גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בולמוס הרכישות של הסעודים: מנצלים ירידות בשווקים כדי לקנות מניות

מחירי הנפט המאמירים סיפקו לחברת הנפט הלאומית של סעודיה, "ערמקו", זינוק של 90% ברווחים במחצית הראשונה של 2022 ● חלק ניכר מהכסף הולך לקרן העושר הסעודית, שכבר השקיעה כמעט 7 מיליארד דולר בענקיות אמריקאיות ● המטרה: להרחיב את ההשפעה בבית הלבן

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי ויו''ר קרן ההשקעות הסעודית / צילום: Associated Press
מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי ויו''ר קרן ההשקעות הסעודית / צילום: Associated Press

מחירי הנפט שהאמירו בשנה האחרונה הקפיצו את הכנסות מדינות הנפט ובראשן סעודיה. חברת הנפט הלאומית ערמקו - כנראה החברה שמשקלה הפיננסי הוא הגדול בעולם, הודיעה על עלייה של 90% ברווחיה במחצית הראשונה של השנה. חלק ניכר מהכסף הולך לקרן העושר הסעודית הקרויה "קרן ההשקעות הציבורית" (PIF) וזו פתחה במסע רכש עצום בחודשים האחרונים, שהתמקד בחברות ענק אמריקאיות. היקף ההשקעות הסעודי מוערך ביותר מ־7 מיליארד דולר.

הסעודים ניצלו את ירידות השערים בשווקים הפיננסיים והשקיעו בין השאר, כ־2 מיליארד דולר בחברת הגיימינג אלקטרוניק ארטס (פיפא, באטלפילד) מיליארד וחצי דולר במניות אובר. סכום של יותר מ־600 מיליון דולר הושקע באלפאבית (החברה האם של גוגל) וסכומים בהיקף של כחצי מיליארד כל אחד הושקעו במטא (פייסבוק ושות') אמזון, מיקרוסופט, פייפאל ,קוסטקו ואפילו סטארבקס.

האסטרטגיה מאחורי ההשקעות

מה המטרה של הסעודים? קודם כל השקעה מושכלת. הסעודים מנצלים שוק במגמת ירידה, קונים חברות גדולות וחזקות, שהבסיס הכלכלי שלהן איתן. גם אם מדובר בסכומי עתק, זה מימוש של מדיניות סעודית שמרנית של השקעות בחברות איתנות. המעניין הוא שאין כמעט השקעה בחברות אנרגיה למשל, לפחות לא בסכומים הגדולים.

"קרן ההשקעות הציבורית" (PIF) של סעודיה, היא קרן העושר שהונה מגיע מהכנסות מכירות הנפט של חברת הנפט הלאומית ערמקו (ARAMCO) הנחשבת אחת משלוש החברות הגדולות ביותר בעולם. במאי הגיע שווי השוק שלה ל־2.43 טריליון דולר, והיא עלתה לצמרת על חשבון אפל. ב־2019 היא הונפקה לראשונה בבורסה בריאד על פי שווי שוק של 1.9 מיליארד. קרן העושר מנהלת נכסים בהיקף של יותר מחצי טריליון דולר, והיו"ר הוא לא אחר מאשר מוחמד בין סלמאן, יורש העצר בעצמו.

 

לקרן, ולמעשה להנהגה הסעודית, יש כוונות לצאת להנפקה נוספת בבורסה אחת או יותר במערב. למעשה יתכן ואחת מהמטרות העקיפות של מסע הרכש הענק הזה של קרן העושר, היא הכנה לקראת הנפקה של "ערמקו".

הזהות של יו"ר הקרן, בן סלמאן, המנהיג בפועל של סעודיה, חשובה במיוחד להבנת השימוש שהוא עושה בקרן למטרות המדיניות של המדינה. וכך צריך לבחון את מסע הרכש האחרון שלו. הרכש המתמקד בחברות הענק מעיד גם על ההיבט הפוליטי־מדיני - סעודיה מחזקת את מעמדה והשפעתה על הכלכלה האמריקאית. גם קודם היו לה השקעות ניכרות בחברות אמריקאיות, אבל המסע הזה די חסר תקדים בהיקפו. יישומו במהלך ההתחממות בין סעודיה לארה"ב וביקור ביידן, אינם מקריים.

גורם סעודי בכיר מסביר בשיחה מריאד כי לרכש הזה כמה נקודות מעניינות: האחת היא שהכנסת כסף סעודי לחברות הענק האמריקאיות מביעה חיזוק לכלכלה האמריקאית, חיזוק שביידן וממשלו ביקשו לקדם. החיזוק הזה בא בעצם בעקיפין על חשבון סין - הרכש הסעודי לא כולל כמעט בכלל חברות סיניות גם לא הגדולות והמבוססות ביותר בהן, כמו למשל חברות הרכב המתמחות ברכבים חשמליים, חברות התחבורה והתשתית או חברות הסחר הבינלאומי.

השפעה על הטייקונים הגדולים בעולם

סעודיה גם מגייסת לצידה באמצעות הרכישות ידידים רבי כוח בחברות האמריקאיות הגדולות ביותר והשפעה על החלטותיהן העסקיות והפוליטיות. הגורם הסעודי אומר כי אין ספק שלשינוי בעמדת הממשל הנוכחי האמריקאי כלפי סעודיה ובמיוחד כלפי מוחמד בין סלמאן, אחראית בין השאר ההשפעה שיש לסעודיה על הכלכלה האמריקאית, ולא רק בסוגיית הנפט באופן ישיר. "ממעמד של פרסונה מוחרמת בסביבת ביידן והמפלגה הדמוקרטית הפך בן סלמאן למנהיג מחוזר, שבאים אליו לארמון ומבקשים את סיועו". הוא אומר.

מה המטרה של כוח ההשפעה הזה? לפי הגורם הסעודי "סלמאן רוצה להשפיע על החלטות מדיניות הקשורות אלינו - כמו בעניין איראן. מבחינת סעודיה ברור שאיראן גרעינית היא איום עצום, ובוודאי אם יחזרו אליה כספים רבים שהיא תשקיע בתעשיות הצבאיות שלה ובעידוד הטרור במזרח התיכון. ביידן יודע את דעתה של סעודיה בנושא, וגם את יכולותיה בתחומים האזוריים המדיניים והפוליטיים".

הקשר בין ההשקעות ליחסים עם איראן

ומה הקשר לאיראן? לאחרונה סעודיה דווקא מתקרבת לאיראן, לאחר הפסקת האש במלחמה בתימן, שהייתה בפועל מלחמה בין ריאד לטהרן, ובאמצעות תיווך של עומאן ושל עיראק. איחוד האמירויות, שבדרך־כלל מגששת ביחסים מדיניים לפני סעודיה, כבר הודיעה על חידוש מלא של היחסים עם טהרן וחילופי שגרירים, בהמשך כנראה שגם הסעודים יצטרפו. לבן סלמאן נמאס מהמלחמה שהקיזה דם לרבות של אזרחים, ובעיקר פגעה במתקני הנפט.

הסכם הגרעין שטהרן צפויה לשוב אליו, שיחדש את יצוא הנפט מאיראן, צפוי לשיטת האמריקאים לייצר רגיעה במוקד יצוא האנרגיה העולמי במפרץ. אבל מנגד, כפי שהזהיר הגורם הסעודי וכפי שמזהירים גם בישראל, הכנסת עשרות מיליארדי דולרים לאיראן עלולה למממן ישירות את הטרור האזורי. לא מן הנמנע כי הסעודים יפעילו את ההשפעה שקנו לאחרונה בארצות־הברית בנושא הזה.

סעודיה מנסה לבטח את עצמה מכל הכיוונים

בהיבט ההתכוננות הצבאית של סעודיה מעניינת במיוחד כתבה שהתפרסמה באתר החדשות הסעודי "אילאף" שבסיסו אמנם בלונדון, אבל הכוונתו מסעודיה. האתר דיווח כי במהלך השנה האחרונה ישראל ביצעה לכאורה תמרון אווירי ענק שבו השתתפו מטוסי קרב מכל הסוגים, לרבות מל"טים ומטוסי תדלוק. לפי הדיווח, שאין לו אישור ממקור אחר, חלק מהתמרונים האלו התרחשו בים התיכון ובמקומות אחרים באזור.

"אילאף" הוא כלי תקשורת מוכר המשקף את הלך הרוחות של ההנהגה הסעודית הנוכחית וגם את השינוי בה אל מול ישראל. אילאף דיווח עוד כי חיל הים הישראלי מרחיב את פעילותו בים האדום שסעודיה שוכנת לחופיו המזרחיים, והוסיף כי צוללות ישראליות מבצעות משימות ריגול ומעקב בים האדום אחר ספינות צבאיות איראניות. נזכיר כי כלי טיס של חיל האוויר הסעודי השתתפו בתרגילים צבאיים בינלאומיים שבהם השתתף גם חיל האוויר הישראלי.

בשורה התחתונה, סעודיה מנסה לבטח את עצמה מכל הכיוונים, חיזוק הקשר הכלכלי וההשפעה מול ארצות־הברית באמצעות השקעות ענק, ושימוש מושכל בנשק הנפט, לצד חיזוק שיתוף־הפעולה הצבאי עם בנות ברית לרבות ישראל, ובנוסף הפשרת יחסים עם איראן, לנטרול עימותים ישירים, לפחות לתקופת ביניים. 

עוד כתבות

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"