצרו בבניינים במרחק כמה רחובות זה מזה, ברחוב אוסטרובסקי 7 ושוב ברחוב ווקזלנה 104, קרוב למקום בו כוחות אוקראיניים השמידו טור משוריין רוסי ביום שרוסיה נכנסה לעיר.

תושבת אחת של בוצ'ה, שאמרה כי הייתה בעמדה הרוסית ברחוב אוסטרובסקי, תיארה את החיילים שהיו שם. "הם שתו שם", אמרה. "הם נהנו שם. הם עשו מסיבה".

היא אמרה שרבים מהחיילים בבניין באוסטרובסקי היו צעירים ומפוחדים, ומראות המלחמה הביאו אותם לידי דמעות.

"הם רוצים את אמא שלהם", אמרה. "הם לא רוצים להילחם". היא הוסיפה כי כמה מהם אמרו שאילצו אותם להרוג אנשים.

חיילים רוסים השתלטו על מחנה קיץ לילדים וחפרו תעלות בכניסה אליו. כשהרוסים עזבו, מצאו שם התושבים המקומיים חמישה אנשים ירויים בראשם וידיהם קשורות. בבסיס מאולתר אחר נותרו מסמכים וציוד רדיו. 

גם בית החולים נבזז 

במרכז בוצ'ה, כמה חיילים רוסים בזזו לא רק את הסופרמרקט אלא גם את בית החולים המקומי, ולקחו מכשירים כירורגיים וציוד לבית חולים שדה שהקימו בהוסטומל.

אנטון דובהופול, הרופא הראשי בבית החולים של בוצ'ה, הציע לחיילים הרוסים לחפור קברי אחים על־מנת למנוע מהגופות המרקיבות להפיץ מחלות.

הוא גם ביקש מהם לתת לאזרחים יותר זמן להגיע הביתה לפני העוצר. בגלל שהרוסים לא שינו את השעונים שלהם לזמן אוקראינה כשפלשו, אזרחים וחיילים עבדו לפי שני שעונים שונים. "ההבדל בין זמני העוצר, אלה היו השעות בהן רוב האנשים מתו", אמר.

הוא אמר ב־11 במרץ כי אחד הפקידים הבכירים שסייר במרכז העיר, חייל שזוהה על־ידי הרשויות האוקראיניות כארטיום לזרב, נכנס לבית החולים והציע לדובהופול לתפקד כראש העיר בפועל תחת שלטון הרוסים, תפקיד שהיה מכריח אותו להופיע בסרטונים בפניות לתושבים בבקשה שיצייתו לרוסים.

"הוא היה באופוריה, אמר לי לפני כל הכפופים לי שהם מגנים על העולם הרוסי, וביחד נוכל לבנות עתיד נפלא", נזכר דובהופול.

הקצין הרוסי אמר שיחזור ביום המחרת כדי לוודא שדובהופול מסכים איתו. הרופא נמלט מהעיר תוך שעות ספורות.

"לו הייתי מסרב, הם היו יורים בי בראש", אמר. "תודה לאל שהצלחנו לברוח". 

"פוטין ידע על הזוועות"

אחרי שהעיר הידרדרה למצב של פניקה עקב הכיבוש הרוסי, התעוררה בוקר אחד לגלות שהם נעלמו.

"חיינו במקלטים כל הזמן, לא ידענו שהם עזבו עד שהירי נפסק", אמרה לידיה, מנקה בכנסייה שנמצאת מול מחנה הקיץ לילדים.

כמה מהחיילים הרוסים שהיו בבוצ'ה וחזרו הביתה קיבלו עיטורים. חטיבה 64 של הרובאים הממונעים, אחת היחידות שהיו בבוצ'ה, קיבלה מנשיא רוסיה ולדימיר פוטין את אחד האותות הגבוהים ביותר אחרי נסיגתה, והפכה לחטיבת עילית.

"פוטין ידע על הזוועות שחייליו ביצעו כאן, וכל מה שהיה לו לומר זה 'עבודה טובה'", אמר פדורוק, ראש העיר.

מוסקבה הכחישה שכיוונה לאזרחים במתקפה שלה על אוקראינה, וטענה כי הצילומים והסרטונים שהוצאו מהעיר היו מבוימים.

ברט פורסט השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו