גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גילעד אלטשולר לא נבהל מהפדיונות ומהתשואות הנמוכות. אלה 6 העצות שלו למשקיעים

למרות שהחשיפה הגדולה לשוקי המניות, בעיקר בחו"ל, הפילה אותו מבחינת התשואות, הבעלים והמנכ"ל המשותף של אלטשולר שחם טוען כי "ללכת עם העדר זה לא הדבר הנכון לעשות", ומאמין כי "בעוד חמש-שש שנים כל גופי ההשקעה יהיו חשופים לחו"ל ב-75%-80% מהתיק" ● על הירידה בתשואות: "יש סייקלים בחיים, הלוגיקה מאחורי ההשקעות לא השתנתה"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

בית ההשקעות אלטשולר שחם לא יזכור לטובה את המחצית הראשונה של שנת 2022, שבה הציג תשואות-חסר משמעותיות, מה שהוביל להוצאת עשרות מיליארדי שקלים מקופות הגמל וקרנות הפנסיה שבניהולו על ידי לקוחות וסוכנים, לבתי השקעות וחברות הביטוח המתחרים.

אלטשולר שחם איבדה למתחרות 4 מיליארד שקל במאי. וכמה מתחילת השנה?
האם גלי האינפלציה והמיתון העולמיים של שנות ה-70 עלולים לחזור על עצמם? | פודקאסט

סיבה מרכזית לתשואות החלשות שסיפק אלטשולר שחם עבור החוסכים היא החשיפה הגבוהה יחסית שלו למניות לעומת מתחריו, ובמיוחד למניות הנסחרות בשווקים מרכזיים בחו"ל, שבדרך כלל הציגו בשנתיים האחרונות תשואות נמוכות ביחס לאלו שסיפקה הבורסה בתל אביב.

 

למרות זאת, גילעד אלטשולר, הבעלים, המנכ"ל המשותף ומי שמזוהה יותר מכל אדם אחר עם מדיניות ההשקעות של אלטשולר שחם, ממשיך להאמין בדרך שהובילה את בית ההשקעות להיות הגדול בישראל.

"לפני 20-25 שנה כל השחקנים בשוק היו עם תיק של 100% בישראל. לא היה דבר כזה חו"ל עד שב-2006 היינו ראשונים שיצאו לשם. הסתכלו על זה ושאלו למה לצאת לחו"ל, וכיום כל הגופים בחו"ל. אני בטוח שבעוד חמש-שש שנים, אולי חוץ מגוף אחד כזה או אחר, כל גופי ניהול ההשקעות הישראליים יהיו חשופים 80%-75% לחו"ל", אמר אלטשולר בכנס של עדיף תקשורת.

השוק הישראלי לא מספיק טוב בעיניכם?
"מה לעשות, יש עניין של ניהול סיכונים, ולכן השאלה היא לא אם הבורסה בישראל תעשה טוב יותר ב-2% מאשר ארצות הברית, או ארצות הברית תעשה בחצי אחוז מעל ישראל. השאלה היא איך לנהל סיכונים כלליים".

"אי אפשר להיות רק בארץ הקטנה הזאת"

לדברי אלטשולר, "אנחנו נמצאים באזור שהוא בעייתי מבחינה גיאופוליטית. מה לעשות שישראל היא לא אחת מהמעצמות הכלכליות הכי גדולות בעולם. נכון היא מעצמה חזקה מאוד, אבל החלק שלה בתוך השווקים הבינלאומיים קטן מאוד. לכן, להגיד ש-20% מההשקעות בישראל זה מעט? אני חושב הפוך לחלוטין, שזה הרבה מאוד.

"פתאום בשנה-שנה וחצי האחרונות ראו שהשוק בישראל טוב, וכולם רצו לכאן, אבל אזכיר שלפני כשנה וחצי הייתה מגמה שכולם פתחו מסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P. אז עכשיו רצים לישראל. אבל שוב, אנו רק חלק קטן מהעולם.

"אי אפשר להיות רק בארץ הקטנה הזאת, עם כל האהבה שלנו אליה. השוק פה לא מספיק גדול. לכן להגיד לשים אחוזים מאוד גבוהים בישראל, יש בכך סיכון אסטרטגי שהלוואי ולא יתממש. אני לא חושב שנכון לשים את כל הביצים במקום אחד, בייחוד לא בשוק קטן ולא נזיל".

אלטשולר, כאמור, מאמין גדול בשוק המניות. החשיפה למניות של קופות הגמל המנוהלות תחת בית ההשקעות גדולה מאלה של המתחרים, לפעמים בשיעור של 10%, ועומדת על יותר מ-50% מהתיק במסלולים הכלליים, שנחשבים לסולידיים יחסית למסלולים ההרפתקניים יותר המתמחים במניות.

כיום, כאשר שוקי המניות יורדים בכל העולם. וראינו שוק דובי בשניים מתוך שלושת המדדים המובילים בוול סטריט, איך מגינים בכל זאת על התיק?
אלטשולר: "לא מגינים. מגינים על התיק כשסטיות התקן מאוד נמוכות ואז אפשר לעשות זאת באמצעות אופציות. אבל בתקופות של סטיות תקן מאוד גבוהות באופציות PUT אז לא מגינים.

אז מה עושים?
"אנו מתלבטים מאוד בתקופה האחרונה. אתה שומע שהכל נגטיבי וכל האנשים מסביב נגטיביים וכל היועצים, כולם נגטיביים. כולם מבינים שיש אינפלציה, והמיתון גדל וכולם יודעים שהריבית עולה. אז למה שאחזיק מניות אם הכול שלילי ואין שום תקווה באופק?

"ככל שיש יותר מוזיקה כזאת, אני דווקא מתחזק בדעה שכל הזמן צריכים להחזיק יותר מניות. לא שאני רוצה להיות נגד כולם חס ושלום. אבל מהניסיון, וכבר יש קצת ניסיון, כשכולם הולכים לכיוון אחד - בדרך כלל ללכת עם כל העדר זה לא הדבר הנכון לעשות".

"גם בתקופה כזו צריך להגדיל מניות"

אלטשולר אומר, כי "בסופו של דבר, אני מסתכל לאורך כל השנים ורואה שהשקעה במניות ובעסקים טובים מניבה פירות יותר מכל דבר אחר. לכן גם בתקופה כזאת, לאט לאט, צריכים להגדיל את אחוז המניות. להגיד שהטיימינג יהיה מושלם - ברור שלא. להגיד שנדע תמיד לפגוע בדיוק בנקודה מתי צריכים להיכנס ולצאת - ברור שלא.

"אנחנו לא באירוע כמו בפיגוע במגדלי התאומים או בהתפרצות הקורונה, כשהשוק יורד ב-20% ואתה קונה. כשהשווקים יורדים בשיטת הסלמי, והתחושה שהוא ימשיך לרדת עוד קצת ועוד קצת, כל אחד מעדיף לחכות. אבל לרוב, אלה שמחכים, כמעט תמיד קונים יקר יותר בסופו של דבר.

"לכן האסטרטגיה שלנו היא שלמרות כל המוזיקה השלילית שיש מכל הסביבה, לאט לאט להגדיל החזקות בהנחה שבסופו של דבר הכלכלה העולמית תתקן את עצמה ונמשיך קדימה".

החוסכים בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות התרגלו בשנים האחרונות לראות תשואות ממוצעות של 7% במסלולים הכלליים. מתחילת 2022 המסלולים האלו השיגו תשואה שלילית של 5% ובמסלולים המנייתיים תשואות שליליות ממוצעות שמתקרבות ל-10%.

אלטשולר מאמין שאפשר לחזור לתשואות חיוביות, גם אם הן יהיו נמוכות קצת יותר. "הכול עניין של הזדמנויות וניצולן. כפי שאמרתי, אני מעריך שרוב הגופים יגדילו לאט לאט את אחוז המניות כמו שהוא עלה בעבר. אם ראינו פעם ש-30% מהתיק היה מושקע במניות, היום ממוצע השוק הוא 40%. אני חושב שלא יעברו עוד הרבה שנים עד שממוצע ההחזקה של מניות בקופות כלליות יגיע ל-60-55%, כמו שנהוג בחיסכון ארוך-טווח בארצות הברית. נכון, המשמעות היא יותר תנודתיות כמובן, אבל בהחלט כן אפשר יהיה לחזור לתשואות דומות של 9%-7%".

כיצד האינפלציה תשפיע על התשואה?
אלטשולר: "האינפלציה משפיעה על התשואה כל הזמן. התרגלנו בעשור האחרון שלא הייתה אינפלציה, כך שמה שהיה נומינלי היה ריאלי. הוותיקים בינינו זוכרים אינפלציות של 50% ו-400%, כך שזה לא משהו חדש. מתרגלים. אני אדם שמתרגל מהר מאוד, וכמו שהתרגלנו לזום ולקורונה, נתרגל גם לאינפלציה".

אי אפשר להתעלם מכך שהתשואות באלטשולר לא טובות ביחס למתחרים, וכספים יוצאים מכם. מה אתה אומר למי ששוקל להוציא את הכסף מאלטשולר שחם? האם משהו השתנה בניהול ההשקעות שלכם?
"אמרתי לא פעם ולא פעמיים. אלטשולר שחם קיים בערך 30 שנה. בכל אחד מהעשורים שאנו קיימים, אני חושב שמי שהיה איתנו עשור, ידע בסופו של דבר לקבל תוצאות מצוינות ואני מקווה שבתום העשור הזה זה יהיה משהו דומה.

"יש סייקלים בחיים. טוב יותר, פחות טוב, לא צריך להסתחרר כלפי מעלה ולא להיות בדיכאון כשאתה למטה. תעשה את הכי טוב שאתה יודע, ולפעמים יוצא טוב יותר, או פחות טוב. זה לא שכל השוק עלה ב-20% ואלטשולר שחם ירד ב-20%. היו שנים שהיינו בפער עצום על כולם, ואני יכול להגיד שמבחינת ניהול השקעות, הלוגיקה שלהן, האחריות, ניהול הסיכונים - שום דבר לא השתנה".

ההמלצות והתחזיות של גילעד אלטשולר

1. כשהאווירה שלילית - זה הזמן להגדיל חשיפה למניות
2. מי שמעדיף לשבת על הגדר ולא לקנות עכשיו, כמעט תמיד יקנה במחיר יקר יותר
3. החשיפה של תיקי ההשקעות למניות תמשיך לעלות ותגיע ל־55%־60%
4. בתוך שנים ספורות כל החברות המנהלות את תיקי ההשקעות והחיסכון יהיו חשופות לחו"ל ב־75%־80%
5. חשיפה של 20% מהתיק לישראל היא גדולה מדי
6. ניצול הזדמנויות יאפשר לחזור לתשואות חיוביות של 9%־7%

גילוי מלא: הכותב ראיין את גילעד אלטשולר בכנס של עדיף תקשורת

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?