גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפוליטיקאית הבריטית ששילמה את המחיר על הבטחות מנותקות מהמציאות

מאז שנכנסה ליז טראס לדאונינג 10 הליש"ט קרסה, הבנק המרכזי נחלץ לעזרת השווקים, היא פיטרה את שר האוצר, חזרה בה מרוב התוכנית הכלכלית שלה, הביאה את התמיכה בשמרנים לפער של כ־30% מתחת ללייבור ואיבדה את אמון רוב חברי מפלגתה ● כרוניקה של התפטרות ידועה מראש

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali
ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

קצרים ומרים היו 44 ימי הכהונה של ליז טראס, עד שהודיעה היום (ה') על התפטרותה מראשות ממשלת בריטניה. כהונה שעמדה בסימן מותה של המלכה אליזבת ה-2 ימים בלבד אחרי השבעת הממשלה החדשה. כהונה שחלק גדול ממנה הוקדש אמנם לתקופת אבל לאומי, אבל גם לכמה שבועות נוספים שטילטלו את המערכת הפוליטית הבריטית, איימו על היציבות הפיננסית של הממלכה המאוחדת, והביאו עמם סוף פוליטי מהיר לראשת ממשלה שספק אם האמינה עד הקיץ האחרון שתגיע למשרה זו.

● לאחר 44 ימים בלבד: ראשת ממשלת בריטניה ליז טראס מתפטרת 
● מיליונר, התנגד לברקזיט ולא מפחד מהתפקיד הכי מסוכן בממשלה: הכירו את האיש שינסה להציל את הכלכלה הבריטית

קצת לפני ארבע בצהריים (שעון ישראל), התייצבה טראס מול המצלמות במעון ראש ממשלת בריטניה בדאונינג 10, והודיעה על התפטרותה, משום ש"אינה יכולה לעמוד יותר במנדט שבזכותו נבחרתי לראשות המפלגה השמרנית". התחזיות הפוליטיות התאמתו, האולטימטום במרד גלוי עבד, החסה שהוצבה בלעג במערכת ה"דיילי סטאר" (שהימר כי הירק ישרוד יותר מהכהונה שלה) ניצחה בפער גדול - טראס הודיעה על התפטרות מהירה, על בחירות פנימיות "שיסתיימו תוך שבוע" וכי תמשיך למלא את תפקידה עד אז.

זו תקופה של ליקוי מאורות בפוליטיקה הבריטית. בוריס ג'ונסון, האיש שעירבל את העמדות הכלכליות, החברתיות והמדיניות של המפלגה השמרנית יחד עם עמדות פופוליסטיות, והצליח להביא לניצחון השמרני הגדול ביותר מאז ימי תאצ'ר ב-2019 רק בשל ההבטחה לשים קץ לסאגת ה"ברקזיט", הותיר את המפלגה מאחוריו חלולה וחסרת-דרך. טראס היא במידה רבה ממשיכת דרכו. היא למדה ממנו כי ניתן להבטיח גדולות ונצורות, ולמסמס את הביצוע או להאשים את הנסיבות בחוסר התפקוד.

טראס מנצחת בבחירות הפנימיות של מפלגתה (5 בספטמבר)

כך היא ניצחה במרוץ הפנים-מפלגתי שנפתח אחרי התפטרות ג'ונסון ביולי על רקע אי-אמינות - על ידי הבטחת סעיפי מדיניות "בשר אדום" (המכונים כך משום שהם פונים לבסיס המפלגה) לכ-150 אלף חברי המפלגה השמרנית שבחרו בה. היא הבטיחה להפחית מסים לתושבים, היא הבטיחה להפחית מסים לעסקים, היא הבטיחה לבטל את העלאות הביטוח הלאומי. אפילו כשכלכלנים ומי שהתמודד מולה, שר האוצר לשעבר רישי סונאק, אמרו כי הבטחותיה "מנותקות מהמציאות", היא שבה והתחייבה להן.

השווקים הבהירו לטראס: עליה לחזור בה מכל הבטחותיה

אחרי תקופת האבל הלאומי, שר האוצר שמינתה קוואזי קווארטנג גם הציג את ההבטחות הללו במסגרת "מיני-תקציב", וזה היה הרגע שבו ההבטחות התנגשו בקיר המציאות. בעבר אולי הן היו אפשריות, אך בעידן הנוכחי, שבו הכסף הזול נגמר, ואחרי שג'ונסון גמר את התקציב והעלה את שיעור החוב בשלל פרויקטים לאומיים (כולל התמודדות יקרה ומאוחרת עם הקורונה) - השווקים הבהירו לטראס כי עליה לחזור בה מכל הבטחותיה.

זה קרה באמצעות שווקי האג"ח, ומהבהב כעת כתמרור אזהרה פיננסי לכל מי ששוקל להעמיק את הגירעון כדי להתמודד עם העליות באינפלציה ועם המיתון המתקרב למדינות המערב. האמון בממשלה הבריטית קרס, התשואה על אגרות החוב שלה זינקה, גופים חוץ-בנקאיים כמו קרנות פנסיה בריטיות איימו לקרוס, בנק אנגליה נאלץ להתערב, והיתר סלל את דרכה של טראס להתפטרות היום. היא נאלצה להדיח את קווארטנג ביום שישי. במקום זאת מינתה שר אוצר חדש, ג'רמי האנט, שקרע לגזרים - אחת אחרי השנייה - את כל ההבטחות שלה. אתמול עוד הספיקה לפטר את שרת הפנים, אחרי שזו קראה לה "לקחת אחריות על הטעויות שלה", אבל היום, אחרי שיחה עם סר גרהאם בריידי שנשלח אליה כדי לסמן שהצבעת אי-אמון בה אפשרית (למרות התקנות המעניקות שנת חסד) - טראס הרימה ידיים.

''איך לא להנהיג מדינה'' (1 באוקטובר)

היא עוד ניסתה בנאום שלה להתמקד בנקודת אור אחת, והשתמשה בפועל האהוב עליה - לספק (To deliver). היא התייחסה לתוכנית לסבסוד אנרגיה שהממשלה שלה הציגה, שמסבסדת החל מה-1 באוקטובר חימום בגז וחשמל לסך שנתי של 2,500 ליש"ט. אבל התקציב הלא אחראי שהציגה פגע אפילו בתוכנית הזו, והאנט נאלץ להודיע כי היא תמשיך רק עד למרץ הקרוב, אז "תיבחן מחדש". החשבון האדיר של 100 עד 150 מיליארד ליש"ט למימונה אינו אפשרי לממשלה הבריטית, במצבה הנוכחי.

אחוזי התמיכה בממשלה נמוכים מהאינפלציה בבריטניה

טראס אמנם התחילה את הכהונה שלה עם אחוזי תמיכה נוראיים - פחות מ-25% בציבור - אבל הצליחה להידרדר אפילו יותר, והיא עוזבת את התפקיד עם 10% בלבד. זאת, בעוד האינפלציה במדינה עומדת על 10.1%, וצפויה רק לזנק עוד יותר עם עליית מחירי האנרגיה שנכנסה לתוקף באוקטובר. "זה אף פעם לא סימן טוב שאחוזי התמיכה בראש הממשלה יותר נמוכים מהאינפלציה", צייץ בלעג פרשן בריטי בימים האחרונים.

משחק הכיסאות במפלגה השמרנית ימשיך גם כעת. המוזיקה שבה להישמע. המפלגה רועדת מחשש להכרזה על בחירות כלליות, אחרי שהלייבור פתחו פער של 33% על המפלגה בשבועות האחרונים, על רקע התפקוד הלקוי של טראס. המפלגה זקוקה למנהיג שירגיע את השווקים הבינלאומיים, שייתאם את המדיניות שלו עם "בנק אנגליה" כדי להוריד את האינפלציה בכמה שאפשר (וזה לא הרבה), שידאג שהמיתון שהמיתון שבריטניה חווה כעת לא יעמיק. סיכויי ההצלחה הם לא גבוהים, משום שהמצב של בריטניה עגום. השמות המוזכרים הם סונאק עצמו, ואולי הצנחה של שר הביטחון הפופולרי בן וואלאס, שלא התמודד כלל בבחירות הקודמות. המפלגה עצמה מחולקת למחנות, מתווכחת ומתנצחת עם עצמה, ומפולגת לגמרי מלבד האחדות שבחשש מפני בחירות חדשות. יש אפילו הערכות שבוריס ג'ונסון ישוב להתמודד על התפקיד.

השורה התחתונה היא שעידן ההבטחות נגמר. זו שהיתה גלומה ב"ברקזיט" אינה מתבררת כמוצלחת במיוחד. נתונים שפורסמו היום מעלים כי היצוא הבריטי פחת ב-16% בכלל הפרישה. תמו הימים שבהם ג'ונסון היה יכול להתהדר בזריזות החיסונים לקורונה כהישג של הפרישה. זה הזמן של החשבונות להיפרע: של חרם האנרגיה על רוסיה, של הסכם סחר אפשרי עם ארה"ב שלא קרה, של ההשקעות הממשלתיות כמנוע לצמיחה. למנהיג הבא של המפלגה השמרנית, שיהפוך לראש ממשלת בריטניה הבא, לא יהיו ימים רבים של חסד בניסיונו להשיב את הממלכה המאוחדת למסלול יציב, ולשים קץ לכאוס אותו היא חווה בחודשים האחרונים.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם