גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ניירות ערך חושדת: בעלי השליטה ביונט קרדיט מעורבים בגניבת כ-50 מיליון שקל

במסגרת הפרשה נחקרו שלושת בעלי השליטה ביונט: צחי אזר, שי פנסו ושלמה אייזיק, ולצידם יצחק אביתר, שעפ"י החשד ניהל בפועל את סניף יונט קרדיט בנצרת, שבו התגלו האי-סדרים הכספיים ● נוסף על המעורבות בגניבת הכספים, חשודים בעלי השליטה ביונט בניצול מידע פנים בעת שמכרו מניות החברה

סניף חברת האשראי החוץ-בנקאי יונט קרדיט בחולון / צילום: יוסי כהן
סניף חברת האשראי החוץ-בנקאי יונט קרדיט בחולון / צילום: יוסי כהן

לאחר שורה של דיווחים אודות אי-סדרים כספיים שהתגלו בחברת האשראי החוץ-בנקאי יונט קרדיט , וביקורת (בעיתון זה) על היעדר פיקוח על הענף, חקירה של רשות ניירות ערך את הנעשה בחברה הייתה רק עניין של זמן. ואכן, חקירה גלויה נפתחה ביום שלישי, עם פרסום חשדות חמורים כנגד בכירי החברה ובעלי השליטה בה.

מדיווח של רשות ניירות ערך עולה כי במסגרת חקירת הפרשה נחקרו שלושת בעלי השליטה ביונט: המנכ"ל שפוטר צחי אזר, שי פנסו ושלמה אייזיק, ולצדם נחקר גם יצחק אביתר, שעל פי החשד ניהל בפועל את סניף יונט קרדיט בנצרת, שבו התגלו האי-סדרים הכספיים. 

על פי החשד, הארבעה מעורבים בגניבת כספים בסך כולל של עשרות מיליוני שקלים מהחברה הציבורית. בבקשת שחרורם בתנאים מגבילים מציינת רשות ניירות ערך כי כל הארבעה חשודים בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות; ברישום כוזב במסמכי תאגיד; במרמה והפרת אמונים בתאגיד; בגניבה בידי מורשה; בזיוף והלבנת הון; וכן בעבירה של שימוש במידע פנים, המתייחסת לשלושת בעלי השליטה בלבד (אזר, פנסו ואייזיק). 

חשדות הרשות מתמקדות בשלוש פרשיות, וזאת לצד בדיקת הכשלים בממשל התאגידי של יונט. זאת, בין היתר, סביב השאלות כיצד ייתכן שנעלמו ממנה סכומי כסף גדולים מבלי שהחברה דיווחה על כך, או כיצד מאושרות עסקאות עם בעלי השליטה שלא באופן מסודר מול האורגנים הרלוונטיים בחברה ומנגנוני הביקורת, שאמורים היו להיות שומרי הסף שלה.

פרשייה 1: 50 מיליון שהועברו וחזרו

הפרשייה הראשונה, שבה מעורבים סכומי הכסף הגבוהים ביותר, נוגעת להקצאה פרטית שהתרחשה בינואר 2021, של מניות החברה הציבורית לבעלת השליטה בה, חברה פרטית העונה אף היא לשם יונט קרדיט, ונמצאת בבעלות אזר, פנסו ואייזיק. במסגרת אותה עסקה נדרשה החברה הפרטית להזרים הון לחברה הציבורית בסך של 50 מיליון שקל, כנגד הקצאת מניות.

"מבדיקות שבוצעו לבקשת הדירקטורים הבלתי תלויים בחברה עולה לכאורה כי במקביל לביצוע עסקת ההקצאה לבעלי השליטה, ביצעה החברה עסקאות, שבמסגרתן הועברו מהחברה (הציבורית) ליונט הפרטית כ-50 מיליון שקל, במסווה של עסקאות הלוואה לצדדים שלישיים, אשר, כפי הנראה, לא אושרו כנדרש על פי הדין, ולא דווחו לציבור". כך דווח על ידי יונט בעקבות חקירת הבכירים. נראה כי ברשות ניירות ערך חושדים כי מדובר בעסקה פיקטיבית שבה כביכול הועבר הכסף לחברה הציבורית תמורת הקצאת המניות, אך בפועל הוא חזר לחברה הפרטית תחת מסווה של הלוואות לצדדים שלישיים.  

מבדיקת גלובס עולה כי סכום נטען זה, של 50 מיליון שקל, כולל גם 37 מיליון שקל שעליהם דיווחה לאחרונה יונט כחוב בסיכון - אשראי שהעמידה בתחילת 2021 לקבוצת לווים, שאינו מוחזר על פי תנאי ההלוואה, ושספק אם תצליח לגבות אותו. כפי שנחשף בגלובס, מדובר באשראי שניתן בסניף בנצרת של יונט לקבוצת לווים בני משפחת זועבי, שהינה משפחה מוכרת בעיר ושותפה בעסקי המימון החוץ-בנקאי של יונט בסניף בנצרת.

 

ברשות ניירות ערך יבדקו האם בעסקה של 50 מיליון שקל, שהיא כה משמעותית עבור חברה קטנה יחסית כמו יונט (דיווחה על הון עצמי של כ-78 מיליון שקל בסוף 2021), עמדה החברה בדרישה לאשר בצורה מסודרת את העסקה ולדווח עליה לציבור כמתחייב באשר למהות העסקה וניגודי העניינים שהיא מייצרת, כאשר נכון לעכשיו החשד הוא שהדיווח לא בוצע לפי חוק.

ברשות בוחנים גם חשד סביב השאלה מאיפה הגיע הכסף בעסקה - האם מבעלי השליטה או מגורמים אחרים, והאם הוא הגיע במלואו לחברה הציבורית, או שחלקו נעלם במהלך הדרך, כאשר המניות הוקצו במלואן לחברה הפרטית, ובעלי השליטה בה חיזקו את השליטה שלהם בחברה הציבורית.

פרשייה 2: לאן נעלמו הצ'קים?

הפרשייה השנייה שבה מתמקדים ברשות ניירות ערך נוגעת לצ'קים החסרים. בתחילת יוני דיווחה יונט כי נמצאו חוסרים של כמעט 8 מיליון שקל בהמחאות שניתנו בסניף נצרת של החברה. מאוחר יותר התברר, כחלק מחקירה של רו"ח עופר אלקלעי, הבודק החיצוני שמינתה יונט בעקבות גילוי האי-סדרים בחודש שעבר, כי לא ידוע מקום הימצאותם של צ'קים בסכום גבוה יותר, של 10.6 מיליון שקל, אשר נמסרו ליונט כנגד הלוואות שהועמדו על ידיה במסגרת פעילות ניכיון צ'קים - שמהווה את עיקר עסקי החברה. מבדיקת גלובס עלה כי כמחצית מהסכום, בסך של כ-5 מיליון שקל, הולוותה אף היא למשפחת זועבי.

החשד שאותו בודקים ברשות ניירות ערך הוא שגורמים מתוך החברה מעורבים בהעלמת הצ'קים החסרים, ולכן מייחסים לארבעת החשודים את החשד של גניבה מתוך החברה הציבורית, שהיא זו שהלוותה את הכספים.

פרשייה 3: מכירות תוך שימוש במידע פנים

הפרשייה השלישית שנחקרת ברשות ניירות ערך נוגעת לחשד שבעלי השליטה ביונט ניצלו מידע פנים, ומכרו מניות של החברה הציבורית כשהם מודעים כבר לאי-סדרים סביב הצ'קים החסרים, ולאותם עשרות מיליוני שקלים שהוצאו מהחברה.

"על פי החשד, במהלך התקופה הרלוונטית, ביצע אזר עסקאות במניות החברה באמצעות חשבונו הפרטי, וביחד עם אייזיק ופנסו גם בחשבון החברה הפרטית שבה הם בעלי השליטה, וזאת תוך שימוש במידע פנים שהחזיקו באותו מועד בנוגע להתנהלות החשודה האמורה, שכללה אירועים מהותיים וחמורים שהתרחשו בחברה", הסבירו ברשות ניירות ערך בנספח.

ברשות מתייחסים ככל הנראה לשורה של 14 עסקאות שביצעה יונט קרדיט הפרטית ב-19 באפריל, כחודש וחצי לפני התפוצצות הפרשה, שבה מכרה החברה מניות בסכום כולל של כ-150 אלף שקל. כשבועיים לאחר מכן בוצעו מספר מכירות נוספות מצד החברה הפרטית, בסכום של כ-40 אלף שקל נוספים.

עוד לפני כן ביצע אזר עצמו שורה של מכירת מניות יונט קרדיט. כך, ב-10 באפריל הוא ביצע שלוש עסקאות נפרדות בסך כולל של 49 אלף שקל, וארבעה ימים לאחר מכן שתי עסקאות נוספות בסכום של 4,230 שקל.

מה מידת מעורבותו של צחי אביתר?

מלבד שלושת בעלי השליטה ביונט, החשוד הרביעי בפרשה הוא יצחק (צחי) אביתר, שלא נושא או נשא בתפקיד רשמי ביונט קרדיט, אך לטענת גורמים בחברה הוא שותף עסקי של משפחת זועבי, השותפים של יונט קרדיט בסניף בנצרת שבו התגלו האי-סדרים העיקריים בהתנהלות חברת האשראי החוץ-בנקאי. על פי החשד, אביתר מעורב בהוצאת כספים במרמה מהחברה הציבורית.

לגלובס נודע כי הלוואות שניתנו לאביתר הן הסיבה שבגינה החליט אייזיק להשעות את התחייבותו להפקיד ערבות בסך של כמיליון שקל (וסכומים גדולים הרבה יותר בהמשך) שתאפשר לכסות את חובות החברה אם הכספים לא יימצאו.

בסוף חודש מאי התגלה כי אביתר לא מעביר את התשלום בגין ההלוואות שנטל באופן מסודר לחברה הציבורית. כאשר הבין אייזיק כי בניגוד למה שסוכם עימו אותם כספים הופנו לצדדים שלישיים, הוא הודיע כי הוא חוזר בו מהפקדת הערבות, בצעד שעורר נגדו זעם מצד החברה, שכאמור, הוא אחד מבעלי השליטה בה.

מעוה"ד גיל דחוח, המייצג את אביתר, נמסר: "אכן יצחק אביתר לא נושא בכל תפקיד ניהולי ביונט, הוא לא קיבל משכורת מהם ולא הועסק על ידם לא הייתה לו כל אפשרות לקבל החלטות ניהוליות, הוא לא ביצע עסקאות ולא היה מורשה חתימה. בתקופה של חודשים ספורים הוא חיבר את הסניף עם לקוחות שונים. הטענה שהוא שותף בסניף בנצרת אין לה על מה שתסמוך כלל והיא מופרכת. לא הוצגה בפניו במהלך החקירה בדל של ראיה בעניין הזה.

"הטענה שהוא פעל מטעם משפחת זועבי גם היא מתבססת על רכילות של אינטרסנטים ואינה נכונה. לא הוצגה בחקירה כל ראיה כי יש לו קשר להוצאת כספים מחברת יונט. הוא לא קיבל הלוואות מחברת יונט ומטבע הדברים הוא גם לא נדרש להחזיר הלוואות. חברת יונט אישרה זאת בכתובים.

*** חזקת החפות: הנחקרים הם בגדר חשודים בלבד. מדובר בשלב מקדמי בהליך הפלילי, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם